Clădirile de pe strada G. Alexandrescu 2-4, rușinea de pe obrazul Aradului și un real pericol pentru trecători. Cum au ajuns în mâinile firmei care și-a bătut joc de ele

Sesizările curg pe bandă rulantă, de ani de zile, de la oamenii din zonă. De la locatari și trecători. Poliția Locală și pompierii au avut numeroase acțiuni, dar nimeni nu pare capabil să rezolve problema a trei clădiri de pe strada G. Alexandrescu, aflate în paragină. E un miracol că încă nu s-a întâmplat o tragedie.
Primăria a supraimpozitat proprietarii, polițiștii au dat amenzi peste amenzi, dar situația rămâne neschimbată. De fapt, devine tot mai gravă. Acoperișul a două din cele trei clădiri care sunt înregistrate „la pachet” sub adresa str. Grigore Alexandrescu nr.4 e tot mai șubred. Bârne de lemn masive stau desprinse, agățate periculos de abrupt către partea stradală, pe unde trec mașini una după alta. Trotuarul măcar e închis, însă bucățile din fațadă ar putea oricând să cadă pe un parbriz.
Clădirile sunt goale de ani de zile. Au fost refugiu pentru oamenii străzii. Cu precădere clădirea de două etaje, însă după ce Poliția Locală a dispus sigilarea geamurilor, acum cineva și-a mutat traiul în clădirea dinspre spălătoria auto, unde adesea vedem rufe lăsate la uscat pe balcon. Cum poate cineva trăi într-o clădire atât de degradată, ne depășește imaginația!
Ai crede că proprietarii efectiv au uitat de existența acestor imobile, însă aflăm că – surprinzător – chiar anul acesta s-au pus să-și regleze actele de proprietate, lipindu-și cele trei parcele într-una singură.
Proprietarii celor trei ruine de pe Alexandrescu… departe de casă
(cele trei clădiri, înregistrate la pachet ca nr.4)
Clădirile sunt vechi de peste 100 ani. Cele mai vechi înregistrări în documente le-am găsit în anul 1885. Ele au fost încă de la început apartamente de locuit.
În 1959, asemenea multor alte situații, ele au fost confiscate de Statul Român (comunist), iar în 2003 au intrat în posesia Municipiului Arad (Primăriei Arad). Acolo a funcționat un centru de zi.
Din 2006 însă, ele au fost retrocedate, iar în 2014 au fost cumpărate de o firmă înființată în același an: Far From Home SKB SRL din municipiul Arad, având ca obiect de activitate potrivit codului CAEN: „închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii”. Firma a înregistrat profit în 2015 și 2016 (având o cifră de afaceri de 3900 lei, respectiv 2400 lei), după care a mers doar pe minus, cu zero angajați și cifra de afaceri zero (potrivit risco.ro).
Amenzile pentru starea clădirilor de pe Grigore Alexandrescu au început să curgă de la Poliția Locală, ajungând să depășească 10.000 lei, iar Consiliul Local Municipal a luat măsura supraimpozitării imobilelor cu 400%, respectiv 500%.
Ce zic deținătorii imobilelor
Ai crede că proprietarii au uitat complet de ele, însă chiar anul acesta s-au pus să aducă modificări în acte. Dacă inițial clădirea de lângă spălătorie era pe un CF, iar restul pe altul, adresa lor fiind Grigore Alexandrescu nr.2-4, acum ele sunt la pachet, adresa devenind strict nr. 4.
Far From Home SRL are doi asociați: o persoană fizică și o persoană juridică: Sisteme Hidraulice SRL din Felnac. Am reușit să intrăm în legătură cu administratorul firmei din urmă, pentru a afla mai multe detalii despre imobile. Am fost informați că există o dorință de reabilitare. Administratorul susține însă că nu poate realiza reabilitarea până nu obține semnăturile tuturor locatarilor din imobilele din zonă, iar acum ar fi în curs de strângere de semnături la notar. Ne-a spus că destinația imobilelor ar rămâne aceeași: clădiri cu apartamente, dar că la parter ar urma să fie spații comerciale.
Bârfe pe strada Grigore Alexandrescu
Nu știm dacă cele declarate de asociatul Far From Home se vor concretiza. În ce stare sunt, e greu de crezut că în ceasul al doisprezecelea vor mai trece la reabilitat.
Pe de altă parte, la momentul în care am realizat fotografiile care însoțesc prezentul articol, cineva care stă în zonă ne-a abordat și ne-a spus că se vorbește că ar fi lăsate intenționat să se degradeze, cu scopul de a putea construi apoi o clădire nouă. A auzit că ar fi vorba de un hotel.
Nu am putut să confirmăm aceste informații, astfel că ele rămân la stadiul de „bârfă pe stradă”. Totuși, nu ar fi o premieră. La Arad, au mai fost lăsate clădiri istorice, valoroase, să ajungă într-un asemenea hal încât să fie puse la pământ.
Pierderi iremediabile din patrimoniul Aradului
(Piața Veche nr. 5 – cea mai veche casă din Arad, demolată în anul 2008. sursă foto: Aradul de Altădată)
Chiar lângă aceste clădiri, pe locul actualei spălătorii, se afla o clădire istorică în care a funcționat un han de trăsură, al doilea ca vechime după cel de la Boul Roșu, surclasat apoi de Hotelul Crucea Albă (actual Hotel Ardealul). Clădirea nu mai există, a fost demolată în urmă cu mulți ani.
Ne mai amintim și de alte două clădiri istorice din apropriere, care au ajuns să fie una cu pământul: cea mai veche casă din Arad numită „Casa Turcească” și încă un imobil istoric, care avea un balcon cu o feronerie deosebită, în formă de liră, situate în Piața Veche (acum numită „Heim Domokos”), au fost demolate în 2008. În locul uneia dintre ele e acum o grădină de vară.
Clădiri părăginite sunt și pe strada Tribunul Dobra. Toate probabil în așteptarea demolării și nimeni nu pare dispus să facă tot posibilul pentru a salva clădiri care au rămas martore din vechile timpuri ale orașului.
Comentariile portalului
Ieri, in jurul orei 16 mă întorceam de pe Valea Mureșului care, cu câteva excepții NESIMȚITE, în dreptul carierelor de piatra (unde era ditamai mâzga) tot (...)
Un tatã cretin, își merită soarta.
Poate parea cinism,insa este o grea lovitura pentru un parinte total inconstient...Sanatate celor doi raniti,iar soferului iadului,mai multa minte.