sâmbãtã, 12 octombrie, 2024

Special Arad Logo

    Aradul rămâne roşu pe harta șpăgii din spitale, în luna octombrie

    de Adriana Barbu | 2 noiembrie 2023, 10:40 AM | Știri Arad | Topic special

    2

    Suntem tot pe roşu când vine vorba de harta şpăgii din spitale şi în luna octombrie şi tot peste media pe ţară, care este scădere între timp. 2,19% este procentul Aradului când vine vorba de șpaga în spitale în octombrie, în condițiile în care media pe țară este sub 2%, mai exact 1.59%.

    Suntem, în fapt, mult peste media pe țară și cot la cot cu județe lângă care nu am vrea să fim. Vecinii noștri au cu toții sub 2% procentul de șpagă în spitale.

    Cu 2.19% procentul de șpagă din spitale, Aradul este și peste maximul mediei naționale, atins în luna august: 2.06%. În acea lună, Aradul avea un procent al şpăgii de 2.44%.

    Vaslui, zero șpagă în spitale

    Datele privind şpaga din spitale sunt furnizate de către Ministerul Sănătății, dar sunt puse cap la cap pentru a fi ușor de citit și interpretat de Dragoș Vana, pe siteul Graphs.ro.

    Dragoș Vana este și cel care a sesizat pe pagina sa de facebook o situație inedită, absolut aberantă, dacă ar fi să ne întrebați pe noi: în judeţul Vaslui nimeni nu pare să fi dat niciun leu drept şpagă în spitale în luna octombrie, deși 200 de pacienți externați au completat formularul ministerului.

    „Procentul de șpagă la nivel naţional a continuat să scadă şi în luna octombrie, ajungând la 1.59% (de la un maxim în anul acesta de 2.06% – luna august). În mod surprinzător în ultima lună, judeţul Vaslui conduce cu 0%, din peste 200 de răspunsuri ceea ce nu e chiar puţin. Urmat de bine-cunoscutele Bistriţa (0.39%), Alba (0.46%), Braşov (0.58%), Cluj (0.90%). La polul opus, prietenii noştri: Brăila (5.26%), la egalitate cu Giurgiu (5.26%) şi Teleorman (5.17%). Bucureştiul aproape de media țării, cu 1.36%.”, a precizat în postarea sa Dragoş Vana.

    şpăgii Spitalul Județean Arad

    Timişul şi Hunedoara, verde pe harta şpăgii

    Revenind la Arad şi la vecinii săi, dacă Aradul se situează în partea neagră a clasamentului, cu un procent al şpăgii de 2.19%, judeţul Timiş e mai degrabă la polul opus, cu un procent al şpăgii de 1.09%, în timp ce județul Bihor, cu 1.93%, vine și el spre zona roșie, depășind media naţională. Hunedoara cu 1.06% stă cel mai bine în zonă, în timp ce cea mai multă şpagă în spitale în luna octombrie s-a dat în vestul țării, potrivit chestionarelor completate, în Caraş Severin, unde procentul şpăgii e 2.42%.

    Cum stă fiecare județ cu șpaga în spitale puteți afla intrând pe siteul celor de la Graphs.ro, acolo unde aveți la dispoziție hărțile din lunile trecute legate de șpaga din spitale, dar și alte date și rapoarte legate de alte situații din spitale.

    Ministerul vrea să îngroape șpaga prin schimbarea chestionarului

    Din păcate, este posibil ca aceste grafice atât de utile pentru a înțelege modul în care evoluează societatea românească, cum se dezvoltă ea, pe regiuni și județe, și care e realitatea din spitale așa cum poate fi ea interpretată chiar din datele oficiale ale Ministerului Sănătății, să fie ultimele în această formă care să ne stea la dispoziție.

    Acesta este și anunțul făcut de Dragoș Vana: „Posibil ultima harta a șpăgii în formatul acesta”.

    Motivul este unul trist pentru o societate democratică: Ministerul Sănătății dorește să schimbe întrebările din Chestionarul Mecanismului de Feedback al Pacientului (https://bit.ly/3PsqI36), de acolo de unde cei de la Graphs.ro au făcut până acum hărțile șpăgii, dar nu pentru a afla mai multe despre cum stăm cu șpaga din spitale, ci pentru a afla mai puține.

    Mai exact, ministerul vrea să schimbe întrebările 9 și 10 din formular, exact cele care fac referire la șpaga din unitățile sanitare – „9. «Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?» 10. «Doriţi să raportaţi responsabilului anticorupţie al Ministerului Sănătăţii faptul că vi s-au solicitat bani sau atenţii?» …- cu întrebarea 8: «Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?»”.

    O întrebare care nu mai vrea să afle cum stăm cu șpaga din spitale, ci doar dacă am raporta-o, un fapt pe care românii evident nu o fac.

    Solicitările înaintate degeaba Ministerului Sănătăţii

    Potrivit lui Dragoș Vana, cel care a înaintat și o serie de solicitări ministerului pe această temă, dar și pe multe altele și care a încercat să poarte un dialog constructiv cu statul pe tema datelor privind șpaga din spitale: „Se pierde continuitatea datelor și comparațiile cu datele trecute vor fi mai dificle.

    Nu îmbunătăţeşte cu nimic sistemul, doar scurtează chestionarul (asta fiind şi motivarea lor), deşi acesta are o rată de răspuns bunicică. Vorbind cu medici şi sociologi, noua întrebare 8 e clar formulată astfel încât să reducă rata de răspuns DA, combinând două acţiuni într-una singură (şpaga şi sesizarea).

    Astfel să pară artificial că lucrurile se îmbunătăţesc. Deşi eu şi alte persoane, după cum am şi postat aici, am trimis propuneri în perioada în care proiectul a fost în transparenţă, răspunsurile au fost evazive sau s-au făcut că nu înţeleg”.

    Plângeri la organele abilitate, utopia românească

    Dragoş Vana a făcut propuneri în cazul în care Ministerul Sănătăţii va înlocui întrebările 9 şi 10 cu întrebarea 8 amintită mai sus: „Pe partea de procedură, am avut următoarea completare: (dacă s-a răspuns DA la întrebarea 8, persoana chestionată va primi următorul mesaj) Vă mulțumim! Vă rugăm să formulați o plângere către autorităţile abilitate sau puteți trimite o sesizare la Ministerul Sănătăţii prin web la adresa https://infrastructura-sanatate.ms.ro/formulare, prin intermediul serviciilor poștale sau la adresa de email: ”[email protected]”.

    În caz că nu ştiați Ministerul Sănătăţii are un formular îngropat în site (https://infrastructura-sanatate.ms.ro/formulare) unde se pot face sesizări de corupție către Consiliul Etic, dar refuză să-l introducă în textul SMS-ului, pentru a facilita aceasta operațiune. Sus-numitul formular e imposibil de găsit de cineva care nu-i știe exact adresa”.

    Ministerul Sănătății a refuzat însă propunerea venită de la Dragoș Vana, iar – potrivit analistului – motivul e faptul că nu doresc să aibă mai mult de lucru, iar sesizările care ar veni prin acest formular, fiind vorba de un formular oficial, ar trebui investigate. „Eu unul mi-am consumat enorm de mult timp, energie și bani cu toate datele aferente.

    A însemnat ore întregi de development, nopți nedormite peste exceluri încurcate, participări la conferinţe și interviuri. Acum s-au trezit brusc, după 7 ani, tocmai când datele au fost scoase la lumină, să schimbe întrebările. Coincidență? Aia e, am făcut și eu ce-am putut, sunt curios ce ne rezervă viitorul”. A mai punctat Dragoş Vana.

    Harta șpăgii, pe care specialistul o realizează lună de lună, o puteți găsi aici: https://www.graphs.ro/feed_auto_judet_harta.php?q=9

    Procentul şpăgii din spitale şi Aradul

    Reamintim cititorilor că, anul trecut, procentul șpăgii în spitale la nivel național a fost de 2.11%, că în august 2023 procentul a urcat până la 2.44%, moment de la care a început să scadă din nou și că Aradul e mereu în zona roșie a acestei hărți, mereu peste media pe țară, de obicei județul din vest cu cea mai mare rată a șpăgii în unitățile sanitare.

    Procentul şpăgii în spitale este indicat de graphs.ro și calculat în baza datelor colectate prin intermediul Mecanismului de feedback al pacientului de către Ministerul Sănătății. Datele sunt procesate pe baza răspunsurilor date de pacienții spitalele la întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”.

    Clujeanul Dragoș Vana este cel care a făcut ca datele de la minister să fie ușor citite de către cei interesați, publicând graficele sale pe Graphs.ro și indicând pentru fiecare județ procentul șpăgii în fiecare lună. Procentele sunt afișate cu roșu acolo unde valorile sunt peste media națională și cu nuanțe tot mai deschise până la alb, acolo unde procentele sunt sub media pe național și se apropie tot mai mult de zero șpagă în spitale.

    Ministerul Sănătății vrea să schimbe acum datele prin schimbare întrebărilor puse pacienților care puteau reclama astfel, în actele oficiale, că li s-a cerut șpagă în spitale.

    Mecanismul de feedback al pacientului a fost implementat în anul 2016. Pacienți externați primesc pe telefon sau pe e-mail invitația de a răspunde la un chestionar referitor la serviciile medicale pe care le-au primit în unitatea medicală în care au fost tratați. Chestionarul nu e trimis de spitalul unde au fost tratați, ci de Serviciul de Telecomunicații Speciale, printr-o platformă securizată, respondentului garantându-i-se anonimatul.

    Citeşte şi:

    Harta șpăgii în spitale, în luna august: Aradul, din nou peste media pe ţară la șpagă, cu 2.44%

    Aradul, în prima parte a clasamentului şpăgii din Sănătate – un „top” de Alex Nedea

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    1 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.