Aradul, cel mai mic procent al şpăgii, în vestul ţării, în luna decembrie
1.63% a fost media naţională când vine vorba de procentul şpăgii din spitale în luna decembrie 2023. Aradul se regăseşte pentru a doua lună consecutiv sub media naţională, cu un procent al şpăgii din spitale de 1.32%.
Potrivit hărții elaborate de cei de la Grahps.ro, procentele sunt afișate cu roșu și cu verde, cele două culori reprezentând valori sub, respectiv peste media națională de 1.63%. Harta a fost întocmită, așa cum o fac în fiecare lună, de cei de la Graphs.ro în baza datelor publice colectate prin intermediul Mecanismului de feedback al pacientului de către Ministerul Sănătății, afișate pe data.gov.ro și procesate de analiștii platformei.
Primii din regiune, cu cel mai mic procent al şpăgii
Aradul ocupă în luna decembrie 2023 primul loc la cel mai mic procent al șpăgii din spitale în regiunea de vest a țării, surclasând pentru prima dată într-un top pozitiv Timișul (prezent cu un procent al șpăgii de 1.54%), Hunedoara (cu 1.62%) și Bihorul și Caraș Severin, ambele în zona roșie, cu procente peste media pe țară la șpagă (2.55% la Bihorul și 2.59% la Caraș-Severin).
Județul nostru se regăsește, în fapt, în top 10 spitale în care s-a dat în decembrie cel mai puțin șpagă personalului medical, pe locul 7, mai exact. Primul loc în decembrie 2023 este ocupat de județul Gorj (0.38%), locul 2 de județul Alba (0.53%), iar locul 3 de către Sibiu (0.61%). Deasupra Aradului în top mai regăsim judeţele Cluj (0.78%), Vaslui (0.98%), Sălaj (1.07%), în timp ce Braşovul şi Bucureştiul au acelaşi procent al şpăgii ca Aradul (1.32%).
Cei mai mulți bani dați medicilor drept șpagă, în Giurgiu
La polul opus, pe harta şpăgii celor da la Grahps.ro se regăsesc, în decembrie 2023, următoarele judeţe: judeţul Giurgiu, cu 7.58% şpagă în spitale, Teleorman cu 6.09% şi Tulcea, cu un procent de 4.69%, tot mult peste media naţională, cele trei judeţe regăsindu-se mereu în zona roşie a clasamentului.
Întrebarea în funcţie de care se conturează harta şpăgii în spitalele din România se regăseşte în chestionarul ministerului pe care sunt rugaţi să-l completeze pacienţii externaţi din unităţile medicale: „Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?”
Faţă de lunile trecute, procentul pacienţilor externaţi care susţin că au dat şpagă cadrelor medicale a crescut: în octombrie, media naţională era calculată la 1.59%, iar în noiembrie la 1.53% (cel mai mic procent al șpăgii de-a lungul întregului an 2023). Luna în care cei mai mulţi dintre repondenţi au susținut că au dat şpagă medicilor şi asistentelor a fost august (2.06%).
(6 pacienţi au spus că au dat şpagă în decembrie cadrelor medicale de la Spitalul Judeţean)
Doar 6 pacienţi externaţi au spus că au dat şpagă în Arad
În ceea ce priveşte situaţia șpăgii în spitalele din judeţul Arad, Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Arad este, pe mai departe, unitatea medicală care strică procentul imaculat al şpăgii şi face ca Aradul să nu ocupe cea mai bună poziţie în topul național, însă e şi unitatea în care sunt internaţi cei mai mulţi pacienţi. Procentul Spitalului Judeţean Arad în luna decembrie, când vine vorba de şpaga dată medicilor şi asistentelor, este de 1.90%, toate celelalte spitale fiind curate ca lacrima la acest capitol: 0.00% șpagă în spitalele din Ineu, Lipova, Sebiş, Dezna, Mocrea, Laser şi Centrul Oncohelp.
316 pacienţi au completat formularul la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad și doar 6 dintre aceştia au spus că au dat bani sau atenţii cadrelor medicale. La Centrul Medical Oncohelp 22 de pacienți externați au completat formularul, la Laser Hospice 48, la Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaș 1, la Spitalul de Psihiatrie Mocrea 2, la Spitalul de Recuperare de la Dezna 7, la Spitalul Orășenesc din Ineu 54, la Spitalul Orășenesc Lipova 9, iar la Spitalul Orășenesc Sebiș 5, niciunul dintre pacienții externați de aici nebifând „DA” la șpaga din spitale.
39.321 de pacienți au completat chestionarele în luna decembrie la nivel de ţară, cele mai multe chestionare fiind completate de pacienții externați de la Fundeni (aproape 1.000).
Prea puține formulare completate
Evident puțini dintre pacienții externați din spitalele din Arad completează formularul Ministerului Sănătății, cu toate că acesta nu ar trebui să îi sperie sau să le influenţeze răspunsurile, în condiţiile în care formularele sunt anonimizate. Unul dintre principiile de bază al Mecanismului Ministerului Sănătăţii este chiar feedback-ul transmis de pacient sub anonimat. Cu toate acestea, în rapoartele întocmite în baza Mecanismului de feedback al pacientului, publicate pe site-ul Ministerului Sănătății, rata de răspuns la nivel naţional rar depășește 12 %.
Harta șpăgii, pe care specialistul Dragoş Vana o realizează, lună de lună, pentru Graphs.ro pe baza datelor ministerului, o puteți găsi AICI.
Citește și:
Prima lună cu șpaga sub media pe țară, în spitalele din Arad. Doar 3 pacienți spun că au dat mită
Aradul rămâne roşu pe harta șpăgii din spitale, în luna octombrie
Harta șpăgii în spitale, în luna august: Aradul, din nou peste media pe ţară la șpagă, cu 2.44%
Aradul, în prima parte a clasamentului şpăgii din Sănătate – un „top” de Alex Nedea
Comentariile portalului
„Perfecțiunea este pe toate drumurile însă nu se poate afirma pentru că dă cu oiștea-n gard când trebuie să se exprime”. Am să vă trimit un desen (...)
Rareș Bogdan o invenție a lui Iohannis. Și desigur o ratare! Marele politician.. Nu ai ce să îi ceri... Păcălici zarzavagiu, un papagal frumos colorat cu Rolex (...)
Normal ca după alegeri să vadă lumea că "muncești!" De 40 de ani au aceeași tactică... Și noi picăm în plasa ca proștii! E mare putreziciune într-o (...)