joi, 16 mai, 2024

Special Arad Logo

    Peste 18.000 de verificări în sistemul e-DAC, într-o lună, în județul Arad

    de Ioana Costaș | 29 aprilie 2024, 3:19 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    0

    Aplicația e-DAC, folosită de polițiștii români de la sfârșitul lunii martie – când a fost implementată la nivelul țării noastre – a fost folosită din plin de IPJ Arad, sistemul având peste 18.000 de interogări în baze de date precum cele de evidența persoanei, ITP, RCA, urmăriți, dispăruți, furturi auto, cazier. Aplicația a fost prezentată, pe scurt, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul IPJ Arad.

    Despre sistemul e-DAC, cel care îi ajută pe polițiști în munca lor, a vorbit, pe scurt, subcomisar de poliție Maria Grădinariu: „e-DAC este o soluție integrată la nivel european, o platformă asemănătoare cu cea de la Poliția de Frontieră, dar face verificări în mai multe baze de date, printre care ITP, RCA, urmăriți, dispăruți, cazier, furturi auto, evidența persoanei. Toți agenții din teren au fost dotați cu astfel de dispozitive, atât telefoane mobile cât și tablete, este foarte utilă. Până în prezent, într-o lună de zile, având peste 18 mii de interogări. Este folosită des, iar pe viitor se dorește un trend ascendent și va urma dotarea cu alte dispozitive”.

    Verificări în sistemul e-DAC pot face polițiștii care se află pe teren, cei de la Rutieră și de la Ordine Publică, fiecare echipaj fiind dotat cu o tabletă, respectiv un telefon mobil prin intermediul cărora pot fi făcute verificările în aplicație.

    Fiecare echipaj de Rutieră are tabletă și cei de la Ordine Publică au telefoane, numărul lor – al dispozitivelor – este confidențial. Ceea ce este de noutate este rapiditatea cu care putem să verificăm foarte multe baze de date. Plecând de la prezentarea unui document, cum ar fi permisul sau actul de identitate, putem să verificăm, practic, în toate bazele de date curente ale Poliției Române, administrate de Poliția Română sau de alte instituții, dar folosite în mod frecvent de Poliția Română”, a declarat chestorul Dan Stoicănescu, șeful IPJ Arad.

    Cine este verificat în aplicația e-DAC?

    Șeful IPJ Arad spune că „legislația și condițiile legate de legitimare și verficare nu s-au schimbat. Ceea ce s-a schimbat este modalitatea tehnică în care o facem. Aplicația este în dezvoltare și la momentul legitimării, polițistul din stradă va putea să facă într-un final o verificare exhaustivă asupra datelor legate de persoana din fața lui. Asta este marea realizarea tehnologică. Sigur suntem în secolul XXI și verificările acestea se făceau și la frontieră. Acum, această verificare poate să o facă fiecare polițist, condițiile de legitimare nu s-au schimbat, pe cine verificăm și de ce verificăm. Ci doar avem posibilitatea, fără să mai apelăm centrul operațional sau centrul operațional de la municipiu, să facă verificarea fiecare polițist din stradă”.

    Chestorul Dan Stoicănescu a mai punctat faptul că în aplicație apar mențiuni făcute și de Poliția din alte state „dacă sunt mențiuni care sunt conform legislației noastre, da”, cum ar fi urmăriții din alte state sau care au proceduri în derulare, iar minorii nu fac o excepție de la verificarea în sistemul e-DAC.

    Citește și: Șofer scos din mașină, pus la pământ și încătușat de polițiști în trafic, pe DN 69, între Arad și Timișoara

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.