marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  O întâlnire cu noi promisiuni pentru Cetatea Aradului

  de Raluca Medeleanu | 1 aprilie 2024, 12:53 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  9

  Biserica Franciscană din Cetatea Aradului

  „Am să vă rog să faceți abstracție că azi e 1 Aprilie”, și-a început Călin Bibarț conferința de presă cu tema „Cetatea Aradului”, astăzi, în Sala Ferdinand. Primarul susține că în urma unei recente întâlniri între municipalitate, reprezentanții MApN și ai prefecturii, urmează să se ia o Hotărâre Guvernamentală care va tăia din obligația Primăriei de a moderniza Unitatea Militară din Gai – condiția principală pentru părăsirea armatei din cetate.

  Protocolul între Primăria Arad și Ministerul Apărării Naționale, semnat în 2010, prevedea ca armata să părăsească Cetatea Aradului, atunci când cazarma din Gai va fi modernizată din bugetul local al Aradului, fiind specificat ca termen 3 ani (adică 2017), respectiv când 250 locuințe împreună cu terenul aferent acestora, din Arad, vor fi trecute în posesia MApN (având ca termen 10 ani, adică 2024).

  Chiar dacă niciuna dintre condiții nu fusese onorată, în 2022, în urma negocierilor, MApN a renunțat cel puțin în acte la proprietate, intabulându-se în cartea funciară a cetății Municipiul Arad, acesta fiind un pas care ajuta Primăria să poată începe cel puțin demersurile pentru întocmirea documentației necesare încercării de a accesa fonduri europene pentru reabilitare.

  O promisiune prezentată ca certitudine

  cazarma gai
  (Cazarma din Gai)

  Au mai trecut încă 2 ani în care nu au mai apărut informații noi, până astăzi când Călin Bibarț a informat presa că în data de 19 martie 2024 a avut loc o întâlnire în cadrul căreia MApn a căzut de acord (verbal) că renunță la pretenția ca Primăria să suporte modernizarea cazarmei pe cheltuiala proprie, urmând să se ia în curând o Hotărâre Guvernamentală prin care cazarma să intre în proprietatea ministerului, pentru aceste investiții, iar Primăria să rămână doar cu obligația de a defrișa terenul de acolo și de a reface utilitățile (electricitatea și canalizarea). Despre locuințele solicitate în protocol, Bibarț susține că se oferă pe parcurs, în funcție de disponibilitatea ANL. Până acum au fost predate circa 70 din cele 250.

  Ca dovadă a trecerii cazarmei în proprietatea MApN, primarul a arătat o minută semnată de participanții la aceste discuții din martie, însă pentru a deveni cu adevărat literă de lege, va trebui să fie emisă și Hotărârea Guvernamentală despre care edilul preconizează că ar urma să fie adoptată cândva „săptămâna aceasta”.

  În cazul în care într-adevăr se va adopta Hotărârea, ce înseamnă asta pentru arădeni?

  cetatea aradului platoul bisericii franciscane

  Acest pas nu este însă ultimul care va garanta includerea cetății în circuitul turistic. Nici măcar deschiderea ei pentru vizitare pentru arădeni. E doar încă un pas spre „viitorul probabil”, în sensul că pentru a putea fi cu adevărat eliberată, mai întâi armata trebuie să aibă unde să se mute. MApN va trebui să amenajeze cazarma din Gai pe propria cheltuială. Rămâne de văzut dacă va avea surse de finanțare pentru această investiție și dacă proiectul va avea prioritate printre cele ale MApN.

  Primarul susține însă că municipalitatea va încerca în continuare să identifice surse de finanțare pentru reabilitarea cetății. Fiind deja proprietar în acte, Primăria are posibilitatea legală să aplice pe diferite programe, însă Călin Bibarț susține că anul acesta este puțin probabil să se întâmple acest lucru, întrucât nu ar exista încă niciun program european / guvernamental care să se plieze pe acest tip de investiții.

   

  Citește și:

  • Municipiul Arad primește la această oră dreptul de proprietate și de administrare a Cetății Aradului! Ministerul Apărării Naționale „iese” din Cartea Funciară · Special Arad

  Militarii arădeni sunt pregătiți, dar Primăria se cam „bâlbâie”. Va fi gata Unitatea Militară din Gai în acest an? · Special Arad

  • Două blocuri de pe Voinicilor vor fi transferate Ministerului Apărării Naţionale · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Au trecut 14 ani cine-i mai crede deja se face buletinul minciunilor despre cetate.
   Apropo Lazăr Faur promitea altceva și anume ca primaria va face o unitate pe sistem modular în Gai de cel mult 2 milioane de euro și soldații vor avea acolo noul sediu într-un timp relativ scurt pana într-un an.
   Vechiile documentatii pt unitatea Gai sunt realizate de primărie de ce nu se predau ministerului? Numărul de locuințe nu mai este actualizat cu cerințele prezentului la 250 de locuințe ar trebui sa le dea câte 3 apartament la fiecare.
   Nu rezolva aproape nimic această hotărâre Mapn nu are bugetata renovarea și nici firmă constructoare, în cel mai fericit caz vor dura 3 ani lucrările, timp în care soldații puteau fi mutați bine mersi la Lipova dar cică Lipova nu e atractiva pt soldați, ca nu are discoteci sau de ce? Bine ca e atractiva Câmpia Turzii sau comuna Kogălniceanu la 27 de km de Constanța.

   +12 voturi
   +1
   -1
  2. Cine mai crede in vorbele politicienilor aradeni.mincinosi si ticalosi patentati,incompetenti dar guralivi mai ales in preajma alegerilor,cand unii simt ca li se apropie funia de aur de gat….Timp de mai multi ani nu au facut nimic constructiv pentru urbe,alte orase in nord si sud au prosperat in primul rand datorita faptului ca locuitorii au inteles pe cine sa voteze.

   +3 voturi
   +1
   -1
  3. Cetatea Aradului ( clădiri, amenajări și terenuri ), se află de mai multă vreme înscrisă în Cartea Funciară ca proprietatea a municipiului Arad , fără sarcini . De fapt autoritățile nu au capacitatea de a administra și finanța operațiunile de includere a obiectivului în circuitul civil . Mutarea unității militare este un pretext. Dacă mâine MApN ar muta unitatea militară ar declanșa o adevărată catastrofă ( mai ales pentru cetate )

   +7 voturi
   +1
   -1
  4. ce catastrofa ; opinie de politician ;noi am face dar nu putem ; ca stiti voi aia si aia ne incurca noi vrem ; dar ….. ala de la oradea ar fi de alta parere si ar terminao in doi ani ; voi nu ati facut parculete cate poduri a facut bolojan ; ca de trotuare nu mai discutam

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.