„Game Over” pentru managerul repetent al Filarmonicii Arad, Doru Orban
Directorul interimar a fost numit astăzi în CLM
Acesta este ultimul articol despre Doru Orban. După o evaluare a activității manageriale la care a primit nota infimă 5,78, dar care a fost anulată după contestație din motive procedurale, „repetentul” Doru Orban și-a susținut cea de-a doua evaluare, între 12 și 16 mai… ca să piardă oficial şi definitiv scaunul de director al Filarmonicii. A obținut nota 6,68, cea de trecere (minimă) fiind 7. Un lucru e cert: nimănui din Filarmonica Arad nu-i va fi dor de Doru Orban.
În ultimii patru ani, activitatea fostului manager al Filarmonicii Arad a fost învăluită în scandaluri succesive, începând cu negocierea contractului colectiv de muncă, în 2019 (în al doilea mandat al lui Orban), urmată de greve pe același subiect și de sentința judecătorească privind o hărțuire a unei angajate, scandalul privind statul de funcții și Regulamentul de organizare și funcționare a instituției, apoi, în 2020, „telenovela redenumirii Filarmonicii arădene”, acuzații de fals în acte și abuz de putere și, nu în ultimul rând, obținerea unui nou mandat de manager cu o notă rușinos de mică (7,61) în 2021.
Ceea ce a pus capac tensiunilor în cadrul instituției de cultură a fost refuzul managerului de a investi în personalul artistic, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Arad devenind cea mai subdimensionată orchestră din țară, ceea ce, drept consecință, s-a resimțit și în performanța orchestrei. Planul primarului Călin Bibarț de a distruge – efectiv – Filarmonica, încercând să disponibilizeze și mai mulți artiști, în perioada pandemiei, 2021, a găsit un „aliat” perfect tocmai în omul care ar fi trebuit să apere drepturile angajaților săi, Doru Orban. Hotărârea de a concedia un număr mare de bugetari (nu doar din Filarmonică, din toate instituțiile subordonate Primăriei) a fost, în cele din urmă, blocată în Consiliul Local Municipal, dar să nu uităm, totuși, ce spunea primarul Bibarț în iunie 2021 despre concedierile plănuite: „Nu renunț!”.
Doru Orban a fost „protagonistul” a două investigații Special Arad, în care s-a pus lumină pe „miș-mașurile” administrative din cadrul Filarmonicii Arad, pe „clienții de casă” și pe achizițiile inutile și extrem de costisitoare în ultimii ani, în special în anul 2021:
Doru Orban a depus, bineînțeles, contestație şi acum, după a doua evaluare, însă de această dată comisia a respins-o ca fiind nefondată.
Conform informațiilor Special Arad, ordinea de zi a şedinței Consiliului Local Municipal de astăzi va fi suplimentată cu un punct ce prevede numirea unui director interimar, iar acesta va fi Sergiu Bacoş, liderul Sindicatului Artiştilor Filarmonicii Arad.
Comisa de soluționare a contestației a fost alcătuită din Florin-Sebastian Stana – consilier local USR PLUS, reprezentantul autorității locale, Silvia Sbârciu – managerul Filarmonicii de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca și Andrei Fermeșanu, managerul Operei Naționale Române din Iași.
Cum s-a derulat ultima evaluare a lui Orban?
Evaluatorii activității manageriale pe anul 2021 a lui Doru Orban au fost Vlad Mateescu – managerul Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, Ioan-Dragoș Dimitriu – managerul Filarmonicii Brașov și Cosmin Buruc – consilier local din partea PSD Arad, reprezentantul autorității locale.
Precum la prima evaluare din acest an (cea anulată), tema cea mai aprins discutată în cadrul evaluării a fost problema semnalată de Special Arad în repetate rânduri, încă de anul trecut: problema angajărilor… care lipsesc de ani de zile cu desăvârșire. Așa cum am menționat și în investigația Special Arad în martie, în momentul de față, Orchestra Simfonică are deja în componență atât de puțini artiști, încât efectiv nicio partitură nu mai poate fi redată ca la carte. Doru Orban a motivat neputința sa de a angaja artiști noi, și de această dată, cu bugetul insuficient alocat de Primărie, chiar dacă – și de această dată – cei doi directori de Filarmonică din comisia de evaluare i-au subliniat că acest lucru depinde, de fapt, în totalitate de manager și că există – dacă se vrea – pârghii de a gestiona bugetul astfel încât să economisească din alte departamente și să investească în personal, respectiv în performanța artistică. Nu în ultimul rând, consilierul local Cosmin Buruc i-a adus în atenția lui Doru Orban faptul că aceste probleme trebuie discutate cu ordonatorul de credite (acela fiind Consiliul Local Municipal) și nu cu primarul. „De câte ori ați venit în fața consiliului să etalați aceste probleme și de câte ori ați cerut buget pentru angajări?”, l-a întrebat consilierul Cosmin Buruc pe Doru Orban, precizând apoi că a fost o întrebare retorică: de fapt, niciodată.
De asemenea, managerul Filarmonicii a fost tras la răspundere și pentru acele achiziții dubioase, semnalate în investigațiile Special Arad, iar răspunsul acestuia a fost doar că acei angajați (de exemplu Branc Emanuel, șef birou Administrativ în cadrul Filarmonicii) și acele firme subcontractate (de exemplu DRAGOI ADI “ADI DRAGOI” PFA) sunt de vină, nu el. Cu alte cuvinte, s-a spălat pe mâini, ce nu-l implică direct, nu e problema lui… deși aceste achiziții implică direct tocmai instituția pe care o conducea.
Cum explică Doru Orban faptul că în ultimii ani a avut doar și doar apariții negative în presa locală și nu consideră, cumva, că ar fi responsabilitatea lui să mențină o imagine bună a instituției? – a fost o altă întrebare a consilierului Cosmin Buruc adresată lui Orban. Ceea ce a răspuns nu ne miră: când cel încercuit nu are nicio explicație pentru eșecurile sale, apelează la acuzații. În opinia lui, el este victima în toată această poveste de ani de zile, toată presa locală este aservită politic și dorește defăimarea lui, iar el nu a răspuns la nicio acuzație, respectiv nu a vrut să clarifice lucrurile și să salveze imaginea Filarmonicii, pentru că… ei bine, la această întrebare n-a mai avut nimic de adăugat.
În rest, toate nereușitele lui Doru Orban în 2021 „au mers” pe ideea că pandemia scuză orice, însă cei doi evaluatori, directori de Filarmonică, au demontat toate acele scuze și explicații, dovedindu-i că problema era, în orice circumstanță, managementul prost al Filarmonicii Arad. Nici măcar la anumite întrebări administrativ-tehnice nu a putut să răspundă Doru Orban, fiind extrem de clar pentru evaluatori că, în cazul lui, un singur cuvânt explică, de fapt, tot: incompetență.
UPDATE
Consilierii locali au votat astăzi în unanimitate numirea lui Sergiu Bacoş în funcția de director interimar al Filarmonicii Arad. De asemenea, tot în unanimitate, consilierii au aprobat revocarea de îndată din funcție a fostului manager, Doru Orban.
Comentariile portalului
DE-MI-SI-A!!!
Cladirea de pe str. Eminescu nu are aviz ISU!!! Sunt curios daca un control de la DSP nu ar gasi si alte probleme!
Cat de multa minciuna! Părinților li s -a comunicat prin intermediul învățătorilor despre relocare în imobil menționat. LNI ar fi trebuit sa fie școală europeana conform (...)