duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    A fost dezvelită placa comemorativă în memoria lui Ioan Marconi, „un model de inspirație pentru generații întregi de elevi și de studenți”

    de Raluca Medeleanu | 20 octombrie 2023, 3:45 PM | Recomandările editorilor | Sport | Știri Arad

    1

    O festivitate în memoria regretatului Ioan Marconi a avut loc astăzi pe terenul de sport recent modernizat care se situează în fața Colegiului Național Moise Nicoară din Arad. Alături de familia acestuia, autoritățile locale au dezvelit o placă în memoria profesorului al cărui nume îl poartă de acum terenul de sport.

    Primăria Municipiului Arad a modernizat terenul cu aproape un milion de euro, lucrările fiind realizate de firma Atlas Sport. Recepția lucrărilor a avut loc în această primăvară, iar consilierii locali au aprobat în această vară proiectul de hotărâre prin care i se atribuie terenului oficial denumirea după profesorul arădean Ioan Marconi, fost campion național de atletism și antrenor al echipei naționale în 1970.

    Dintre oficialitățile prezente la dezvelirea plăcii comemorative de astăzi, inspectorul general școlar Marius Göndör i-a chiar fost elev la Moise Nicoară, iar primarul Călin Bibarț l-a avut chiar diriginte. Din partea familiei profesorului au onorat cu prezența soția Roza Marconi, cei doi fii Gino și Gabriel Marconi, cel din urmă fiind lector universitar la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. Rectorul Ramona Lile a ținut și un moment de reculegere la eveniment.

    Din partea familiei, Gabriel Marconi este cel care a luat cuvântul, extrem de emoționat:

    „Acest eveniment solemn este un prilej de a ne aminti și a celebra moștenirea lăsată în urmă de tatăl meu, profesorul Ioan Marconi, un om care a fost un model de inspirație pentru generații întregi de elevi și de studenți. Profesorul Ioan Marconi nu a fost doar un antrenor sau un educator, el a fost o sursă inepuizabilă de încredere, îndrumare și sprijin pentru toți cei care a reușit să-i influențeze. Cu pasiunea sa pentru sport și dedicația față de elevi și studenți a reușit să transforme un teren simplu într-unul important, iar alături de colegul domnul Schmidt au pus bazele a ceea ce este acum pentru siguranța elevilor. Toată viața a considerat că sportul nu se referă doar la competiție, ci și la dezvoltarea caracterului, formarea relațiilor interpersonale și descoperirea potențialului. Doresc să vă mulțumesc tuturor celor care ați fost implicați în această acțiune, în special domnului primar pentru acțiunea pe care a făcut-o pentru celebrarea numelui tatălui meu”, a spus lector. univ. dr. Gabriel Marconi.

    Șeful catedrei Educație Fizică și Sport, prof. dr. Francisc Schmidt, a vorbit despre realizările pe care le-a avut profesorul Ioan Marconi de-a lungul vieții, subliniind rolul său important în comunitatea sportivă arădeană.

    „Astăzi gândurile mi se îndreaptă spre o figură, o personalitate remarcabilă a educației fizice și sportului arădean, și chiar național: profesorul Ioan Marconi, al cărui elev cu onoare am fost, iar ulterior, timp de decenii, coleg la Colegiul Național Moise Nicoară și tot în calitate de coleg la Universitatea de Vest Vasile Goldiș, Facultatea de Educație Fizică și Sport. De ce Ioan Marconi și cine a fost Ioan Marconi? De ce? Răspunsul este foarte simplu: pentru că merită. Cine este? Din ceea ce am să spun în continuare, veți vedea de ce răspunsul la prima întrebare a fost atât de simplu, concis și adevărat.

    Ioan Marconi a fost un profesor de educație fizică, care întreaga viață și-a dedicat-o acestui domeniu. A fost sportiv de performanță, în tinerețe multiplu campion național la atletism. Ulterior, ca dascăl, a avut elevi de foarte mare valoare: Ibolya Slavik, care a obținut un loc 4 onorant în ștafeta de 4X400 la Jocurile Olimpice de la Moscova, în 1980, Gheorghe Petronius, care din păcate s-a calificat la Jocurile Olimpice 1972, dar a avut hepatită înainte de deplasare și nu a mai putut participa. E vorba de 400 metri garduri.

    Pe de altă parte, ar trebui să menționez că domnul profesor Marconi nu numai că a fost cadru didactic, ci a fost motorul colectivului de membri fondatori ai Facultății de Educație Fizică și Sport UVVG, deci am putea spune că profesorul dr. Ioan Marconi este întemeietorul învățământului universitar de educație fizică și sport din Arad. Și cu asta închei: a avut preocupări multiple legate de comunitate. Stadionul Gloria, după cum îl vedeți astăzi, este doar o parte din ce și-a dorit domnul profesor. Atâta s-a putut. Domnul profesor și-a dorit un stadion de atletism cu tot ce înseamnă asta, cu anexe, tribună, vestiare ș.a.m.d. Dar, totuși, și în aceste condiții, datorită efortului lui, am reușit să organizăm anii trecuți o etapă de campionat european la aruncări, în care ne-am bucurat de prezența inclusiv a vicepreședintelui comitetului internațional olimpic”, a spus profesorul dr. Francisc Schmidt.

    Elevii de la „Moise” au organizat un moment special în memoria profesorului Ioan Marconi

    elevi moment sportiv ioan marconi

    „Profesorul pe care noi astăzi îl amintim și al cărui nume va fi purtat de acest teren a fost un profesor extraordinar de educație fizică și sport, pe care am avut ocazia și onoarea să-l cunosc și aș vrea astăzi să dați toată energia de care sunteți capabili și să vă implicați în ceea ce înseamnă activitățile fizice de astăzi. Vă doresc tuturor succes și să-l pomenim cu drag pe Ioan Marconi de acum înainte când vedem numele acestui teren”, a spus directoarea Colegiului Național Moise Nicoară Arad, adresându-se în special elevilor adunați pe teren, care au pregătit un moment special în memoria profesorului, o tură de forță, după ce autoritățile și familia lui Ioan Marconi au dezvelit placa comemorativă montată pe gardul de la intrarea pe teren.

     

    Citește și: Primarul Aradului Călin Bibarț a spart teatral, cu ciocanul, lacătul de la terenul de sport de la Moise Nicoară · Special Arad

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    9 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.