sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Burse internaționale uriașe pentru 3 elevi de la Colegiul Național „Moise Nicoară”

    de Special Arad | 23 ianuarie 2024, 2:07 PM | Educaţie | Topic special

    1

    Eric Duma, Maia Bănățean și Alexandru Coiov

    Colegiul Național „Moise Nicoară” se mândrește, printre elevii performanți, cu încă 3 elevi care datorită rezultatelor deosebite la învățătură au ajuns să câștige burse internaționale uriașe, la universități din SUA și Italia.

    După ce, în octombrie 2023, prestigioasa universitate Bocconi-Milano declara admis instant, cu bursă totală, după o competiție crâncenă pe elevul ALEXANDRU  N. COIOV, din clasa a XII-a A, Științele Naturii -Bilingv Engleză, luna ianuarie a constituit momentul de anunțare a primelor burse internaționale transatlantice ale anului, acordate în sistem Early Decision, pentru rezultate excepționale.

    Începem prezentarea cu 2 elevi beneficiari de bursa transatlantică urmând a continua șirul declarațiilor în numere viitoare:

    ERIC DUMA – Clasa a XII-a A, Științele Naturii Bilingv Engleză

    La întrebările: Cum ai reușit? Cât de greu a fost? Ce simți acum? Eric ne răspunde cu mare franchețe:

     „Admiterea la facultatile de top mondial este o cursă între elev și propria sa ambiție, care, pentru mulți, începe încă din clasa a noua. Îmi amintesc când am venit în Moise cât eram de speriat de noul mediu, cât de timorat de cerințele uriașe… Acest proces a fost mult ușurat de sprijinul pe care l-am găsit în Colegiul Național „Moise Nicoară”, cu toate oportunitățile unice pe care doar el le oferă. Sunt recunoscător că am avut posibilitatea de a-mi obține certificatele CAE și ECDL în cadrul școlii, examene esențiale atât pentru admiterea la facultate, cât și pentru carieră. Am ieșit mult în evidență prin faptul că am susținut examenele Advanced Placement, AP Macroeconomie și AP Studii Politice Comparate, la rândul lor oferite doar de colegiul nostru, pentru toate materiile. Prin punctajele mari obținute am dat dovadă de dedicație și înțelegere a unor principii care sunt predate la facultate, ceea ce a reprezentat un plus la dosarul meu de admitere, cu atât mai mult cu cât, în sistemul nostru educațional, aceste materii nu există ca și materii separate, predate în profunzime.

    Datorită acestor examene și a materiilor AP predate online de către universitari americani am dobândit un interes profund pentru politică și istorie și am decis să merg pe specializarea Relații Internaționale și Studii Diplomatice SUA-CHINA, un domeniu de foarte mare interes pentru ambele super-puteri mondiale, conștiente de necesitatea cooperării între ele.

    Pentru a-mi împlini această ambiție, m-am pregătit și pentru examenul SAT, care se dă în întreaga lume și care evaluează competențele lingvistice și matematice ale elevilor. Teoria predată în sistemul românesc a fost un beneficiu uriaș, întrucât ceea ce facem noi la școală este ceva mai avansat- părerea mea – și puteam să mă concentrez pe îmbunătățirea timpului de rezolvare care este foarte, foarte alert. Tot pentru a îmi îmbunătăți înțelegerea fenomenului global, politic și economic am participat și la cursurile „The Geopolitics of Europe”–Sciences Po, Paris, Franța și „The Korean Economic Development” oferit de Yonsei University, Seoul, sugerate de șefa catedrei de limba engleză din CNMN. Eseul personal, cursurile, examenele și toate activitățile din liceu au prezentat comisiei de admitere o persoană dedicată și pasionată de științe sociale, ceea ce m-a făcut să fiu acceptat la Duke USA – Kunshan University, universitate de top 1 din SUA cu o bursa de 63,450 USD  /an adică peste un 250.000 de dolari pe 4 ani ( oferită cu anticipație) .

    Procesul de selecție a inclus și un interviu telefonic care a testat cunoștințele mele în politici europene și internaționale dar și cultura mea generală. Specializarea aleasă de mine și importanța uriașă care i se alocă atât în SUA cât și în Asia este expresia conștientizării necesității de formare de noi specialiști cu expertiză politică și diplomatică de ultima oră, care să înțeleagă complexitatea holistică a tabloului politic global, cunoscători atât ai culturii și civilizației vestice cât și a celei orientale.

    CNMN a fost spațiul educațional în care am găsit expertiza și profesionalismul care să mă conducă pas cu pas pe drumul ales. Am fost îndrumat pe tot parcursul liceului de profesorii mei, mai ales prof.dr.Vanda Stan, șefa catedrei limba engleză, care mi-a insuflat ambiția de a vrea mereu mai mult, m-a îndemnat să citesc cât mai mult, să fiu implicat, să parcurg curs după curs și m-a îndrumat în procesul de admitere. Printre activitățile în cadrul cărora am colaborat nu doar cu colegii de toate vârstele ci și cu cadrele didactice de excepție ale colegiului se numără: Moise’s Insight (Ziarul în limba engleză al școlii), European Youth Parliament / Parlamentul European al Tinerilor, Olimpiada Internațională de Limba Engleză „Hippo”, Olimpiada Națională „Tinerii Dezbat” și Expoziția Internațională „Holocaustul. O lecție din trecut pentru viitor”. Voi pleca  din această instituție cu o cantitate uriașă de cunoștințe și cu o etică de lucru pe măsură, atribute pe care profesorii din facultăți de top și ulterior angajatorii le găsesc în toți absolvenții Colegiului Național „Moise Nicoară”. Este motivul pentru care, oricât de greu va fi fost, revenim cu toții în liceul iubit cu un modest «Mulțumesc, Moise Nicoară!»”, a spus Eric Duma.

    În același regim continuă și eleva MAIA BĂNĂȚAN, din clasa a XII-a A, Științele Naturii, bilingv Engleză, acceptată cu o bursă uriașă la specializarea Criminalistică de către  universitatea St Louis din SUA.

    Iată cum descrie Maia drumul ei:

    „Bursa oferită mie de St Louis University, SUA, este o bursă de merit în valoare de 37.000 dolari / an academic  pentru 4 ani cu anticipație adică un total de 148.000 USD.

    Procesul de admitere la facultate este fără îndoială unul dificil, plin de obstacole și momente în care oricine s-ar întreba dacă munca depusă se merită cu adevărat, acesta fiind cazul și pentru mine în ultimele luni, în care am trecut prin această ,,călătorie” de aplicare la facultăți din SUA și facultăți de top din U.E .

    Din fericire, acest proces a fost mult facilitat de sprijinul academic pe care l-am primit de-a lungul anilor în Colegiul Național ,,Moise Nicoară”, prin numeroasele oportunități de a-mi dezvolta cunoștințele personale, dar și de dosarul de admitere la facultate și activități la care am participat pe parcursul liceului precum: Olimpiada Internațională de Limba Engleză – English Without Borders ( Engleza fără Frontiere) HIPPO, certificatul de limba engleză CAE (luat cu nivelul C2, 206/210), certificatul de competențe digitale ECDL, Olimpiada de Limba Engleză, ziarul în limba engleză al CNMN „Moise’s Insight”, Proiectul Național ,,O tragedie a secolului XX – Holocaustul”.

    La Colegiul Național ,,Moise Nicoară”, am avut norocul de a învăța de la cei mai buni profesori, care au avut toți o atitudine încurajatoare și mi-au asigurat cunoștințele necesare pentru viitoarele cursuri din facultate, în special dr. prof. Vanda Stan, șefa catedrei de limba engleză, care mi-a ușurat enorm experiența în parcurgerea cerințelor pentru examenele americane SAT AP și TOEFL examene fără de care nu aș fi reușit să fiu admisă la o instituție universitară din Statele Unite și /sau U.E.

    Să nu uit să menționez  cursurile online parcurse pe domenii conexe specializării de care sunt fascinată de mic copil. Mă refer la cursul ”Introduction to Forensic Science”-Nayang University, Singapore, care a pus bazele cunoștințelor mele de criminalistică, anterior disparate în materii de curs diferite, pe care a trebuit să le abordez holistic.

    Datorită tuturor aptitudinilor dobândite de-a lungul anilor de liceu în acest colegiu, sunt sigură că voi avea un avantaj în a face față unui program de studiu foarte încărcat și oricărui alt obstacol academic întâlnit. Menționez mereu că am aplicat doar la universități de super-ligă pentru că altfel admiterea nu este prea grea și întreg demersul se poate finaliza destul de repede. Dacă vrei însă top 10 mondial, nu în orice universitate, drumul este mai lung și mult mai dificil dar și satisfacția este unică. După pregătirea pentru acest drum mă simt în stare sa concurez cu orice candidat internațional, nu am spaime și nu mă consider inferioară lor, am dat aceleași examene cu ei, am avut scoruri/note mai mari decât ei și nu am intrat pe ușa din spate în universități.

    Această reușită s-a datorat unui dosar academic remarcabil, activităților extra-curriulare, unui eseu personal orientat pe subiectul specialității, dar, în special, pe examenele susținute, pe care nu aș fi putut sa le trec cu bine fără pregătirea extinsă oferită de curricula Colegiului Național ,,Moise Nicoară”, de profesionalismul și abnegația exemplară a colectivului de cadre didactice care mi-au fost mereu alături și cărora vreau să le mulțumesc pentru susținerea lor permanentă”, a spus Maia Bănățean.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    5 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.