duminicã, 21 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Harta șpăgii în spitale, în luna august: Aradul, din nou peste media pe ţară la șpagă, cu 2.44%

  de Adriana Barbu | 14 septembrie 2023, 9:28 AM | Știri Arad | Topic special

  4

  2.11% – procentul şpăgii în cursul anului trecut, 2.44% – în august 2023, în creştere faţă de situația de acum un an. Aceasta este procentul şpăgii în spitalele din Arad, potrivit graphs.ro, calculat în baza datelor colectate prin intermediul Mecanismului de feedback al pacientului de către Ministerul Sănătății. Datele sunt procesate pe baza răspunsurilor date de pacienții spitalele la întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”.

  Clujeanul Dragoș Vana a realizat harta șpărgii în spitale pentru luna august, publicând-o pe Graphs.ro, indicând pentru fiecare județ procentul șpăgii. Procentele sunt afișate cu roșu acolo unde valorile sunt peste media națională din luna august, de 2,06%, și cu verde, acolo unde procentele sunt sub media națională.

  Aradul apare pe harta Graphs.ro cu roșu, procentul şpăgii fiind peste media națională, în luna august, județul nostru situându-se pe undeva la mijlocul topului naţional al şpăgii în spitale.

  Toate judeţe vecine Aradului sunt sub media pe țară, regăsindu-se pe harta şpăgii nominalizate cu verde. Aradul se afla tot peste media naţională şi era colorat tot cu roşu și anul trecut.

  hatra spagii spital Arad august
  Harta şpăgii din spitale, realizată de graphs.ro şi Dragoş Vana

  Cluj, Sibiu, Timiș, cu cele mai mici rate ale șpăgii

  Față de lunile de primăvară, procentele șpăgii sunt în creștere, spun specialiştii. 15 județe sunt cu verde, totuşi, şi în luna august, adică sunt sub media națională: Cluj (0.97%), Sibiu (1.04%), Timiș (1.08%), Bistrița Năsăud (1.08%), Galați (1.14%) Brașov (1.36%), Oradea (1.84%), Caraș Severin (1.42%), Iași (1.21%), Vâlcea (1.43%), Costanța (1.56%), Covasna (1.57%), Brașov (1.73%), București (1.82%), Gorj (1.90%), Alba (2.06%).

  La popul opus, județele cu cele mai mari rate privind șpaga în spitale, în luna august, au fost Teleorman (7,33%), Buzău (5,99%), Olt (5,87%), Botoșani (5,32%), Ialomița (4,98%).

  „Clasamentul se menține cam ca de obicei, în frunte sunt judeţele Cluj (0.97%) şi Sibiu (1.04%), cu cele mai scăzute rate de şpagă. (…) La polul opus, clientul nostru fidel, județul Teleorman, cu 7,33% – de peste 3 ori media națională. Ce va mai pot spune este că tocmai aceasta medie națională a spăgii în spitale crește constant din primăvară, sărind de la 1.61% în luna martie la 2.06% în august”, a punctat și pe facebook Dragoș Vana.

  Creştere constantă a ratei şpăgii

  Pe scurt, procentul pacienților care reclamă, în actele oficiale am spune noi, că li s-a cerut șpagă în spitale crește constant din primăvară, așa cum reiese chiar din datele guvernanților (data.gov.ro), de la 1.60% în martie, la 2.06% în august, procentul fiind calculat în baza răspunsurilor din chestionarele de feedback completate de aproximativ 30.000 de pacienți din țară.

  Mecanismul de feedback al pacientului a fost implementat în anul 2016, iar de atunci a crescut și numărul pacienților care completează chestionarul de la 2.000 la 30.000, în prezent. Procentul celor care declarau că au plătit șpagă în spitale era, la lansarea platformei, de peste 5%; în timp acesta a scăzut la sub 2%, dar acum a început din nou să crească.

  Chestionarul cu rata șpăgii în spitale

  Despre ce chestionar este vorba și cum s-a ajuns la aceste procente?
  Pacienți externați primesc pe telefon sau pe e-mail invitația de a răspunde la un chestionar referitor la serviciile medicale pe care le-au primit în unitatea medicală în care au fost tratați. Chestionarul nu e trimis de spitalul unde au fost tratați, ci de Serviciul de Telecomunicații Speciale, printr-o platformă securizată, respondentului garantându-i-se anonimatul. Printre întrebările din chestionar se află și întrebarea pe care ați regăsit-o mai sus: „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”, iar cel chestionat poate răspunde cu DA sau cu NU. Datele sunt ulterior publicate, lunar, defalcat pe fiecare unitate sanitară.

  38.8% foarte mulțumiți de Spitalul Județean Arad, 9.06% foarte nemulţumiți

  Topurile care privesc sistemul sanitar şi problemele sale nu par să ţină niciodată cu Aradul. Pe o hartă a binelui din spitale, realizată de Alex Nedea, de la Recorder, în iarnă, s-a regăsit, tot ca urmare a răspunsurilor pacienţilor, un singur medic din Arad: Raluca Herman.
  Totuşi, problemele nu par dintre cele mai grave la Spitalul Judeţean Arad, acolo unde, luna trecută, 38,8% dintre cei care au răspuns chestionarului s-au arătat foarte mulţumiţi de serviciile medicale şi doar 9.06% foarte nemulţimiţi de cum au fost trataţi aici.

  Citeşte şi:

  Aradul, în prima parte a clasamentului şpăgii din Sănătate – un „top” de Alex Nedea

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. == LA CUM ARATA SPITALUL CORPUL MEDICAL DE LA JUDETZEAN MERITA TAT RESPECTUL NOSTRU PT CONDITZIILE CUMPLITE IN CARE SI DESFASOARA ACTIVITATEA .
   PARADOXAL MOLDOVENII AU CELE MAI RENOVATE SI DOTATE SPITALE . STIU CE VORBESC DE 3 ANI BAT TZARA
   FANARIHOTZII DE LA ARAD PUN BORDURI IN LOC SA RENOVEZE SI SA DOTEZE SPITALUL. .

   +2 voturi
   +1
   -1
  2. După cum mă uit pe harta șpăgilor și cunoscând (din păcate) o mulțime de persoane care au avut de-a face cu Sistemul medical arădean, aș putea concluziona că SERIOZITATEA, PROFESIONALISMUL și CALITATEA Serviciilor Medicale, este invers proporțională cu nivelul șpăgii 😎:
   – adică, cam unde nivelul șpăgii e RIDICAT, calitatea servicîilor e foarte SCĂZUTÂ!😣
   .
   Iar asta ne conduce la o singură concluzie:
   – că în acele locuri (cu șpagă „consistentă”), cadrele medicale SUNT MAI INTERESATE DE PROPRIUL BUZUNAR, decât de CALITATEA și PROFESIONALISMUL serviciilor medicale prestate! 😡
   .
   Cât despre „Jurământul lui Hipocrate”…, se pare că acesta a devenit, în timp, „o glumă de prost-gust” .
   Cu regret o spun … 😥

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.