duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  Investiții în „Tabără Regală” la Săvârșin și în Tabăra de la Căsoaia și evenimentele Centrului Cultural Județean în „Anul Avram Iancu”

  de Tomck@t | 15 martie 2024, 12:30 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  1

  Conferința comună CJ și a instituțiilor de cultură subordonate la Pinacotecă. Din stânga în dreapta: Sorin Bulboacă - directorul muzeului, Gabriela Gureanu - directoarea interimară a Bibliotecii, Ionel Bulbuc - vicepreședinte CJ, Iustin Cionca - președinte CJ, Ioana Engelhardt - managerul Centrului Cultural Județean Arad și Bogdan Blaga - director adjunct al muzeului

  La conferința de presă a Consiliului Județean din această săptămână, în care s-a anunțat finalizarea lucrărilor de renovare a Muzeului de Istorie și, totodată, au fost anunțate evenimentele organizate de Complexul Muzeal Arad în 2024 (vezi aici), au fost anunțate și evenimentele anului ale Centrului Cultural Județean (CCJA). În plus, s-a vorbit și despre marile planuri ale CJ-ului de a extinde Tabăra de la Căsoaia și parcul Domeniului Regal de la Săvârșin, unde se vrea o „Tabără Regală”.

  Vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Bulbuc, în a cărui atribuție sunt instituțiile județene de cultură, a spus că este o cerere mare la proiectele, taberele și Școala Populară de Arte ale Centrului Cultural Județean, „copiii se simt bine, investițiile făcute acolo sunt pe placul lor și în confortul lor. Pentru asta, am văzut o necesitate de a avea încă o tabără”.

  Extinderea „Taberei Regale” de la Săvârșin și a Taberei de la Căsoaia

  „Împreună cu domnul președinte (n. red. – Iustin Cionca) am fost săptămânile trecute la ADR Vest și la primarul de la Săvârșin și am găsit o titulatură, noi i-am zis «Tabără Regală», avem un studiu de fezabilitate, se face o proiectare, sperăm că pe axa de finanțare pe care avem și noi Tabăra de la Căsoaia, să înceapă și acea Tabără Regală, primarul de la Săvârșin având un acord cu Casa Regală.

  Am vrea să fie o tabără specifică, ceea ce este un castel locuit, ceea ce în Europa este o situație rar întâlnită. Avem și acordul Casei Regale, vor veni alături de noi în acest proiect și ne dorim să fie o altfel de deschidere a acelei tabere (…) Am putea face să aibă o paletă mai largă de servire, am venit cu multe propuneri și am vorbit și cu proiectanții cu care am mai lucrat și la Căsoaia, așa că venim în povestea asta împreună”, a declarat Ionel Bulbuc.

  Domeniul Regal Săvârșin - Tabără Regală
  Foto: savarsinregal.ro

  Pentru Tabăra de la Căsoaia se lucrează la proiectarea tehnică și se vrea lărgirea cu aproximativ 40 de locuri de cazare, ajungând astfel la peste 150 în total, însă accentul se va pune pe valoarea turistică a întregii zone, incluzând tabăra de sculptură.

  „Mi s-a spus că au început să crească prețurile la pământ acolo, se pare că avem câțiva parteneri și asta ar fi bucuria mea, deja se construiesc câteva bungalouri în zonă, ar fi bucuria mea să vină partenerii privați de aici încolo, noi să le facem această infrastructură și de acolo să preia ei și să dezvolte zona”, a spus Bulbuc.

  „Avem o firmă cu care ținem aproape, sunt foarte multe proiecte europene acum, se pare că unele sunt mai importante, altele mai puțin importante, așa că avem un dialog, câteodată, destul de… mai avem clinciuri cu proiectanții, dar ne dorim cam în 3 luni să ne dea proiectul tehnic și să începem să facem licitația, dar să fie cinci luni de zile, din ianuarie începând și de acolo ar trebui să ne apucăm de treabă la Căsoaia”, a spus Ionel Bulbuc, vicepreședinte CJ și fostul director al Centrului Cultural Județean.

  Tabără monumentală Căsoaia
  Foto: arhivă Special Arad

  „Turismul e o ramură care nu e atât de dezvoltată la noi și am convingerea că ar funcționa și la noi, în Arad. Mai avem depuse pe transfrontalier (n.red. – finanțare transfrontalieră) acea parte monumentală, care e cu cântec pentru că e și mare, dar aceea va fi cumva cartea de identitate a acelei tabere. Tabăra noastră are 70 de lucrări, dar la un moment dat, acea tabără monumentală va fi «povestea» taberei din spate”, a mai adăugat Bulbuc.

  Citește și: Dacă vrei să ajungi la Parcul de Sculptură de la Căsoaia, lasă-te păgubaș! Cu greu găsești ceva ce nu există!

  Evenimente în Cetatea Aradului și în județ în parteneriat cu TVR și invitați precum Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș, Monica Anghel, Ovidiu Lipan Țăndărică, părintele Constantin Necula și Dan Negru

  Ioana Engelhardt, managerul CCJA (instituție în subordinea Consiliului Județean), s-a rezumat la calendarul evenimentelor din 2024, cel puțin până la finalul verii: „Anul acesta avem un buget generos și am vrea să aducem mai departe evenimentele care au avut succes în anii trecuți. Am încercat să renunțăm la acele evenimente care în trecut nu au avut public, iar anul acesta, având în vedere că a fost declarat «Anul Avram Iancu», am gândit o serie de evenimente care să marcheze comemorarea revoluționarului”.

  2024 este „Anul Avram Iancu”, cu ocazia aniversării a 200 de ani de la nașterea „Crăișorului Munților” în urma unei legi promulgate de președintele României în 14 iulie 2023, potrivit Foaia Transilvană.

  În municipiul Arad, în Cetatea Aradului, evenimentul va fi marcat în colaborare cu Televiziunea Română. Evenimentul-emisiune o va avea ca prezentatoare pe jurnalista Iuliana Tudor, iar pe scenă vor fi atât dansatori, cât și interpreți din județul Arad. Invitații speciali ai evenimentului vor fi Orchestra „Lăutarii” a lui Nicolae Botgros, Nicolae Furdui Iancu și Veta Biriș.

  „Anul Avram Iancu” va fi marcat și în județ, cu o serie de evenimente, cu dansatori precum Ansamblul „Florile Mureșului” din Vladimirescu, dar și soliști și orchestre, care vor fi anunțate ulterior. CCJA aduce aceste evenimente la Beliu, Hălmagiu, Tăcășele și Hășmaș.

  În martie-aprilie, în perioada Paștelui, Centrul Cultural Județean va organiza un Festival de Pricesne în aproximativ 10 localități din județ, avându-l ca invitat special pe părintele Marius Ciprian Pop.

  Un alt eveniment religios mare, în municipiul Arad, va fi în 5 aprilie, la Palatul Cultural, numit „Credință și mărturisire”, și o altă conferință, tot religioasă, numită „Crede numai!”, va fi la Sala Polivalentă, invitat fiind părintele Constantin Necula, dar și prezentatorul TV Dan Negru. Evenimentul va include și un concert de toace cu artistul Ovidiu Lipan Țăndărică, precum și un concert de pricesne cu Maria Mihali.

  EVENIMENTELE CCJA în 2024 (până în august)

  30 martie – 21 aprilie, localități din județul Arad
  FESTIVAL DE PRICESNE „Bucurie în Ortodoxie”
  Invitat: MARIUS CIPRIAN POP

  5 aprilie, Filarmonica Arad, ora 19:00
  CREDINȚĂ ȘI MĂRTURISIRE
  Conferință VASILE BĂNESCU – purtător de cuvânt al Patriarhiei Române
  Concert Grupul psaltic „TRONOS” al Catedralei Patriarhale

  26 aprilie, Sala Polivalentă Arad, ora 19:00
  CREDE NUMAI!
  Conferință-dialog Părintele CONSTANTIN NECULA și DAN NEGRU
  Recital de toace – OVIDIU LIPAN ȚĂNDĂRICĂ
  Concert pricesne MARIA MIHALI

  28 aprilie, Bujac
  Festivalul de pricesne si cantari religioase OSANA”, ed. a III-a
  Invitat: VETA BIRIȘ

  11 mai, 18 mai, 25 mai
  CARAVANA SPORTULUI ARĂDEAN
  Locații: Parcul Orizont, Parcul Europa, Terenul de sport din Bujac

  16 mai, Teatrul de Vară Moneasa
  Deschidere Stagiune Culturală Teatrul de Vară Moneasa

  24 – 26 mai, Consiliul Județean Arad
  TÂRGUL FLORILOR – orele 10:00 – 21:00

  26 mai, Consiliul Județean Arad
  FESTIVALUL FAMILIEI – orele 16:00 – 21:00
  Program:
  16:00 – 19:00 – Jocuri interactive, activități sportive, pictură pe față
  16:00 – Sorin & Nuți Dorobanțu – Păpușa Gigant și Piciroange
  17:00 – Spectacol de teatru pentru copii „Ursul (Ne)păcălit de vulpe”
  18:00 – Mickey & Minnie – jocuri interactive pentru copii
  19:00 – Recital Mădălina Boroneanț, Ribozom
  20:00 – Concert THEO ROSE

  29 mai, Filarmonica Arad, ora 19:00
  CREDINȚĂ ȘI MĂRTURISIRE
  Conferință susținută de preoții: Victor Crețu, Italo Citterio și Sabino Chiala

  Iunie 2024 – Zilele Școlii Populare de Arte
  Iunie – August, Teatrul de Vară Arad
  Stagiunea TEATRULUI DE VARĂ ETHOS

  28 iunie, Basilica Maria Radna, Lipova
  LIPOVA SYMPHONIC CITY
  Concert IRINA BAIANȚ & Orchestra Filarmonicii Arad

  Mai – August – localități din județul Arad
  CONCERTE DE CÂNTECE PATRIOTICE
  Invitat: IONUȚ LANGA

  Iunie – Iulie
  CARAVANA FILMULUI ÎN JUDEȚUL ARAD

  19 iulie, Cetatea Aradului
  Spectacol folcloric aniversar „AVRAM IANCU – 200 DE ANI”
  IULIANA TUDOR
  Orchestra „LĂUTARII” și NICOLAE BOTGROS
  NICOLAE FURDUI IANCU
  VETA BIRIȘ

  ŞCOALA de VARĂ, ediţia a-XIII-a, Arad iunie- august

  27 iulie, Teatrul de Vară din Moneasa
  PARADA CLĂTITELOR, ediţia a XXII-a
  Concert muzică ușoară MONICA ANGHEL

  24- 25 august, Moneasa
  TÂRGUL MEȘTERILOR POPULARI, ed. a XXI-a

  25 august, Teatrul de Vară Moneasa
  FESTIVALUL-CONCURS AL CÂNTECULUI DIN ȚARA ZĂRANDULUI, ed. a 54-a

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Pe figura, atitudinea si postura acestor decidenti se observa imediat “setea de cultura”… si competenta!
   P.S. Cata cultura sau bun simt trebuie ca sa inteleaga acestia ca starea de degradare in care a ajuns Cetatea Aradului la peste 30 de ani de la Revolutie este motiv de rusine si lipsa de respect nu de emisiuni televizate?!

   +5 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.