sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Presupusele ultime înregistrări video și audio ale submersibilului Titan sunt doar trucaje confecționate din filmări vechi

    de Tomck@t | 3 iulie 2023, 5:57 PM | Fact check | Recomandările editorilor

    0

    De multe ori, dezinformările intervin pentru că lipsește informația de context. Sunt confuzii create ori neintenționat, însă dintr-o lipsă flagrantă de o minimă documentare, ori chiar cu intenția de a distribui pur și simplu o minciună, fără vreun folos de orice fel din această ghidușie, decât reacții sentimentale din partea celor naivi. Aceste Fake News-uri apar mai ales în forma unor materiale video, care devin virale în social media, pe TikTok, YouTube, Facebook sau Twitter, site-uri și aplicații pe care, din păcate, tot mai multă lume le confundă cu platformele mass-media.

    În ultimele două săptămâni, au „ieșit la iveală” mai multe filmulețe cu titlul „Titan submersible last footage”, sugerând că au fost recuperate ultimele filmări din submersibilul Titan, înainte de tragica implozie. De exemplu, videoclipul viral de mai jos, de pe Facebook, ori cel de pe TikTok sau de pe Twitter.

    Utilizatorii care s-au grăbit să redistribuie acest video (un montaj din mai multe clipuri, de fapt) au „uitat” să precizeze însă că videoclipurile sunt din 2021.

    Filmările în sine sunt realizate într-adevăr în submersibilul Titan, dar la expediții anterioare, deoarece au fost câteva scufundări reușite până la fundul oceanului, la epava vaporului Titanic.

    Prima parte din videoclip a fost postată inițial pe Facebook de Aaron Newman, un investitor OcreanGate și pasager într-o expediție din 2021:

    El nu a mai participat la fatidica expediție din 18 iunie.

    A doua parte din videoclip, cea cu scufundarea, a fost postată pe Facebook tot de Aaron Newman de curând, pe 22 iunie (la câteva zile după tragedie), fiind, evident, o filmare mai veche. Ultimele două postări ale lui Aaron Newman, cu fotografii și imagini video mai vechi din submersibilul Titan, se găsesc aici și aici.

    De altfel, chiar Aaron Newman a postat pe Facebook, în urmă cu șase zile, un video găsit pe TikTok, cu comentariul: „Evident, sunt oribil pe rețelele de socializare. Cineva mi-a luat videoclipurile și le-a pus pe TikTok și a primit 1,5 milioane de aprecieri și 15.000 de comentarii. Eu le-am pus și am primit 100 de aprecieri lol” (vezi postarea aici).

    Toate așa zisele „dezvăluiri” cu clipuri „nemaivăzute” din ultima perioadă se găsesc pe internet, de fapt, de cel puțin doi ani, de când compania Oceangate a început să distribuie oferte promoționale și filmări de la primele expediții cu submersibilul Titan. Planul companiei era să ofere expediții subacvatice contra cost.

    Materialele video OceanGate sunt și acum pe canalul YouTube, pe pagina oficială Facebook, pe pagina Instagram și pe pagina Twitter, chiar dacă pe site-ul oceangateexpeditions.com apare anunțul că „OceanGate a suspendat toate operațiunile de explorare și cele comerciale”.

    Amatorismul celor care distribuie aceste clipuri Fake News se vede și în supratitrările conspiraționiste precum „watch before they delete it” (vezi înainte să-l șteargă) și, nu în ultimul rând, în titlurile care – pe deasupra – confundă submersibilul Titan cu vaporul Titanic. Un astfel de video (tot o filmare preluată de la investitorul OceanGate Aaron Newman) se găsește aici. Iată și o variantă arhivată a paginii (în caz că utilizatorul YouTube își va da seama că titlul este greșit și va șterge videoul) și o captură de ecran:

    video fake news titan submersible

    Nu există nici înregistrări audio autentice de după dispariția submersibilului

    Un alt videoclip distribuit de sute de ori pe Facebook pretinde în mod fals că prezintă „audio cu zgomote de la submarinul Titanic dispărut” (sic), postat inițial pe TikTok pe 21 iunie, unde a fost vizionat de peste 12 milioane de ori, scrie fullfact.org.

    Legătura înregistrării cu submersibilul Titan a fost verificată de agenția de presă Associated Press, iar Garda de Coastă a declarat pe 23 iunie că nu a dat publicității nicio înregistrare audio din timpul căutării submersibilului Titan.

    @ceciliachantalesp The audio of the noises from the missing Titanic submarine #new #titanic #submarine #people #fyyyyyyyyyyyyyyyyyyy #parati #viral #fyp ♬ Originalton – Titanic_Empire

    Trucajul video vine după o știre CBS din 21 iunie, în zilele în care căutările erau încă în toi, deși speranțele de a găsi supraviețuitori erau deja minime spre zero. „Au fost detectate zgomote subacvatice în zona căutării unui submarin care a dispărut în timp ce transporta cinci persoane la epava Titanicului, a spus Garda de Coastă a SUA”, scria cbsnews.com.

    Informația a venit însă de la Forțele Aeriene Canadiene, care patrulau în zonă și au captat anumite sunete de „lovituri” din ocean cu ajutorul unui dispozitiv hidrolocator / SONAR (din engleza SOund Navigation And Ranging), în perimetrul în care s-a presupus că a dispărut submersibilul Titan, după cum a relatat și The Guardian.

    Pe de altă parte, chiar în știrea CBS se precizează că originea acestor sunete sunt necunoscute. Căpitanul Jamie Frederick al Gărzii de Coastă a precizat că „nu știm ce sunt (n. red. – acele sunete), ca să fiu sincer. Căutăm în zona în care au fost detectate zgomotele”.

    Citește și:

    Au fost recuperate „presupuse rămășițe umane” printre resturile submersibilului Titan

    Infograficul zilei: Cât de adânc poate fi oceanul, până unde putea ajunge submersibilul Titan și ce adâncimi-record au atins oamenii

    Suleman Dawood, tânărul de 19 ani care a murit lângă Titanic, voia să bată un record mondial

    OceanGate și Garda de Coastă anunță că pasagerii submersibilului Titan sunt morți

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.