duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  Noi „victime colaterale” la introducerea canalizării în Livada. A fost sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții

  După ce în ianuarie locuitorii de pe o stradă din Sânleani s-au trezit că nu mai pot intra în curțile caselor, din cauza inundării produse în urma săpăturilor la canalizare, iată că a venit rândul celor din Livada să se lovească de probleme similare. Unul dintre aceștia a fost nevoit chiar să își tracteze mașina, care s-a afundat în pământul care s-a surpat.

  Cititorul Special Arad ne-a trimis o serie de fotografii, dar și o copie după sesizarea pe care a trimis-o Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), acuzând lipsa de profesionalism a muncitorilor și abaterile de la proiectul original.

  Cităm din sesizarea trimisă de acesta ISC: „Nu sunt respectate detaliile de execuție privind dimensiunile și cotele săpăturilor. Sunt disponibile fotografii pe rețelele de socializare, fotografii care atestă faptul că săpătura s-a executat fără sprijiniri și nu are lățimea necesară care să permită înglobarea conductelor în stratul minim de nisip, așa cum este prevăzut în detaliile de execuție, existând mari dubii că au fost respectate cotele de pozare a conductelor, muncitorii neriscând (evident) să intre în săpătură pentru pozarea conductelor. Vă rugăm să verificați acest aspect, oricând putându-se efectua sondaje (săpături) în punctele ce pot fi documentate cu fotografii cât și în alte puncte alese.

  lucrari proasta calitate canalizare livada scaled

  Nu se respectă modul de realizare a umpluturilor peste conductele pozate în săpătură. Umpluturile nu sunt realizate în straturi compactate (mizându-se doar pe o compactare naturală – materialul rezultat afânat și amestecat din săpătură aruncându-se în tranșeea de până la 4,5 m înălțime)  și nici cu materialul corespunzător, conform cerințelor din caietul de sarcini și detaliilor de execuție, astfel încât în urma fiecărei ploi și nu numai, terenul cedează vizibil.

  Nu se respectă condiția aducerii terenului afectat la starea inițială, astfel încât de multe ori cetățenii rămân «captivi» sau se blochează în craterele apărute în urma compactării pe cale naturală, îndeosebi în urma ploilor”, notează cetățeanul din Livada, în sesizarea trimisă ISC Arad.

  Momentan nu avem o poziție oficială a instituției invocate, însă vom reveni cu informații în momentul în care va exista un control la fața locului, ori un răspuns oficial.

  Până atunci, lucrările de canalizare continuă, iar vremea ploioasă din această perioadă va continua cel mai probabil să dea bătăi de cap locuitorilor din zonă.

  Proiect cu jumătate din finanțare guvernamentală

  Amintim că întregul proiect de introducere a canalizării ar urma să se ridice la aproximativ 6,6 milioane de euro și a fost împărțit de Primăria Livada în cinci tronsoane. Anul trecut au început lucrările la trei tronsoane: canalizarea de pe raza Sânleanului, alipirea cu partea de canalizare din cartierul arădean Grădiște (dinspre strada Vișinului – finalizată deja) și doar o parte din Livada. Costurile pentru un tronson sunt asigurate din fonduri guvernamentale obținute de Primăria Livada prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny (3 milioane euro) și cofinanțat de Consiliul Județean Arad, iar cheltuielile pentru celelalte două tronsoane ar urma să fie suportate din bugetul comunei Livada.

  Citește și:

  • O zonă din Sânleani a arătat timp de o noapte ca „Veneția” · Special Arad

  • Circ și pită… sau începerea lucrărilor pentru canalizare la Livada · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Din pacate cam asa și este cum scrie în articol
   Spargem rupem tot defrișam și astupam o groapa apoi Dumnezeu cu mila fiecare locuitor în fata căreia sa săpat pentru canalizare își amenajează pe banii lui in fata porții sa poate sa intre pe poarta . Aloo primăria nu vedeți ce se întâmplă nu trebuia adus la starea inițială? Aștept sa vad cât o sa coste bransarea sa nu spunem ca iar o sa sapam și iar facem noroi iar iti spargi în fata porții și iar cheltui pentru amenajat. Dar suntem în campania electorala asta este important .

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.