sâmbãtã, 4 mai, 2024

Special Arad Logo

    Dependența de droguri în Arad: raportările sunt rupte de realitate. În 2023, au fost înregistrați doar 25 consumatori

    de Raluca Medeleanu | 23 aprilie 2024, 11:33 AM | Administraţie | Sănătate | Știri Arad | Topic special

    2

    imagine cu rol ilustrativ (foto: Elijah O / Pexels)

    Aradul nu are în evidență niciun caz de dependență de droguri, deși vedem adesea pe stradă persoane „atinse”, cu tulburări comportamentale provocate de diferite substanțe. Nici datele despre consumatori, fie ei ocazionali, nu sunt complete, ele variind de la o instituție la alta. Consumul fiind ilegal, atitudinea generală pare să fie transformarea subiectului într-unul tabu. Se vorbește mereu doar despre prevenție, cei drogați fiind pur și simplu ocoliți, despre sprijin auzindu-se arareori.

    Potrivit unui amplu raport prin care se analizează situația economică, socială și de mediu din municipiul Arad pentru anul 2023, există peste 10.000 de persoane identificate cu tulburări psihice, însă zero dependenți de droguri. Acest lucru se explică prin lipsa raportărilor din partea medicilor de familie și a spitalelor către Direcția de Sănătate Publică de astfel de cazuri de dependență, după cum se arată și în răspunsul pe care l-am primit de la DSP Arad: „ S-a procedat la preluarea, prelucrarea şi centralizarea cu ajutorul programelor informatice specifice, a datelor primite, atât de la medicii de familie raportori în aplicatiile MedWin sau icMED, cât şi de la spitalele de pe raza judeţului Arad. În urma centralizării acestor date, nu au fost înregistrate cazuri de boală în cursul anului 2023 pe codurile de boală F11, F12, F14, F16 sau F13” (n.red. codurile respective însemnând „Tulburări mentale și de comportament legate de consum opiacee, derivate, canabis, cocaină, halucinogene”).

    Doar 14 internări într-un an pentru consum de droguri la Arad

    Nici evidența internărilor Spitalului Clinic Județean de Urgență pentru consum de droguri nu pare să ilustreze în mod realist situația. Purtătorul de cuvânt ne-a transmis că pe parcursul anului trecut, doar 14 persoane au fost internate din cauza consumului de droguri.

    „Vă aducem la cunoştinţă că, pe parcursul anului 2023, în secţiile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad au fost înregistrate 14 persoane care au necesitat internare datorită consumului unor substanţe psihoactive. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad nu are o evidenţă a persoanelor din judeţul Arad, dependente de droguri”, se arată în răspunsul SCJU Arad.

    Nici Poliția nu are o evidență clară legată de consumatori

    traficant droguri arestat canabis

    Raportările polițiștilor sunt și ele lacunare, întrucât sunt luate laolaltă toate persoanele depistate, fie ele din județ, ori din alte părți ale țării, fiind înregistrate doar dosarele penale, nu și consumatorii în sine. Mai mult, cazurile sunt luate „la pachet” cu consumul de alcool, nu pe categorii distincte.

    În bilanțul pe anul 2023, IPJ Arad notează: „Polițiștii rutieri au constatat, cercetat și soluționat 951 de fapte de natură penală (mai mult cu 17 față de anul trecut). Dintre faptele penale constatate, 296 au fost infracțiuni privind conducerea autovehiculelor sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, cu 49 mai multe decât în anul 2022”.

    Pe de altă pare, Poliția Locală chiar dacă trimite uneori comunicate despre identificarea unor persoane tulburate pe domeniul public, nu are o evidență a numărului de cazuri în care cei depistați sunt într-adevăr drogați. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, în a cărei subordine este Direcția Generală de Poliție Locală, ne-a spus că întrucât direcția nu deține vreun aparat drugtest, se poate vorbi doar de suspiciuni de consum.

    tanar drogat politia locala
    (Ambulanța, solicitată în fața sediului Poliției Locale, pentru a îngriji un tânăr drogat, detalii AICI).

    Probleme și la legislația națională

    Cu toate acestea, secția de psihiatrie din Arad se lovește de tot mai mult cazuri de tulburări comportamentale, adesea din cauza alcoolului, dar și pe baza consumului de droguri, după cum ne spunea șefa secției, dr. Mariana Mariș. Dumneaei ne-a evidențiat și că legislația din România este deficitară, astfel că aceste persoane nu beneficiază de sprijin la nivelul celui oferit în străinătate. Ne-a indicat ca o lipsă majoră psihiatria comunitară, prin care personalul medical ar face vizite la domiciliu, să se asigure că urmează tratamentul. În schimb, în țara noastră pacientul trebuie să vină singur (deci opțional) la ambulatoriu să-și urmeze tratamentul.

    Nu există nici programe de tipul pe care le observăm adesea și în filme, acele grupuri de sprijin pentru cei care suferă de diferite dependențe (alcool, droguri etc.) care pot avea un real impact pozitiv asupra vieții oamenilor.

    „Nu avem programe de prevenție, iar asta cred că doare un pic cam tare în societatea noastră. Ar fi nevoie de programe de prevenție, atât în ceea ce privește substanțele psihoactive, cât și alcoolul. Avem mult consum de alcool, care determină tulburări de comportament. Ar fi nevoie de acea psihiatrie comunitară și pentru patologia psihiatrică, cu ajutorul căreia s-ar putea monitoriza, la plecarea din spital, acești pacienți acolo unde ei locuiesc, acasă, sau câteodată chiar în adăpostul de noapte. Sunt și pacienți care locuiesc doar noaptea acolo și își petrec ziua prin oraș. Deci aceste servicii ar putea să monitorizeze aceste cazuri la plecarea din spital. Ar fi de dorit ca societatea și sistemul să investească în aceste servicii de psihiatrie comunitară, pentru că astfel am preveni internările de scurtă durată, sau de durată medie și am reduce și costurile în general cu aceste servicii psihiatrice”, ne spunea dr. Mariș, în vara anului 2023, când am realizat un reportaj la secția de psihiatrie din Arad.

    Sute de activități de prevenție împotriva drogurilor, realizate de CPECA

    Totuși, deși nu suficiente, nu putem spune că nu există chiar niciun program de sprijin. O instituție de care se vorbește poate prea puțin este CPECA – Centrul de Prevenție, Evaluare și Consiliere Antidrog, din cadrul Agenției Antidrog, care are filială și la Arad. Funcționează sub coordonarea Timișoara, iar datele înregistrate sunt ținute în evidență direct la București. Activitățile desfășurate de acest centru se axează cel mai mult însă pe prevenție.

    Pe parcursul anului 2023, CPECA Arad a efectuat „124 activităţi de prevenire a consumului de droguri în unităţile de învăţământ din judeţ, de care au bencficiat 3.500 de elevi, 15 activităţi de prevenire în familie, la care au participat 300 de părinţi, şi 95 activităţi preventive în comunitate (evenimente cu public numeros), în cadrul cărora 2.280 de persoane au primit informaţii cu privire la efectele şi riscurile asociate consumului de droguri. De asemenea, specialiştii antidrog din Arad au derulat 145 de activităţi de prevenție a consumului de droguri în cadrul campaniilor și proiectelor Agenției Naționale Antidrog la nivel naţional, 2.050 de persoane cu privire la principalele cauze care stau la baza consumului de droguri, conștientizarea riscurilor asociate consumului de droguri, dar și despre serviciile de asistenţă specializată disponibile, la nivel local, în cazul în care se confruntă, direct sau indirect, cu probleme cauzate de consumul de substanţe psihoactive”, se arată în răspunsul oficial primit de Special Arad de la Agenția Națională Antidrog.

    Canabis, amfetamină, metamfetamină, printre drogurile consumate de arădeni

    În ceea ce privește numărul de consumatori de droguri din Arad, datele CPECA arată că 25 de arădeni au beneficiat de serviciile acestui centru pe parcursul anului 2023.

    „În cursul anului 2023, la nivelul CPECA Arad au fost înregistrate 25 de persoane consumatoare de droguri cărora li s-au oferit servicii de management de caz, informare, evaluare, consiliere socială şi psihologică.

    Substanţe consumate pentru care li s-a acordat asistenţă au fost: canabis, noi substanţe psihoactive, amfetamină si metamfetamină”, a transmis Agenția Națională Antidrog.

     

     

    Citește și:

    • Spitalul de Psihiatrie din Arad se confruntă cu tot mai multe cazuri de tulburări comportamentale. „Alcoolul și drogurile sunt în top” · Special Arad

    • De ce boli suferă arădenii și câți au ajuns la spital pe parcursul anului 2023 · Special Arad

    • După ce s-au drogat, doi tineri s-au luat la bătaie cu trei persoane pe o stradă din Vlaicu. Imaginile au fost surprinse de camerele video · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. == MINCIUNA E POLITICA DE STAT LA FANARIHOTZI == PT UN OCHI AVIZAT TAT TIMPUL STATISTICILE FURNIZATE DE DREGATORIILE DE MAHALA AU FOST INFIRMATE DE EUROSTAT – STATISTICA EUROPEANA – EX– EUROSTAT SPUNE CA 42/100 DIN TERITORIU SE AFLA IN PROPRIETATEA STRAINILOR . INS NU SUFLA O VORBA . – ALT EXEMPLU – DE CE ROMANIA NU VREA SA DIGITALIZEZE CADASTRUL NICI DUPA 30 DE ANI ? MINCIUNA MINCIUNA MINCIUNA – SCARBA MI E == INS SPUNE CA SUNTEM 19 MIL IN ROMANIA – EUROSTAT SPUNE CA SUNTEM 18,3 MIL IN ROMANIA – CIFRA REALA . VEZI SCADEREA MASIVA A NUMARUL ELEVILOR SI A ALOCATZIILOR PT COPII . CIFRE PE CARE STAPANIREA NU LE POATE MINCIUNI .

      +4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    9 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.