joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Update Omul de afaceri Alexandru Bercea, în fața celebrului bloc Ared „afectat” de cutremur: „E o intoxicare. Blocul nu are nimic la structura de rezistență și o vom dovedi”

  de Alin Olteanu | 7 iunie 2023, 11:55 AM | Știri Arad | Topic special

  17

  De aseară, după ce am văzut poza cu blocul Ared din Micălaca 300, construit de holdingul omului de afaceri Alexandru Bercea, cu textul „Calitate cu blocuri noi în Arad”, sugerându-se că o crăpătură apărută este o urmare a cutremurului, ne-am pus în minte ca a doua zi, azi, să mergem la fața locului.

  În timp ce fotografiam blocul respectiv în diferite ipostaze, am realizat că mai mulți bărbați discută, în curtea închisă a imobilului, despre respectivele crăpături. Ne-am apropiat și i-am recunoscut pe Alexandru Bercea, patronul Holdingului care are în componență și grupul Ared, pe fostul consilier Florin Galiș, probabil un apropiat al milionarului și pe un domn, despre care ulterior am aflat că este responsabilul de construcția blocului. Între timp a apărut și proiectantul, dar noi nu am mai rămas.

  BERCEA

  Alexandru Bercea: „Vor veni specialiști care vor verifica blocul”

  În scurta discuție pe care am avut-o, Alexandru Bercea ne-a explicat că așa-zisele crăpături nu sunt decât ale polistirenului, nu a structurii de beton, blocul fiind anvelopat sută la sută. „Pe undeva, sunt normale. Vă dați seama că la blocurile noi materialul lucrează. Nici vorbă să fie vorba despre structura de beton a blocului. Ceea ce a apărut nu e decât o intoxicare. Îi înțeleg pe oameni că sunt speriați, dar de aceea am venit și eu să văd la fața locului. E doar polistirenul ceea ce vedeți și nu e de ieri, ci de mai mult timp. Oricum, am chemat o echipă de inspecție care să facă o cercetare a structurii blocului. Vreau să îi liniștim pe oameni. Că sunt unele crăpături la scări, nu au legătură cu structura blocului, scara fiind ceva independent. Dar nici scările nu sunt afectate de cutremurul de ieri. Cum spuneam, materialul lucrează. Oricum, toate vor fi remediate, nefiind ceva grav”.

  Citește și : Un nou cutremur în județul Arad, mai puternic decât precedentele: de magnitudinea 5,3. ISU a înregistrat 18 solicitări prin 112

  În altă ordine de idei, dar tot legat de subiect, am văzut cu ochii noștri crăpăturile (cele două, dar nu sunt singurele) și, da, și nouă ni se pare că e vorba doar despre polistiren, adică „ampora pușcată” cum se mai spune în termeni care nu sunt tehnici. Însă, nu ne hazardăm la un răspuns cu pretenția de adevăr absolut. Să lăsăm echipa de ingineri care va verifica blocul să își facă treabă, iar ulterior să aflăm poziția acestora – e cel mai bun lucru pe care-l putem face.

  Pentru unii care vor spune că întâlnirea cu Alexandru Bercea n-a fost întâmplătoare… Aseară nu am vrut să publicăm fotografia care circula pe Facebook, cu blocul Ared care are „stâlpii de rezistență fisurați”, fiindcă aveam în minte și următoarea fotografie (care s-a dovedit un mare fake), care a făcut „istorie” după primul cutremur de anul acesta, anume drumurile de la Zăbrani după seism:

  FAKE

  (Citește și: Un fake news cu presupuse efecte ale cutremurului la Zăbrani a devenit viral. De unde este de fapt imaginea și ce alte dezinformări au mai apărut pe social media)

  Că l-am prins pe omul de afaceri chiar acolo, e pur noroc jurnalistic, fiindcă altfel nu credem că aveam cum să prea dăm de el. Am mai încercat și cu alte ocazii, dar nu am reușit.

  P.S. Postarea consilierului local Curcanu, pe care am văzut-o prima oară pe Facebook, după cutremur, și pe care ulterior a șters-o. Nu comentăm de ce a postat și de ce nu și-a mai asumat-o:

  ARED FAKE

  UPDATE

  După publicarea articolului, un cititor Special Arad ne-a atras atenția asupra încă unui aspect care dovedește că a fost vorba de un fake news cu privire la așa zisele urmări ale cutremurului asupra blocului în cauză. La o căutare pe Google Street View, observăm că blocul prezenta exact aceeași crăpătură în tencuială încă din septembrie 2022, când mașina Google a fotografiat zona. Ca dovadă, imaginea de mai jos preluată de pe Google Street View.
  bloc ared crapaturi mai vechi

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Examinarea este necesar sa fie facuta de specialisti independent, daca expertiza va fi facuta de constructorul imobilului rezultatul expertizei nu are nici o valoare. CURIOS ca doar in doua locuri se observa „ampora puscata” de ce nu a puscata si in alte locuri, curios ca a „puscat” pe acelasi aliniament, vertical, sa lasam o comisie sa-si faca treaba comisie care speram sa fie echidistanta si in nici un caz sa nu fie numita din partea constructorului.

   +17 voturi
   +1
   -1
  2. Toate cablurile de internet si televiziune din cele mai multe blocuri noi sunt de cea mai proasta calitate posibila (otel cuprat), deci tot ce e mai ieftin, si in plus sunt si conectate gresit. Sunt „prociectate” probabil de Dorei care habar nu au de telecomunicatii. Am constatat acest lucru la o cunostiinta. Daca as locui in acel bloc, i-as pune sa sparga podeaua de pe hol si din apartament si sa refaca cablarea ca lumea! Sa nu uitam hotele a caror aerisire comunica si in consecinta daca vecina face sarmale se va simti mirosul si la tine in casa! Absolut jenat!

   +4 voturi
   +1
   -1
  3. @Dan Alexandrescu, într-adevăr, coloanele de ventilație sunt proiectate și executate greșit, atat cele din bucătării, cât și cele din băi. Am văzut asta la blocurile ared de pe Banu Mărăcine.
   O coloană de ventilație este alcătuită dintr-un tub principal și tuburi secundare care sunt racordate din fiecare apartament la tubul principal(pe vremuri erau din cărămida si tencuite). Or, la areduri am văzut ca este un singur tub(o țeavă pvc de 110″) cu ieșire directă in fiecare apartament, problema gravă poate aparea in cazul incendiilor, nu mai există bariera tubului secundar.

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.