marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Municipiul Arad primește la această oră dreptul de proprietate și de administrare a Cetății Aradului! Ministerul Apărării Naționale „iese” din Cartea Funciară

    de Raluca Medeleanu | 9 februarie 2022, 4:38 PM | Administraţie | Dezvăluiri

    19

    După ani de zile de promisiuni, zilele acestea urmează să se concretizeze ceva ce deja pentru mulți pare o simplă utopie: Cetatea Aradului revine arădenilor, armata fiind pregătită să elibereze spațiile, nu neapărat și incinta – veți constata de ce. 

    Planul de a avea, precum multe alte orașe din țară, cetatea inclusă în circuitul civil, în care arădenii să se poată plimba fără nicio restricție, a fost chiar aprobat prin două documente, unul în 2010, iar altul în 2014, însă până acum nu ne-a mai fost dat să vedem nicio mișcare.

    Protocolul de colaborare dintre Primăria Arad și Ministerul Apărării Naționale a fost realizat în 24 decembrie 2014. Acesta a fost semnat pentru a duce la bun sfârșit Hotărârea nr. 1100 din 2010, care prevede trecerea Cetății Aradului din posesia MApN în posesia municipalității, în vederea reabilitării din fondurile proprii ale administrației locale. În schimb, municipalitatea se angaja să treacă în posesia Ministerului Apărării 250 de locuințe, împreună cu terenul aferent acestora și va reabilita Unitatea Militară din Gai. Protocolul viza primirea Cetății Aradului în schimbul celor 250 locuințe cu terenul aferent, specificate în hotărârea din 2010, într-un termen de 10 ani de la semnarea protocolului (deci până în 2024) și realizarea lucrărilor de investiţii la cazarma 718 Arad Gai, într-un termen de maximum 3 ani (adică 2017).

    Cum se știe deja, niciuna dintre specificațiile din protocol nu au fost duse la bun sfârșit, nici măcar începute. Ani de zile tot ce au primit arădenii au fost promisiuni peste promisiuni, iar ultima vizită a ministrului Apărării Naționale, din 21 ianuarie, nu părea să fie cu nimic diferită. Însă, surprinzător sau nu, de această dată lucrurile au început să se miște, sperăm noi că fără vreo viitoare împotmolire.

    La această oră, reprezentanții MApN împreună cu autoritățile locale se ocupă cu întocmirea documentelor cadastrale: se trece oficial Cetatea Aradului în posesia și administrarea Aradului, dreptul de proprietate fiind dobândit prin lege. De altfel, actul prin care MApN lasă liberă proprietatea a și fost întocmit de minister și trimis la Arad, astfel încât Municipiul să poată fi notat în Cartea Funciară cu drept de administrare.

    În ceea ce privește militarii din Cetate, din informațiile pe care le deținem, aceștia vor pleca în momentul în care Primăria Arad le va pune la dispoziție niște construcții, pentru început modulare (amplasate pe platoul din fața Bisericii Franciscane), așa cum folosesc și alte unități armate din toată lumea, iar ulterior să le predea Cazarma, modernizată, din Gai – probabil refăcută tot în urma accesării unor fonduri.

    De ce este importantă această notare în CF a dreptului de administrare? Pentru că doar așa municipalitatea va putea demara studiile DALI necesare pentru accesarea de fonduri europene, transfrontaliere etc. Cât timp nu era notat in CF dreptul de proprietate și administrare, accesarea oricăror fonduri era imposibilă.

    Subliniem că acest pas de a trece Cetatea în proprietatea municipiului este un lucru absolut necesar pentru oricare plan de viitor. Fie că Cetatea va fi readusă la viață din fonduri europene (prin Programul Național de Redresare și Reziliență, după cum tot promiteau politicienii arădeni, pentru început cu 80 de milioane de euro), fie prin alte surse de finanțare, este nevoie ca Primăria să aibă aceste acte întocmite.

    Acum, acest pas hotărâtor se materializează: Biserica Franciscană, magaziile, palatul administrativ, bucătăria, turnul și toate celelalte imobile împreună cu zidurile cetății trec, fără sarcini, în posesia Municipiului Arad/Consiliului Local Arad în aceste zile.

     

    • Citește și: Timp de două ore, am deschis cu stiloul porțile Cetății Aradului – reportaj „strict secret” dintr-o lume trecută, prezentă și viitoare – Special Arad 

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

        • Hai pe bune?! O sa fie multi care se bat in piept…. eu atatea promisiuni am auzit de-a lungul timpului incat nu mai stiu care dintre ele s-a implinit 😛 Mai mult, nu vad pentru ce trebuie laudat ceva ce trebuia sa se intample acum „o mie de ani”.

          +5 voturi
          +1
          -1
          • Pe bune! Tocmai asta e, că promisiuni ati tot auzit, iar acum vedeti ceva concret. Mai mult, vad in postarea recenta a primarului, respectiv, in scrisoarea oficiala trimisa de minister si semnată de ministru, ca se mentionează clar ”urmare a discutiilor avute in data de 21 ianuarie…” Chiar credeti ca mentiunea asta a fost facuta intamplator? Dacă bine îmi amintesc. declara atunci ministrul Dincu faptul ca il cunoaste de multi ani pe primar si ca are o parere foarte buna despre capacitatea de a fi mai mult gospodar si mai putin politician. Iar daca exista un motiv de ”lauda”, atunci acesta ar fi tocmai faptul ca un lucru ce trebuia sa se intample acum ”o mie de ani” se intampla acum, in sfarsit! Iar faptul ca vor fi multi care se vor bate in piept, o, sigur! Ca la asta se pricep si cu asta au dus de nas Aradul o gramada de ani. Pe de alta parte, iata, vine un om despre care stim cat este de ”iubit” in partid si face un pas concret, pe care ei nu l-au putut face. Si asta in ciuda faptului ca a avut un inceput de mandat dificil, in plina pandemie (cu toate belelele de rigoare). Iar daca ar fi sa inchei comentariul acesta mai amplu (si pentru care imi cer iertare), eu i-as sopti la ureche primarului doar trei cuvinte: ”cave ne cadas”. Daca va tine cont de ele, sigur va reusi multe lucruri.

            --1 voturi
            +1
            -1
            • Este o mare NAIVITATE să crezi că este vorba de „priceperea” actualului primar, o marionetă patetică, cauza transferării Cetății la Primărie. Nu sunt complotist… dar chestiunile astea, când se întâmplă, mai ales în România, sunt rezultatul negocierilor și lobbyului „invizibil”. Cei ce vor beneficia de proiectele „Cetatea” au fost deciși… adică au plătit „comisioanele” adecvate, celui/or ce au blocat ani la rândul transferul.
              Dacă nici atâta nu este clar, după 30 de ani de mafiotism, atunci să fi etichetat naiv trebuie interpretat ca un gest de politețe.

              +4 voturi
              +1
              -1
    1. Domnule Todoca, stiu ca uneori adevarul dezamageste. Stiti, eu chiar ma straduiesc sa scriu ce cred si nu am niciun fel de constrangeri. A bon entendeur, salut!
      P.S. N-am fost ziarist niciodata, dar sunt, cred eu, suficient de invatat de viata, ca sa stiu ca nu intotdeauna ziaristul isi poate permite ceea ce un simplu comentator poate. Sunt convins ca intelegeti ce vreau sa spun, mai ales ca nu am avut deloc intentia de a fi ofensator nici la adresa doamnei Medeleanu, nici la adresa dumneavoastra, acum.

      0 voturi
      +1
      -1
      • Nu a fost nimic ofensator, va asigur ca mesajul dvs a fost bine inteles, doar ca nu aveti dreptate. Cu toate ca ne place sa vedem oameni cerebrali care stiu sa discute pe marginea unui subiect, e important sa ramanem intr-un registru care face cinste realitatii. Or, ceea ce ati spus dumneavoastră nu se apropie. Va asigur de acelasi respect pe care il manifestati dumneavoastră fata de redactia noastra

        +2 voturi
        +1
        -1
    2. Domnule Peterpan, ca unul care comentez pe aici de ceva vreme, am ajuns sa va cunosc destul de bine opiniile. Am realizat ca sunteti nu doar negativist la modul cel mai categoric, dar si lipsit de opinii constructive. Pacat, caci pareti un om inteligent. Dar cam asa se intampla cand nu suporti pe cineva din varii motive si asta te impiedica sa vezi si ce e bun… O zi optimista va doresc! 🙂

      0 voturi
      +1
      -1
      • Stimabile! … să fiu pozitiv și să aplaud făcăturile INCAPABILILOR, cu ceea ce știu din experiența acumulată, ar fi un act de nebunie și lipsă de discernământ. Nu am absolut nimic de ce să-i laud. Poate sunt eu orb și în acest caz te rog să-mi indici care sunt „realizările” ce ar trebui lăudate.
        .
        Să vin cu propuneri concrete, … „constructive”… aici? Doar n-am băut mătrăgună?! Stimabile, am făcut-o de mult prea multe ori, nu aici, ci în realitatea arădeană. Dar propunerile nu au dus nicăieri, în momentul în care le-am înaintat bugetul. Să ști cum, cu ce … și mai ales să argumentezi pe cifre de ce, este chintensența unei experiențe profesionale și nu numai … și nu poate fi gratis. Ori eu la ora actuală nu mai sunt dispu să fac muncă voluntară, ca INCAPABILII, incompetenți cum o știm deja, să tragă foloasele.

        +3 voturi
        +1
        -1
        • Trecand peste acel voit ironic si nepoliticos ”stimabile”, cred ca ar trebui sa vedeti cam care sunt intelesurile termenului ”prejudecata” ca sa realizati ca tot ce scrieti pleaca de la idei deja stabilite in atitudinea dumneavoastra. Ceva gen „nu pot manca spanac fiindca nu pot sa-l sufăr”, știți? In rest, sa auzim de bine…
          P.S. Aveti grija, frustrarile afecteaza mult de la o anumita varsta, chiar daca distantele geografice par sa ofere o anumita siguranta 😉

          --1 voturi
          +1
          -1
          • Îi pun punct aici, drăgălașule, că văd că nu vrei să te dai sub nici un fel… și sunt sigur că nici cu argumente ca la tribunal, nu vei reușeșii să-ți scoți capul de unde l-ai vârât. O să mai treacă ani mulți și o să devi mai înțelept. Poate atunci o să-ți aduci aminte de discuția noastră.
            Nu-i vorba de preconcepții drăgălașule. Se numește experință din viața reală și nu din discuții pe FB. Dar probabil este greu să accepți că Universitatea FaceBook nu acordă diplome și doctorate.

            0 voturi
            +1
            -1
    3. Cetatea este un monstru adormit, folosit de militari la mai puțin de 20% din capacitate. Gaiul este foarte potrivit pentru ce a mai rămas până acum din armata arădeană. Ca obiectiv turistic, Cetatea poate deveni un pol de atracție, însă cu investiții foarte mari (care pot fi făcute etapizat), dar – mai ales – de o viziune travel-managerială de care nu-i văd capabili pe edilii actuali.

      +5 voturi
      +1
      -1
    4. Pt. a introduce cetatea in circuitul civil si turistic, eu cred că primaria pt. a promova cetatea, ar trebui sa angajeze o firma cu un portofoliu international specializata in astfel de obiective.
      Altfel, cetatea va deveni doar o piatra de moară pt. bugetul orașului, va devenic un sac fără fund in care sr vor arunca bani, și care, dupa cum îi știm pe incompetenții de politicieni, vor veni din marirea taxelor și impozitelor locale.

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Sigur că părerea dv este o alternativă pentru oamenii cu mintea la purtător. Însă, așa la modul general, ca de fapt în orice proiect similar, ai nevoie să definești VIZIUNEA, înainte să te referi la promovare. Aceasta trebuie să conțină parcursul definit și mai ales ȚINTA. Unde vrei să ajungi cu acest proiect, CUM … în câte etape, estimări de cost, finanțare, condiții speciale, … etc, etc. Odată ajuns în situația să poți deschide oficial Cetatea ca obiectiv civil, cine, cum și la ce costuri va fi posibilă integrarea comercialismului în cadrul Conceptului. Dar de la bun început trebuie definit exact Conceptul. Și ce este cel mai important, este să admiții o multitudine de variante de proiecte, nu doar unul în care primăria să fie cea care decide totul.
        .
        Sunt foarte multe variante și componente. De aceea este foarte important ca TRANSPARENȚA în procesul de schițare și definire a Viziunii, să fie maxim. În orice caz Cetatea și procesul decizional nu trebuie transferat în mâinile unui singur om, partid … sau gașcă mafiotă. Cel mai indicat ar fi ca tot acest proces, de la bun început, să înceapă cu cine și sub ce formă va conduce întregul proces. Sub nici o formă, nu este acceptabil ca decizia finală să rămână în mâinile CLM și mai ales a primarului. (de ce? … am să spun doar că nu au pregătirea tehnică, dar nici nu ne-au pricopsit cu realizări mărețe în ultimii 30 ani) Proiectul CETATEA este mult prea important pentru viitorul Aradului. Dacă și ăsta va intra pe mâna mafiotismului politic, nici nepoții nepoților noștri nu-l vor vedea terminat … și ce să mai vorbim de REZULTAT. Deja am avut „deosebita” plăcere să aud tot felul de propuneri din partea rechinilor imobiliari, care-și freacă mâinile, ascunși în spatele politicienilor locali.

        +1 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    5 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.