Teatrul Hirschl şi Cetatea vs. Paradores, hotelurile de lux ale statului spaniol
Câteva cetăţi istorice în paragină, câteva imobile simbol naţional lăsate să se prăbuşească, mai nicio investiţie publică sau privată în clădirile monument istoric. Aici se încadrează, fără doar şi poate, două dintre simbolurile Aradului: Teatrul Hirschl, aflat acum în proprietate privată, şi Cetatea Aradului, a cărei reconversie civilă stă parcă de o viaţă pe lista de doleanţe a partidelor politice şi a ofertelor electorale, mereu la un pas de realizare, un pas întotdeauna prea mare pentru administraţiile locale. La popul opus, de curând ne-a fost dat să vedem cum transformă statul spaniol ruinele unor cetăți medievale în hoteluri de lux, sub numele Paradores.
(Teatrul Hirschl, la momentul la care s-au montat schelele de protecţie)
Teatrul Hirschl și Cetatea Aradului, mereu în așteptare
Cele două monumente istorice arădene, amintite mai sus, nu sunt pe agenda discuţiilor Primăriei Arad mai niciodată. În timp ce autorităţile locale par că aşteaptă ca cele două obiective istorice să se prăbuşească, acestea par și ele să respecte dorințele ascunse ale oficialilor și își mai pierd din ziduri zi de zi.
Dacă Teatrul Hirschl a ajuns în proprietate privată (pentru că statul nu l-a dorit) şi de atunci a fost doar învelit, ca să nu mai cadă bucată cu bucată pe trotuar şi pe casele vecine, Primăria Arad s-a lăudat acum mai bine de șase luni că Cetatea Aradului e în patrimoniul municipalităţii, dar uşile sunt în continuare închise pentru arădeni, iar clădirile din interior aflate pe mai departe în grija Armatei îşi lasă şi ele, zi de zi, parte din ziduri pe pământ.
(Biserica din Cetatea Aradului)
Din biserica cetăţii, copacii cresc tot mai mari, în timp ce arhitecţii susţin pe la colţuri că singurul viitor al acesteia e să fie dărâmată. Sume imense, de ordinul sutelor de milioane de euro, sunt vehiculate pentru transformarea ei într-un al doilea centru, cultural, al Aradului, dar până la acel moment alte sume, de ordinul sutelor de mii de euro, sunt cheltuite pe studii și planuri, reînnoite o dată la câțiva ani, degeaba.
Paradores, hoteluri în loc de ruine, în Spania
La 2.500 de km distanţă, problema unor astfel de monumente şi-a găsit soluţia încă din 1926. Nu e o soluţie ideală, e una cu suişuri şi multe coborâşuri, mai ales în anii de pandemie și cei de după, dar e varianta care, de ani buni, a dus la renovarea a zeci de castele, mănăstiri, conace cu valoare istorică, în Spania, pe banii pe care noi am introduce, probabil, în circuitul civil o cetate, două.
Parador/Paradores, căci despre această soluţie vorbim aici, este o rețea de peste 90 de hoteluri administrate de statul spaniol (în Spania și unul în Portugalia), hoteluri ridicate în general în foste cetăți, conace, palate, mănăstiri, cu valoare istorică, reabilitate ca la carte, de-a dreptul spectaculos, dar și de proprietăți moderne excepționale, aflate tot în grija statului spaniol.
Care este diferența dintre un hotel și un Parador, pe teritoriul statului spaniol? Un Parador este un hotel de lux deținut de statul spaniol, situat de obicei într-o clădire istorică reabilitată în aşa fel încât istoria să fie salvată, sau unoeri într-o clădire modernă, amplasate în zone care ar putea avea astfel, odată cu apariţia lor, potențial turistic şi dincolo de oraşele mari ale Spaniei sau de zona de coastă.
Sunt hoteluri spectaculoase, în care te poți caza în camerele foștilor nobili spanioli, să te plimbi pe coridoarele pe care se plimbau aceștia, să mănânci în sălile de mere în care luau masa aceştia sau se organizau baluri, să faci şedinţe în fostele săli de consiliu, dar să te bucuri de toate facilitățile moderne.
(Una din curțile interioare ale hotelului de lux Parador de Sigüenza)
Castele transformate în hoteluri încă din 1926
Povestea Paradores a început, potrivit ziarului „El Pais”, când marchizul de la Vega Inclán a venit cu ideea primului hotel de gen, în 1926. De la acel moment și până acum au trecut aproape 100 de ani și au fost ridicate, pe vechile ruine, aproape 100 de hoteluri de lux administrate de stat.
„Ideea de a-i caza pe cei bogați în foste palate, mănăstiri și alte clădiri istorice unice l-a atras pe șeful statului de atunci, regele Alfonso al XIII-lea. Patru decenii mai târziu, în anii 1960, Spania generalului Franco a început să dezvolte potențialul turistic al țării sub îndrumarea ministrului Manuel Fraga, care a creat câte un Parador în fiecare provincie a țării. Timp de mulți ani, Paradores a fost o modalitate profitabilă de a atrage vizitatori în zone mai puțin cunoscute ale Spaniei, departe de coastele țării, generând mai mult turism și creând locuri de muncă”, spunea El Pais în urmă cu câțiva ani.
(Zeci de cetăţi medievale din Spania, transformate în hoteluri de lux)
Cheltuieli imense, soluții în parteneriate
Din 2008 însă, potrivit aceluiași cotidian, numărul în creștere al hotelurilor ridicate pe vechile imobile, imense, cu valoare istorică, a dus la pierderi de venituri, lanțul de hoteluri fiind pe pierdere în general după acel an.
Sunt însă și Paradores-uri profitabile pe mai departe, spune El Pais, așa cum este cazul „mănăstirii din secolul al XV-lea din Granada, în inima palatului Alhambra, unde trebuie făcute rezervări cu luni în avans, sau al hotelului datând din 1499 din Santiago de Compostela”, care oferă cazare pentru pelerini și despre care se spune că este unul dintre cele mai vechi hoteluri din lume. În fapt, potrivit cotidianului spaniol, anul 2008 a fost ultimul profitabil pentru acest lanţ de hoteluri, înregistrând 1,46 milioane de euro profit.
Fiind găzduite în general de foste castele care apărau regiunea, zona, paradores implică, fapt asumat de statul spaniol, costuri extrem de mari de renovare, întreținere și reparații. Soluțiile propuse în ultimii ani au fost fie privatizarea reţelei de hoteluri de lux a statului, fie un parteneriat public-privat, guvernul spaniol înclinând mai degrabă spre cea din urmă variantă.
Printre variantele vehiculate de-a lungul anilor a fost și închiderea unor hoteluri, cele neprofitabile, și limitarea funcționării altora la doar 7 luni pe an, cea din urmă soluție fiind operată în unele dintre cazuri.
Trebuie menţionat şi faptul că încă din 1991, guvernul a transformat Paradores într-o companie cu capital limitat, Paradores de Turismo de España SA, tăind subvențiile de stat și solicitând profit din resursele proprii.
(Una dintre sălile de mese ale Parador de Sigüenza)
168 de milioane de euro pentru 21 de Paradores
În 2009, statul spaniol a optat pentru un plan strategic de 168 de milioane de euro menit să restaureze 21 de Paradores, doar bugetul pentru hotelul din Cádiz fiind stabilit la 17 milioane de euro (în final suma pentru restaurare a ajuns la 40 de milioane), acest plan fiind arătat cu degetul mai apoi ca generând pierderile pentru care acum compania a fost criticată.
Soluția Paradores rămâne, pe mai departe, în profida problemelor financiare cu care se confruntă compania, una dintre cele mai reuşite modalităţi de a atrage vizitatori în zonele care până atunci nu aveau priză la turişti.
(Hotelurile -cetate, puncte de atracție turistică)
Paradisul din Parador de Sigüenza
Parador de Sigüenza (fotografii ale acestui hotel ilustrează materialul) este un hotel ridicat de statul spaniol în Castelul medieval din Sigüenza, castel care domină întreg orăşel medieval. Regi, cardinali și episcopi au locuit în această fortăreață din secolul al XII-lea, fortăreaţă construită peste o cetate arabă. Atât interiorul, cât și exteriorul castelului sunt impresionante.
Curțile interioare pietruite, capela romanică din secolul al XIII-lea, sălile de mese și sala de conferinţă transformată astfel dintr-o sală de judecată, sunt atracţii turistice şi pentru cei care sunt doar în trecere prin zonă şi nu aleg să se cazeze în hotelul-cetate. Pe lângă hotel au crescut, de-a lungul ultimilor ani, o serie întreagă de afaceri locale, restaurante, zone/spaţii de petrecere a timpului liber și, implicit, veniturile localnicilor și, de aici, nivelul lor de trai.
Citeşte şi:
Comentariile portalului
DE-MI-SI-A!!!
Cladirea de pe str. Eminescu nu are aviz ISU!!! Sunt curios daca un control de la DSP nu ar gasi si alte probleme!
Cat de multa minciuna! Părinților li s -a comunicat prin intermediul învățătorilor despre relocare în imobil menționat. LNI ar fi trebuit sa fie școală europeana conform (...)