sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Se insinuează din nou că invazia rusă în Ucraina a fost regizată. Acum, cel arătat cu degetul este Sean Penn | Fake News

    de Tomck@t | 30 noiembrie 2022, 6:36 PM | Fact check | Recomandările editorilor

    0

    Fenomenul Fake News nu este nou, însă crește exponențial de fiecare dată în timpul unor crize politice și economice cu repercusiuni globale. De fapt, multe din aceste crize sunt alimentate tocmai prin răspândirea voit voalată a unor cvasi-știri (dezinformări; relatări deformate ale unor evenimente reale) sau chiar minciuni pe față (fake news), cu așa zise „dovezi” fabricate, nimic altceva decât invenții la urma urmei, dar la care mulți internauți pun botul.

    Încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, mass-media și – în mod special – social media (Facebook și TikTok, în mod deosebit) au devenit „o zonă de conflict” virtual, un teren de „război hibrid” fertil pentru dezinformări și manipulări, iar prima tentativă de manipulare crasă a fost așa-numita „dezvăluire” că războiul din Ucraina nici nu există, este o invenție totală a NATO, UE, SUA și a presei occidentale pentru a pune într-o lumină proastă Rusia și pentru a-l provoca pe liderul Vladimir Putin, președintele Federației Ruse deja de un deceniu (din 2012, plus mandatul 2000 – 2008).

    La aproape un an de la începutul războiului (inițial numit de către Rusia doar o „operațiune militară specială”), de curând a apărut o nouă tentativă de dezinformare din același spectru, de data aceasta pe Twitter.

    Utilizatorul @jaccocharite susține că regizorul american Sean Penn este cel care a regizat mai multe scene ale invaziei ruse în Ucraina.

    Postarea a strâns peste 170.000 de vizualizări, peste 3000 de distribuiri și peste 5800 de Like-uri.

    În acest clip video, oameni cuprinși de panică aleargă spre o cameră de filmat undeva într-o piață urbană, după ce un regizor cu accent britanic strigă: „Acțiune!”.

    Filmulețul a circulat intens pe rețelele sociale, în special pe conturile favorabile Rusiei despre războiul în Ucraina, dar este de fapt o scenă de la o filmare mai veche, realizată în Marea Britanie, scrie antifake.ro. Filmarea din culise este disponibilă pe YouTube încă din 2013 și este din timpul producerii filmului SF „Invasion Planet Earth”, film lansat în cinematografe în 2019 și regizat, de fapt, de Simon Cox.

    Clipul a circulat pe rețelele social media în diferite perioade de timp, prima dată în luna martie, la începutul războiului. Tentativele de a asocia clipul cu războiul rus în Ucraina au fost dezmințite și de Associated Press, CNN, France24 și USA Today.

    Scena apare și în trailerul oficial al filmului. Evident, prelucrată cu efecte speciale generate pe computer (CGI).

    Videoclipul „reciclat” cu acel text-invenție (ce se vrea a fi o dezvăluire) este cu atât mai înșelător cu cât face aluzie la o singură întâmplare reală: actorul și regizorul Sean Penn a fost, într-adevăr, în Ucraina în primele zile ale invaziei ruse, filmând un documentar tocmai despre conflictele armate între ucraineni și separatiștii pro-Rusia. El s-a aflat cu o echipă de filmare în Ucraina încă din noiembrie 2021, iar pentru cei care se întreabă „cum de Sean Penn a început cu luni înainte să documenteze un război care nici nu a început încă?” (invazia rusă a izbucnit pe 24 februarie 2022), este de menționat că, propriu-zis, conflictele armate de-a lungul graniței dintre Ucraina și Rusia au început încă din 2014, după anexarea Crimeii de către Rusia (vezi Wikipedia).

    „Penn a vizitat ultima dată Ucraina în noiembrie 2021 și a început să se pregătească pentru documentarul său vizitând armata țării”, a scris revista Variety în februarie 2022, citată de PolitiFact. „Fotografii cu călătoria lui Penn din noiembrie au fost publicate la acea vreme de Serviciul de presă al operațiunii forțelor comune ucrainene”. În fotografiile publicate în noiembrie, Penn purta echipament de luptă în timp ce vizita trupele ucrainene în regiunea Donețk a țării. Insider a relatat la acea vreme că Penn începea să filmeze „un nou documentar despre conflictul dintre Ucraina și Rusia în estul țării”.

    Ulterior, Sean Penn a fost printre refugiații ucraineni care au fugit în Polonia (vezi Reuters), unde a semnat un parteneriat cu primarul Cracoviei pentru ajutorarea refugiaților prin ONG-ul său, numit CORE. Prin intermediul aceluiași ONG, au fost ajutați și refugiații ucraineni în România.

    Actorul, regizorul și activistul Sean Penn a cerut și boicotarea Premiilor Oscar din 2022 dacă organizatorii refuză să-l lase pe președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, să vorbească prin apel video celebrităților aflate la gală și întregii lumi, în cadrul show-ului televizat. A amenințat, de asemenea, că își va topi cele două statuete Oscar pe care le deține. Nu i s-a împlinit cererea, dar tot nu și-a topit statutele, până la urmă. În schimb, recent (în luna noiembrie), i-a dat personal o statuetă lui Zelenski, spunându-i „Când câștigi, adu-l înapoi în Malibu”, potrivit The Guardian.

    Mai multe știri false dezmințite, în noua rubrică Special Arad FACT CHECK

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.