joi, 30 mai, 2024

Special Arad Logo

  Update Cârpeli de mântuială pe casa simbol a lui Ștefan Cicio Pop

  de Raluca Medeleanu | 12 aprilie 2024, 3:13 PM | Știri Arad | Telefonul cititorului

  3

  La cât de părăginite au fost numeroase clădiri istorice din municipiu, oamenii au ajuns să se bucure la simplul văz că cineva dă o spoială de vopsea pe fațade. E adevărat, în ultima perioadă asistăm la tot mai multe renovări realizate eminamente cu eforturile financiare ale proprietarilor, însă este de nepermis să ignorăm astfel intervențiile neconforme. Un asemenea exemplu ne-a fost adus de un cititor care a observat cârpeli de mântuială tocmai pe clădirea simbol a lui Ștefan Cicio Pop, corifeu al Marii Uniri.

  Clădirea este înregistrată ca monument istoric, ceea ce o încadrează într-un regim special de intervenție, proprietarii fiind obligați să respecte cu strictețe toate normele de reabilitare, atunci când desemnează muncitori să realizeze lucrări.

  În scopul protejării monumentelor istorice proprietarii și titularii dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra monumentelor istorice sunt obligați: să întrețină, să folosească și să exploateze imobilul numai cu respectarea prevederilor prezentei legi și a Obligației privind folosința monumentului istoric”, se arată în Legea 422 din 18.07.2001 privind protejarea monumentelor istorice.

  Lucrările se realizează în absența unei autorizații de la Primărie

  Potrivit informațiilor pe care le-am obținut de la Primărie, se pare că proprietarii obținuseră în 2020 o autorizare pentru reabilitare, însă a cărui termen de valabilitate a expirat în 2022. De atunci, nu a mai fost solicitat niciun act pentru o actualizare, refacere a documentației aferente.

  „În condițiile legii, în cazul realizării de lucrări neautorizate, fără avize sau care încalcă avizele de specialitate, personalul de inspecție abilitat are dreptul să întrerupă lucrările până la intrarea în legalitate, să aplice sancțiuni și, după caz, să dispună revenirea la situația inițială și să sesizeze organele de cercetare penală” – potrivit legii 422 din 18.07.2001.

  Privind lucrările care se efectuează la această oră asupra fațadei, este lesne de înțeles că nu putem folosi cuvântul „reabilitare” – acțiune pentru care s-a obținut de la început autorizația respectivă, acum expirată – ci avem de a face cu o cârpeală provizorie, menită să împiedice degradarea suplimentară. Problema este însă că deși intenția este cel mai probabil una pozitivă, rezultatul dăunează mai mult asupra fațadei. Reabilitarea înseamnă pe lângă înlăturarea elementelor deteriorate și o refacere minuțioasă a acestora, astfel încât privitorul să nu poată distinge vreo diferență între elementele originale și cele refăcute.

  carpeala casa stefan cicio pop

  Tot potrivit legii menționate, cei care constată contravențiile și aplică amenzile sunt fie specialiștii de la Direcția Județeană de Cultură, respectiv ai municipiului, fie inspectorii teritoriali ai Inspectoratului de Stat în Construcții sau personalul dedicat din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad. Asta în cazul în care ne dorim lucrări conforme, de calitate, sau ne mulțumim cu fușereli.

  În încheiere, vă lăsăm mesajul cititorului care a observat intervenția de la casa care a aparținut corifeului Cicio Pop:

  „Dacă de țară nu putem avea grijă, măcar să ne îngrijim de casa celor care ne-au dat o țară”.

  UPDATE:

  Poliția Locală s-a autosesizat în urma articolului publicat pe Special Arad și a luat măsuri. Detalii aici: Lucrările neconforme de la Casa Cicio Pop au fost oprite. Poliția Locală s-a autosesizat în urma articolului Special Arad · Special Arad

   

  • Citește și: Casa lui Cicio Pop nu mai poate fi preluată de Primărie. Proprietarii și-au plătit datoriile · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. == UNDE I MARELE PATRIOT DE MAHALA GHITZA PUSHCULITZA SA VADA DE CE SUNT IN STARE ROMANII LUI ?
   SI ASTA NU I NIMIC FATZA DE CELE 60/100 DIN CLADIRILE ISTORICE ALE ARADULUI CARE AU NEVOIE URGENTA DE REPARATZII .=
   = SCARBA MI E DE PATRIOTISMUL DE SHATRA AL FANARIHOTZILOR .FACEA MORALA LA ARADENI SA FIE UNITZI SI SA RESPECTAM MUNCA HAIMANALELOR POLITICE .
   == IN 2028 SE TERMINA ADERAREA LA UE SI FONDURILE EUROPENE DISPAR . ATUNCI SA VEDETZI DEZASTRUL CE VA URMA IN INFRASTRUCTURA .== STATUL ROMAN E CAPABIL DOAR SA PLATEASCA SALARIILE BUGETARILOR SI UNTILITATZILE LA INSTITUTZIILE BUGETARE . ATAT – PT REPARATZII SI INVESTITZII AU FOST FONDURILE EUROPENE.

   +4 voturi
   +1
   -1
  2. Pai unde sunt nationalistii care injura ungurii toata ziua? Acum nu văd ce se intampla in România? Unde sunt cei cu fularele tricolore de Ziua Nationala? În România doar atunci suntem ROMÂNI???? Când se intampla asta, ar trebui sa fie primii în strada. Asta inseamna sa fii nationalist, sa iti aperi valorile pe care le ai in tara, cladirile, tot ce este frumos. Dar la noi, nationalistii rupti in cur, fara educatie, nu dau doi bani pe curatenie, pe ingrijitul cladirilor, pe modul in care trebuie sa fie românii. Doar slogane si ură …

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.