duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Au îngropat Harta Şpăgii din spitale. Ministerul Sănătăţii a schimbat formularele şi a cenzurat datele din spitale!

    de Adriana Barbu | 4 martie 2024, 2:21 PM | Recomandările editorilor | Sănătate | Știri Arad

    0

    Ministerul Sănătăţii a cenzurat datele, așa că nu vom mai şti câtă şpagă s-a dat în spitalele din Arad şi nici cum stăm cu mita, curăţenia, încrederea în medici şi în unitatea medicală, nu vom mai putea face comparaţii cu celelalte spitale din judeţ, cu judeţele învecinate şi nu vom mai afla unde ne situăm în clasamentul pe țară.

    Specialitşii de la graphs, ro, care întocmeau aceste statistici detaliate, în baza tuturor răspunsurilor la întrebările din formularul Ministerului Sănătății, au anunțat astăzi că nu vor mai putea întocmi harta șpăgii din spitale pentru că instituţia publică a schimbat formularul din „Mecanismul de Feedback al Pacientului”,  cel pe care pacienții externați îl primeau pentru completare.

    „Gata, au pus capac la Harta Şpăgii

    A venit și momentul promis de prin septembrie 2023 de către Ministerul Sănătăţii, acela de modificare a Formularului din <Mecanismul de Feedback al Pacientului>. Şi s-a schimbat. Dar nu doar atât, datele furnizate pe data.gov.ro nu mai sunt complete, per spital cum erau înainte, ci doar totalurile de la fiecare întrebare. Deci nu mai poţi vedea ce se întâmplă per judeţ, nu mai poţi face comparaţii, gata, pa”, a postat pe contul său de facebook Dragoș Vana, cel care a întocmit, lună de lună, harta şpăgii în spitale.

    Lupta, fără speranţe de câştig, cu Ministerul Sănătăţii

    Clujeanul Dragoş Vana este şi unul dintre cei care s-a luptat cu Ministerul Sănătăţii la momentul la care instituţia şi-a manifestat intenţia de a schimba una dintre întrebările din chestionar, în fapt cea mai importantă, modificare care era evident va duce la cu totul alte răspunsuri decât cele pentru care era importantă întrebarea. Lupta (despre care Special Arad a scris AICI) s-a dat în toamna anului trecut, dar specialiştii precum Dragoş Vana nu au avut câştig de cauză, în pofida tuturor argumentelor aduse de ei.

    Ministerul a schimbat întrebarea, așa că începând cu datele lunii februarie nu vom mai ști de la pacienții care completează chestionarul instituției și au curajul să răspundă sincer la el, sub protecția anonimatului, dacă au dat șpagă în spitale. Pentru că nimeni nu le mai pune această întrebare („Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?), ci o alta care pune presiune pe ei, îi obligă la mult mai multe și îi pune în situații în care evident aceștia nu vor să fie, pentru că dacă doreau aşa ceva apelau deja la poliţie.

    Când compari mere cu pere, procentul spăgii din spitale creşte

    Singura întrebare referitoare la șpagă a rămas următoarea:
    8. Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?”
    54.164 au răspuns în total, 2111 – DA, 51721 – NU
    Iar dacă tot e să comparăm mere cu pere, că suntem fortați de împrejurări, să vedem și rezultatul.
    Din păcate pentru ei, după cum am prevăzut, schimbând întrebarea a crescut și procentul.

    Așa că pentru februarie 2024 avem 3.89% procent de șpagă la nivel național, un nou record pentru ultimii 6 ani. Acest procent nu a mai fost întâlnit la nivel național din 2017 când era 3.96%.
    Un mare pas înapoi pentru transparență!”, a mai adăugat în postarea sa Dragoș Vana.

    În ianuarie 2024, procentul şpăgii din spitale, la momentul la care datele nu se doreau a fi ascunse sub întrebări care forţează mâna pacienților, era de 1.69%. Datele lunii ianuarie le puteți afla de AICI și AICI.

    şpaga medici

    (Aşa arăta harta şpăgii din spitale realizată de cei de la graphs.ro pentru ianuarie)

    Desigur, chiar şi aşa, era evident că nu aceasta era realitatea brută din spitalele din România, ci că aveam în faţa ochilor un adevăr trecut prin filtrul pacienților încă încorsetați de frica că datele lor vor fi făcute publice, că vor trebui să răspundă public pentru cele scrise acolo și că în cele din urmă răspunsurile care nu vor fi anonimizate se vor întoarce împotriva lor.

    În actuala formă a întrebării, când de fapt pacienții externați din spitale sunt întrebați doar dacă vor să sesizeze şpaga dată, e evident că marea majoritatea vor opta pentru răspunsul NU.

    Când Ministerul Sănătății decide să ascundă datele despre spitale

    Partea bună a schimbărilor operate de Ministerul Sănătății în Formularul de feedback al pacienților este pentru Dragoș Vana (care ne-a furnizat ani de zile, în format extrem de ușor de parcurs, sinteza datelor din formular), faptul că „o să mă pot concentra pe treburile mele de acum încolo fără să mai îmi bat capul cu Ministerul Sănătății”.

    Partea foarte proastă a lucrărilor este că nu vom mai avea nici măcar o idee despre câtă șpagă se dă pe mai departe în spitalele din România. Ministerul Sănătății, care a ales în urmă cu șase ani să fie relativ transparent cu aceste date (ce puteau fi procesate cu succes de specialiști mai apoi și transmise publicului), s-a răzgândit acum și a decis să le ascundă sub întrebări capcană, sau cumulând și amestecând datele astfel încât acestea să nu mai poată fi analizate. Să nu mai indice realitatea din fiecare spital, aşa cum o văd pacienţii extrenaţi.

    „Până la urmă și dovezile își au rolul lor, în special pentru cei care nu au capacitatea de a anticipa sau voința de a diferenția. Dacă cineva se mai poate aștepta azi la ceva care să sprijine libertățile cetățenilor și o conducere democratică echitabilă din partea partidului unic psd-pnl aka pcr-fsn ori e naiv, ori co-motivat direct, ori orice altceva, indiferent. (…)”, a fost doar unul dintre cometariile la postarea lui Dragoș Vana.
    Un alt comentator subliniează doar atât: „ei ne oferă <stabilitate>, toate poveştile astea cu şpaga creau tensiuni în societate, era şi păcat…”

    Cum arătau întrebările ministerului înainte de februarie 2024

    Reamintim cititorilor că Graphs.ro punea la dispoziţia tuturor statistici lunare ca urmare a procesării datele publice colectate prin intermediul Mecanismului de feedback al pacientului de către Ministerul Sănătăţii, afișate pe data.gov.ro.

    Întrebările la care găseai răspunsuri detaliate pe luni, județe, spitale, grafice naţionale şi judeţene, erau următoarele:

    1. Cât de mulțumit sunteți de serviciile medicale oferite de spital?

    2. Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea medicului?

    3. Cât de mulțumit sunteți de curățenia din spital?

    4. A fost nevoie să cumpărați medicamente sau alte materiale sanitare?

    5. Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea asistentelor medicale?

    6. Ați primit explicații clare cu privire la diagnostic și tratament?

    7. Ați recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acest spital?

    8. Starea dumneavoastră de sănătate este mai bună după externare?

    9. Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?

    10. Doriți să raportați responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătății faptul că vi s-au solicitat bani sau atenții?

    Acum, întrebările 9 şi 10 nu mai există, locul lor fiind luat de întrebarea 8: „Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?”. Cum de aceasta a devenit întrebarea 8 şi nu 9? Pentru că întrebarea 2 „Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea medicului?” a fost absorbită şi ea de întrebarea numărul 5, pacienţii fiind întrebaţi de acum înainte despre activitatea medicilor şi asistentelor medicale laolaltă: „Sunteți mulțumit de activitatea și implicarea personalului medical*?”

    Întrebările din noul formular sunt următoarele:

    1. Sunteți mulțumit de serviciile medicale oferite de spital?

    2. Sunteți mulțumit de curățenia din spital?

    3. A fost nevoie să cumpărați medicamente sau alte materiale sanitare?

    4. Sunteți mulțumit de activitatea și implicarea personalului medical?

    5. Ați primit explicații clare cu privire la diagnostic și tratament?

    6. Ați recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acest spital?

    7. Starea dumneavoastră de sănătate este mai bună după externare?

    8. Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?
    DA/NU

    Dacă s-a răspuns DA la întrebarea 8, persoana chestionată va primi următorul mesaj:
    „Vă mulțumim! Vă rugăm să formulați o plângere către autoritățile abilitate sau puteți trimite o sesizare la Ministerul Sănătății prin intermediul serviciilor poștale sau la adresa de e-mail: [email protected].“

    Citește și:

    Înapoi la şpagă în spital. Aradul începe anul peste media pe ţară la șpaga dată medicilor și asistentelor

    Aradul, cel mai mic procent al şpăgii, în vestul ţării, în luna decembrie

    Prima lună cu șpaga sub media pe țară, în spitalele din Arad. Doar 3 pacienți spun că au dat mită

    Aradul rămâne roşu pe harta șpăgii din spitale, în luna octombrie

    Harta șpăgii în spitale, în luna august: Aradul, din nou peste media pe ţară la șpagă, cu 2.44%

    Aradul, în prima parte a clasamentului şpăgii din Sănătate – un „top” de Alex Nedea

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.