sâmbãtã, 24 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Într-o seară de decembrie, Aradul chiar a avut primar. Și n-a fost marți

  de Valer Mărginean | 8 decembrie 2023, 8:55 AM | Topic special | Viața, așa cum e

  5

  „Pe aici nu se trece!” Apoi a venit primarul și s-a trecut

  Sâmbătă, 2 decembrie părea că va fi una dintre acele zile plictisitoare ce urmează după două zile pline, cu multe manifestări care i-au scos pe mulți arădeni din case. Cum nu era nici zi de rond, nici „marți cu Bibarț”, existau toate premizele pentru o zi oarecare și dinspre omul din fruntea administrației. Chiar dacă, spre seară, urma să fie inaugurat Târgul de Crăciun și să fie pusă în mișcare „tradiționala” roată aproape lipită de Teatru.

  Arădenilor chiar le plac astfel de târguri, de Paști sau de Crăciun și ar participa cu bucurie la ele doar că au devenit un fel de expoziții cu vânzare. Nu datorită valorii artistice a exponatelor, ci al prețurilor excesiv de mari, asta, și pentru că Primăria practică tarife pur și simplu aberante pentru închiriere, montat și demontat tarabe, plus curent, toate aceste cheltuieli intrând, normal, în prețul fiecărui produs (scump la comercianți, fără presiunea taxelor).

  Despre târg doar atât că ar fi interesant unul exclusiv al producătorilor locali, fără chinezisme sau banalități ca micii, cârnații de Selgros sau puii la rotisor.

  Te uită decembrie, avem primar adevărat

  Si totuși, această zi ce părea că va trece, ca multe altele, fără a lăsa cine știe ce amintiri, s-a dovedit, după lăsarea întunericului, cea în care Aradul a avut cu adevărat primar, dornic și capabil să ia decizii în situații critice. Decizii contrare altora, luate tot de administrație, dar în detrimentul cetățenilor.

  Aceasta a fost, probabil, singura zi din ultimii trei ani și jumătate în care primarul Călin Bibarț s-a ridicat la înălțimea demnității pe care o deține. Și, așa cum l-am criticat de multe ori pentru gesturi sau vorbe nepotrivite demnității de primar, acum apreciem cum se cuvine ceea ce a făcut și chiar îl felicităm fără rezerve.

  Comunicatorii Primăriei și-au început ziua cu un comunicat prin care anunțau închiderea circulației rutiere în Piața Avram Iancu, odată cu deschiderea Târgului „expozițional”. Mai mult, aflam din comunicat că la fel se va proceda în toate weekend-urile în care va funcționa Târgul.

  Apoi, s-a transmis un alt comunicat în care se preciza că de pe Bulevardul Revoluției se poate vira nu doar la dreapta, pe strada Vasile Goldiș, ci și la stânga, pe strada Unirii.

  Citiți amănunte aici: Târgul de Crăciun aduce restricții de trafic în fiecare sfârşit de săptămână 

  Pentru cei mai puțin familiarizați cu procedurile administrative, să spunem că, în mod normal, restricționarea traficului rutier o poate decide doar Comisia de sistematizare a circulației din municipiu. Aceasta funcționează „pe lângă” Primărie, are un regulament de funcționare aprobat de Consiliul local municipal și are în componență, printre mulți alții, reprezentanți ai Poliției Rutiere Arad și ai Poliției locale.

  Se presupune, nu-i așa?, că aceștia sunt meseriași în domeniu și nu doar că știu cu ce „se mănâncă” circulația rutieră în municipiu, dar au și suficientă experiență încât să simtă când o anumită propunere poate perturba grav circulația, oricum problematică într-un oraș sufocat de mașini ca Aradul.

  Ei bine, decizia de a închide circulația rutieră în Piața Avram Iancu – propusă, se pare, de directorul Poliției locale, Adrian Toma și de „adjunctul” său, Marian Motrea – a dus în mai puțin de două ore la blocarea teaficului rutier pe centru, de la Primărie, la Teatru. Asta, îndeosebi datorită faptului (previzibil și pentru nespecialiști) că strada Unirii, de exemplu, având o singură bandă, nu putea absorbi traficul spre Calea Romanilor și Aradul Nou. Ne putem imagina fără mare efort cam ce-a fost la gura șoferilor blocați în trafic!

  Cam acesta a fost atmosfera în centru și în proximitatea Târgului de Crăciun ce urma să fie deschis festiv, atunci a intervenit primarul.

  Și, o spunem clar, intervenția sa a fost firească, pentru că haosul generat de acel blocaj rutier i se spărgea lui în cap, întrucât arădenii nu aveau de unde să știe că alte minți luminate au fost corifeii haosului.

  Așa că, mai întâi, l-a chemat pe directorul Toma, cu care a avut, la fața locului sau, la marginea haosului cum s-ar spune, o discuție deloc amicală. Dar deloc, deloc, martori la „ciocnire” folosind expresia „măturat pe jos cu el”…

  În paranteză fie spus, se pare că în ultima vreme primarul Călin Bibarț a înțeles că prietenul și protejatul său, Toma, îi aduce, în primul rând prin degrigolada manageriată la Poliția locală, apoi, prin diverse alte acțiuni de interes foarte personal, un mare prejudiciu de imagine. Între care, la loc de frunte este incidentul grav care s-a soldat cu omorârea unui cetățean, după o bătaie cruntă aplicată de cel puțin un polițist local, în sediul instituției.

  Deși se pare că ar fi dispus s-o facă, încă nu-l poate „exmatricula” pe motiv de Falcă, europarlamentarul fiind cel care a blocat până acum orice atitudine negativă împotriva lui Toma (sau, Doamne ferește!, de sancționare). Mă rog, o fi având europarlamentarul motivele sale să fie așa… băiat de zahăr cu fostul ofițer SRI. Oricum însă, cu sau fără propta lui Falcă, este vizibil că îi apune steaua fantelui local Toma. Dacă și secretara municipiului îl lasă din brațe, s-a cam terminat.

  Revenind la seara haosului, după ce aproape l-a pus la colț pe coji de nuci pe Toma – încă o dovadă că propunerea privind restricționarea traficului rutier i-a aparținut – primarul i-a dat dispoziție ca imediat să se deschidă circulația în Piața Avram Iancu.

  Ceea ce s-a și făcut, cu ajutorul uneia din cele trei Tanti Rodica, care a ridicat balizele din beton. Și astfel, printr-o simplă decizie potrivită, primarul Călin Bibarț  a eliminat un mare disconfort pentru arădeni, generat de o absurditate pusă în practică de șeful Poliției locale și „adjunctul” său.

  Așa cum alte fapte sau vorbe mărunte, i-au întunecat imaginea primarului, acea decizie de reluare a traficului rutier, adică de reintrare în normalitate i-a luminat-o, mai puternic decât luminițele din Târg sau din brad.

  Bravo, așa te vrem, domnule primar!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Sincere felicitari! In completarea celor scrise de autor, doresc sa-i transmit domnului Primar ca toti cetatenii (indiferent de situatia financiara, de educatie, religie sau de afinitatile politice) au speranta unei schimbari in bine. Unii poate au asteptari, altii poate n-au avut vreodata, dar speranta exista in toti, astfel ca doar de Dvs. depinde daca vreti sa lasati ceva in urma. Toti suntem trecatori prin viata, dar Dvs. aveti posibilitatea si pozitia de a reforma acest oras astfel incat sa revina la viata. Nu asteptam din partea Dvs. minuni, dar vrem mai multa implicare si mai multe rezultate.

   --2 voturi
   +1
   -1
  2. @Dan Câtă vreme e Bibart la primărie cu speranța rămâi.
   Nu poți decolmata un sistem infect cu cei parte din acel sistem cum e Bibart.
   Dacă 8 ani nu ți-au fost de ajuns sa te lămurești de Bibart ai o problemă gravă de percepție a realității.
   A fost deja 2 ani viceprimar, 2 ani primar interimar și 4 ani se împlinesc la anul de primar pe funcție este un timp suficient pt evaluarea activității sale eu nici măcar nu aveam pretenția sa facă ceva spectaculos în oraș decât să arate că decapuseaza orașul de rețeaua lui Falcă de oameni și interese ce nici măcar nu a încercat a menținut în funcții 99% din clientelisme.

   +16 voturi
   +1
   -1
  3. Mda.
   Inițial mi s-a părut un articol banal, chiar puțin prea binevoitor….
   Dar, apoi am mai „rumegat” nițel lucrurile și mi-am dat seama că acest articol, despre un gest APARENT banal, merita să fie scris.
   .
   De ce?
   Pt că, în România mai ales, șefii de orice natură, NU RECUNOSC CĂ AU GREȘIT „nici să-i pici cu ceară”.
   Iar dacă totuși sunt constrânși s-o facă, fie recunosc cam”cu juma’ de gură’, fie „își pun cenușă-n-cap” într-un teatru ieftin, menit să stărnească milă și chiar… compasiune (pt ce oare, că a greșit…?!), dar aproape nici unul NU-ȘI BATE CAPUL CUM SĂ-ȘI ÎNDREPTE GRESEALA în mod eficient. 😣
   .
   Ei bine, chiar si acest gest banal și firesc (într-o țară normală, dar nu în România), merită punctat și acordat „o bilă albă” Primarului pt că s-a mișcat destul de rapid ca să îndrepte lucrurile.
   .
   Ce pot să zic, decât:
   – „la cât mai multe astfel de „treziri” către normalitate!” 😀
   Vorba aceea:
   – nu e atât de grav ca să greșeșt, ci, doar, SĂ PERSEVEREZI ÎN GREȘEALĂ” (mai ales când și STII că ai greșit). 😉

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.