Încetinitorul de particule: Ce ‘ula ai Ghiță, ți-o luat puterea mințile de tot?
Anunțul primarului Aradului de joi, fotografia sa cu textul scrisorii pe care intenționează s-o trimită rectorului CEU (Central European University) din Budapesta scoate în evidență încă odată, dacă mai era cazul, megalomania găunoasă, chiar bolnăvicioasă a lui Gheorghe Falcă.
Gestul său a fost aproape paralel cu cel al primarului din Oradea, interesant, nu-i așa, de data aceasta am intrat în concurență directă la fantome și fantezii cu orașul de pe Crișul Repede, nu cu cel de pe Bega, așa cum eram obișnuiți în întrecerile noastre condamnate din start la eșec.
Pentru cei mai puțin informați și informanți, este vorba de Universitatea finanțată de George Soros (a se citi, măcar aici la Arad: Șoroș) de la Budapesta, o școală pusă încă din anii nouăzeci în slujba promovării valorilor și mentalității occidentale de nuanță liberală, școală de care au profitat nu puțini de pe aici și din împrejurimi în desăvârșirea educației lor la vârf în administrație, economie, drept și nu numai.
Inclusiv Viktor Orbán, premierul iliberal al Ungariei zilelor noastre, cel care a pus gând rău școlii șoroșiste, a beneficiat în tinerețile sale revoluționare de culoare liberală de burse și cursuri finanțate de magnatul de origine maghiară, atacul de acum al administrației orchestrate de Viktor înscriindu-se în mod evident în coagularea regimului său autoritar, foarte asemănător cu cel interbelic al amiralului fără flotă, Horthy, fără să mai vorbim – datorită proporțiilor diferite – de intențiile provinciale oarecum asemănătoare ale lui Gheorghe Falcă de la Arad.
Oferta lui Ghiță de a oferi spațiu și condiții în Cetate la Arad Universității Central Europene (CEU) vine de aceea ca nuca-n perete din varii motive, situația fiind dincolo de Caragiale, înțelegerea ei presupunând studierea intensivă a dramaturgiei altui mare român: Eugen Ionescu.
Înainte însă să ne afundăm în aberație, o observație elementară pentru arădenii care și-au mai păstrat bunul simț și echilibrul mental: șansele ca, în cazul puțin probabil ca CEU să fie nevoită să plece din Budapesta, instituția șoroșistă „să se reloce la Arad” tind asimptotic spre minus infinit, abordarea fiind identică cu afirmația de Duminica Floriilor conform căreia Iisus, ca să scape de cruce, ar fi trebuit să intre în Arad, nu în Ierusalim.
Din aceasta perspectivă, ieșirea de Joi a primarului năstrușnic în decorul searbăd al presei arădene se arată în adevărata sa lumină și semnificație: este un gest de copil întârziat, un act de propagandă și imagine pentru infantili, o altă abureală pentru cei considerați proști, pentru cei care încă sunt sub impresia primă a tânărului și destoinicului care a ajuns primar al Aradului.
Și acum să vedem motivele elementare pentru care ieșirea în decor a lui Gheorghe Falcă este o aberație: în primul rând pentru simplul fapt că dovedește habarnism total privind rolul și rosturile unei universități.
În cazul universităților, diferit de cel al investițiilor imobiliare, nu locul, ci atmosfera contează.
Există de când îi lumea noțiunea de oraș universitar. Fără să intrăm în amănunte, în ciuda celor două universități existente, Aradul nu a fost, nu este și în viitorul apropiat n-are nicio șansă să devină un astfel de oraș.
Motivele sunt multe și mărunte, cert este însă că în Ardeal există doar două, maxim trei astfel de orașe în frunte fiind Clujul, urmat de Timișoara și, poate, având în vedere învățământul teologic tradițional, Sibiul. La nivel de țară ar mai fi Iașii și Bucureștiul, celelalte „centre universitare”, create pe bandă rulantă după 1990, luptându-se tocmai cu această cerință elementară pentru un mediu academic: tradiția, mai precis, absența ei.
O universitate nu înseamnă clădiri și spații, ci înainte de toate tradiție și mentalitate.
Cu toate eforturile celor două universități, în Arad încă nu se văd studenții, caracterul orașului fiind, așa cum nu de puține ori am subliniat, negustoresc și muncitoresc în paragină.
În loc să umble după cai verzi pe pereți, încă tânărul primar doctor în comunicare al Aradului ar trebui să se ocupe cu revitalizarea acestor dimensiuni tradiționale ale urbei.
Să înțeleagă că nu poate concura cu Timișoara la învățământ universitar, poate însă la agricultură, industrie și negoț, să-și asume cinstit rolul de primar al unui oraș de oameni simpli, dar harnici, destoinici dacă le pui în față scopuri adecvate și realiste.
Să nu umble cu fumigene ca această adresă către CEU din Budapesta, în fond se știe foarte bine că universitatea lui Soros nu va veni la Arad chiar dacă ar trebui să se mute mâine din Budapesta, există alte capitale în zonă, inclusiv Bucureștiul, care ar accepta bucuros o universitate susținută de un particular la care vin cei mai buni studenți din zonă și predau cei mai buni profesori universitari care vorbesc limba engleză.
CEU fiind o școală mai aparte în care nu spațiile sau clădirile contează, majoritatea studenților și a profesorilor locuind pe cont propriu finanțați de Soros, mergând acolo pentru perioade scurte și precis determinate, diploma obținută la CEU, tocmai datorită calității academice certe, fiind recunoscută oriunde în lume.
Universitățile arădene se luptă încă cu flagelul național al imposturii academice, cu studenți analfabeți funcțional, cu doctorate luate pe barbă, bani și influență, la Arad, ca și la Oradea de altfel într-o măsură mai mică, lipsește nu locul, ci mentalitatea academică, atmosfera strict necesară pentru un învățământ cu adevărat superior.
Dincolo de aceste considerații mai spirituale, există câteva elemente de diplomație și proceduri care aruncă gestul lui Ghiță Falcă în derizoriu și ridicol: este cât se poate de clar că relocarea oriunde pe teritoriul României a unei universități particulare nu este treaba unui primar, ci a ministerului de resort, a instituțiilor academice de acreditare, fără să mai vorbim de faptul strict legal că oferirea unor clădiri din patrimoniul orașului nu poate fi gestul unui primar, ci urmare a unei hotărâri de consiliu orășenesc, ieșirea de acum a primarului Aradului fiind de un autoritarism și arbitrariu la fel cu cel care amenință acum la Budapesta funcționarea Universității Central Europene.
Împotriva acestui arbitrariu de satrap provincial – Orbán fiind considerat de liderii UE micuțul dictator în devenire din colțul din fund al Europei – se demonstrează de zile întregi în Ungaria și în alte țări occidentale, noi nu am văzut până acum ceva prin România în acest sens, iar de Arad ce să mai vorbim: marea majoritate a arădenilor habar n-au de CEU și, pe bună dreptate, nici nu-i interesează.
De aceea, gesticulația goală de înțelegere și de sens a Domnului Gheorghe Falcă, în loc să ne încânte, ne îngrijorează tocmai datorită ridicolului în care ne aruncă din nou pe noi: arădeni și Aradul deopotrivă.
Comentariile portalului
== UN MEDIC ,UN INTELIGENT NU VA ALEGE NICIODATA O NULITATE SA L CONDUCA ==DAR DIN PACATE ROMANIA ARE 3/100 INTELIGENTZI SI 52/100 ANALFABETZI FUNCTZIONALI . MAI MULT AVEM PESTE 7,7 MIL DE SUFLETE CU (...)
Și atunci nu este momentul reconfigurării întregului bulevard de la Podgoria la Teatru. Mutat circulația pe mijloc, lărgit pietonalul lângă imobile și creând posibilitatea unor (...)
Tara aberanta oras aberant primar fraudulos...