joi, 23 mai, 2024

Special Arad Logo

  Update Șapte documentare despre căutarea libertății. Vezi programul festivalului fARAD!

  de Tomck@t | 24 august 2021, 11:52 AM | Cultură | Film

  0

  Fiecare ediție a festivalului de film documentar fARAD se axează pe o tematică aleasă, iar ediția din acest an, cea de-a VIII-a, nu e excepție: acum va fi vorba despre „Libertate”. Selecția oficială include filme românești, precum și din Danemarca, Grecia, Italia, o coproducție Lituania-Letonia-Franța-SUA și nu numai, unele prezentate în premieră absolută în România.

  Între 2 și 5 septembrie, în sala mare a cinematografului Arta, fARAD va provoca spiritul critic al arădenilor, ne va pune în fața întrebărilor „cum alegem să fim liberi, ce (mai) înțelegem prin asta și cum ne definim libertatea într-o lume din ce în ce mai plină de constrângeri?”. Și, nu în ultimul rând, „cât de liberi în gândire și exprimare mai suntem într-o perioadă în care bombardamentul de știri, propaganda și social media ne învață ce și cum să gândim?”, după cum a menționat Mihai Chirilov, directorul artistic fARAD.

  „Concentrându-se pe explorarea noțiunii de libertate, selecția din acest an include șapte documentare ce surprind eforturile oamenilor de a se elibera de forțele represive care le afectează existența – fie că încearcă să se elibereze de politicile de stat tiranice sau să evadeze de sub opresiunea tradiționalistă, să se exprime pe ei înșiși în moduri diferite sau să aleagă traiul retras în sălbăticie pentru a găsi liniștea interioară, inspirația sau vindecarea de traume individuale, căutarea libertății și importanța alegerii personale, indiferent de prețul plătit, sunt ceea ce ne ajută să mergem mai departe și să ne păstrăm umanitatea”, a mai declarat Dimitris Kerkinos.

  UPDATE

  Toate cele șapte filme se vor desfășura în sala mare a cinematografului Arta. Detalii, aici: FARAD, înapoi în sala de cinema. Vezi regulile de acces!

  PROGRAM

  JOI, 2 SEPTEMBRIE
  20:30 Sala mare
  DESCHIDERE
  Swamp City / Bogdan Pușlenghea & Ovidiu Zimcea, România, 2021, 105m
  Q&A Bogdan Pușlenghea & Ovidiu Zimcea

  VINERI, 3 SEPTEMBRIE
  18:30 Sala mare
  Granița Morții (The Border of Death) / Cătălin Apostol, România, 2021, 103m

  20:30 Sala mare
  Soldatul (The Soldier) / Nicolaj Møller, Danemarca, 2021, 58m
  Q&A Nicolaj Møller

  SÂMBĂTĂ, 4 SEPTEMBRIE
  16:00 ONLINE [Live pe Facebook fARAD și Insula 42]
  Salon Insula 42: Am I Really Here? – O conversație cu Adina Pintilie, Mircea Cantor și Radu Muntean, moderată de Corina Șuteu și Mihai Chirilov

  18:30 Sala mare
  Săritura (The Jump) / Giedrė Žickytė, Lituania-Letonia-Franța-SUA, 2020, 90m

  20:30 Sala mare
  Invizibil (Invisible) / Marianna Kakaounaki, Grecia, 2021, 82m
  Q&A Marianna Kakaounaki

  DUMINICĂ, 5 SEPTEMBRIE
  18:30 Sala mare
  Les Enfants Terribles / Ahmet Necdet Çupur, Franța-Turcia-Germania, 2021, 93m

  20:30 Sala mare
  Marele Nord (Big North) / Dario Acocella, Italia, 2020, 80m

  Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervări la adresa [email protected] sau la numărul de telefon 0734-662-635 și este gratuit, în limita locurilor disponibile.

  FARAD este produs de Film ETC (Corina Șuteu, Oana Radu, Mihai Chirilov) și Centrul Municipal de Cultură Arad.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.