sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Sprijin zero pentru salvarea clădirilor istorice, dar măcar avem liste de priorități actualizate

    de Raluca Medeleanu | 29 februarie 2024, 8:10 AM | Administraţie | Recomandările editorilor | Știri Arad

    6

    Proprietarii Palatului Cenad nu au primit sprijin de la Primărie și au renovat atât cât au avut bani

    Pe foaie, totul este ca la carte. În realitate însă… bate vântul. Primăria a actualizat în această săptămână hotărârea ce prevede creșterea calității arhitecturale a clădirilor istorice din Arad, însă demersuri practice în acest sens nu a făcut. Mai mult, își neglijează în continuare unele proprietăți înregistrate ca monument istoric din centrul Aradului.

    În ședința de miercuri, 28 februarie, consilierii au aprobat o actualizare la hotărârea care are lungul și pomposul nume: „Hotărârea nr. 42/2020 privind aprobarea regulamentului de aplicare a Legii nr. 153/2011 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, cu modificările și completările ulterioare, pentru zone de protecție a monumentelor istorice și pentru zonă monumente protejate în municipiul Arad – Program de sprijin financiar acordat proprietarilor de clădiri din zonele de acțiune prioritară din municipiul Arad”.

    Practic, ceea ce s-a actualizat a fost o anexă ce prevede care sunt zonele prioritare care necesită intervenție pentru salvarea și conservarea clădirilor valoroase, dar și o anexă cu lista tuturor clădirilor istorice care sunt inventariate în municipiu (252 la număr).

    Zero sprijin pentru proprietari, după 4 ani de la Hotărâre

    În urmă cu patru ani, Consiliul Local a aprobat un act normativ care îi dădea posibilitatea Primăriei să acorde sprijin financiar la proprietarii clădirilor istorice care doreau să reabiliteze fațada (persoanelor fizice, nu juridice). Mai exact, era vorba de posibilitatea acordării unui grant de 20% (adică bani care nu trebuie înapoiați) și a unui împrumut de 80%, cu termen de returnare în maxim 10 ani, cu anumite condiții.

    Doar că degeaba s-a votat acea hotărâre, dacă nu s-a mai alocat vreun buget pentru a fi disponibil pentru astfel de granturi/ împrumuturi. Nici până la ora actuală, nu avem vreun exemplu în care Primăria Arad să fi oferit vreun leu în acest sens. Bugetul pe 2024 numai ce a fost votat luna trecută, dar în niciun tabel nu există rezervată vreo sumă cu destinația clădirilor istorice.

    Citește și: În caz că mai exista vreun dubiu: Primăria Arad admite că nu are niciun ban de dat proprietarilor de clădiri istorice · Special Arad

    Mai mult, municipalitatea nu reușește nici măcar să își îngrijească propriile imobile de acest fel. Două exemple sunt suficiente pentru a ilustra diferența dintre „teorie” și „practică”:

    Palatul Bohuș

    palatul bohus reclama banca romaneasca reabilitata
    (Proprietarii Palatului Bohuș au plătit inclusiv pentru reabilitarea vechii reclame din vitralii la fosta Banca Românească)

    În imobilul înregistrat ca monument istoric, construit în 1913, la intersecția dintre Bulevardul Revoluției și str. Vasile Goldiș, Primăria deține la parter fostul Cinematograf Studio, încă din 2011, când l-a preluat „la pachet” cu alte cinematografe din oraș, de la RADEF. De atunci însă, în afară de a realiza un DALI (în 2017, costând pe atunci 60.000 lei), nu a mai făcut nimic să îl renoveze. Mai mult, în ultima perioadă nici măcar nu a mai achitat cheltuielile comune ale imobilului, pe care era obligată să le plătească, fiind proprietar. Din această cauză, a fost dată în judecată de asociația de proprietari, care doar datorită instanței a recuperat datoriile de peste 150.000 lei, putând astfel să reabiliteze o mare parte din fațadă (Primăria Arad a pierdut definitiv procesul cu Palatul Bohuș · Special Arad). Lucrările au putut continua astfel și pe latura de pe str. Goldiș, dar au fost apoi oprite, întrucât Primăria a început din nou să fie răuplatnică la cheltuieli. A plătit până la urmă, însă numai după ce a fost iar la un pas de proces.

    Palatul Cenad 

    Palatul Cenad reabilitat jumatate fara turn 7(Palatul Cenad, reabilitat pe o latură, dar fără turn)

    Pentru acest monument istoric, situat chiar în vecinătatea Primăriei, au fost oferite multe promisiuni din partea municipalității. Având în proprietate 17 apartamente la parter, respectiv spații din subsol, Primăria are posibilitatea legală să intervină financiar la reabilitare, dar a găsit de-a lungul timpului diferite explicații pentru lipsa de acțiune. Deși încă din 2022, primarul a tot afirmat că va da o parte din bani pentru reabilitarea imobilului aflat într-o avansată stare de degradare, nici până la ora actuală nu au fost puși deoparte bani în acest sens.

    Scuza mereu oferită a fost că înțelegerea cu asociația de proprietari a fost că Primăria va plăti schimbarea acoperișului, însă nu ar putea face acest lucru până nu trece în acte podul în proprietate. Măsura însă pare inutilă, din moment ce imobilul este înregistrat ca monument istoric, iar legea permite inclusiv investiții de acest fel la clădiri în care Primăria nu are nicio proprietate, ori în acest caz deține mai multe apartamente (vezi art.37 – 44, din legea 422/18-08-2001). Pe de altă parte, ceilalți proprietari deja au pus bani și au reabilitat o latură a clădirii, însă Primăria susține că va contribui cu partea sa din sumă doar la finalul tuturor lucrărilor.

    Observăm deci că la nivel declarativ avem parte mereu de promisiuni și bune intenții, însă în practică implicarea este zero.

    O gală pentru toată lumea

    Singurul gest îndreptat către proprietarii clădirilor istorice a fost organizarea unei gale, ajunsă deja la ediția a doua, în care au fost premiați cu câte o diplomă și un trofeu, la grămadă, toți cei care au reabilitat ca la carte, au renovat sau semirenovat (chiar și cu o spoială de vopsea peste vechea tencuială încă afectată) clădirile istorice din oraș: Gala Clădirilor Istorice. Proprietarii ai 35 imobile renovate, recent sau în trecut, au fost premiați simbolic de Primărie · Special Arad

    trei cladiri istorice renovate recent de proprietari(Trei clădiri istorice, renovate recent de proprietari, pe str. Mihai Eminescu. foto: Google Street View) 

    Revenind la actualizarea hotărârii menționate la începutul articolului, imobilele notate ca fiind în nevoie prioritară de intervenție sunt 47 la număr, cu adrese exacte, iar altele sunt cuprinse în diferite zone fără a fi indicată cu exactitate adresa, notate la finalul listei în ceea ce privește prioritatea. De asemenea, a fost actualizată și lista Extragem întocmai Anexa 1 din Hotărârea actualizată:

    Zone de acțiune prioritară

    I. Zona de acțiune prioritară I (km 0 – B-dul Revoluției cuprins între Str. N. Grigorescu/ Str. Crișan și Str. 1 Decembrie 1918/ Str. V. Alecsandri) inclusiv clădirile având altă adresă, care însă au fațada spre bulevard,
    1. B-dul Revoluției Nr. 67
    2. B-dul Revoluției Nr. 73 AR-II-m-B-00546
    3. B-dul Revoluției Nr. 78 AR-II-m-B-00550
    4. Str. Vasile Alecsandri Nr. 1
    5. Str. Vasile Alecsandri Nr. 3
    6. Str. Vasile Alecsandri Nr. 5
    7. Str. Vasile Alecsandri Nr. 9
    8. Str. Blajului Nr. 3 AR-II-m-B-00490

    II. Zona de acțiune prioritară II
    II a: B-dul Revoluției cuprins între Piața Drapelului și Str. N. Grigorescu/Str. Crișan:
    1. B-dul Revoluției Nr. 23 AR-II-m-B-00538
    2. B-dul Revoluției Nr. 24
    3. B-dul Revoluției Nr. 37
    4. B-dul G-ral Vasile Milea Nr. 19 AR-II-m-B-00533
    5. B-dul G-ral Vasile Milea Nr. 21
    6. B-dul G-ral Vasile Milea Nr. 29
    7. Str. Mircea Stănescu Nr. 5
    8. Str. Mircea Stănescu Nr. 9
    9. Str. Nicolae Grigorescu Nr. 5
    10. Str. Nicolae Grigorescu Nr. 7 AR-II-m-B-00523
    11. Str. Crişan Nr. 5
    12. Str. Crişan Nr. 6

    II b: (B-dul Revoluției cuprins între Str. 1 Decembrie 1918 și Piața Avram Iancu) inclusiv clădirile având altă adresă:
    13. Str. Unirii Nr. 2
    14. B-dul Revoluției Nr. 99 AR-II-m-B-00559
    15. B-dul Revoluției Nr. 101
    16. B-dul Revoluției Nr. 90 AR-II-m-B-00553
    17. B-dul Revoluției Nr. 102
    18. Str. Mihai Mihai Eminescu Nr. 2
    19. Str. Vasile Goldiș Nr. 1-3 AR-II-m-B-00522

    III. Zona de acțiune prioritară III – Piața Avram Iancu, Piața Mihai Viteazul, Piața Catedralei, Piața Pompierilor, Piața Arenei –inclusiv clădirile având altă adresă, care însă au fațada spre piață:
    A. Piața Avram Iancu:
    1. P-ța Avram Iancu Nr. 1
    2. P-ța Avram Iancu Nr. 2
    3. P-ța Avram Iancu Nr. 4
    4. Str. Gheorghe Lazăr Nr.1 AR-II-m-B-00526
    5. Str. Gheorghe Lazăr Nr. 2/Str. Tribunul Dobra Nr.1
    6. Str. Gheorghe Lazăr Nr. 3 AR-II-m-B-00527
    7. P-ța Avram Iancu Nr. 12
    8. Str. Mețianu Nr. 2 AR-II-m-B-00528
    B. Piața Mihai Viteazul:
    1. P- ța Mihai Viteazul Nr. 2
    2. P- ța Mihai Viteazul Nr. 4
    3. P- ța Mihai Viteazul Nr. 14
    4. Str. Cloşca Nr. 14
    5. Str. Cloşca Nr. 15
    C. Piața Catedralei:
    1. Str. Ioan Rusu Sirianu Nr. 2
    2. P- ța Catedralei Nr. 9
    3. P- ța Catedralei Nr. 12
    4. Str. Vasile Goldiș Nr. 11
    5. Str. Vasile Goldiș Nr. 20
    D. Piața Pompierilor:
    1. P- ța Pompierilor Nr. 1
    E. Piața Arenei:
    1. B-dul Decebal Nr. 37 AR-II-m-B-00497

    IV. Zona de acțiune prioritară IV – Zonele principale din Zona Construită Protejată, arterele perpendiculare pe Bulevardul Revoluției,

    V. Zona de acțiune prioritară V – Zonele secundare din Zona Construită Protejată, arterele paralele cu Bulevardul Revoluției,

    VI. Zona de acțiune prioritară VI – Zona Calea Romanilor, Podul Traian și Calea Timișorii, conform Listei monumentelor istorice 2015 – aprobată prin Ordinul MCPN nr. 2828/2015, coroborată cu Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Arad Nr. 201 din 17 iulie 2014 privind aprobarea documentației de urbanism Plan urbanistic pentru zonă construită protejată.

    VII. Zona de acțiune prioritară VII – Imobile din municipiul Arad înscrise pe Lista de monumente istorice, actualizată, aprobată prin Ordinul MCPN nr. 2828/2015, aflate în afara Zonei Construite Protejată.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. == DARAMATZI BA CLADIRILE ISTORICE == TZAI DRK DE FANARIHOTZI == NU SUNTETZI IN STARE NICI SA ZUGRAVITZI CLADIRILE ISTORICE DAR SA LE REPARATZI – BINE CA BAGATZI 80 MIL EURO AIUREA IN RUINA DE CET == SCARBA MI E == PADURARUL DE LA PRIMARIE ARE ACEIASI MENTALITATE CU MAJURUL DE LA VAMA ==

      +6 voturi
      +1
      -1
    2. Eu scriu de ani de zile despre refuzul implicării primăriei în reabilitarea fațadelor chiar dacă și ea(primăria) deține locuințe și spații în aceste imobile. În cazul nostru, primăria deține puțin peste1/3 din totalul spațiului, și totuși a refuzat implicarea dar n-a uitat să majoreze impozitele!
      A durat cam mult să ajungeți și d-tră la aceiași concluzie.
      Totuși, văd că primăria are bani pt. anvelopele vechilor blocuri din epoca comunistă. De ce se continuă această discriminare, stai în clădire istorică, riști că impozitul să-ți fie mărit la 500%! Locuiești în bloc vechi din epoca comunistă, beneficiezi de anvelopare (aproape) moca! Adică
      :cei din clădirile istorice sunt suprataxa că primăria să le anvelopele celorlați locuințele! Al dracu de echitabil statu’ ăsta ,,democratic”!
      P.s. Răsputeri, sper că nu locuiești intr-un bloc vechi anvelopat și pe banii mei,

      +1 voturi
      +1
      -1
    3. Eu mă refeream strict la refuzul primăriei de a se implica financiar în renovarea fațadelor istorice chiar și în cazul în care dețin locuințe sau alte spații în imobilele respective.
      Nici nu mă interesează din ce epocă scrieți pe acest site, dar majoritatea articolelor pe care le-am citit până acum, susțineau punctul de vedere al primăriei, cazul de față e o excepție. În nici un articol din cele precedente nu ați intervievat/publicat puncte de vedere ale locatarilor din aceste imobile că să aflați și problemele reale.
      Sursele spun că pt. valoarea cotă parte care-i revin primăriei din palatul Bohuș, primăria a fost pierdut un proces.
      Pe tribunul Dobra, imediat după casa cu lacăt este un imobil al primăriei lăsat în paragina, cel in care se vede toaleta de la etaj din cauza surparii zidului. Mai precis, este o singura locuință privată, restul trei sunt ale primariei. Oare pt. imobilele care-i aparțin, primăria plătește supraimpozite?
      Tot pe tribunul Dobra, unde-i o asociație(a celor cu dizabilități, dacă nu greșesc), sta să cadă o țiglă oprită în cetarnă.

      +1 voturi
      +1
      -1
    4. Cred că ați citit fără ochelari, nu mă refer de când m-am angajat la Special Arad, ci tocmai că blamez administrația locală că nu susține financiar și mereu menționez și baza legală pe care ar avea-o să facă asta. Vă rog eu, căutați mai cu atenție articolele anterioare, recitiți-le, o să vedeți că nu sunt puține. Nu știu cum vă puteți permite să spuneți că nu am intervievat puncte de vedere, chiar și în cele despre gala aceea „praf in ochi” a Primăriei am citat mai mulți proprietari care enumeră dificultățile cu care au reabilitat fațadele. Poate sunteți frustrat că nu v-am intervievat tocmai pe dvs. , dar asta nu înseamnă că nu m-am ocupat de subiect. Eu până aici vă mai răspund, nu sunt în măsură să port un dialog unidirecțional, unde lipsește obiectivitatea.

      --2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.