vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Rezultate foarte bune ale elevilor de la Colegiul Național „Moise Nicoară” la examenele AP, cerute de universitățile cele mai prestigioase ale lumii

    de Special Arad | 19 noiembrie 2022, 11:22 AM | Educaţie | Recomandările editorilor

    3

    Eleva Laura Preda de la „Moise Nicoară”

    În ciuda temperaturilor infernale din lunile iulie și august, unii elevi arădeni au știut categoric ce doreau, iar vara a fost dedicată nu doar relaxarii ci și muncii zilnice, iar acum au început să apară rezultatele. Elevii de la „Moise Nicoară” își cunosc visele, le urmează cu îndârjire și reușesc performanțe, ajungând în topul competițiilor internaționale la care participă peste zeci de mii de candidați. Un rezultat deosebit a obținut eleva Laura Preda, cls 12-a A, care a primit ca urmare bursă totală de studii la reputata Universitate Bocconi din Milano.

    Universitățile de elită europene, britanice și asiatice (din top 50 mondial) urmează în ultimii ani exemplul vechi al tuturor liceelor și respectiv universităților americane, solicitand ca standard pentru departajarea candidaților, pe criterii de performanță, examenele AP (Advanced Placement). Candidatii își aleg din lista de examene pe acelea care au legatură cu profilul dorit de ei pentru universitate.

    Examenele AP, desfășurate online și la Colegiul Național „Moise Nicoară”, cu profesori americani

    „După un lung și stufos proces birocratic CNMN a obținut aprobarea de desfășurare și administrare a acestor teste, anul acesta alegându-se predilect materii care nu se predau în învățământul românesc, reflectare clară a motivației, bunei pregătiri holistice și dorinței de afirmare a tinerilor participanți. Materiile din care candidații pot alege sunt numeroase, înscrierea se face din septembrie – sugerăm cât de repede – iar examenul se desfășoră în luna mai” – a declarat directoarea Colegiului Național „Moise Nicoară”, prof. dr. Diana Achim.

    „Aceste examene se dau în SUA de zeci de ani, elevul alege materiile cu care dorește să se promoveze în cadrul admiterii la universitate, materii legate de profilului specializării alese. Astfel, în afara certificatelor de limba engleză nivel avansat ( Cambridge, IELTS) indispensabile înscrierii la specializări desfășurate în limba engleză în țările UE, Marea Britanie, SUA, Asia elevii pot alege dintr-o lungă listă de materii de specialitate care să dovedească comisiei de admitere a profilului dorit de ei, că locul alocat candidatului este meritat, scorul (nota) obținut constituind evaluarea exactă a cunoștințelor în acel domeniu, printr-un test standardizat ( grilă, eseu) desfasurat cu supraveghere video /audio externa, dat în aceeași zi, candidaților din toate țările globului, în același eșantion orar”, ne spune dna prof dr Vanda Stan, șefa catedrei de limba engleză din cadrul CNMN.

    „Avem convingerea că anii următori vor aduce un număr și mai mare de elevi ai colegiului nostru, dar și ai oricărui alt colegiu din țară, care doreasc să promoveze la admitere cu examenele AP cerute de universitățile cele mai prestigioase ale lumii. Inca de pe acum numarul lor a crescut triplu fata de anul trecut iar pentru noi, competitia educationala internationala la fel ca si cea nationala este de importanța covarșitoare.” continuă dna director Achim Diana.

    Coordonatoarea programului american preluat de universitățile europene, britanice și asiatice, prof. dr. Vanda Stan ne informează că „anul acesta au participat la examenele AP pentru admiterea în universitățile de elită 395,000 studenți din întreaga lume. Durata examenelor este, funcție de materie între 2-3 ore/examen. Există posibilitatea să alegi 1-4 materii, funcție de specializarea pe care o alegi în universitate. Înscrierile încep în luna septembrie a fiecărui an, iar examenele se desfășoară în luna mai a anului următor, cu rezultatele globale anunțate în luna august în SUA și online, la timp pentru ca toate universitățile să ia decizii corecte referitor la candidații pe care îi vor admite”.

    O statistică comparativă, de mare acuratețe, care să evidențieze procentul candidaților din întreaga lume care au dat examen dintr-o anumită materie și procentul valoric în care se încadrează, funcție de scorul obținut( între 1-5 unde 5 este scorul /nota cea mai mare) o puteți găsi pe: totalregistration.net/

    Elevii de la „Moise Nicoară” – scoruri care îi clasează în topul listelor pe materii

    • Citește și: Laura Preda și Alexandra Muntian, două eleve de la „Moise Nicoară”, sunt singurele românce finaliste la faza mondială a Olimpiadei de Limba Engleză. Prima a obținut locul al III-lea – Special Arad · ultimele știri din Arad

    „Mândria noastră pentru rezultatele elevilor de la CNM a fost uriașă, în condițiile în care au obținut scoruri care îi clasează în topul listelor pe materii (chiar nepredate în România) iar la, probabil, cea mai grea materie, „Instituția Guvernamentală și Politici Comparative Globale”, scorurile au fost perfecte, maximum posibil, ceea ce uriașa majoritate a elevilor americani nu au obținut.

    Acum, în noiembrie, a venit și răsplata muncită din greu. Primul elev căruia i s-a confirmat definitiv bursa de scolarizare totală precum și toate taxele aferente plătite este eleva Laura Preda, cls 12-a A ( bilingv engleza), careia reputata universitate Bocconi ( Milano, Italia) – top 5 mondial pe specializare, i-a oferit – fără ca eleva să fi solicitat bursa – plată integrală a cheltuielilor (școlarizare + taxe varii), impresionați de rezultatele la examenele pe care ei și toate celelalte universitati de top le solicită. Elevii care au dat examen AP din Principii de Informatică Aplicată ( Computer Science Principles), Macroeconomie, Microeconomie, Literatura Comparata etc. au obținut de asemenea rezultate maxime care au dat greutate dosarelor lor de aplicare pentru specializările celor mai puternice universități”, adaugă șefa catedrei de limba engleza, prof. dr. Vanda Stan.

    Laura Preda, 12 A, ne-a declarat următoarele despre experiența sa:

    „Pregătirea pentru admiterea la facultate reprezintă un proces lung și complex, iar competiția impusă de universitățile de top spre care țintesc necesită un efort cu atât mai mare. Am ales să susțin examenul AP Comparative Government and Politics atât pentru a-mi putea seta fundamentele politicii comparative, cât și pentru a-mi asigura bazele unui dosar demn de luat în considerare. Nivelul de dificultate al subiectelor din 4 mai 2022 a fost peste măsura așteptărilor, fiind mai dificile decât testele de pregătire disponibile în diferite cărți sau pe internet. Cu toate acestea, pregătirea intensă a făcut ca subiectele să fie accesibile și mi-a asigurat punctajul maxim, adică 5. Faptul că, în școala mea, am avut oportunitatea să dau acest examen a constituit o oportunitate unică pentru care sunt extrem de recunoscătoare. Tot de la Moise Nicoară pornind, am avut ocazia să particip și să câștig un premiu mondial la Olimpiada Internațională de Limba Engleză ( Italia, Veneția, 2021) și să fiu parte a EYP ( European Youth Parliament) care, ambele, mi-au deschis orizonturi nebănuite”, a spus Laura Preda.

    În așteptare sunt și ceilalți candidați ai colegiului – primii abordați după trimiterea dosarului de aplicare – care au rezultate la fel de impresionante și sunt în curs de finalizare a interviurilor cu profesorii facultăților la care aplică.

    „Suntem încrezători în faptul că succesul va fi pe masura muncii depuse și că Moise Nicoară va fi contribuit și în cazul lor, cu toate resursele disponibile, necesare dezvoltării de specialițti de super clasă, atât în țară cât și în străinăntate. În cazul elevei Laura Preda, specializarea Politici și Sisteme de Guvernare Internaționale, probabil că studiile o vor transforma într-o extrem de profesionistă predecesoare a viitoarelor generații de politicieni europeni de marcă, care să reprezinte România cu succes în toate forurile politice europene, naționale și internaționale. Mult succes tuturor candidaților!”, a transmis prof. dr. Vanda Stan.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Nu AP departajeaza elevii. In SUA aproape toti iau curssuri AP in liceu. Iar universitatile din Europa nu sunt interesate in mare masura de AP. Acest curs te ajuta dupa ce ai fost acceptat la universitate : iti reduce numarul de cursuri in anul 1. Prin urmare un elev exceptional de la Moise Nicoara ar fi acceptat cu sau fara AP. Rezultatele la SAT si mai ales eseul sunt criterii de acceptare. Nu incacati elevii mai mult decat necesar. Pregatirea pentru AP e riguroasa si nu se face in liceele din Europa, pentru ca nu sunt o cerinta.In Romania , parintii vor plati bani pentru meditatii ca elevul sa faca fata unui examen care in realitate nu e criteriul major de a fi acceptat in universitati din afara Romaniei.

      --1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    9 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.