sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Protocolul pentru extinderea Parcului Pădurice pe terenul de la „Tricoul Roșu” nu a convins consilierii locali

    de Raluca Medeleanu | 26 iulie 2023, 6:09 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    0

    Primarul anunțase la finalul lunii iunie că au avut loc negocieri cu actualii proprietari de la Tricoul Roșu și că ar urma să se facă un protocol prin care aceștia să permită municipalității să extindă parcul de la Pădurice pe acel teren, dar să permită și dezvoltatorului imobiliar să realizeze o parte a proiectului de blocuri. Astăzi, la ședința de Consiliu Local Municipal, s-a dezbătut intens propunerea respectivă, însă în cele din urmă consilierii locali nu au fost convinși că aceasta ar fi cea mai bună soluție.

    Încă din 2021, consilierii au votat în unanimitate un proiect de hotărâre prin care doreau să exproprieze terenul de la dezvoltatorul privat, în vederea transformării lui în întregime într-un parc public, ca o prelungire a actualului parc de la Pădurice, iar în spatele Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” să construiască și un teren de sport pentru școala respectivă. De atunci nu s-a mai auzit însă nimic, până la anunțul de luna trecută a primarului, care dădea de înțeles că este necesară o soluție de compromis, asigurându-i pe consilieri că vor primi mai multe detalii în viitorul apropiat.

    Negocierile dintre doi privați și Primărie

    Informații suplimentare au fost oferite în proiectul de hotărâre inclus pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 26 iulie, care conține două aspecte: revocarea hotărârii anterioare referitoare la decizia de expropriere, respectiv încheierea unui protocol, între Europolis SRL (firma timișoreană care a deținut până acum terenul), Residence Imobiliare Moț SRL (dezvoltatorul imobiliar din Arad), respectiv Primăria Arad. Prin această colaborare, o parte a proprietății ar fi urmat să fie folosită pentru construirea blocurilor (de această dată cu regim de înălțime modificat de la 10 etaje, la înălțimi variate, de la 6 la 8 etaje), o altă parte să aibă utilitatea de parc, iar o alta de parcare subterană de 80 locuri. De asemenea, ar fi rămas în vigoare și terenul de sport pentru școală.

    De la 2,5 hectare, la 1 hectar

    Nemulțumirea principală a consilierilor a avut de a face cu procentul din teren care ar rămâne disponibil pentru spații verzi/parc, în urma semnării acestui protocol. Dorința încă de la început era să se ofere un parc mare arădenilor din zonă, însă dacă se renunță la opțiunea exproprierii și se ajunge la această înțelegere, din totalul de 2,5 hectare care ar fi fost obținute prin expropriere, prin protocolul de colaborare s-ar ajunge doar la 1 hectar suplimentar pentru extinderea Parcului de la Pădurice.

    Lazăr Faur: „Nu sunt de acord cu retragerea proiectului de pe ordinea de zi!”

    Viceprimarul Lazăr Faur a fost cel care a propus proiectul și care a marșat pentru utilitatea acestui protocol cu proprietarii, considerând că este un compromis care merită făcut, întrucât chiar dacă e vorba de mai puțin spațiu verde (practic o pierdere de peste jumătate din spațiu), extinderea parcului ar intra în cheltuiala dezvoltatorului și nu a Primăriei. Or, exproprierea și modernizarea – spunea Faur – ar ajunge să coste circa 10 milioane de euro din bugetul local.

    Arhitectul șef Sorin Ciurariu a prezentat schițele provizorii

    Arhitectul Șef al Municipiului Arad, Sorin Ciurariu, care a luat și el parte la negocierile cu proprietarii, a prezentat schițele proiectului la care au convenit părțile, într-o simulare făcută pe calculator. Ar fi vorba de rânduri de blocuri în formă de „L”: pe partea dinspre strada Nelu Aristide Dragomir, respectiv în zona dinspre Caius Iacob, în spatele rândului de blocuri existente; parcarea subterană publică, de 80 locuri, acoperită cu elemente vegetale ar fi amplasată în colțul terenului de la intersecția străzii Miron Costin cu Nelu Aristide Dragomir.

    schita prelungire parc padurice tricoul rosu(Blocurile care ar urma să fie construite le puteți observa în partea de jos și cea stângă a imaginii, între ele fiind porțiunea nouă de parc)

    Ceea ce a fost prezentat la ședință nu este proiectul propriu-zis. Pentru a putea avea siguranța că aceste lucruri vor fi și puse în practică, ar fi fost nevoie de emiterea unui aviz de oportunitate. Faur a susținut că acest aviz, la fel ca și certificatul de urbanism, unde se reglementează toate detaliile, nu pot fi emise atâta timp cât rămâne în vigoare Hotărârea CLM referitoare la expropriere. De aceea a și insistat ca proiectul trebuie să fie votat, pentru a permite dezvoltatorului să treacă la următorii pași.

    Totuși, mai mulți dintre consilieri au considerat că detaliile despre intervenția asupra zonei sunt prea neclare. Fiind un proiect ce privește patrimoniul orașului, a fost nevoie de două treimi din voturi, procent care nu a fost atins în urma votului, astfel că proiectul în cauză rămâne momentan „pe pauză”.

     

    •  Citește și: Primăria dă un pas înapoi și vrea „o soluție de compromis” pentru terenul de la Tricoul Roșu • Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.