sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Programul Festivalului internațional de film documentar fARAD 2022

  de Tomck@t | 15 august 2022, 4:07 PM | Cultură | Film

  0

  Afișul ediției a IX-a / Imagine din filmul „Canal 54” de Lucas Larriera

  Festivalul fARAD oferă arădenilor, în acest an, zece filme documentare de investigație în cinci zile, între 7-11 septembrie, la locul obișnuit, Cinema Arta. În plus, încă două filme vor fi proiectate în cadrul festivalului în orașul vecin, deoarece la ediția a noua, Festivalul internațional de film documentar fARAD se extinde, în premieră, la Timișoara.

  Patru din cele zece filme vor fi proiectate în premieră absolută în România, la Arad. Ca în fiecare an, intrarea va fi liberă pentru toate proiecțiile.

  „Documentarul de investigație este un sub-gen specific al documentarului, care se revendică de la etosul și metodele jurnalismului de investigație, aplecându-se mai ales asupra unor tematici sociale și politice; bazându-se pe interviuri și cercetări de arhivă laborioase și susținut de pasionata dedicație a realizatorului pentru subiectul vizat, documentarul de investigație aduce la lumină informații pe care autoritățile și discursul oficial încearcă să le ascundă”, explică Dimitris Kerkinos, directorul artistic al festivalului.

  Într-un moment în care mass media este manipulată deopotrivă de politicieni fără scrupule și de lăcomia marilor corporații, documentarul de investigație poate juca un rol tot mai important, mai ales în sprijinirea calității democrațiilor noastre, aducând în atenție adevăruri inconfortabile și provocând sau hrănind dialogul pe subiecte socio-politice. Tributul adus în acest an la fARAD documentarului de investigație dorește să marcheze importanța în creștere a genului, scoțând în evidență teme fierbinți abordate, dar și formule narative și propunerile estetice îndrăznețe”, spune Dimitris Kerkinos.

  PROGRAM – Arad

  Miercuri, 7 sept. 19:00: DESCHIDERE / PROIECȚIE ANIVERSARĂ

  •  În căutarea lui Sugar Man / Searching for Sugarman (Malik Bendjelloul)

  Joi, 8 sept. 19:00

  •  Cu fața spre soare / Turn Your Body to the Sun (Aliona van der Horst) – Premieră în România

  Vineri, 9 sept. 18:00

  •  Canal 54 / Channel 54 (Lucas Larriera)

  Vineri, 9 sept. 20:00

  •  Groapa numărul doi / Depth Two (Ognjen Glavonić) + Q&A Ognjen Glavonić

  Sâmbătă, 10 sept. 17:00

  •  Trei minute – o prelungire / Three Minutes – a Lenghtening (Bianca Stigter) – Premieră în România

  Sâmbătă, 10 sept. 18:30

  •  Nelly & Nadine (Magnus Gertten)+ Q&A Magnus GerttenPremieră în România

  Sâmbătă, 10 sept. 21:00

  •  Pentru un pumn de cartofi prăjiți / For a Fistful of Fries (Jean Libon & Yves Hinant)

  Duminică, 11 sept. 15:00

  •  Direct pe video / Straight to VHS (Emilio Silva Torres) – Premieră în România

  Duminică, 11 sept. 17:00

  •  Copacul meu  / My Tree (Jason Sherman)

  Duminică, 11 sept. 19:30

  •  Cârtița / The Mole Agent (Maite Alberdi)

  PROGRAM – Timișoara

  Festivalul se extinde în acest an și la Timișoara, cu două proiecții speciale, organizate în parteneriat cu Institutul Francez din Timișoara, în curtea institutului cultural de pe B-dul Constantin Diaconovici Loga 46.

  Miercuri, 7 sept. 20:30

  •  The Neighbours (Ruth Zylberman) + Q&A via Zoom

  Vineri, 9 sept. 20:30

  •  Pentru un pumn de cartofi prăjiți / For a Fistful of Fries (Jean Libon & Yves Hinant)

  fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu, președintele festivalului, și a Asociației Film ETC, în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și curatoriat de Insula 42 (fostă Asociația Film ETC., producător general Oana Radu, director artistic Dimitris Kerkinos și consultant artistic Mihai Chirilov). Co-fondatori: Mona Nicoară și 111 Film.

  Cea de-a noua ediție este realizată în parteneriat cu Institutul Francez Timișoara și cu sprijinul Groupama, al Centrului Național al Cinematografiei și al Uniunii Cineaștilor din România.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.