sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Update Atenție, cade tencuiala din teatrul reabilitat cu peste 1,5 milioane euro! UPDATE: Ce transmite Primăria

    de Raluca Medeleanu | 25 ianuarie 2024, 1:19 PM | Știri Arad | Topic special

    10

    La doi ani și jumătate de când au fost date jos schelele de pe clădirea monument istoric care găzduiește Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, vedem pe jos bucăți de tencuială desprinse de pe fațadă. Vorbim de o investiție care s-a ridicat la peste 1,5 milioane euro, care a avut în vedere, atenție, restaurarea și reabilitarea, nu o simplă renovare.

    Proiectul în valoare totală de 14 milioane de lei (circa 2,8 mil. euro) a beneficiat de 11 milioane lei (2,2 mil. euro) ca fonduri europene nerambursabile, iar diferența a fost acoperită din bugetul local al municipiului și a inclus proiectarea și execuția lucrărilor.

    Așa cum se arată și pe placa informativă care a rămas lângă intrarea principală în teatru, proiectul a presupus „restaurarea și reabilitarea” exterioară.

    Licitația pentru execuția în sine a lucrărilor a fost câștigată de Tehnodomus, ca de obicei pe criteriul „prețul cel mai mic” (oferta firmei fiind 8.131.266 lei, adică aproximativ 1,6 mil. euro) și au început prin primăvara anului 2020.

    Surprinzător sau nu, muncitorii s-au mișcat destul de repede, astfel că puțin peste un an, în vara lui 2021, schelele au fost date jos și șantierul a ajuns la final. Rezultatul însă a fost criticat de unii arhitecți specialiști, care acuzau că intervenția efectuată a fost „împotriva tuturor regulilor estetice și de arhitectură”. 

    reabilitare restaurare placa teatrul clasic ioan slavici arad

    Mai mult, primul semn că ceva nu era conform a fost când la scurt timp de la finalizarea lucrărilor (care au inclus și refacerea acoperișului) a început să plouă direct pe scenă, în timpul repetițiilor actorilor pentru un spectacol (detalii AICI). Ulterior, Primăria a susținut că au fost rezolvate acele probleme.

    Tot surprinzător sau nu, conferința de presă susținută pentru a anunța recepția lucrărilor a avut loc abia în primăvara lui 2022, atunci când municipalitatea anunța și planurile pentru reabilitarea interioară, atât de necesară și ea, la cum se prezintă mai ales sala mare de spectacole și elementele care alcătuiesc mecanismul scenei.

    Am făcut această recapitulare pentru a ajunge la miezul problemei: faptul că încă de la început unele voci au afirmat că avem de a face cu o lucrare de proastă calitate, pe bani mulți.

    Există o mare diferență între simple lucrări de renovare a unui imobil, față de cele de REABILITARE, mai mult, de RESTAURARE, a unui monument istoric.

    Acum, la doi ani și jumătate de la coborârea schelelor, respectiv la nici doi ani de la recepția oficială a lucrărilor, vedem cum încep să se decojească, să se desprindă și să cadă straturi de pe cornișele situate „în oglindă”, pe câte o latură de o parte și alta a intrării principale.

    Ori la o intervenție de tip restaurare, acest lucru este inadmisibil!

    cade tencuiala teatrul restaurare

    Teoretic, lucrarea se află încă în garanție, astfel că pasul normal ar fi ca Primăria Arad să-și îndrepte atenția către constructor și să-l tragă la răspundere.

    Cum se renovează, reabilitează și consolidează o clădire istorică?

    În cele ce urmează reproducem un pasaj scris de specialiști, în care se descrie succint exact cum trebuie să se intervină asupra unei clădiri care este înregistrată ca monument istoric, în patrimoniul național, așa cum este și cazul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad:

    „Deși cuvântul «restaurare» sună simplu și ne duce cu gândul la simple reparații, procesul de renovare și reabilitare este unul complex. Cu atât mai mult când obiectul îl face un monument istoric.

    Începând de la procedurile de îndepărtare a elementelor deteriorate și până la înlocuirea lor și restaurarea estetică a părților afectate, reabilitarea și consolidarea clădirilor istorice presupune timp, experiență și efort financiar. Cei responsabili cu renovarea parcurg o serie de pași importanți în toate proiectele de reabilitare a unui monument istoric.

    Primul pas este întotdeauna identificarea zonelor afectate. Se analizează factorii care au dus la degradare (factori de mediu, deplasări și deformații, sau suprasarcină) și se identifică daunele. De asemenea, se analizează toate riscurile construcției actuale, optând pentru soluția cea mai potrivită adaptată particularităților fiecărei situații.

    După o serie de studii (istorice, geotehnice), rapoarte de expertiză tehnică, propuneri de intervenție asupra rezistenței și arhitecturii, urmată de obținerea avizelor și fondurilor necesare, se încep lucrările. Consolidarea și restaurarea clădirii, precum și renovarea fațadei clădirii istorice, se fac păstrând structura originală, menținând caracterul și integritatea structurală a ansamblului, fără a modifica vreun element estetic”.

    A se reține de aici, pentru restaurare, pe lângă sintagma „efort financiar”, cuvintele „experiență” și „timp”. Atâta timp cât pompăm bani în proiecte care se fac pe repede înainte, fușerite, vom avea în continuare rezultate ca cel de față.

    UPDATE

    În urma publicării articolului, Primăria Arad ne-a trimis un punct de vedere, prin care ne informează că lucrarea este în garanție și că va solicita constructorului să repare zonele afectate.

    „În urma sesizării apărute în spațiul public, menționăm faptul că o echipa tehnică a Primăriei a făcut deja verificări la fața locului. Lucrarea este încă în garanție, urmează să solicităm constructorului remedierea de urgență a avariilor care au fost produse. Menționăm faptul că ultima verificare a lucrării a fost făcută vineri, 19.01.2024 de către echipa tehnică împreună cu reprezentanții ADR Vest, fără a fi constatată existența deprecierilor la ornamente”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Oare de ce mereu presa trebuie să semnaleze aceste probleme?
      De la primărie nimeni nu verifică starea acestor clădiri? O imensă rușine tot ce înseamnă primărie și administrația Aradului.
      Astea sunt consecințele când se lucrează cu firma de casă Tehnodomus.

      +20 voturi
      +1
      -1
    2. Preț de Las Vegas lucrare în doru lelii!
      Restaurarea adevărată implică decopertarea până la cărămidă a straturilor vechi ce la teatru nu s-a realizat, la teatru a fost o feșteală pe românește au dat cu vopsea nouă pe substrat vechi un exemplu de restaurare ca la carte îl puteți vedea la vechiul cazinou.

      +14 voturi
      +1
      -1
    3. Revoltator este ca nu exista nici o autoritate care sa functioneze corect, moral, just atunci cand este vorba de autoritati, de institutiile statului! Cei care detin puterea o aplica precum “vatafii pe mosie”! Iar Justitia…?! A ingenuncheat-o puterea! De tot!
      Ma-ntreb, dupa ce scrieti si tot scrieti ce sens mai are?! Doar ne amarati…si comentand intram in gura lupului! Ca la asta se pricep! Sunt doctori!

      +13 voturi
      +1
      -1
    4. Dar cu lampile acelea oribile de culoare neagra pt iluminat exterior , care arata de parca ar fi ciori pe zidurile exterioare cum a ramas ?? Cum de s-a optat si cine a acceptat lampi de culoare Neagra sa fie instalate pe o cladire de culoare predominant Alba? Toate acele lampi negre ar fi trebuit inlocuite de mult cu lampi de culoare Alba ! Nici acum nu e prea tarziu!

      +10 voturi
      +1
      -1
    5. Lucrari executate de firme subcontractoare, patronii acestor firme si-au adus toate rudele din Moldova,rude nestiutoare de carte si meserie pentru a se constitui in mici firme de constructii, cu mare lipici prin primarie ! O parte din avere au facut-o la vedere cu primaria si alta parte la negru cu lucrari prin municipiu . Poate dupa alegeri vine cineva curios sa vada/sa afle ce este cu aceste firme prin Arad !

      +10 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.