miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Vânzare finalizată. Teatrul Vechi a trecut oficial în mâinile Guvernului maghiar chiar în timpul în care unii își răceau gura (clar, de pomană!) la dezbaterea publică

  de Raluca Medeleanu | 8 noiembrie 2021, 1:59 PM | Administraţie | Topic special

  9

  Teatrul Hirschl, cunoscut arădenilor ca Teatrul Vechi, imobilul monument istoric de pe Gh. Lazăr, s-a vândut oficial. Noul proprietar este nimeni alta decât firma Manevi Pro Transilvania – cunoscută deja ca fiind un intermediar pentru Fundația și Societatea pe Acțiuni a Guvernului Ungariei, care are ca scop (declarat) conservarea imobilelor istorice din fostul imperiu.

  Zvonurile vânzării imobilului care a găzduit cel mai vechi teatru de pe teritoriul actual al României (1817) au apărut încă de mai bine de trei săptămâni, când cei care dețin terasa din curte au fost nevoiți să debaraseze obiectele pe care le țineau depozitate în holul fostului teatru. Atunci însă, contactat de Special Arad, unul dintre cei doi proprietari a dezmințit informația vânzării, iar extrasul de carte funciară susținea poziția acestuia, căci cei doi arădeni figurau în continuare ca singuri proprietari. Totuși, acesta ne-a spus că vânzarea e în „faza de negociere”.

  Acum aflăm că negocierile au fost finalizate, iar imobilul (atenție – doar cel cu teatrul, nu și casa alipită!) aparține acum firmei despre care speculam în octombrie că este cea interesată. Cel puțin, indirect. Așa cum e și cazul Hotelului Ardealul, despre care scriam în primăvară că e „ochit” de Micro Vision Consult, o firmă cunoscută ca fiind intermediar pentru trecerea unor imobile istorice în posesia MANEVI Zártkörű Részvénytársaság – fundația controlată de Guvernul maghiar (în frunte cu Viktor Orban), la fel putem spune că stă situația și cu Teatrul Hirschl, care a fost cumpărat de Manevi Pro Transilvania SRL. Din informațiile noastre, monumentul istoric a fost cumpărat chiar la suma vehiculată încă de la începutul anului trecut: 200.000 euro.

  Ca o paranteză, nu putem să nu ne aducem aminte că Primăria Municipiului Arad, după atâta timp, a găsit oportună organizarea unei dezbateri publice cu privire la „oportunitatea de achiziționare” a Teatrului Vechi taman când se efectuau procedurile de achiziție din partea firmei private, în condițiile în care oricum renunțase la dreptul de preemțiune cu câteva luni înainte… Mai mult, rămâne un subiect interesant de urmărit și ce se va întâmpla cu donațiile pe care a început să le strângă asociația înființată de Gheorghe Schwartz, care își dorea să cumpere imobilul.

  Despre noul proprietar, firma Manevi Pro Transilvania SRL aflăm că a fost proaspăt înființată, chiar anul acesta în aprilie, având ca fondatoare pe nimeni alta decât pe fundația MANEVI Zártkörű Részvénytársaság. Așadar, vorbim din nou de o intermediere, în vederea preluării unei clădiri cu valoare istorică în patrimoniul Ungariei.

  Totuși, trebuie menționat că indiferent de originea proprietarului, legea monumentelor istorice impune ca funcția acestei clădiri să fie păstrată: anume fie teatru, fie cinematograf (din 1907 fiind noua destinație a imobilului, care figurează și la ora actuală în CF).

  În ceea ce privește negociatorii imobilelor pe care le țintește Guvernul maghiar… o să vorbim despre ei (nefiind vorba despre o singură persoană) într-un viitor apropiat.

  Citește și: Ungurii cumpără Ardealul. Dar vor și Mureșul… – Special Arad 

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Una e la Cinema Dacia, alta e la Teatrul Vechi unde se aplica legea monumentelor istorice. Despre situatia de la Dacia am scris in vara. De atunci nu s-a mai schimbat nimic: proprietar e Primaria, dar Biserica Ekklesia e tot acolo, asa cum preconizam. Aici puteti citi articolul: shorturl.at/aluwA

    +3 voturi
    +1
    -1
    • Situatiile sunt asemanatoare. Si pentru cinema Dacia se presupune ca prin lege esti obligat sa ii mentii destinatia, lucru care evident ca in acest moment nu se intampla. Dar se pare ca nu deranjeaza pe nimeni ca in acest moment in orasul nostru poti sa mai vezi filme, si deloc de arta, decat la cinema city. Asta in conditiile in care ai 5 cinematografe ale municipalitatii! Este foarte trist. La fel de asemanator este si dezinteresul de neinteles al autoritatii locale pentru spatii culturale, cum sunt Teatrul vechi, cinema Dacia, cinema Studio care e tot monument istoric etc.

     0 voturi
     +1
     -1
  1. Sunt plin de respect fata de modul cum actioneaza guvernul maghiar. Imi pare rau ca suntem asa de zevzeci si nu reusim sa avem grija de patrimoniul nostru national. Cinste lor, ca stiu sa isi apere istoria, cultura si neamul dar si sa se promoveze in lume. Noi, cu cine sa facem asa ceva? Cu Botoxatu si produsii lui, cu partidacii flamanzi care se omoara pentru ciolan sa apuce si ei a jefui ceva? Ne meritam soarta, caci asa ne-o creem noi !

   +24 voturi
   +1
   -1
  2. În fine,problema s-a rezolvat,nu prea are importanta cine a cumpărat, legea obliga la păstrarea destinației. Cit privește draga noastră primărie, nu doresc sa mai aud ca se bate cu pumnul piept pentru ce a făcut pentru Arad. Nu a făcut nimic dar și mai grav e ca nici în viitor nu va face nimic.Cit despre numitul Orban din Ungaria,el lupta pentru promovarea intereselor tarii sale,chiar dacă nostalgia imperiului uneori îl face sa derapeze ușor. ..

   +19 voturi
   +1
   -1
  3. Despre ce teatru vorbiti ?
   Este o clădire în paragină si in acelasi timp a devenit o ruina, un pericol pentru cei care trec pe strada. Sa nu mai vorbim de mirosul infect care vine din directia acelui „teatru”. Au crescut copaci pe ziduri. Despre ce vorbim ? Foarte bine ca cineva doreste sa faca ceva din aceea ruina.

   +7 voturi
   +1
   -1
   • Ceva e foarte dubios, tetrul vechi este inchis de pe vremea imperiului Austro-Ungar, din 1907!
    Daca tot va declarați ziar independent, ar trebui sa investigati ce interese se ascund in spatele acestei afaceri pt. că e clar că nu au nici o legătură cu cultura.

    +1 voturi
    +1
    -1
    • Investigam. Cu singura mentiune ca teatrul s-a inchis in 1874 cand s-a inaugurat cel actual, dupa care zeci de ani a fost depozit pentru teatrul mare, iar in 1907 a devenit cinematograf pana pe la sfarsitul anilor 1960. De atunci, inchis, cu exceptia cand s-au mai organizat in anii 90 si 2000 sau chiar anii anteriori niste spectacole independente.

     +4 voturi
     +1
     -1

  Scrie un comentariu

  7 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.