Noi „victime colaterale” la introducerea canalizării în Livada. A fost sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții
După ce în ianuarie locuitorii de pe o stradă din Sânleani s-au trezit că nu mai pot intra în curțile caselor, din cauza inundării produse în urma săpăturilor la canalizare, iată că a venit rândul celor din Livada să se lovească de probleme similare. Unul dintre aceștia a fost nevoit chiar să își tracteze mașina, care s-a afundat în pământul care s-a surpat.
Cititorul Special Arad ne-a trimis o serie de fotografii, dar și o copie după sesizarea pe care a trimis-o Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), acuzând lipsa de profesionalism a muncitorilor și abaterile de la proiectul original.
Cităm din sesizarea trimisă de acesta ISC: „Nu sunt respectate detaliile de execuție privind dimensiunile și cotele săpăturilor. Sunt disponibile fotografii pe rețelele de socializare, fotografii care atestă faptul că săpătura s-a executat fără sprijiniri și nu are lățimea necesară care să permită înglobarea conductelor în stratul minim de nisip, așa cum este prevăzut în detaliile de execuție, existând mari dubii că au fost respectate cotele de pozare a conductelor, muncitorii neriscând (evident) să intre în săpătură pentru pozarea conductelor. Vă rugăm să verificați acest aspect, oricând putându-se efectua sondaje (săpături) în punctele ce pot fi documentate cu fotografii cât și în alte puncte alese.
Nu se respectă modul de realizare a umpluturilor peste conductele pozate în săpătură. Umpluturile nu sunt realizate în straturi compactate (mizându-se doar pe o compactare naturală – materialul rezultat afânat și amestecat din săpătură aruncându-se în tranșeea de până la 4,5 m înălțime) și nici cu materialul corespunzător, conform cerințelor din caietul de sarcini și detaliilor de execuție, astfel încât în urma fiecărei ploi și nu numai, terenul cedează vizibil.
Nu se respectă condiția aducerii terenului afectat la starea inițială, astfel încât de multe ori cetățenii rămân «captivi» sau se blochează în craterele apărute în urma compactării pe cale naturală, îndeosebi în urma ploilor”, notează cetățeanul din Livada, în sesizarea trimisă ISC Arad.
Momentan nu avem o poziție oficială a instituției invocate, însă vom reveni cu informații în momentul în care va exista un control la fața locului, ori un răspuns oficial.
Până atunci, lucrările de canalizare continuă, iar vremea ploioasă din această perioadă va continua cel mai probabil să dea bătăi de cap locuitorilor din zonă.
Proiect cu jumătate din finanțare guvernamentală
Amintim că întregul proiect de introducere a canalizării ar urma să se ridice la aproximativ 6,6 milioane de euro și a fost împărțit de Primăria Livada în cinci tronsoane. Anul trecut au început lucrările la trei tronsoane: canalizarea de pe raza Sânleanului, alipirea cu partea de canalizare din cartierul arădean Grădiște (dinspre strada Vișinului – finalizată deja) și doar o parte din Livada. Costurile pentru un tronson sunt asigurate din fonduri guvernamentale obținute de Primăria Livada prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny (3 milioane euro) și cofinanțat de Consiliul Județean Arad, iar cheltuielile pentru celelalte două tronsoane ar urma să fie suportate din bugetul comunei Livada.
Citește și:
• O zonă din Sânleani a arătat timp de o noapte ca „Veneția” · Special Arad
• Circ și pită… sau începerea lucrărilor pentru canalizare la Livada · Special Arad
Comentariile portalului
Multumim. Corectat
... bucurii.Ramaneti un steag al intelepciunii in presa aradeana.Doamne ajuta!
Privind la toate realizările in ceea ce priveste nu doar cultura ci și multe alte domenii de activitate ale județului Arad, in care in mare parte beneficiarii principali (...)