joi, 25 iulie, 2024

Special Arad Logo

  În plină criză, 83 de medici, asistenți, brancardieri și registratori din Spitalul Județean și-au băgat concediu medical și au fugit acasă, abandonându-și colegii în „tranșee”

  de Andrei Fuliaș | 31 martie 2020, 5:11 PM | Coronavirus | Sănătate | Știri Arad | Topic special

  40

  Imagine cu scop ilustrativ.(foto: Arhivă)

  Am fost întotdeauna printre cei care i-au lăudat pe cei care s-au pus în „bătaia puștii”, au coborât în „tranșee” și luptă cot la cot în prima linie. Indiferent că vorbim despre medici, asistenți, pompieri, polițiști, jandarmi și așa mai departe. Niciodată nu am ezitat să lăudăm pe cine am considerat că este demn de laudele noastre și nu numai, dar în același timp niciodată nu am ezitat să taxăm derapajele cuiva.

  În aceeași măsură, reluăm laudele și îi asigurăm de tot respectul și sprijinul nostru (fie moral, fie în a-i ajuta să-și spună public doleanțele) pe toți cei care în aceste zile stau pe baricade pentru a lupta împotriva acestui odios COVID-19 (coronavirus). Dar, trebuie neapărat și să taxăm lașitatea sau fuga de răspundere a unora dintre cei care au uitat pentru ce și-au ales meseriile pe care le-au ales.

  Astfel, zilele trecute am taxat fără a sta pe gânduri decizia unui șef de secție de a se autoizola acasă, împreună cu soția, la rândul ei medic pe aceeași secție, deși dacă dorea cu adevărat, medicul șef de secție putea găsi soluții prin care să își ajute în continuare pacienții și colegii, asta fiindcă el nu era suspect de coronavirus sau altceva. Tot așa, nu putem să nu taxăm gestul a 83 de angajați ai Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, oameni care în plină pandemie, în plină criză, în plin război cu acest virus care provoacă decese pe capete, și-au băgat concedii medicale, ca să stea acasă.

  Aflăm așadar că 83 de persoane – medici, asistenți, infirmieri, brancardieri și registratori medicali – și-au „băgat” concediu medical în ultima săptămână. Ce este important de spus în aceste cazuri este faptul că, iar asta o susțin surse din conducerea instituției, aceste persoane nu sunt dintre cele carantinate sau autoizolate  și nu sunt suspecți de infectare cu coronavirus. Am fi ipocriți să spunem că, poate, printre ei nu s-or găsi vreo doi-trei (poate mai mulți) care să aibă motive întemeiate să stea acasă, să fie cu adevărat bolnavi atât de tare, ca să nu poată lucra în continuare, mai ales în vremurile astea. Or, pe de altă parte, cu siguranță cei mai mulți pur și simplu au fugit de răspundere în aceste momente critice. Pur și simplu și-au lăsat colegii să lupte singuri cu haosul. Pur și simplu se ascund. Cât a fost liniște și salariul pe „turnantă” nu au fost probleme. Acum…

  Asta în timp ce conducerea Sitalului Clinic Județean de Urgență Arad a dispus angajarea de personal medical pe o perioadă determinată de șase luni, pentru a putea face față unui aflux de pacienți infectați cu coronavirus. Până acum, SCJU Arad a angajat 20 de medici, 19 asistenți medicali, iar alte patru persoane au ocupat posturi de personal auxiliar.

  Totodată, opt medici, șase fiind din cadrul Unității de Primiri Urgențe (UPU), și-au depus demisiile pentru a intra în pensie.

  În acest moment, Spitalul Județean Arad are angajați 305 medici, 985 de asistenți medicali, 387 de infirmieri și 64 de brancardieri.

  Încheiem felicitând încă o dată medicii, asistenții, infirmierii, brancardierii, polițiștii, pompierii, jandarmii, militarii și așa mai departe, cei care sunt angajați în continuare în lupta din prima linie cu coronavirusul și nu numai, mulțumindu-le și urându-le sănătate și putere să reziste în continuare acest ritm infernal. Dar, în același timp, nu putem să nu le batem obrazul celor care au decis, unii fără motive bine întemeiate, să-și abandoneze colegii și să fugă de răspundere în aceste momente critice.

  Și, totuși, în încheiere, să mai spunem o idee pe care am auzit-o azi și, fiind de la Special Arad, v-o zicem direct: „Să vedem cine o să mai aibă curaj de-acum încolo încât să vină din nou și să propună, și să și reușească, să-și angajeze pilele la Spitalul Județean Arad”. Q.E.D.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ar fi interesanta o vizita inopinata la persoanele respective cat si la medici care au acordat concediul medical! Cum ar fi in caz de razboi daca soldatii ar raci la glezne si ar intra in concediu medica? Fratilor voi ati ales aceasta meserie! Sincer ar trebui sa se lase cu dosare penale pentu cei ce au abandonat sistemul in plina pandemie!

   +28 voturi
   +1
   -1
  2. Desi am o anumita vrasta,am trait pe vremea carteleor,repartitiilor,cozilor oare cei ce au furat aceasta tara frumoasa si bogata cum pot sa stea cu miloane de euro prin conturi,sant bine acum pot trai ca boierii,in loc sa ajute poporul pe care l au muls si l au belit acum mai pun sare. D ZEU este sus si osa i ajute si pe iei,care sunt nesimtiti si neputinciosi,datorita pregatirii pe care le au pe posturile repartizate prin ……………bani,si pile,relatii.

   DUMNEZEU SA I AJUTE PRECUM SI AU BATUT JOC DE POPORUL ROMAN !

   NESIMTITILOR!

   +17 voturi
   +1
   -1
  3. Pai de ce oare isi da demisia in masa? Va-ti intrebat oare , dincolo de postarea manipulatoare ce se ascunde? Fiecare denaturează adevarul dupa bunul plac, asa cum vrea el ca sa isi hrănească ego-ul si sa inducă celorlalți adevarul care vrea el ! Nu cred ca 83 de angajați și-au dat demisia asa ca au obosit! Poate nu mai vor sa faca parte din mascarada asta manipulatoare care ne bântuie de ceva vreme !!! Defapt din totdeauna , dar in proporții mai mici !!!!

   +14 voturi
   +1
   -1
  4. Depinde cum privesti problema. Ca in UK si Irlanda mii de doctori si asistente pensionate, sau intors la munca. Numai ca ei muncesc acolo intr o siguranta absoluta, cu costume premium si technologie. La noi te echipeaza statu cu echipament de zugrav si masca de polen. Sunt si ei oameni si au copii. Ca daca ai avea evhipament de protectie de ultima generatie si fugi, esti un las. Dar practic acuma, sunt trimisi la moarte. Rata de infectare intre asistente medicale e uluitoare in Romania

   +10 voturi
   +1
   -1
   • Normal că aia cu costum premium merg și la noi ar reveni medici care sunt in pensie.dar echipamentul cel primesc la noi..și o masca pe zi îi puțin pentru ei…mai taceti că asta ii meseria..tu (cel care comentezi)te ai duce la lupta cu un briceag in mana și în fata ta 7lunetisti?

    --3 voturi
    +1
    -1
  5. Dr. Prisca a fugit din linia întâi și sa izolat acasa deși este negativa… Lasa-nd secția fără dr infectionist deși ea este dr infectionist, au rămas doar asistentele și alți medici de pe alte specialitati… Colegii ei find pozitivi și internați în spital… Rușine pt ea și cei care procedează la fel

   +19 voturi
   +1
   -1
   • Logica de medic ratat si las

    Daca ziaristul ar avea de facut un articol care sa salveze vieti si nu ceva abstract, juridic si usor de inlocuit cum este un ziar sau o redactie, eu cred ca s-ar gasi voluntari. Daca inlocuiti mina de uraniu (contaminare sigura, de 100%) cu un conflict armat, de exemplu, ca sa pastram proportiile, sigur vor fi: nu stiu daca ai auzit de reporteri de front, de razboi. Multi reporteri morti, multi care isi risca si azi viata.

    +3 voturi
    +1
    -1
  6. medic, nu de la SCJU Arad

   Am precizat de la bun inceput ca sunt cadru medical. Noi la scoala am invatat ca degeaba tratezi semnele de boala daca nu tratezi si cauza bolii. Iar in acest caz problema pleaca de la faptul ca spitalul colcaie de corona virus. cea ce nu este bine de loc pentru cadrele medicale si in special pentru pacienti. Chiar daca emanatii din Grupul de Suport continua sa ascunda problema sub pres asta nu inseamna ca ea nu exista. Solutia ar fi inchiderea si dezinfectarea SCJUA dupa modelul Suceava, Floreasca si mai nou Deva. Aradul are nevoie de acest spital pentru toti bolnavii care NU au (inca) infectia cu noul coronavirus. Orice minut in care spitalul mai functioneaza asa poate costa alte vieti. Tot se va sparge buboiul la un moment dat si vom pati ca Suceava. Domnilor din Grup merita efortul de musamalizare doar pentru a prelungia agonia scaunelor voastre?

   +11 voturi
   +1
   -1
  7. orice cadru medical stie…decat sa faci ceva gresit im medicina mai bine nu faci deloc e prima regula in medicina!problema e la finantare si la politicienii care tin spitalul in faliment de 18 mil euro apropo i ati putea lua un interviu lucutei care se ascunde la fel ca cionca sau catana!

   +4 voturi
   +1
   -1
  8. Măi lașilor sunteți soldați pe frontul medicinei,nu puteți dezerta,vă e frică de sistemul în care ați lucrat,sunteți convinși că nu vă poate apăra???dar cum ați privit în trecut cu rudele noastre(le-a-ți tratat cu sictir,cu pliculețul în buzunar)acum sunteți voi,știți că sistemul nu vă protejează fugiți ca șobolanii……că…i în pantaloni….RUȘINE

   +3 voturi
   +1
   -1
   • Conform cărei legi ????
    Peste parafa unui medic nu trece toată poliția română!
    A fost pe vremea lui Boc o ordonanță privind verificarea la domiciliu a celor în CM dar acum este anulată. Stiu caz din urma cu câțiva ani că a fost verificat căci nu voia să meargă unde a fost detașat (NU in sistemul sanitar) de un idiot de șef ! Bineînțeles respectivul a fost anunțat de medicul de familie că a fost „vetificat” !
    P.s.: NU am nici o legătură de serviciu cu sistemul medical!

    +1 voturi
    +1
    -1
  9. Pentru toți care acuzați ampulea…statul ARE NEVOIE DE VOLUNTARI CU GRĂMADA! BRANCARDIERI, INFIRMIERI ORICE! Te bagi domnu’ ziarist sau vitejii ăștia de mai sus? Hai că vi se vor da „echipamentele de protecție” „existente” acum in spital! Când acuzi pe alții că n-au coaie întreabă-te daca ale tale sunt la locul lor!

   Eu mă înclin în fața oricărui om care are curaj doar sa intre într-un spital acum nu să și ia contact cu cei infectați echipat „decât” cu măști de hârtie.

   +1 voturi
   +1
   -1
   • E foarte înălțător ce sustineti, dar daca tot v-ați legat de ziariști, ați avut cumva impresia în zilele din urmă că au plecat în concediu?
    Nu de alta întreb, dar nu înțeleg care este problema DVS tocmai cu ziariștii?
    Ar trebui cumva să-și pună măști, să-și ia combinezoane și să tacă fiindcă nu s-au făcut medici să prindă o epidemie într-un secol?

    +1 voturi
    +1
    -1
    • Nu dle…nu am treaba cu ziariștii…am treabă cu cei ce gândesc așa indiferent de profesie!
     Nu e ok ce se întâmplă dar e singura soluție pe care o au cadrele medicale în fața unui stat depășit care îi cheamă la luptă în pielea goală.
     Până acum, avem 300 de cadre medicale infectate!!
     …e un număr mare și ar trebui sa dea de gândit unui ziarist nu să-l facă să scrie un asemenea text! In acest fel până în Paște nu mai ai medici.
     Poate prin aceste proteste Statul va vedea că are OBLIGAȚIA să își facă treaba. Poate.
     Voi ar trebui sa îi susțineți nu sa le băgați apa pe gură. Să vedeți pe unde e sindicatul lor, de ce sunt în acest rahat…etc.
     In fine mă seacă ipocrizia…oricare dintre voi făceați la fel având părinți acasă, familie, copii! E o boală contagioasă și nime’ nu ar trebui sa stea cu mască de hârtie în fața ei!
     Știu nu sunteți medici…dar înainte sunteți oameni! Că om poți avea copil, sotie, soț sau tată în sistemul medical! Tot ca om te gândești înainte să blamezi…mah MI-AȘ TRIMITE RUDELE, PRIETENII IN LINIA ÎNTÂI NEPREGĂTIȚI? NU? Atunci s-o lăsăm ciorilor!

     PS: asemănarea cu milițienii din articol e cel puțin nefericită.

     +2 voturi
     +1
     -1
     • D-le E. Nola,
      Eu am ceva cu genul ăsta de ziariști, care de dragul senzaționalului scot informația din context și fără o minimă documentare pun etichete și trag concluzii definitive. Mai mult, să faci un articol din spatele tastaturii pe baza unor comunicate „oficiale”, mai un copy-paste la una, două declarații culese de pe la concurență plus o concluzie personală, așa, tot din birou, chiar mi se pare un „concediu”. Sunt 83 de cadre medicale care și-au abandonat colegii la greu. Asta este toată „știrea”? Serios? Dar care este adevăratul motiv? Ce i-a dus în punctul de a lua această decizie? Disperarea? Ce este în mintea lor? Cum au trecut peste conștiință? Oamenii ăștia nu sunt niște lași. Mi-ar fi plăcut să citesc câteva comentarii culese la „cald” de la cei acuzați. În paralel cu o descriere documentată la fața locului a condițiilor în care medicii sunt nevoiți să-și facă munca. Din tot ce am citit până acum nu am văzut un ziarist care să fie preocupat de detalii și adevăr. Nici un cuvânt despre adevărații responsabili. Doar demonizarea unei categorii profesionale și transformarea unor oameni, cu viețile lor, în niște cifre. Foarte slab articol.

      +3 voturi
      +1
      -1
    • Profu…din spatele tastaturii e usor sa arunci cu bolovani. In spitalele din ARAD e omerta…Nimeni nu are curaj sa spuna cu subiect si predicat in ce hal ne-au adus ciumatii portocalii vopsiti in galben. Oamenii astia au gasit o posibilitate sa se protejeze , desi e rusinoasa metoda. In concluzie , cel fara de prihana sa ridice primul piatra. Si da , nu mai manipulati , lasati propaganda , ca nu e nici timpul nici momentul.

     +2 voturi
     +1
     -1
  10. Cand ai decis ca vrei sa fi doctor, asistenta,… etc! ai stiut ca sanatatea ta poate fi in pericol oricand! La fel in cazul unui pompier,politist… ori cat ar fi de echipat viata lui este pusa in pericol la fiecare misiune! Dar voi astia cu „glezne goale” nu stiti ce inseamna sa iti dai viata in schimbul a doua vieti salvate! Si daca tot vine vorba de frica de a lucra cu „mainile goale”, TU cel intrat in concediu medical de frica, te rog sa iti depui lichidarea la zi!! Eu ca cetatean si contribuabil la acest sistem, asa cum este, nu doresc sa te tin in „spate”!!!

   +7 voturi
   +1
   -1
  11. Dar ar putea sa ne confirmați dacă aceste concedii medicale sunt pe bune sau sunt de mântuială pentru ca dacă sunt de mântuială cineva trebuie sa răspundă pentru ca lea emis eu cred ca un concediu medical se ia când ești bolnav suferi de vreo boala.
   Asa se poate discuta la nesfârșit pentru acest subiect nu avem nimic concret ca si când ești acuzat de ceva la început ai prezumția de nevinovăție.
   LA cum merg lucrurile în tara asta e ca și cum mergi acum în ziua de azi la război cu furci și topoare șanse zero as vrea sa îi vad pe smecheri ce comentează și habar nu au sa te duci la război în astfel de condiții.

   +1 voturi
   +1
   -1
  12. Publica lista cu cei ce au luat concediu medical, nu-i o rusine sa stai acas daca esti bolnav.
   La spagi si salariu mare si pozitie sociala era bine, la covid si la munca plecam acasa,
   poate trebe pensionati si ei la 45 de ani , da cine le mai trimite pacienti la cabinetul privat daca is in medical?

   +3 voturi
   +1
   -1
  13. Foarte bine au făcut ! Propunea zilele trecute cineva sa mobilizam medici, asistenți, Farmaciști din sistemul privat și sa-i ducem in spitale!!! Poftim? Pai unul care a profesat o viața întreaga la privat, și pe tine ca stat nu te-a interesat cât câștiga cu cevdrwpt îl chemi sa își riște viața acuma ? Nu l-ai plătit o secunda, mucles! Tebdescurci cu medicii la care le-ai mărit leafa

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.