sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    14 pacienți tratați la spitalele din Arad, dispuși să reclame cadrele medicale pentru că au cerut mită! Înapoi la harta şpăgii în spitale

    de Adriana Barbu | 16 martie 2024, 9:09 AM | Sănătate | Știri Arad | Topic special

    0

    Doar 14 pacienți recunosc, în cadrul chestionarelor Ministerului Sănătății pe care le-au completat la externare, că li s-au cerut bani sau atenții din partea medicilor sau a asistentelor pe perioada în care au fost internați în unităţile medicale din județ Arad. Cu un procent de doar 2.23% a celor care au bifat DA la întrebarea privind șpaga în spitale, Aradul se situează în februarie pe un extrem de onorant loc 2.

    Potrivit corelării datelor din chestionarul completat de pacienții externați din spitalele în luna februarie, în spitalele din Arad sunt cei mai puțini medici care cer șpagă de la pacienţi, după medicii din Ilfov. 2.23% dintre repondenții din județul Arad au răspund la întrebarea „Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt? Cu „DA”. În Ilfov, procentul a scăzut până la 2.14%.

    Media pe țară, la această întrebare, a ajuns, surprinzător probabil pentru Ministerul Sănătății, care a schimbat întrebarea (în chestionar nu se mai întreabă direct de şpagă, ci doar dacă ai fi dispus să reclami acest fapt), astfel încât procentul să fie și mai mic decât cel din trecut, a crescut în februarie de la puţin peste 1% la 4.52%!

    Aradul al doilea judeţ pe verde, cu 14 pacienţi care au spus DA

    Județul Ilfov se situează pe primul loc într-un top al medicilor și asistentelor care au cerut în luna februarie de cele mai puține ori șpagă de la cei tratați în spital, 2.14 % dintre pacienții care au completate chestionarul lunii februarie în acest județ bifând DA la întrebarea amintită mai sus. Locul doi în acest top pozitiv îi revine, așa cum am menționat, Aradului, iar locul trei județelor Cluj și Sălaj, cu 3.27%.

    Pe ultimul loc în acest clasament, cu un procent extrem de mare față de toate celelalte județe când vine vorba de şpaga luată de medici şi asistente, se situează Harghita (13.9% dintre repondenţi au ales răspunsul DA), urmat de judeţul Olt cu 9.58% şi Prahova, cu 7.75%. Tot la coada clasamentului se situează judeţele care mereu sunt în zona roşie a șpăgii în spitale: Covasna – 7.72%, Teleorman – 7.47% şi Giurgiu – 7.36%.

    Înapoi la harta şpăgii în spitale

    Cum de s-a revenit la harta şpăgii în spitale elaborată de cei de la Grahps.ro, după ce aceştia au anunţat în urmă o săptămână faptul că vor renunţa la a mai calcula procente şi elabora grafice în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii a schimbat întrebările şi nu mai pune la dispoziţie datele pe judeţe.

    Despre ce s-a întâmplat acum o săptămână, puteţi citi aici.

    La presiunea media, ministerul a urcat în cele din urmă şi datele pe fiecare unitate medicală în parte și, ca atare, cei de la Graphs.ro în frunte cu Dragoș Vana s-au întors la statisticile, graficele și hărțile lor.

    Ce spune Dragoș Vana despre noua hartă, cea a lunii februarie?

    „E superbă! Noua Hartă a Șpăgii! (…) Astăzi se fac fix 4 ani de la primul grafic Covid-19 făcut de mine, aici pe Facebook, pe 14 martie 2020. Așa ca am zis să sărbătorim cumva. Pentru cine nu urmărit ultimele știri, Ministerul Sănătății a încărcat totuși, după o săptămână (pe 7 martie), datele per spitale pentru Mecanismul de Feedback al Pacientului pentru ultima lună.

    Și wow, ce mult contează cum pui întrebarea. După cum știți, întrebarea de șpagă s-a schimbat din:
    „9. Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?” în „8. Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?”

    Vă las să vă minunați singuri la procente, s-au cam triplat față de ce aveam până acum. Media pe țară este de 4.52%. În frunte avem Ilfov cu 2.14%, Arad, cu 2.22% şi Cluj – 3.27%, urmate de Salaj, Timiş şi Hunedoara. La coadă avem Harghita cu 13.09%, Olt cu 9.58%, Prahova – 7,75%, urmate îndeaproape de Covasna, Teleorman şi Giurgiu. Bucureștiul este de data aceasta ceva mai departe de media ţării (înspre bine), cu 3.72%.”

    Cine strică media judeţului?

    Revenind la statisticile şi tabelele realizate pentru luna februarie de cei de la Graphs.ro pe baza datelor din chestionarele Ministerului Sănătății, completate de pacienții externați, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad stă chiar mai bine decât media pe județ. 1.97% dintre pacienții externați din acest spital au ales răspunsul DA la întrebarea privind atențiile date medicilor și asistentelor.

    Cu un procent şi mai mic de pacienţi externați care au ales DA la întrebarea nr. 8 din noul chestionar regăsim Spitalul orășenesc Ineu – 1.47%, cel din Lipova – 1%, Centrul Medical Genesys – 0.94%, în timp ce la Spitalul Orășenesc Sebiș, la centrul medical Laser System, la Centrul Medical Oncohelp și la spitalul din Dezna nimeni nu s-a aflat în ipostaza de a îi fi fost solicitată şpagă de către medici sau asistente sau, mai exact, de a dori se reclame acest fapt.

    Cine a făcut ca Aradul să nu fie judeţul în care se cere cea mai puţină şpagă, în condiţiile în care de obicei Spitalul Judeţean creşte procentul judeţului la această întrebare, dar acum se află sub acest procent? SC Infomedica SRL.

    30% dintre cei externați de aici, care au răspuns la întrebarea „Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?”, au bifat DA. E vorba, în fapt, de trei pacienţi externaţi în februarie de la Infomedica.

    Per total, sunt 14 pacienți externați din spitalele din Arad în luna februarie care au răspund la întrebarea dacă vor să sesizeze faptul că li s-au solicitat bani sau alte atenţii de către cardele medicale: 6 a fost pacienţi intrenaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, 1 la Centrul medical Genesys, 3 la Infomedica, 2 la Centrul Medical Laser, 1 la Lipova şi 1 la Ineu.

    spaga medici ianuarie 2024

    (Așa arăta harta șpăgii, făcută de cei de la Graphs.ro, în ianuarie 2024)

    Ministerul, mișcare greșită cu schimbarea chestionarului?

    Faţă de februarie 2024, când procentul celor care spun că au dat mită şi chiar vor să raporteze acest fapt este de peste 4% la nivel naţional, în ianuarie, când încă chestionarul Ministerului Sănătăţii nu fusese schimbat, procentul celor care au răspund DA la întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?” era de doar 1.02%.

    La nivelul judeţului Arad, situaţia se prezenta în ianuarie 2024 astfel: 2.87% dintre pacienţi externaţi care au completat chestionarul au spus că li s-a cerut şpagă în spitale. Procentul era mult peste media pe ţară. 4.05% era procentul şpăgii la Spitalul Judeţean Arad în luna ianuarie.
    În februarie 2024, cu 2.2% procentul celor care au răspuns DA la întrebarea schimbată privind şpaga, Aradul e mult sub media pe ţară, situându-se pe un onorant loc 2, pe care nu l-a ocupat niciodată până acum. Spitalul Judeţean Arad este în februarie chiar şi sub media pe judeţ.

    Anonimizarea rămâne, dar apar și plângerile?

    Noul chestionar al ministerului este pe mai departe anonimizat (unul dintre principiile de bază al Mecanismului Ministerului Sănătăţii fiind chiar feedback-ul transmis de pacient sub anonimat). Totuşi, cei care au ales DA la întrebarea cu numărul 8, cea privind şpaga în spitale şi dorinţa pacientului de a sesiza mita dată, primesc următorul mesaj: „Vă mulțumim! Vă rugăm să formulați o plângere** către autoritățile abilitate sau puteți trimite o sesizare la Ministerul Sănătății prin intermediul serviciilor poștale sau la adresa de e-mail: [email protected]”.

    Harta șpăgii, pe care specialistul Dragoş Vana o realizează pe baza datelor ministerului lună de lună, o puteți găsi AICI.

    Citește și:
    Au îngropat Harta Şpăgii din spitale. Ministerul Sănătăţii a schimbat formularele şi a cenzurat datele din spitale!

    napoi la şpagă în spital. Aradul începe anul peste media pe ţară la șpaga dată medicilor și asistentelor

    Aradul, cel mai mic procent al şpăgii, în vestul ţării, în luna decembrie

    Prima lună cu șpaga sub media pe țară, în spitalele din Arad. Doar 3 pacienți spun că au dat mită

    Aradul rămâne roşu pe harta șpăgii din spitale, în luna octombrie

    Harta șpăgii în spitale, în luna august: Aradul, din nou peste media pe ţară la șpagă, cu 2.44%

    Aradul, în prima parte a clasamentului şpăgii din Sănătate – un „top” de Alex Nedea

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.