vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Aradul, în prima parte a clasamentului şpăgii din Sănătate – un „top” de Alex Nedea

    de Adriana Barbu | 27 februarie 2023, 12:16 PM | Știri Arad

    0

    Încă un material de impact național publicat de Alex Nedea pe blogul său: „Am aflat care e rata șpăgii din spitale. Mai e valabilă harta binelui?. Potrivit materialului, documentele oficiale ale Ministerului Sănătății arată câtă șpagă se mai cere în spitalele de stat. Spitalul Județean Arad se situează pe locul 37 în top 100 spitale propus de jurnalist (în total sunt aproximativ 400 de unități sanitare monitorizate de minister), cu o rată a șpăgii de doar 2.11%. Procentul șpăgii la Arad este însă peste media pe țară, calculată de Alex Nedea undeva la 1,89%.

    Potrivit ziaristului, „datele culese anul trecut de la peste 300.000 de pacienți aduc o nouă perspectivă despre cât de răspândit ar fi în spitale fenomenul plicului”, Alex Nedea concluzionând că „România se schimbă. România se vindecă” și că, deși 1,89% e încă mult, „în urmă cu doar cinci ani procentul era aproape dublu”.

    Textul publicat pe blogul celebrului jurnalist „conține o listă cu rata șpăgii în 100 din cele mai importante spitale din România, rată calculată pe baza mărturiilor, date sub anonimat, de sute de mii de români care s-au externat anul trecut dintr-un spital de stat”.

    Alex Nedea amintește, înainte de a publica datele, despre cum a început întreaga sa poveste, de la internarea și operarea sa de urgență în noiembrie, într-un spital de stat din București, ocazie cu care a scris un text „despre cum am constatat în salonul meu moartea «plicului», la deja celebrul material legat de o hartă a binelui din spitale, completată mai apoi cu o parte din numele medicilor care stau în spatele acelei hărți. Articolele, urmate de critici de la cititori, care susțineau că în ele se vorbește de excepții și nu de regula din sistemul medical, l-au determinat pe Alex Nedea să sape și mai mult și să găsească o altă hartă, cea a ratei spăgii.

    „Am aflat că de șase ani există un mecanism pus la punct de Ministerul Sănătății prin care se încerca, printre altele, să se constate care e, cu adevărat, rata șpăgii din instituțiile sanitare – «Mecanismul de feedback al pacienților» – un instrument lansat de fostul ministru al sănătății Vlad Voiculescu la finalul lui 2016 și care funcționează astfel: o parte dintre pacienți recepționează pe telefon sau pe e-mail (doar după ce se externează) o invitație de a răspunde la un chestionar referitor la serviciile medicale pe care le-au primit în unitatea medicală”, chestionar care nu e trimis de spital, ci de Serviciul de Telecomunicații Speciale printr-o platformă securizată, care îi garantează respondentului anonimatul. Una dintre întrebările din chestionar – «Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?», la care fostul pacient poate răspunde cu «Da» sau cu «Nu» –  a fost noul punct de plecare pentru Alex Nedea în harta oficială a spăgii.

    Desigur, mai sune jurnalistul, întrebarea din chestionar nu acoperă toate posibilitățile de șpagă, în condiţiile în care sunt medici și asistente care nu cer explicit, dar lasă de înțeles, și nu acoperă nici situaţia cea mai răspândită dintre toate, cea a pacienților care oferă ei, din oficiu, șpagă (un procent calculat recent la 18% dintre români), dar creează o imagine destul de clară asupra șpăgii declarate ca date în sistemul medical din România.

    Alex Nedea indică faptul că procentul spăgii din spitale era anul trecut de 1,89% (au răspuns, spune Nedea, „la chestionar 311.374 de oameni și doar 5883 au zis că li s-a cerut șpagă în spitale”), fapt care, în viziunea sa, este „un procent extrem de mic comparativ cu percepția din societate că flagelul șpăgii e omniprezent în unitățile sanitare”. Nedea a făcut şi comparaţii cu procentele din ultimii ani, subliniind faptul că „evoluția e surprinzătoare. 3,16% dintre pacienți au spus în 2018 că li s-a cerut șpagă în spitale” iar apoi procentul tot a scăzut.

    Articolul lui Alex Nedea îl găsiţi aici.

    Deşi procentul de şpagă din Spitalul Judeţean din Arad este destul de mic, unitatea medicală se găseşte în prima jumătate a clasamentului. Primul spital pe lista şpăgii, cu o cotă rușinoasă de 8.54% dintre respondenţi care susțin că li s-au solicitat bani în spital, e Spitalul Judeţean Argeş (Piteşti), urmat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu (Giurgiu) cu 7.09% şi de Spitalul Judeţean Alexandria (Teleorman), cu 6.80%. Ultimele unităţi medicale de pe listă, cu cel mai mici procent al spăgii, sunt Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj (Cluj), cu 0,63%, Institutul Naţional de Endocrinologie Ci Parhon (Municipiul București), cu 0,58% şi Spitalul Universitar Cf Witing (Municipiul București), cu 0,26%.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.