sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Războiul informațional continuă. Fake News-urile din ultima perioadă

    de Tomck@t | 4 februarie 2024, 8:21 PM | Fact check | Recomandările editorilor

    1

    În mare măsură, dezinformările (fake news) din ultima perioadă – sfârșitul anului trecut și prima lună din 2024 – vizează, în continuare, războiului inițiat de Rusia în Ucraina, război care continuă și în ziua de azi (în această lună, pe 24 februarie, se vor împlini 2 ani de la începutul invaziei).

    Narațiunile Kremlinului continuă cu aceleași minciuni răspândite intenționat de ani de zile, că Occidentul vrea de fapt război, că Rusia este sub asediu, că ne îndreptăm spre un al treilea război mondial și că PIB-ul Rusiei crește. 👉 Mai multe detalii, pe EUvsDisinfo: Viziunea răsturnată a Kremlinului despre lume în 2024.

    În timp ce Șoșoacă și alți antivacciniști (de ex. influencerul Bret Weinstein) au în continuare ceva de împărțit cu vaccinul Covid, în ultimele fake news despre război este implicată și România (se pretinde că o aeronavă F-16 a Forțelor Aeriene Române ar fi bombardat o grupare de forțe rusești), iar tehnologia „deepfake” (trucaje video realizate prin inteligență artificială) devine din ce în ce mai dezvoltată și un fenomen tot mai îngrijorător, în special în contextul alegerilor din acest an, nu doar în România, ci și în SUA. 

    🔴 În SUA, de exemplu, circulă online un videoclip în care un guvernator de Texas ar fi spus pe televiziunea Fox News că „Președintele Joe Biden ar trebui să învețe să lucreze cu președintele rus Vladimir Putin pentru interese naționale”. Videoclipul original a fost însă alterat, cu bucata audio respectivă introdusă ulterior, după cum arată Reuters.

    🔴 Tot în contextul alegerilor a fost creat un deepfake și cu Maia Sandu în toamna anului trecut, în care „își anunța” demisia în timpul alegerilor locale din Republica Moldova, încurajând populația să voteze cu partidul pro-rus.

    Astfel de videouri false au apărut preponderent pe rețelele sociale (în România, în special pe TikTok și Facebook) după ce Rusia a invadat Ucraina. La o lună de la izbucnirea războiului din Ucraina, de exemplu, a apărut un material video cu fața lui Zelenski, prelucrată de inteligența artificială, în care președintele ucrainean ținea un (fals) discurs, îndemnând soldații să „pună armele jos” și să se predea armatei ruse.

    Videourile „deepfake” pot fi folosite însă și în alte scopuri decât politice. De exemplu, pentru escrocherii online, cum a fost, în urmă cu o lună, un videoclip viralizat cu Marcel Ciolacu, care „anunța” că „oricine a investit 1200 de lei, are posibilitatea de a primi un venit pasiv de 10.800 de lei pe lună”.

    👉 Citește analiza integrală PressOne: Fenomenul „deepfake” în România. „Nu suntem pregătiți pentru impactul și consecințele unor astfel de tehnologii folosite cu rea intenție”.

    🔴 Nu de puține ori, însă, chiar politicienii lansează fake news, fără să fie victimele unor trucaje. Revenind la Marcel Ciolacu, acesta declarase pe Antena3 (vezi video – min 15:50) că „Suntem unul dintre singurele state din Uniunea Europeană care n-am intrat în recesiune”.

    👉 Jurnaliștii vigilenți de la Factual.ro au demonstrat cu dovezi că afirmația președintelui PSD – dincolo de dezacord – este falsă. De fapt, alte 17 state membre au evitat acest lucru. Vezi aici.

    🔴 Ministerul Apărării dezminte o ştire falsă care circulă pe platforma X, fostă Twitter, potrivit căreia o aeronavă F-16 a Forțelor Aeriene Române ar fi bombardat o grupare de forțe rusești, în apropiere de Herson, scrie G4Media. Știrea falsă pretinde că o aeronavă F-16C din dotarea Forțelor Aeriene Române ar fi decolat sâmbătă, 27 ianuarie, de pe Baza 86 Aeriană din Constanța și ar fi bombardat, la ora 03:22, o grupare de forțe ale Federației Ruse din apropiere de Herson. Doar că Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” este dispusă la Borcea, jud. Călărași, nu la Constanța, iar Forțele Aeriene Române nu au în dotare aeronave F-16 în varianta C, ci aeronave în varianta constructivă A/B, modernizate la standardul MLU 5.2 și MLU 6.5. În plus, în perioada indicată de această așa-zisă „știre”, Forțele Aeriene Române nu au executat zboruri cu aeronave F-16, precizează MApN.

    👉 Știrea integrală, pe G4Media

    🔴 Operațiunea Matrioșka descrie o nouă tactică a Kremlinului de a răspândi dezinformare în spațiul european, prin platforma X (ex-Twitter). În esență, e vorba de conturi false care cer public jurnaliștilor și publicațiilor, în comentarii, să verifice video-uri sau afirmații false, o tactică de diversiune care vizează fact-checkerii, scrie Misreport în ediția #193.

    🔴 Tot Misreport scrie că declarațiile revizioniste făcute de liderul AUR, Claudiu Târziu, la Iași, unde a anunțat necesitatea ca România să preia o parte din teritoriul Ucrainei, ca o reparație istorică, au devenit cap de afiș pe site-urile guvernamentale rusești. PRESShub arată de ce declarațiile lui Tîrziu corespund la fix cu planurile revizioniste ale Moscovei, motiv pentru care presa rusească le-a popularizat intens.

    👉 Pentru mai multe dezinformări demontate, vezi Misreport | Substack.

    🔴 Factual.ro demontează o altă afirmație a unui alt politician, de la PSD. Gabriela Firea scria într-o postare pe Facebook că, în mandatul ei, Bucureştiul a obţinut 1 miliard de euro fonduri europene. Fostul primar al Capitalei a publicat şi un text care însoţeşte fotografia, în care argumentează calculul. Analiza recentă Factual.ro demonstrează însă că declarația, dacă nu complet falsă de data aceasta, este trunchiată, cifrele reale fiind alternate cu neadevăruri. „La un calcul sumar, dacă luăm cifrele oferite de PMB ori de MIPE, administraţia Firea a obţinut cel mult jumătate din suma menţionată”, arată Factual.ro.

    👉 Dovezile, aici.

    🔴 O altă analiză Factual.ro. De data aceasta, despre o declarație a senatoarei Diana Șoșoacă, care are, în continuare, multe de spus despre vaccinul împotriva COVID-19. Într-una din „celebrele” ei „dezvăluiri” video pe Facebook, Șoșoacă a declarat, în decembrie 2023, că vaccinul ar cauza cancer.

    👉 Raportul prezentat de Șoșoacă este însă realizat de autori care nu au studii în domeniul medical și care interpretează eronat datele statistice, după cum dovedește Factual.ro într-o amplă analiză.

    🔴 Mare atenție și la site-urile de știri care lansează deseori știri false alarmiste, cum ar fi ActiveNews! Tot despre COVID-19, la începutul acestui an, pe acest website a apărut un articol în rubrica „Opinii”, semnat de „Redacția”, doar că textul nu este un articol de opinie, de fapt, ci transcrierea unor declarații dintr-o emisiune ale unui „profesor de biologie evolutivă” numit Bret Weinstein, un podcaster / influencer notoriu pentru părerile sale antivacciniste.

    👉 Bret Weinstein a renunțat la a mai preda după ce liceenii l-au acuzat de rasism în 2017, iar declarațiile sale se dovedesc a fi doar speculații bazate pe date trunchiate și fals interpretate, arată Factual.ro.

    🔴 Fact-checking-ul săptămânii pe antifake.ro este o fotografie trucată cu Osama bin Laden împreună cu președintele George W. Bush, prin care se dorește reactivarea teoriilor conspirației despre 9/11. În fotografia originală, ușor depistabilă cu un instrument online de căutare inversă a imaginii (prin Google Lens sau Tineye), nu apare Osama bin Laden, ci secretarul adjunct al Apărării de atunci, Paul Wolfowitz.

    👉 Vezi imaginea trucată și cea originală pe antifake.ro!

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    8 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.