luni, 4 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Arădeni, fiți liniștiți, Poliția locală Arad doarme pentru voi, pe bani de la voi!

  de Valer Mărginean | 16 august 2022, 8:21 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  19

  Dispecer al Poliției locale Arad, în timpul serviciului de monitorizare a camerelor de supraveghere

  Încerc să rezist tentației de a „judeca” intens mediatizatul conflict iscat între Poliția locală și Asociația Rubio – Pro Copilărie, Pro Viață (puteți citi amănunte AICI). Nu cunosc destule amănunte despre „dosarul cauzei”, am înțeles doar că au greșit cei de la Rubio – au parcat într-un loc interzis sau fără să fi plătit parcarea, asta n-am înțeles prea bine –, o greșeală extrem de gravă, dacă nu chiar fatală (Doamne, ferește!) mai ales că, mai mult ca sigur (!), cei de la Rubio sunt singurii care au încălcat legislația rutieră în Arad și, firesc, au atras scrupulozitatea Poliției locale. Evident, nu sunt singurii (am glumit ușor amar) și veți vedea mai jos că sunt alții, cu adevărat tupeiști, care ar fi meritat amenzi.

  Trecând într-un registru serios, pentru că problemele sunt serioase, faptul că Asociația Rubio a făcut rost de bani pentru diferite amenajări ale unor zone din Arad, nu o scutește de respectarea legii. Pe de altă parte, Primăria putea să le acorde o scutire, pe perioada lucrărilor, că nu pica cerul – se practică peste tot în lume, inclusiv în Arad, dar, probabil, numai pentru anumite entități, nu și pentru cele care chiar fac ceva util pentru oraș.

  În aceeași idee, de respect față de lege și de aplicarea ei, a legii, în sensul cel mai larg, trebuie să subliniem că este remarcabilă energia organizațională consumată de Poliția locală Arad pentru a demonstra cât de riguros aplică legea. În toate domeniile, dar cu o mai mare atenție spre cea rutieră (dacă bine am înțeles, a fost o mică tentativă nereușită de a „călări” și Disciplina în construcții, de a fost nevoie de intervenția negociatorului Gheorghe Falcă pentru a opri artificiile ce păreau gata să explodeze – poate vom vorbi cândva și despre chestiunea asta). Dacă ar fi să luăm de bune toate informările și comunicatele Poliției locale Arad, postate pe pagina proprie de web, am putea crede că instituția asta are în frunte un grup de serafimi, care conduc mulțimea de heruvimi cu misiunea de a păzi „drumul care duce la pomul vieții” (Geneza, 3,24) din Edenul numit Arad. Numai că sabia „de flacără vâlvăitoare”, inscripționată cu dictonul-scuză: „Dura lex sed lex”, devine scobitoare-ntre dinți când este vorba de serafimi mai cu moț. Altfel spus, Aradul nu este Edenul, dar nici Poliția locală nu-i un loc bântuit de serafimi și heruvimi. Dimpotrivă.

  Înainte de a intra în miezul problemei, precizez că am pomenit „Poliția locală Arad”, nu „polițiștii locali”, deși nu instituția aplică amenzi, ci angajații ei. Totuși, este tot mai evidentă ruptura dintre instituție și angajați (cu excepția câtorva privilegiați, profitori sau „cozi de topor” cum li se mai spune serafimilor ce se contopesc cu interesele conducerii). Pe de altă parte, scrupulozitatea pare a fi efectul unui „ordin de zi pe unitate”, ceea ce iarăși exclude angajații din „ecuație” și, oarecum le scuză excesele (agenții constatatori trebuie să se bucure de libertatea, stabilită prin lege, de a constata faptele, de a le analiza și, dacă este cazul, de a sancționa, fără „indicații prețioase” sau „ordine”).

  Delia Mot
  Delia Moț, șefa dispeceratului Poliției locale Arad, cea care răspunde și de somnul dispecerului Gudiu. Directorului Toma, lipsește momentan 
  Sursa: facebook

  Cum este firesc și legal, Poliția locală Arad are un dispecerat unde sunt monitorizate camerele de supraveghere (cumpărate cu bani de la bugetul local în numele siguranței cetățenilor) amplasate în municipiu și de unde „se dă alarma” când este surprinsă pe imagini vreo faptă ilegală sau orice alte nereguli care pot perturba ordinea și liniștea în Arad. Misiune grea și de mare responsabilitate, care nu putea fi îndeplinită exemplar, nu-i așa?, decât sub conducerea seraficei Delia Moț care doar întâmplător, absolut întâmplător este o apropiată a prim-serafimului Toma. De altfel, prietenia cu șeful mare n-o împiedică pe doamna Moț să fie extrem de exigentă cu dispecerii din subordine, pe care îi controlează ziua și noaptea, de n-au timp săracii nici să clipească de atâta privit în zecile de ecrane de pe pereții dispeceratului. Sau, așa ar trebui să fie, dar evident nu este. Iar directorul Toma este fericit de fericirea apropiatei lui.

  ca ntre sefi
  Gudiu (stânga), Toma și-o declarație de prietenie: „Până când tortul ne va despărți…” 

  La fel de întâmplător, serafimul-sindical numărul 1 a fost trecut de la ordine publică, la dispecerat, semn că nu este loc de glumă la Poliția locală din Arad, a cărei conducere l-a pus pe liderul sindical, alesul poporului de heruvimi (heruvimul heruvimilor, cum ar veni), în cea mai responsabilă dintre muncile posibile în instituție. Conștient de misiune și responsabil din fire, acesta a acceptat să treacă, de la lejeritatea patrulării brambura cu mașina de ordine publică, la munca „de ocnaș” la dispecerat, cu ture lungi și obositoare, de unde se pleacă cu ochii împăienjeniți, nu atât de nesomn, cât de privitul îndelungat la ecrane. Mai mult, în semn de mulțumire că a fost ajutat să arate ce poate și câtă putere de muncă are, a fost văzut muncind de zor și din zori la renovarea casei directorului. Nu singur, ci cu un coleg de „structurată” care, când nu renovează casele șefilor, își sacrifică timpul pentru a conduce serviciul rutier al Poliției locale Arad. La rândul lui, director general Toma a acceptat lucrarea fără să plăt…, fără să crâcnească – doar nu era să se pună rău cu heruvimul heruvimilor, nu?

  dmicrobus Gud bun
  Dacă liderul de sindicat-dispecer doarme, mașina-i poate sta parcată ilegal, că nu va fi amendat de colegul de „structurată” și nici certat de colegul de tort

  Cu siguranță, tot întâmplător subalternii colegului de structurată al dispecerului model au fost responsabili cu amendarea Asociației Rubio (dura lex sed lex!) dar și cu neamendarea șoferului care și-a parcat microbusul exact în fața dispeceratului, în loc nepermis (dura lex sed… duroflex). Stimați arădeni, măcar o dată-n viață amendați de Poliția locală pentru oprire/staționare neregulamentară sau parcare ilegală, aflați că microbusul din imagine, este al liderului de sindicat din Poliția locală, vicepreședinte pe țară al sindicatului Meridian, unul dintre oamenii de încredere ai directorului Poliției locale Arad și, nu tocmai în ultimul rând, cel care și-n somn veghează la ordinea și siguranța din municipiu sau, după cum se vede în fotografia din deschidere, și când ar trebui să vegheze la toate cele, doarme pe două scaune, ca boschetarii pe băncile de mii de euro de pe Mețianu. Asta, desigur, după ce, cu tupeu de borfaș și-a parcat ilegal microbusul în „fața cășii”.

  Și, la urma urmei, de ce n-ar fi tupeist acel lider sindical, pe nume Florin Gudiu, dacă conducerea dispeceratului și a Poliției locale îi permit? Bine, serafimul șef n-ar putea să-i zică ceva, cu atât mai puțin să-i facă, pentru că i-ar sări structurata de pe casă – dacă-i adevărat ce ne-a spus sursa despre cei doi „locali” care i-au „făcut” casa cu „structurată”…

  spalatorie in lucru bun
  Ziua în care s-a turnat betonul pentru spălătoria auto a Poliției locale. Autorizația de construire nu se vede…

  Să sperăm că această echipă de „structurați” nu i-au „făcut” casa și primarului care, din câte știm a fost informat despre activitatea somnambulă a liderului Gudiu din dispecerat. Evident, suntem curioși ce măsuri va lua. Dacă va lua. Odată, pentru că și-a delegat o parte din atribuțiile pe care le avea, conform legii, în ce privește Poliția locală. Apoi, pentru că… Și-acum ce să așteptăm noi de la el, să-și sancționeze prietenul pe care l-a pus director general la Poliția locală?

  Sincer, așteptăm să-și intre-n atribuții, cum se spune. Să fie primar, adică primul om al urbei, nu jucărie, nu trestie îndoită de adierile politice. Așteptăm să dea cu pumnul în masă, atât de tare încât să se simtă până la spălătoria auto ridicată în curtea Poliției locale – noi n-am găsit Autorizația de construire pe pagina Primăriei, așa că, până la proba contrară, o considerăm lucrare ilegală (și inoportună, dar asta-i altceva). Totuși, poate mai are domnul Toma sprijin la serviciul Disciplină în construcții și scapă fără amendă (of, of, ce subiect tare, ăsta cu Toma și Disciplina, pe care îl știe și domnul primar, nu doar fostul!).

  Este cazul ca primarul nostru să privească dincolo de prietenie și să vadă că Poliția locală Arad este o instituție dezbinată de interese personale sau de grup, măcinată de conflicte, toate purtând amprenta actualei conduceri, o instituție nefuncțională, blocată de nepricepere, oportunism și arbitrariu, care livrează nesiguranță cetățenilor și produce doar pagubă bugetului local. O instituție care îi aduce primarului numai deservicii.

  Inkedtrotinel si Bibi bun
  „Uite-așa am pus capac Poliției locale”.

  Da, avem așteptări mari de la primarul nostru. Mai ales că legea (Codul Administrativ) a dat primarilor puteri aproape discreționare în acest sens: Primarul „numeşte, sancţionează şi dispune suspendarea, modificarea şi încetarea raporturilor de serviciu sau, după caz, a raporturilor de muncă, în condiţiile legii, pentru personalul din cadrul aparatului de specialitate, precum şi pentru conducătorii instituţiilor şi serviciilor publice de interes local” (art. 155, alin. (5), litera e din Codul Administrativ). Cum se va putea uita în ochii oamenilor dacă, având aceste puteri, nu va lua măsuri la Poliția locală? Cum va justifica cheltuielile pe dotarea cu camere de supraveghere, dacă dispecerii dorm în timpul serviciului, iar el nu ia măsuri? Cum se va prezenta în fața alegătorilor, cu Toma de braț, urmat de alaiul de „pupeze din tei” cu care a populat Poliția locală, cu delincvența în creștere explozivă în Arad? Acuma, din câte știm, toate ornito-angajările s-au făcut cu știrea și aprobarea sa, dar este greu de crezut că are obligații așa de mari încât să nu poată face ordine în instituție. Vom urmări cu interes evoluția evenimentelor, inclusiv implicarea Prefecturii (vorba asta, spusă, așa, ca să nu ne creadă cineva naivi).

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Și când te gândești ca vor să monteze 1562 de camere de supraveghere să devină Arad-ul un fel de Londra din punctul asta vedere, Oare câte posturi de dormit va aloca poliția locală pt cele 1562 de camere?
   O întrebare mai tehnică pt anul trecut câte infracțiuni sau împiedicat sau prins în flagrant datorită camerelor sau câte persoane au fost sancționate datorită identificării de pe camerele de supraveghere?
   ȘI care este paritatea cu infracțiunile depistate prin patrulare?
   Deja e împânzit orașul cu noi camere ale CTP-ului în stațiile de tramvai și autobuz pe lângă cele de pe semafoarele din tot orașul care am înțeles ca nu au funcționat niciodată.
   Big Brother veghează liniștea Arad-ului.
   https://cutt.ly/QXgjUxa

   +13 voturi
   +1
   -1
   • @Herodot – Îmi place: „posturi de dormit”! Problema camerelor de supraveghere este complexă și scoate în evidență, încă o dată, „valoarea” politicienilor care ne conduc dar și obediența și „profesionalismul” celor care le operează. Pe scurt, este virba despre orgoliu și habarnism, pe banii contribuabililor.
    Promit că voi reveni cu un articol pe această temă, valabilă nu doar în Arad

    +13 voturi
    +1
    -1
  2. Desi nu este pe deplin identificabil,dupa datele din foto,vajnicul aparator al legii din cadrul politiei locale,nu pot sa nu remarc grija pentru a nu degrada scaunul din dotarea organului; se observa ca a lasat slapii din dotare la sol,cu toate ca talpile nu sunt un model de igiena.

   +5 voturi
   +1
   -1
  3. Jurista Delia Mot, sotia unuia dintre avocatii aparatori ai fostului Presedinte al CJ Arad, Nicu Iotcu, s-a ajuns la cea mai hulita si slugarnica institutie infiintata de catre Primaria Arad, institutie infiintata impotriva cetateanului platitor de taxe si impozite, si slugarnica conducerii Primarie i si CLM Arad.Delia Mot a fost o oportunista in speta de fata ,ea fiindincapabila si sa parcheze autoturismul personal.A mai functionat si pe la Compania de Apa, unde a fost mutata dintr-un serviciu intr-altul pe motive de competenta.Din jurist s-a transformat in organ local !

   +8 voturi
   +1
   -1
  4. Cu tot respectul pt ce faceti…..dar dvs cel care ati scris acest articol, unde ati lucrat inainte?

   Nu tocmai la politia locala? Si nu putini au primit amenda pt nimicuri pe cand „cetatenii cu palate ” de pe dn7 din orasul pecica faceau ce vroiau chiar sub ochii politiei locale. Lor nu le trebuie autorizatie de constructie, nu platesc apa, canalizare, taxe deoarece PALATELE SUNT INREGISTRATE CA LACASE DE CULT.

   SI INCA CATE NEREGULI AM MAI PUTEA ENUMERA…..atunci dvs cu ce ati fost mai altfel ca si politicienii de ati acceptat toate acestea?

   O zi frumoasa

   +6 voturi
   +1
   -1
   • @Cristian – Am mai spus-o, am lucrat în Poliția locală, și la Arad, și la Pecica. Și, da, am fost mereu în funcții de conducere. Mai mult, sunt cel care a coordonat, practic, înființarea, reală, a Poliției comunitare în Arad, după un an de (ne)funcționare întrucât avea doar un singur angajat. Totodată, mi s-a cerut părerea, de 3 ori, privind proiectul de lege privind înființarea Poliției locale (le-am formulat de fiecare dată, dar foarte puțin s-a regăsit în lege – mă rog, altă discuție). Prin urmare, cred că sunt suficient de calificat încât să emit păreri privind activitatea acestei instituții, fie în Arad, fie în altă parte.
    Pe de altă parte, ceea ce susțineți, legat de „palatele” din Pecica nu prea corespund realității. Pentru că acele „palate” AU autorizații de construire. E drept, unele nu au respectat proiectul, așa că au fost date amenzi (care sunt mari!). Mai mult, în unele cazuri am dispus demolarea „înfloriturilor” care nu erau trecute în proiect. Cât am avut eu delegată atribuția de a splica amenzile, acestea au fost foarte mari – de exemplu, în decembrie 2020 am aplicat 4 amenzi în valoare de aproape 50 de mii ron.
    De ce s-au eliberat autorizațiile de construire? Pentru că, în lipsa unui regulament de urbsnism clar, oricine își poate face orice „OZN” și nu i se poate refuza aprobarea AC. De ce nu există regulamente? Vă rog întrebați primarii. Eu am încercat în Pecica, unde primarul este clar împotriva „palatelor” cubturnulețe, dar la fel de clar nu are curaj să facă un astfel de regulament.
    Impozitarea imobilelor nu este treaba Poliției locale.
    Cu siguranță am greșit și eu, cu siguranță acum aș face altfel multe lucruri în viață. Niciodată nu am avut pretenția că aș fi perfect (poate dvs. sunteți). Pentru fiecare greșeală însă, am plătit. Iată de ce mă consider îndreptățit să scriu, critic, despre ce se întâmplă acum în Poliția locală Arad.

    +6 voturi
    +1
    -1
  5. Deși am fost una din ” țintele ” clare pe care dl Apreutesei ( unul din finanțatorii din umbra ) ai publicație d- voastră și viitor candidat la Primăria Arad ( din ce se aude ) le are in ” vizor „, vreau sa fac doar doua precizări:
   1. Agenții Poliției Locale Arad efectuează misiuni specifice ( în colaborare cu alte instituții ale statului ) Evident ca acestea nu pot fi făcute publice Prezenta autoturismului meu în acel perimetru se datorează fix unui astfel de aspect .
   2 . Despre faptul ca mi- am permis sa ma întind pe doua scaune ( intr- o tura de 12 ore ) nu pot aprecia decit ca ” documentarea ” d-voastra folosește surse din interior ( pentru care va felicit ) Va informez însă, că aceleași surse ” din interior ” au aderat la o structura paralela care ” monitorizează ” ( sub acoperirea uniformei ) activitatea unor politicieni locali ( inclusiv a dl Primar Călin Bibart ) Lucru de care se va ocupa DIICOT în cel mai scurt timp. Am studiat cu mare atenție Dosarul nr 17754/55/2020 soluționat de Judecătoria Arad .Cred ca cititorii d- voastră vor fi interesați sa afle despre adevărată miza a trecutului d- voastră de apărător al legii .
   Cu respect va informez ,ca acest comentariu a fost procesat informatic.Daca nu îl veți publica, îmi lezați dreptul la replica și libera exprimare, situație în care voi fi obligat sa ma adresez instantei competente.
   Va urez mult succes în continuare. Sper ca în urma articolului publicat ,sa beneficiem și noi ( cei de la dispecerat ) de o canapea decenta.Asa cum au colegii de la Jandarmerie, Politie, SRI, etc .

   --1 voturi
   +1
   -1
   • @ Gudiu Florin – De ce să nu aprobăm publicarea comentariului? Este o mostră de „profesionalism”, numai bună de pus la dosar.
    Dar nu numai că o publicăm. Îi vom dedica un articol, pentru că merită. Aveți un pic de răbdare, că nu-i mult până marți dimineață..

    0 voturi
    +1
    -1
   • @ Gudiu Florin – E drept, primul impuls a fost să(-ți) dedic un întreg articol ca răspuns la acest comentariu care se vrea un fel de replică. M-am răzgândit. În fond, tu ai ales acest „teren” de comunicare…
    De la bun început vreau să știi că te voi considera autorul „replicii”, deși am serioase îndoieli că îți aparține. „Fondul de idei și de cuvinte”, „structura”, „subtilitățile” atacului și „amenințării” ad hominem (uau!, chiar îmi veți publica dosarul în care am contestat un act administrativ emis prin 2010, iar instanța mi-a respins contestația?), chiar și glumele cu iz cazon, toate sunt la un alt nivel decât cel pe care îl poți tu accesa. Asta, dacă nu cumva s-a întâmplat o minune cu tine – auzind însă o înregistrare în care „explicai” cum susții tu reducerea de personal la guarzi, am convingerea că nu te-ai schimbat, nu ai progresat, ai trecut doar la un alt „nivel”: de la parcarea magazinului Kaufland, destinată persoanelor cu nevoi speciale, la parcarea „operativă” din fața dispeceratului. Apropo de parcarea „autoturismului” (oare așa scrie în talon, autoturism?): chiar vrei să ne faci să credem că, mai nou, polițiștii locali participă cu autoturismele personale la „misiuni specifice”, împreună cu Poliția și Jandarmeria (menționarea SRI a fost una dintre cele mai bune glume și, cu sau fără voia ta, am s-o folosesc)? Nu te cred, Florine! Poate, tu și stăpânul tău ați fi capabili de așa ceva, ceilalți sunt oameni serioși, responsabili și conștienți că ar avea mari necazuri în cazul unui accident, de exemplu. Mie mi-ar fi rușine, Florine, să vin cu o astfel de scuză jalnică și mincinoasă… Mai ales că este greu de crezut că a existat o „misiune specifică” în care tu să fi avut vreun rol atât de „specific” încât să ți se acorde imunitate la regimul circulației rutiere. Asta, dacă nu cumva a fost vreo „misiune specifică” de vopsit ceva case… Oricum, ar fi interesant de aflat punctul de vedere al instituțiilor amintite de tine (mai ales a SRI!)…
    Faptul că în timpul serviciului ți-ai permis să te „întinzi pe două scaune” este o încălcare a obligațiilor de serviciu, Florine, pentru care ar trebui să fii sancționat – este evident că nu doar te-ai „întins” ci ai dormit ca un butuc, de se putea lua dispeceratul din jurul tău și să te trezești dormind sub cerul liber. Dacă nu ești în stare să fii treaz și concentrat la muncă timp de 12 ore, treci înapoi la patrularea pedestră de 8 ore (pe care tot o promovează conducerea PLA). Că doar n-o să adormi în timp ce umbli pe stradă – patrularea este mai grea, nu prea știi tu ce-i aia. Dar, Florine, uniforma de ce nu o „servești” în timpul serviciului? Te deranjează, cumva, când dormi? Pentru asta ești plătit, să te „întinzi” în timpul serviciului, adică, să dormi? Bravo conducerii PLA, a Primăriei și a sindicatului că au reușit să plătească și somnul unor polițiști locali! Păi, dacă-i așa, chiar susțin propunerea ta și a stăpânului tău de a vă dota cu canapele. Dar nu numai în dispecerat. De ce nu „s-ar întinde” și cei de la ordine publică, circulație rutieră, control comercial? De ce nu și juridicul sau contabilitatea? Evident, ție și stăpânului tău, câte o canapea specială, cu masaj…
    Florine, desi, poate, erai recent trezit din somnul de frumusețe de la serviciu, te-ai lăsat dus de nas. Atât de tare încât lași impresia că te crezi un om important. Sigur, nu-i exclus să crezi cu adevărat asta, dar te asigur că este o credință falsă. Nu ești atât de important încât să devii ținta unor persoane cu adevărat importante din Arad. De fapt, nu ești deloc important. Ești, ca să te citez, fix o sculă de care se folosește stăpânul tău pentru treburile murdare. Pe care nici măcar n-0 mai spală după folosire. O aruncă și-și iau alta – sunt destui „importanți” de teapa ta. Diferența dintre tine și persoanele pe care le amintești (sau ți s-a spus să le amintești) este ca între „păsulă” și coquille Saint-Jacques.

    +3 voturi
    +1
    -1
   • Arădeanul mai șmecher decât ”adormitul”

    Dle Gudiu, după ce ”ai dormit în post” (așa se înțelege din fotografie) te-a ”mâncat tastatura” să și comentezi, aiurea și pe lângă subiect.
    După ”somnul de la serviciu” și fără uniformă, consider că nu-l pot înțelege pe cel care nu ”te-a pensionat” încă.
    Oare ”are obligații” față de tine sau față de alții ?
    Ai auzit de acțiunea ”depunere demisie”, ce este UN DREPT legal al celor CINSTIȚI și CORECȚI!
    Acțiunea/activitatea” ta, din timpul programului de muncă le aduce mari deservicii și celorlalți angajați, care muncesc și ”nu dorm la serviciu”, mai ales că, ”încă”, mai ești ”reprezentantul” lor ( Lider este o expresie mult prea mare).
    O vorbă ”din popor”, spune că: Este vinovat cel care ”doarme”, dar ”cel ce nu-l trezește” este mult mai ”adormit”.
    Pentru ”șefii tăi”, scriu un vers (poate au citit vreodată): Somnoroase păsărele, pe la cuiburi (Pol. Loc.) se adună. Noapte bună (Arad).
    M-am ”obosit” să-ți răspund, deși nu am nici o speranță că voi fi înțeles.

    +2 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  3 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.