sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Gala Clădirilor Istorice. Proprietarii ai 35 imobile renovate, recent sau în trecut, au fost premiați simbolic de Primărie

    de Raluca Medeleanu | 13 decembrie 2023, 8:00 AM | Știri Arad

    3

    Gala Clădirilor Istorice, ediția a doua, a avut loc marți seară în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ. Prin acest eveniment, municipalitatea a dorit să aducă mulțumiri asociațiilor de proprietari care au depus eforturi financiare considerabile pentru a renova pe cheltuiala proprie imobilele istorice ale Aradului.

    „Este un eveniment prin care noi vrem să ne exprimăm prețuirea pentru efortul dumneavoastră de a contribui la frumusețea orașului nostru, la întreținerea unor elemente de patrimoniu care definesc cultura și atmosfera specifică din acest frumos oraș de pe Mureș în care noi trăim cu drag”, a spus viceprimarul Lazăr Faur.

    „Am dorit să sărbătorim împreună efortul dumneavoastră de a reda strălucirea și frumusețea orașului nostru. Este foarte adevărat, dacă ar fi trecut această lege cu cel puțin 10-15 ani (n.red. probabil Hotărârea Locală cu supraimpozitarea), orașul ar fi arătat cu mult mai bine decât astăzi, dar dacă ne uităm la ce a fost la un moment dat, se văd diferențele cu ochiul liber. Încă mai avem probleme cu unii proprietari, dar ducem și aici o bătălie. Și am dorit să vă arătăm această recunoștință și respect, pentru că dincolo de ce ne permite legea, noi acordăm acolo unde se poate unele scutiri de taxe, noi dorim să îi evidențiem pe cei care din buzunarul lor, cu forțe proprii, cu tot ce înseamnă să găsești maistorii din ziua de azi, mai ales când ai sculpturi cu o anumită structură și nu mai găsești meseriași, că nici nu poți să-i lași numai ca să fie făcut, așa că efortul dumneavoastră este cu atât mai mare și de aceea dorim ca măcar un minim efort să fie și din partea noastră pentru a vă arăta acest respect și recunoștință”, a spus primarul Călin Bibarț omițând și de această dată, ca la ediția trecută, legea existentă de 21 de ani, în baza căreia ar putea acorda sprijin financiar clădirilor istorice. Momentan însă, singura măsură luată pentru clădirile istorice de la Arad este creșterea impozitului de la 100% și până la 500% pentru proprietarii care nu le îngrijesc.

    35 de imobile apreciate

    premiati gala cladirilor istorice 2023

    În total, proprietarii ai 35 de imobile situate în zona protejată a Aradului au primit câte un trofeu și o diplomă, însă chiar de la început s-a făcut mențiunea că nu este vorba de un clasament, ci doar de un semn de apreciere. Astfel, au fost premiate la un loc atât simple renovări, cât și ample reabilitări care au dat reale bătăi de cap celor în a căror proprietate se află. Conștientă probabil că nu a oferit niciun sprijin de-a lungul timpului, Primăria s-a mulțumit să observe că unele dintre valoroasele clădiri pe care orașul le are moștenire din epoca de glorie nu mai sunt lăsate în paragină, închizând astfel ochii în cazul situațiilor în care renovările nu au fost făcute ca la carte. Totuși, trebuie să observăm că printre lucrări s-au făcut remarcate și exemple de calitate.

    „A fost destul de complicat, cu toate că noi suntem doar 3 proprietari acolo, dar am așteptat după constructor. A durat un an până când a venit constructorul pe care l-am ales cu oferta cea mai bună, pentru că era ocupat. Dar suntem mulțumiți de calitatea lucrărilor. Legat de avize, noi am prins încă perioada în care trebuiau avize, dar destul de sumare, acum am înțeles că s-a simplificat puțin legislația și e mult mai simplu, trebuie un simplu certificat de urbanism. Mai așteptăm acum o hotărâre de consiliu local care ne va da dreptul să fim scutiți de impozit pe cinci ani, pentru că momentan încă nu suntem”, ne-a spus unul dintre proprietarii clădirii cu numărul 63 de pe Bulevardul Revoluției. Este vorba de casa care aparținuse în trecut dr. Ioan Suciu, corifeu al Marii Uniri, despre care puteți citi detalii aici: Casa lui Ioan Suciu, corifeu al Marii Uniri, a fost renovată. Cea a lui Ștefan Cicio Pop pe când? · Special Arad

    „Universitatea Goldiș a renovat cele patru clădiri din zona de centru, pe Bulevardul Revoluției: 92, 94, 85 și 87. La două dintre ele nu există asociație de locatari și, ca urmare, m-am ocupat eu personal până la obținerea autorizațiilor de construcție și până la finalizarea lucrărilor. Am căutat mai multe firme, am avut trei oferte, iar oferta cea mai bună am acceptat-o și au început lucrările, care au durat de la 6 luni până la un an jumate. Suntem mulțumiți de cum arată, de calitatea lucrărilor, lucru care și cei de la Primărie – chiar am avut niște discuții pe această temă – au fost chiar încântați. Au fost lucrări foarte bune”, a spus Marin Lupaș, director adjunct la Universitatea Vasile Goldiș din Arad.

    „Lucrările au fost în mulți ani. La noi s-a făcut și acoperișul și fațada. Deci până la urmă a mers, s-au dat bani în tranșe lunare, în unii ani mai mulți, în alții mai puțini, mai mult vara, mai puțin iarna. În total a fost aproximativ 80.000 euro, acoperișul și fațada. Dar mai avem fațada interioară. Continuăm să adunăm bani, deci nu s-a terminat. Firmă nu a fost greu să găsim, pentru că oferte au fost, numai că na… fațada interioară sigur o facem cu altă firmă. Angajatorul a avut prețuri bune, a făcut ornamentele ok, dar angajații au fost de doi bani. Patronul ok, dar ei au venit, au plecat, au fușerit. A fost foarte greu. În doi ani…”, ne-a spus o doamnă care deține proprietate în clădirea de pe Revoluției nr. 80.

    „Am renovat în două etape. Efortul financiar a fost destul de mare. Clădirea are doar patru apartamente, deci cheltuielile s-au împărțit la patru. Deci, mai complicat, dar s-a făcut. Am găsit destul de greu forța de muncă, deși atunci încă se mai găseau, acum mai puțin. Partea de documentație a fost printr-o autorizare de punere în siguranță a clădirii. Clădirea a fost și cu evenimente, a căzut o balustradă de pe balcon, îndepărtată de ISU, a căzut pe o mașină, deci cu evenimente. Pomi crescuți din clădire, deci într-o stare de degradare mare. A trebuit autorizație de primă urgență, prezenta pericole pentru trecători. Dar după aceea s-a rezolvat”, ne-a spus un proprietar de pe Episcopiei nr. 18.

    Un îndemn împotriva aparatelor de aer condiționat pe fațade

    Primarul Călin Bibarț a profitat de ocazie ca să adreseze o rugăminte proprietarilor să nu mai monteze pe fațadele clădirilor istorice aparate de aer condiționat, întrucât strică imaginea clădirii. Amintim că Primăria chiar a intenționat în trecut să amendeze pe cei care au făcut acest lucru, însă Hotărârea de Consiliu adoptată în 2020 a fost ulterior abrogată, după ce mai mulți proprietari au acționat în instanță și au câștigat întrucât măsura se aplicase retroactiv. Astfel, la ora actuală, această măsură de conservare a clădirilor istorice rămâne doar la faza de rugăminte. Poate odată cu noul Plan Urbanistic General care va intra în vigoare cândva la finalul anului 2024 se va impune oficial în regulamentul de urbanism și această specificație, așa cum a fost în trecut, însă fără ca cineva să țină cont de interdicție.

    Nu doar clădiri renovate recent

    Deși la începutul galei, viceprimarul Lazăr Faur a afirmat că se acordă diplome în semn de apreciere asociațiilor de proprietari care au renovat clădirile în decursul anului acesta, printre imobilele premiate s-au aflat și unele care au fost renovate anii anteriori, unele chiar mai bine de 10 ani în urmă. Întrebat fiind care este motivul acestei „mixtiuni”, vicele ne-a explicat că unele imobile nu au fost incluse (din varii motive) în lista celor premiate la prima ediție și că municipalitatea nu a dorit să lase pe nimeni pe dinafară.

    Lista clădirilor istorice ale căror proprietari au fost premiați

    B-dul G-ral Dragalina nr. 14, B-dul G-ral Dragalina nr. 16, B-dul Revoluției nr. 55, B-dul Revoluției nr. 63, B-dul Revoluției nr. 68, B-dul Revoluției nr. 80, B-dul Revoluției nr. 85, B-dul Revoluției nr. 87, B-dul Revoluției nr. 89, B-dul Revoluției nr. 92, B-dul Revoluției nr. 94, B-dul Decebal nr. 15, B-dul Decebal nr. 18, B-dul Decebal nr. 20, B-dul Decebal nr. 27, Str. Vasile Goldiș nr. 9, Str. Unirii nr. 1, Str. Unirii 13, Str. Mihai Eminescu nr. 4, Str. Mihai Eminescu nr. 8, Str. Mihai Eminescu nr. 9, Str. Mihai Eminescu nr. 10, Str. Mihai Eminescu nr. 31, Str. Lucian Blaga 13, Str. Cloșca nr. 2, Str. Cloșca nr. 10, Str. Crișan nr. 8, P-ța Mihai Viteazul nr. 15, Str. Gheorghe Lazăr nr. 23, P-ța Catedralei nr. 7, Str. Academia Teologică 11-13, Str. Sava Tekelia nr.14, Str. Episcopiei nr. 18, Str. Episcopiei nr. 25 și Str. Episcopiei nr. 28.

     

    Citește și:

    • Primăria s-a răzgândit subit: a „descoperit” că are cadru legal pentru a sprijini financiar proprietarii clădirilor istorice · Special Arad

    • Primăria Arad, forțată în instanță să achite datorii de peste 150.000 lei proprietarilor Palatului Bohuș · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    8 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.