joi, 2 mai, 2024

Special Arad Logo

    „Se taie încă un arbore în Parcul Eminescu!” – din fericire, o alarmă falsă. Doar se pune în siguranță

    de Raluca Medeleanu | 2 octombrie 2023, 11:41 AM | Telefonul cititorului

    0

    Tăierea arborilor seculari din Parcul Eminescu a pornit reacții puternice în rândul iubitorilor de natură, iar acum fiecare sunet de drujbă din locul respectiv constituie reale semnale de alarmă. Un astfel de semnal am primit astăzi și din partea unui locatar dintr-un imobil aflat în apropierea parcului, care și-a început dimineața cu o senzație de panică.

    Uitându-se pe geam, a văzut că unul dintre arborii maiestoși ai parcului este înconjurat de bandă pentru restricționarea accesului și că un bărbat era sus, pe o scară de mare înălțime. Tăia crengi masive cu drujba. Citind pe Special Arad numeroase articole prin care insistăm asupra conservării arborilor valoroși, protejați, ne-a contactat îndată.

    Astfel, ne-am deplasat la fața locului și am cerut informații despre acțiunea desfășurată în parc. Acolo, l-am găsit chiar pe administratorul firmei responsabile, Fish Royal Glass, care ne-a asigurat că arborele, un salcâm japonez, nu va fi pus la pământ, ci se înlătură doar crengile identificate ca fiind problematice. „Îl punem în siguranță, îi mai prelungim din viață, vreo 5 – 7 ani, nu-l doborâm”, ne-a spus acesta.

    Restul arborilor din Parcul Eminescu sunt sănătoși

    Am aflat că în situația asta nu se mai află niciun alt arbore din Parcul Eminescu. Am fost informați că se va mai interveni doar asupra unui stejar din apropiere, la care se vor tăia din crengi, dar nu așa masiv, ci 15-20% .

    Parcul Eminescu stejar sanatos urmeaza toaletat
    (în mijlocul imaginii: stejarul sănătos la care face referire)

    „Acela este sănătos, dar mai încercăm să-i reducem puțin din coroană, să nu mai lăsăm să meargă în sus foarte mult. În schimb, salcâmul japonez a fost cel mai grav. E aproape gata, cam în faza aceasta va rămâne, nu mai tăiem din el. Am scos crengile uscate. În partea de sus erau crengi care erau putrezite pe interior, din cauza ciupercii. În mijloc, el nu mai avea nimic, era ca buretele. Uitați cum a intrat firezul (n.red. ne-a arătat un video). Firezul e lung, are undeva la 40 cm.

    Pereții lui au fost de 15 cm și nu sunt legați de jur împrejur, ci avea locuri unde era gol. În câteva fibre stătea. Tot ce a fost putred am scos. El o să-și facă o coroană secundară, dar acum nu mai există riscul să cadă, pentru că reducându-i din coroană nu mai are efectul de pânză, de zmeu, la vânt, ca să îl încline”, ne-a spus administratorul.

    Arțarul japonez din Parcul Eminescu pus în siguranță
    (salcâmul japonez care a fost pus acum în siguranță)

    L-am întrebat de ce nu s-a putut face același lucru și în cazul celui mai vechi stejar din parc, pus la pământ la începutul verii, dar a ținut să precizeze că atunci firma sa nu avea contract cu Primăria. Nu a dorit să comenteze pe subiect, ci a revenit la exemplul din prezent, făcând referire la situația salcâmului japonez: „Noi am insistat să nu-l doborâm, nu se va doborî. Așteptăm în primăvară să vedem cum o să-și refacă coroana, iar în 3- 4 ani o să arate rotund, frumos”.

    Același lucru s-a făcut și la arborele de lângă labirintul din Parcul Copiilor. Și aceluia i-a fost tăiată o parte considerabilă din coroană, dar a fost salvat. Cu toate acestea, a dorit să ne specifice că nu toți arborii pot fi salvați, preconizând că vor mai fi situații în care și ei vor apela la tăiere, dar ca ultimă soluție.

    „Probabil vor mai fi situații în care nu o să se mai poată pune în siguranță. Momentan nu am mai întâlnit. Cum e acesta, sau cel din Parcul Copiilor, aceștia rămân. Dar dacă o să avem situații cum a fost unul – de care nu ne-am ocupat noi – aici, între blocuri, efectiv era trunchiul străpuns dintr-o parte în alta și acela a trebuit doborât, că nu se mai putea face nimic”, a concluzionat administratorul firmei Fish Royal Glass.

     

    •  Citește și: Specialiștii aduși de primarul Bibarț la conferință au decis: arborii din Parcul Eminescu și Parcul Copiilor trebuie salvați! · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.