marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Toamna documentarelor: fARAD, ediție aniversară, în 22-26 noiembrie

    de Adriana Barbu | 27 august 2023, 9:21 AM | Cultură | Știri Arad

    2

    S-au anunțat datele ediției aniversare fARAD, festivalul internațional de film documentar de la Arad. Spre deosebire de alți ani, ediția cu numărul 10 va avea loc în a doua parte a lunii noiembrie. Tema ediției și filmele care vor putea fi văzute cu această ocazie nu au fost încă anunțate.

    fARAD 10 aniversar

    (Imaginea care însoțește anunțul cu datele fARAD2023. Foto. Facebook fARAD)

    Invitația organizatorilor, făcută pe pagina lor oficială de facebook, sună așa: „Festivalul internațional de film documentar fARAD sărbătorește 10 ani de existență! Vă așteptăm între 22-26 noiembrie la Arad cu un program special. Mai multe detalii curând”.
    Corina Șuteu, omul din spatele festivalului, a postat de curând, tot pe facebook, următoarea invitaţie: „Reţineţi datele fARAD. @fARAD 2023: Va fi un an cu filme despre o tema provocatoare, pe care o anunţăm curând, cu un poster realizat de Pandele Radu⭐️, colaborări excepționale cu La Două Bufniţe şi Ovidiu Hrin si o Gală dedicată documentarului românesc… urmăriţi-ne. Fireşte, laboratorul fARAD Lab /fARAD Film Festival e şi el în acest line-up”.
    În postarea sa, Corina Şuteu, președintele festivalului, l-a etichetat pe Dimitris Kerkinos, selecţionerul festivalului, care rămâne pe mai departe să se ocupe de fARAD, şi Centrul Municipal de Cultură Arad, finanţatorul acestui eveniment.

    fARAD Corina Suteu

    (Corina Șuteu, președintele fARAD. Foto: Facebook fARAD)

    Într-un comentariu, fostul ministru al culturii aminteşte și faptul că fARAD este un festival în care directorul artistic, Dimitris Kerkinos, propune lista filmelor, care mai apoi e discutată cu Mihai Chirilov, Oana Radu şi Corina Șuteu, pentru o decizie finală, nefiind o selecție pe bază de “call”.

    fARAD Dimitris Kerkinos

    (Dimitris Kerkinos, directorul artistic al festivalului. Foto: Facebook fARAD)

    O gală a documentarului românesc la fARAD

    De remarcat în postarea Corinei Şuteu este faptul că festivalul va avea, pentru prima dată, o gală a documentarului românesc şi faptul că afişul va fi făcut de unul dintre cunoscuţii artişti români, originar din Arad, Radu Pandele. Poate ar fi interesant de menţionat aici că unele dintre afişele ediţiilor precendente ale festivalului au fost adevărate opere de artă, aşa cum a fost cazul afişului făcut pentru ediţia din anul 2021, cu tema Libertate, realizat de multi-premiatul artist plastic timişorean Ovidiu Hrin.

    fARAD Libertate Hrin

    (Afișul ediției fARAD 2021, realizat de Ovidiu Hrin. Foto: Facebook fARAD)

    Trup și suflet lângă fARAD

    Poate cea mai interesantă, cea mai provocatoare ediţie fARAD a fost cea care a abordat tema „Trup/ Suflet”, aşa că e de aşteptat cu sufletul la gură propunerea din acest an a organizatorilor.
    „Harta şi teritoriile”, „Libertate”, „Caută şi vei găsi”, „Portrait/Landscape” sunt doar câteva dintre temele abordate la fARAD, festivalul care şi-a propus să aducă publicului arădean şi nu numai „filme conectate la realitate”.

    fARAD trup suflet

    (Porbabil cea mai reuşită ediţie fARAD, cea din 2018. Foto: Facebok FARAD)

    Prima ediție fARAD, decembrie 2014

    Prima ediţie a festivalului a fost organizată în 20-21 decembrie 2014 iar, de atunci şi până la ediţia cu numărul 10, cinefilii au avut ocazia să vadă cele mai importante, provocatoare, dureroase, spectaculoase documentare, unele în premieră naţională aici. Au trecut pe la Cinematograful Arta, locul în care îşi scrie istoria, an de an, fARAD-ul, mulţi dintre regizorii filmelor documentare prezentate, au avut loc discuţii cu invitaţii, au fost abordate teme – precum celebritatea și cum îi facem față – la câteva ateliere organizate în legătură directă cu festivalul și invitații, în cafenelele altfel din Arad, a fost laboratorul fARAD an de an și, câteodată, chiar și patry-uri de final de festival.

    Ambiţiosul proiect al celor de la fARAD este, aşa cum am anunţat, finanţat de Primăria Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad, iar anul acesta și-a propus să-și scrie povestea timp de cinci zile.

     

    Citește și:

    Șapte documentare despre căutarea libertății. Vezi programul festivalului fARAD!

    Programul Festivalului internațional de film documentar fARAD 2022

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Ceea ce e totusi trist etse faptul ca in 10 ani Aradul nu a reusit sa faca din cinema Arta un cinema cu proiectii permannete, cu un program zilnic, nu saptamanal cum a ajuns acum. E mare pacat sa ai u n astfel de cinema si sa ai doar o proiectie gratuita pe saptamana. Vezi modelul cinema Victoria de la Timisoara, deschis acum un an, si care functioneaza ca un adveraat cinema. Ca sa nu mai vorbim de celelalte doua cinemtografe ale Aradului, Gai si Gradiste, unde in sali se proeicteaza rar spre aproape deloc. Pacat de investitia Primariei in reabilitare. Succes, fARAD!

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.