marþi, 8 octombrie, 2024

Special Arad Logo

    Aradul, călcat pe cap cu bocanci milițienești

    de Valer Mărginean | 19 septembrie 2022, 8:25 AM | Administraţie | Dezvăluiri | Recomandările editorilor

    5

    (foto: Facebook)

    Dacă nu cumva și-a propus să distrugă în Arad tot ce mai rămăsese cât de cât întreg și funcțional, este greu de înțeles de ce a ținut morțis Călin Bibarț să ajungă primar. Cu „calitățile” de care a dat dovadă de când a fost ales primar, putea sta liniștit în Parlament, să salte mâna odată cu co-peneliștii și să mai cuvânteze câte-o inutilitate în jumătatea de săptămână de leneveală „în teritoriu”.

    Din păcate, a ales cea mai păguboasă cale pentru Arad, ba chiar s-a luptat cu toate forțele „din dotare” pentru nominalizare, după care, sigur, a urmat o formalitate numită alegeri (nu că ar fi fost tare iubit PNL-ul sau el, dar în lipsa altor candidați cât de cât credibili, știți cum se zice: dacă n-ai cal, e bun și măgarul).

    De altfel, chiar în PNL, unde încă este înregimentat (există tot mai multe semnale că negociază o repliere spre un aliniament mai…valoros), se vorbește deschis despre lipsa calităților necesare unui primar și nu-i de mirare că a rămas cu extrem de puțini susținători în partid. Despre susținerea alegătorilor…

    Partea urâtă a acestei situații este că, din păcate, încă mai poate face mult rău Aradului și arădenilor. Într-un recent articol (îl puteți citi AICI) atrăgeam atenția asupra unei sesizări înaintată de un polițist local întregii conduceri a Primăriei Arad, referitoare la situația degradantă în care a fost pusă Poliția locală Arad în fața cetățenilor, odată cu apariția în spațiul public a fotografiei liderului de sindicat surprins dormind, fără uniformă, desculț, în timpul serviciului în Dispecerat (adică, acolo unde arădenii sunt îndrumați să sune dacă au probleme de siguranță).

    Evident, ne-a surprins curajul „localului” petiționar, știut fiind că odată cu depunerea sesizării s-a expus pericolului de a fi „executat” de susținutul primarului Bibarț, directorul general Toma Adrian. Cu atât mai mult cu cât acesta (polițistul local petiționar) este unul dintre membrii fondatori ai noului sindicat din instituție, contestat, normal, atât de adormitul lider din frumosul Dispecerat, cât și de director, care evident nu-și dorește un sindicat adevărat în „casă”. Și, de ce n-am spune-o, ne așteptam la acțiuni subtile, la un pic de praf aruncat în ochi, începând cu sancționarea, chiar de formă, a adormitului lider și dispecer, și abia după ce „apele se vor fi liniștit” să înceapă punerea la colț a nemulțumitului. Ei bine, astfel de subțilități sunt străine de Bibarț și de mâna lui dreaptă, Toma.

    Pentru orice om de bun simț este clar că apariția în spațiul public a imaginilor cu cel ce doarme în Dispecerat trebuia, în mod obligatoriu, urmată de sancțiuni, de comunicate de presă sau chiar conferințe de presă. Cu atât mai mult în Arad, unde imediat după preluarea mandatului de primar, Călin Bibarț a făcut mare caz, public, despre intenția de a da afară „trântorii” din Primărie… Ei bine, după felul în care a tratat cazul adormitului, toți angajații subordonați primarului Bibarț pot dormi liniștiți în timpul serviciului!

    ca ntre sefi

    Sursa foto: facebook

    Cum poți judeca pe cel cu care ai împărțit tortul?

    Cum  credeți că a acționat primarul în cazul prezentat? De la Toma nu puteam aștepta niciun fel de reacție, fiind notorii relația apropiată cu adormitul și cea foarte apropiată cu șefa Dispeceratului. Și-apoi, neavând nici cursul de management, obligatoriu, conform legii, pentru directorii de poliții locale, nu avea destule competențe pentru a gestiona o asemenea situație de criză – chiar așa, cum este posibil ca primarul să nu respecte, grosolan, o prevedere legală și să-l mențină pe post, iar organele statului să nu aibă nicio reacție? Chiar atât de puternic și de temut a ajuns „binom” Toma – Bibarț, încât inspiră teamă și în Parchet?

    Dar să revenim la reacția de struț a primarului. În loc de măsuri disciplinare, a băgat capul în nisip sub forma unei sesizări adresate Comisiei de disciplină (unul dintre cei trei membri fiind tocmai Toma Adrian!) care a clasat cazul din lipsă de probe. O nerușinare cât clădirea Palatului administrativ, o probă de dispreț total și aroganță față de toți arădenii – cărora li se cere să respecte Poliția locală -, față de ideea de polițist local și de funcționar public, pur și simplu o bătaie de joc.

    Iată, pe scurt, acest „film” rușinos, regizat cine știe de cine în numele primarului Bibarț (ce să-i faci?, vrea sau nu vrea, el răspunde pentru toate uscăturile nemarcate din pădurea pe care o păstorește prin prieteșuguri de tot felul).

    Polițistul local Moise Alin sesizează întreaga conducere a Primăriei faptul că instituția din care face parte are de suferit din cauza comportamentului unui coleg (totodată și lider de sindicat) care a fost fotografiat dormind în timpul serviciului.

    Primarul nu are reacție publică, deși informația a ajuns de asemenea în spațiul public. În schimb, sesizează Comisia de disciplină – din care face parte și directorul Poliției locale, Toma Adrian, omul de încredere al primarului.

    Comisia de disciplină se întrunește, numitul Toma A. semnează declarația prin care susține că nu are o relație apropiată cu învinuitul, deși relația lor este de notorietate, iar Codul Administrativ cere ca în astfel de situații membrul Comisiei să se „ceară afară”. Tot în Codul Administrativ se precizează că falsul în astfel de declarații constituie abatere disciplinară. Prin urmare, așteptăm ca primarul care-l susține asiduu pe Toma să sesizeze Comisia de disciplină și pentru acest fapt.

    Apoi, Comisia a „analizat” sesizarea și a constatat că nu au fost probate acuzațiile. Nici cel care a sesizat conducerea Primăriei (deci nu Comisia de disciplină!), nici adormitul nu au fost audiați în Comisie! Evident, rezultă fără dubiu că vinovat este cel care a sesizat Comisia, nu cel care a sesizat conducerea Primăriei. Așteptăm să fie sancționat!

    Este foarte clar că petiționarul nu avea cum să trimită, odată cu sesizarea, și dovezile că liderul dormea în post, astfel că onorata Comisie de disciplină a comis un abuz neconvocând cele două părți.

    Înțelegem că imaginile apărute în spațiul public nu reprezintă absolut nimic pentru membrii Comisiei – pentru primar nici atât! –, comentariile cetățenilor, la fel, dar nici declarația de recunoaștere a împricinatului? Pentru că, iată ce a scris dumnealui (pe lângă unele amenințări voalate la adresa autorului și unele scenarii de film SF în care a implicat IPJ Arad, SRI, Jandarmeria) într-un comentariu la articolul Arădeni, fiți liniștiți, Poliția locală Arad doarme pentru voi, pe bani de la voi! (Special Arad, 16 august 2022): <Despre faptul ca mi- am permis sa ma întind pe doua scaune (intr- o tura de 12 ore) nu pot aprecia decit ca ”documentarea” d-voastra folosește surse din interior>. Altfel spus, nu doar că și-a recunoscut fapta, minimalizând-o, evident, dar a și prezentat o viziune de viitor, ce privește soarta posibililor „informatori”. De altfel, a doua zi după apariția articolului menționat, directorul și liderul adormit s-au sfătuit îndelung pe tema unor mutări de personal dintr-un Serviciu în altul, pe care directorul nu are bărbăția să și le asume (de unde să știe cum să conducă dacă nu a făcut cursul de management?) iar liderul este incapabil să le înțeleagă în alți termeni decât de răzbunare. Că între cei mutați „disciplinar” pentru suspiciunea de a fi „informatorii” presei sunt mai ales membri fondatori ai unui sindicat independent în Poliția locală Arad, altul decât cel condus de adormit, este, cu siguranță doar o coincidență. Sau nu este!

    Dar așa se întâmplă când cel care ar trebui să fie cu adevărat șeful administrației municipale nu are în cap decât cum să-și mulțumească pilele, în speranța că îl vor ajuta să mai câștige un mandat. Doar că, lăsându-i să facă ce vor până și-au pus „bocancii” pe „capul” arădenilor, făcând din Arad un oraș milițienesc, tomit și bibit.

    P.S. Viceprimarul Lazăr Faur se va întâlni, astăzi, cu polițiștii locali de la Ordine publică și Circulație rutieră. Fix când „informatorii” mutați sunt programați să patruleze prin oraș. Tot o coincidență, desigur. Sau nu. Oricum, ca și la Comisia de disciplină: totul se „cercetează” fără a se acorda cuvântul celor care pot spune lucruri ce nu plac conducerii. Se zice că va fi un fel de „execuție la sala festivă”. Să vedem. Încă mai sperăm că viceprimarul nu a uitat ce înseamnă cuvântul scris sau rostit. Și onoare.

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Dle. Marginean,dupa parerea mea iar ati primit o sarcina ingrata sa scrieti despre politia locala,institutie pe care si dvs. ati condus-o cu mari lacune.Adica tot la fel de prost mergea cu toate ca aveati sef pe” faraonul”. Scriei despre firmele de casa din Arad care fac lucrari de mantuiala,despre stalpii de iluminat din cimitire devastati,despre dezastruosul ,despre grinzile dela viaductul din Micalacaetc. Bineinteles nu numai scris ci si documentat cu probe pe SURSE cum va place cronicarilor actuali sa scrieti,sa vedem si noi cine sunt vinovatii!A dormit unul in post si cu asta scrieti de doua luni bla bla! Cu stima si respect, intreb si eu,dl Toma a condus o institutie de forta a statului cu un nr. de personal(nr. afati-l pe surse} si acuma nu are cursul de management pt.boctarii locali! Treceti la lucruri mai serioase de care Aradul chiar are nevoie! Tot respectul

      +1 voturi
      +1
      -1
      • @ Mosu – Dacă sunteți convins că am primit „sarcină” (ingrată!) să scriu despre Poliția locală, asta e. Nu pot dovedi că NU am primit niciun fel de sarcină – cu siguranță știți că este imposibil de dovedit un fapt negativ, cum ar fi, să zicem, că NU am fost în Iași săptămâna trecută. Dacă cineva m-ar acuza de așa ceva, ar trebui să dovedească el că AM fost. Așa și cu „sarcina” și nu numai…
        Agenda propusă de dvs. poate fi de interes deși sunt cam „trecute” subiectele. Dar le vom analiza, mulțumim (cu precizarea că despre firmele „de casă” s-a tot scris).
        Despre surse și dovezi s-ar putea scrie mult dar, vedeți dvs., noi (cronicarii) chiar trăim cu convingerea că cititorii noștri înțeleg cum funcționează sistemul administrativ românesc. Deși există legislație care obligă la transparență decizională, la răspunsuri și așa mai departe, realitatea este total alta decât pare. Ați auzit de vreo sancțiune aplicată pentru nerespactarea legislației privind transparența decizională? Eu nu am auzit. Am scris o serie de articole, de exemplu, despre nerespectarea legislației privind publicarea hotărârilor de Consilii locale în aproape toate primăriile din județul Arad, am solicitat și intervenția Prefecturii pentru instaurarea legalității iar răspunsul a fost că nu poate face nimic! Ei, in astfel de condiții, facem și noi ce putem și cum putem ca să obținem informații și, în cel mai fericit caz, documente.
        Un astfel de „document” este fotografia cu polițistul adormit în post. Pentru dvs. este o chestiune minoră. Eu vă asigur că este foarte gravă. Cum ar fi dacă toți angajații și-ar lua porția de somn în timpul serviciului? De exemplu, mecanicii de locomotivă… Și-apoi, de ce să doarmă în timp ce este plătit și primește spor pentru serviciu de noapte, plus normă de hrană? Vi se pare normal sau banal? Mai gândiți-vă la asta, dar pornind de la ideea că micile găinării, nesancționate, favorizează marea infracționalitate (n-am descoperit eu această teorie!). Sigur, la chestiune aasta ar trebui să se gândească primarul, în primul rând pentru că nu va mai avea posibilitatea să spună ceva despre funcționarii din subordine cât timp a trecut cu vederea această abatere. Și vă întreb ceva: dacă dvs. ați avea o poliție locală, plătită din banii dvs., ați fi de acord să-i plătiți somnul „de frumusețe” respectivului polițist local? Dacă da, abia aștept să vă faceți o afacere mare și să mă angajez la societatea pe care o finanțați. Dacă nu, de ce?, dacă o chestiune măruntă…
        Cam la fel este și problema cu acel modul de management pe care directoru Toma nu a vrut să-l urmeze. Este o cerință a legii. Vi se pare insuficient? Dacă a condus o instituție a statului cu un număr uriaș de angajați, înseamnă nu doar că a avut competențele necesare, dar a și îndeplinit condițiile necesare ocupării acelui post de conducere, nu? Or, la Poliția locală NU LE ÎNDEPLINEȘTE. Spre exemplu, chiar dacă sunt competenți să conducă o „structură” imensă, piloții au nevoie de permis pentru a conduce chiar și un Lăstun pe drumurile publice. La fel și piloții de formula 1… Faptul că directorul Poliției locale este menținut ilegal în funcție este un fapt cât se poate de serios. Iar Aradul are nevoie de instaurarea legalității începând chiar cu administrația.
        Încredințat că veți fi în continuare unul dintre cititorii articolelor mele, primiți asigurarea deplinului meu respect.

        +10 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    0 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.