vineri, 3 mai, 2024

Special Arad Logo

    Prima lună cu șpaga sub media pe țară, în spitalele din Arad. Doar 3 pacienți spun că au dat mită

    de Adriana Barbu | 5 decembrie 2023, 8:58 AM | Sănătate | Știri Arad | Topic special

    1

    Am ajuns printre județele în care se dă cel mai rar șpagă atunci când se ajunge la spital. Noiembrie 2023 este prima lună în care Aradul se situează mult sub media pe țară când vine vorba de șpaga dată în spitalele din România, după ce zeci de luni am stat tot în zona roșie a clasamentului șpăgii. Sub 1% dintre cei externaţi din spitalele din Arad care au completat chestionarul de feedback al Ministerului Sănătăţii spun că au dat șpagă în spitale.

    Cu 0.9% dintre repondenţi susţinând, potrivit hărţii șpăgii din spitale întocmit de grahps.ro, pe baza datelor adunate la Ministerul Sănătăţii, că li s-a solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente, Aradul e în sfârşit în zona verde, foarte aproape de top 3 judeţe unde s-a dat cea mai puţină şpagă în spitale: Cluj (0.56%), Timiş (0.83%), Salaj (0.87%).

    În fapt, cu acest procent, care în cifre înseamnă 3 pacienți din totalul de 332 care au completat chestionarul, Aradul se situează pe locul 4 în acest top.

    Pe verde la șpagă, pentru prima dată

    Potrivit clujeanului Dragoș Vana, realizatorul hărţii şpăgii din spitale, cel care face ca informaţiile adunate de oficiali să poată fi citite ușor şi interpretate tot ușor, „tot ca de obicei, județele de la coada clasamentului, unde se cere cel mai mult şpagă sunt din sudul ţării: Giurgiu (5.50%), Teleorman (5.14%), Dâmboviţa (5.05%). Toate, de peste 3 ori media naţională. Elegant. Bucureştiul, ca de obicei, se situează aproape de media naţională, cu 1.44%”.

    Pe harta lui Dragoș Vana, de la Graphs.ro, procentele afișate în dreptul fiecărui județ sunt cu roșu, respectiv verde dacă acestea reprezintă valori sub, respectiv peste media națională, care a fost calculată pentru luna noiembrie 2023 la 1.53%.
    La baza acestui calcul stau datele publice colectate prin intermediul Mecanismului de feedback al pacientului de către Ministerul Sănătății, afișate pe data.gov.ro și procesate de Graphs.ro.

    În topul bun al șpăgii și la nivel de regiune

    În noiembrie, Aradul nu se mai situează nici măcar la coada clasamentului regional, ci ocupă locul doi în regiune, după Timiș (mereu în partea bună a clasamenului), dar înainte de Caraș Severin (1.28%), Hunedoara (1.47%) și Bihor (1.63%), Bihorul fiind singurul județ din regiune peste media națională la șpaga din spitale.

    3 pacienți spun că au dat șpagă în Spitalul Județean

    Dacă județul stă foarte bine când vine vorba de harta șpăgii din spitale, procentul celor care au răspuns cu DA la întrebarea ministerului privind șpaga urcă un pic când se referă doar la Spitalul Clinic Județean Arad – 1.28%. În luna noiembrie, 3 pacienți externați de aici au afirmat în chestionar că au dat șpagă cât au stat în spital, alți 232 de pacienți bifând căsuța „NU” la această întrebare.

    În cazul tuturor celorlalte spitale din Arad, procentul șpăgii este zero, Spitalul din Ineu având, după Judeţean, cei mai mulți internați care au completat chestionarul ministerului: 39. La Centrul oncologic Oncohelp Arad, 13 pacienţi au completat formularul ministerului, toţi bifând căsuţa NU când a venit vorba de atenţii, iar la Laser Hospice 32 de pacienţi au făcut exact acelaşi lucru. Alţi 7 pacienţi au completat formularul pentru Spitalul de recuperare neuropsihomotorie de la Dezna şi toţi au susținut că nu li s-a solicitat şpagă.

    5 pacienți de la Spitalul din Lipova şi alţi 4 pacienţi externaţi de la spitalul din Sebiş au completat formularul şi cu toţii au ales NU la întrebarea ministerului referitoare la șpagă.

    șpaga

    (Așa arăta harta șpăgii din spitale, întocmită de graphs.ro pentru luna octombrie 2023)

    Chestionarele – anonimizate, rata de completare – mică

    Ar mai trebui poate precizat faptul că chestionarul completat de pacienţi nu ar trebui să îi sperie pe aceştia sau să le influenţeze răspunsurile în condiţiile în care acestea sunt anonimizate, unul dintre principiile de bază al Mecanismului Ministerului Sănătăţii fiind chiar feedback-ul transmis de pacient sub anonimat. Cu toate acestea, în rapoartele întocmite în baza Mecanismului de feedback al pacientului, publicate pe site-ul Ministerului Sănătății, rata de răspuns rar depășește 13 %.

    Harta șpăgii, pe care specialistul Dragoş Vana o realizează pe baza datelor ministerului lună de lună, o puteți găsi aici.

     

    Citiţi şi:

    Aradul rămâne roşu pe harta șpăgii din spitale, în luna octombrie

    Harta șpăgii în spitale, în luna august: Aradul, din nou peste media pe ţară la șpagă, cu 2.44%

    Aradul, în prima parte a clasamentului şpăgii din Sănătate – un „top” de Alex Nedea

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. As putea afirma ca sunt usor false aceste cifre centralizate ale chestionarelor.
      De ce?
      Pai haideti sa facem un exercitiu de imaginatie: ai o problema cu copilul si te duci la urgenta, de acolo te interneaza pe sectie, loc unde chiar daca nu se bat apropouri pentru a mitui, insa s-ar putea sa fi supus/(a) unui tratament nepreferential, adica normal (fara pile, cunostinte, relatii), dupa care esti externat (cu rezultat variabil) si ti se cere acel feedback.
      Sansele sunt extrem de mari sa te reintorci peste o anumita vreme, fiind vorba de copii, ati ghicit unde: tot acolo, in acelasi spital, cu aceleasi cadre astfel ca acel raspuns pe care-l lasi, s-ar putea sa iti afecteze in mod direct si personal sanatatea copiilor tai (si deseori si sanatatea ta mentala si fizica).
      Credeti ca acel raspuns va fi unul onest?

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.