Reabilitarea Liceului Agricol, în impas: „Este singura școală pentru care nu avem o soluție de finanțare”
Planurile pentru reabilitarea exterioară a clădirii istorice de pe Lucian Blaga în care funcționează Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară, cunoscut arădenilor ca Liceul Agricol, nu se vor concretiza într-un viitor apropiat, deși imobilul este degradat de ani de zile, iar conducerea a făcut nenumărate solicitări în acest sens de-a lungul timpului.
Aproximativ 30.300.000 lei este suma care ar fi necesară pentru aceste lucrări, însă Primăria nu e dispusă să o acopere din bugetul local, ci tot încearcă să obțină fonduri nerambursabile prin diverse programe, însă aflăm că statutul special pe care îl are școala ar împiedica municipalitatea să câștige astfel de proiecte.
Ultima încercare pentru o astfel de accesare a fost chiar anul acesta. Consilierii au aprobat în februarie actualizarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI, pe scurt, făcută inițial în 2014), pentru a putea depune cerere de finanțare prin PNRR, pe componenta 5 „valul renovării”. Proiectul nu a fost însă eligibil.
„Este singura școală pentru care nu avem o soluție de finanțare din fonduri europene. Ea are un statut mai special, este coordonată și de Ministerul Agriculturii, fiind exceptate acest tip pentru finanțarea europeană. Noi am găsit soluții prin PNRR , ADR Vest pentru majoritatea școlilor mari, cu imobile și probleme mari, dar acolo nici măcar proiecte de dotări nu putem face. Fiind liceu de industrie alimentară are o finanțare și din partea ministerului. Au primit și un microbuz de la minister. În toate ghidurile de finanțare nerambursabilă sunt exceptate liceele de acest fel. Și nu ne permitem din buget local astfel de investiții, pentru că avem cofinanțări la alte proiecte, plus CET-ul, sunt mulți bani… și nu o să putem acum, cred că nici la anul. Dacă scăpăm de cheltuielile mari pe care le avem în proiectele deja lansate, care sunt în diferite stadii, o să vedem. Îmi pare foarte rău, chiar cred că e un imobil emblematic. Dar e o situație acolo pe care nu o putem rezolva pe moment. Eu doar așa cred că ar fi soluția: o alocare din bugetul local, etapizată, dar cândva pe viitor”, ne-a explicat viceprimarul Lazăr Faur.
„Nu poți spune că nu e o școală demnă de investiții”
Profesorii cu care am vorbit sunt de părere că școala, deși nu e printre primele pe listă când vine vorba de reușite, nu e nici o școală problematică, precum sunt altele din municipiu care se confruntă cu o lipsă de elevi.
La Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară învață peste 600 elevi, având 25 de clase la zi, astfel că nu se pune problema că nu își atinge planul de școlarizare. Promovabilitatea la Bacalaureat o plasează puțin peste mijlocul clasamentului, cu 64% dintre elevi promovați, iar liceul se mândrește cu mai multe proiecte Erasmus și elevi care s-au calificat la fazele naționale la diferite olimpiade de profil.
În ceea ce privește sprijinul din partea Ministerului Agriculturii, aflăm că el finanțează strict ferma didactică din Sânnicolau, care ține de această unitate de învățământ, unde se desfășoară activitățile de practică ale elevilor. Astfel, printre altele, a fost cumpărat un tractor și un microbuz școlar.
Liceul Agricol nu a mai fost reabilitat de cel puțin 25 ani
Clădirea de pe Lucian Blaga nr. 15 în care funcționează Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară este încadrată ca monument istoric, însă impunătoarea clădire nu a mai fost renovată ca atare de cel puțin 25 ani. Singurele intervenții notabile care s-au mai făcut au fost înlocuirea tâmplăriei geamurilor dinspre stradă, respectiv transformarea cantinei în sală de sport (intervenții făcute în 2010, cu bani direct de la minister), iar ulterior au fost înlocuite și ferestrele de pe holuri, care dau spre curțile interioare.
În ultimii ani însă, orice investiție asupra imobilului de pe str. Lucian Blaga a fost suportată din banii școlii. Înauntru, clădirea este îngrijită. Pe etape, au fost renovate clasele, coridoarele, a fost cumpărat mobilier nou, în funcție de cum s-au găsit bani. Dar nu există bani suficienți pentru a face lucrări de amploare.
Pentru intervenții la exterior, conducerea școlii a trimis mai multe solicitări Primăriei, care este proprietarul clădirii, întrucât imobilul reprezintă deja un pericol pentru trecători și pentru mașinile parcate în zonă. O placă cu „atenție, cad ornamente” nu e o consolare, în cazul unei tragedii. Primăria a făcut însă doar mici reparații la partea de acoperiș, motivând că o intervenție mai serioasă se va face „pe proiect”.
Când va deveni acest proiect realitate, nu doar planuri actualizate pe foaie, rămâne de văzut.
Comentariile portalului
E clar, dacă vine cu "chestii" populiste înseamnă că nu vine cu nici un proiect nou, se vor întoarce toată camarila la ciolan acele "calități" cu care rezonează Este (...)
Dacă spicul lui dân film nu începe cu 'No, așe, nu-i limba ,,dacă" orijinală!🤪
Sa fim seriosi... Sunt copii fidele ale originalelor. O comoara nepretuita a poporului chinez, teracota fiind nu o poti plimba in lume ca pe un tablou!