marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Directorul de instituție, afacerile cu banii Primăriei Arad și parandărătul. Cum se scurg zeci de mii de euro, anual, din pușculița publică în cea privată

    de Tomck@t | 27 septembrie 2021, 10:39 AM | Investigaţii | Topic special

    4

    Subiectul investigației noastre jurnalistice nu e nicidecum nou. Ne frapează însă că aspectele pe care le vom prezenta nu îi mai sperie pe „subiecți” în condițiile în care procurorii DNA au demonstrat nu o dată că au în atenție asemenea „scheme șmechere” de cheltuire a banului public. Da, e adevărat, la noi în „sat”, oamenii legii nu prea au mai apărut de ani de zile pe la instituțiile subordonate unităților administrativ teritoriale. Însă, poate o să o facă într-un final, mai ales că „mirosul” din jurul lor e împuțit în asemenea hal încât riscă să-i asfixieze nu numai pe ei, ci o întreagă societate. 

    Partenerul de nebunii și managerul la stat

    În caz că v-ați întrebat ce ar avea de câștigat un manager din decăderea continuă a instituției publice pe care o conduce, o debandadă orchestrată chiar de el… răspunsul ar putea fi destul de simplu: resursele și imaginea instituției pot fi folosite astfel în scop personal, cu ajutorul unui partener de „nebunii”, o firmă „sugativă” de bani publici.

    Rezultatul auditului intern cu privire la achizițiile astronomice ale Filarmonicii Arad, convocat de Primărie în anul pandemiei, 2020, a fost secretizat, în mod convenabil pentru directorul instituției, Doru Orban. Drept pentru care achizițiile au continuat fără deranj, însă avem impresia (și nu doar atât!) că sifonarea banilor publici și retrogradarea treptată a instituției de cultură (ca să cităm una dintre acuzațiile la adresa managerului) a trecut la un nou nivel.

    Mai nou, anumite evenimente ale Filarmonicii (vorba vine… „ale Filarmonicii”) – plătite din bani publici – nici măcar nu sunt organizate de Filarmonică, ci printr-un intermediar, de o persoană fizică autorizată numită DRAGOI ADI „ADI DRAGOI” PFA… despre care știm că nu e tocmai autorizată pentru organizarea unor evenimente culturale.

    Ce treabă are o firmă de protecția muncii cu evenimentele culturale și cine e acest DRAGOI ADI „ADI DRAGOI” PFA?

    Drăgoi Adi – sau Adi Drăgoi (sau DRAGOI ADI „ADI DRAGOI” PFA) – este, de fapt, o femeie, și este evaluator al riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională în sistemul de muncă, cu alte cuvinte Inspector Protecția Muncii. Are contracte, în acest sens, atât cu Filarmonica Arad, cât și cu Centrul Municipal de Cultură și Inspectoratul Școlar Județean Arad, dar îndeplinește aceeași sarcină și la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”. Semn că cineva din cadrul Puterii o iubește foarte tare pe respectiva.

    Acest PFA, înființat pe 12 septembrie 2007, colaborează însă cel mai bine cu Filarmonica, mai ales în ultimii ani… în care și-a dobândit din senin specializări radical diferite.

    Potrivit sicap.ai, din 1 februarie 2017 până în 2 septembrie 2021, a avut 21 contracte în valoare totală de 308.900 RON (63.691 euro), din care 12 cu Filarmonica Arad. Mai exact, cinci contracte au fost pentru servicii de securitate și sănătate în muncă, un contract pentru servicii de consultanță în izolație acustică și acustică interioară (!!!) (cea mai mare sumă: 99.850 RON, în decembrie 2019) și șase – cele mai multe, semn că la asta se pricepe cel mai bine când vine vorba de Filarmonică – pentru servicii de organizare evenimente culturale.

    De fapt, asta nu e tot.

    În această vară, DRAGOI ADI „ADI DRAGOI” PFA a început să vândă mai departe serviciile Filarmonicii pe cont propriu, o mică parte din artiștii Filarmonicii participând doar în calitate de „executanți” (așa cum apar în contractele individuale).

    S-au încheiat până acum două astfel de contracte, cu comuna Ghioroc în luna august și cu orașul Sebiș în luna septembrie.

    Contactat telefonic, primarul comunei Ghioroc, Corneliu Popi-Morodan ne-a recunoscut că acel contract, pentru concertul „Aqua Simfonic”, a fost negociat cu „un ONG, la recomandarea directorului Doru Orban, pentru că ei (n. red. – Filarmonica Arad) nu sunt organizați cu facturi și nu puteam să rezolvăm altfel contractul direct pe SICAP”. Primarul Popi-Morodan nu mai ține minte cum se numește acel „ONG”, dar în orice caz, din dorința de a oferi un altfel de concert la Ghioroc, a negociat în prima fază cu „domnii de la Filarmonică”.

    Așadar, acel ONG – care e de fapt un PFA – i-a fost băgat pe gât primarului de către Managerul Orban, cu pretextul că… din motive fiscale, doar așa s-a putut.

    Aqua Simfonic Sebis Opera Concert

    Celelalte contracte încheiate între PFA-ul Adi Drăgoi și Filarmonică, prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP), sunt și mai evident cu dedicație.

    Cel mai concludent exemplu este contractul de cumpărare directă prin SICAP DA22276806 din 23.01.2019, ofertă făcută de DRAGOI ADI „ADI DRAGOI” PFA, unde data de răspuns a Filarmonicii a fost de doar 3 minute (vezi imaginea de mai jos).

    Timpul de acceptare a ofertelor, ceea ce garanta semnarea contractului, a fost extrem de mic și la celelalte oferte acceptate de Filarmonică pe SICAP, pentru „Servicii de organizare evenimente culturale” (singura excepție a fost contractul DA24952378, 8 ore, dar tot în aceeași zi, 31.01.2020).

    oferta acceptata SEAP

    Nu avem cum să verificăm, decât să suspectăm, că sumele au fost ulterior împărțite pe cale amiabilă.

    De ce nu putea fi chiar Filarmonica organizatorul acestor evenimente?

    Ce fac angajații instituției exact pe acest departament? Ce face managerul, Doru Orban?

    Am încercat să luăm legătura, telefonic, cu Doru Orban, însă nici nu am apucat să-i spunem cu ce anume îl „deranjăm”. „Vă mulțumesc frumos, la revedere!”, a fost răspunsul lui sec, după care ne-a închis telefonul în nas.

    Managerul Doru Orban a fost acuzat în repetate rânduri că marginalizează și divizează cu bună știință o mare parte a Orchestrei Simfonice, în detrimentul actului artistic. Cu alte cuvinte, chiar și atunci când ar avea ocazia, Orban preferă să nu se folosească de „arsenalul” complet al Orchestrei, ci de mini-Orchestre improvizate. De curând, a apărut din senin și „Orchestra de cameră Adagio” (a nu se confunda cu Cvartetul Adagio!), despre a cărei componență exactă nu știe nimeni nimic, decât că e proiectul lui Doru Orban, care participă la anumite concerte alături de câțiva colaboratori, de regulă artiști ai Filarmonicii intrați la pensie. De exemplu, „La Băncuțe”. Oficial, însă, aceste mini-evenimente apar în comunicate ca fiind organizate în colaborare cu Filarmonica Arad. Ca și în cazul concertului „Aqua Simfonic” de la Ghioroc, pe al cărui afiș a apărut sigla Filarmonicii, chiar dacă instituția în sine n-avea oficial nicio treabă cu acel eveniment.

    Pas cu pas, cu ajutorul unor astfel de contracte „micuțe” în stânga și-n dreapta, Filarmonica devine, practic, o instituție falimentară, consumatoare nehalită de bani publici… dar cumva niciodată nu are bani pentru lărgirea personalului artistic. Și presupunem că managerului Orban îi merge din ce în ce mai bine din moment ce ține cu dinții de funcția pe care o deține… Așa că, am putea spune că degringolada prin care trece instituția pare extrem de rentabilă, convertibilă în bani „de buzunar” doar pentru o mână de oameni.

    Cu alte cuvinte, cu cât mai multe pierderi financiare înregistrează instituția, cu atât mai ușor pot fi „vândute” pe bucăți serviciile Filarmonicii… fără ca Filarmonica să aibă ceva de câștigat din „afacere”. Și, fie că administratorii orașului conștientizează sau nu, în mod indirect, tocmai Primăria Municipiului Arad – ordonatorul principal de credite al Filarmonicii – este finanțatorul acestor miș-mașuri.

    În loc de concluzie:

    Ca să înțelegeți mai bine… să ne imaginăm: eu, Doru Orban, numit, păstrat și garantat director al Filarmonicii Arad, cu binecuvântarea lui Falcă și încuviințarea lui Bibarț, aflat pe ultima sută de metri înainte de pensie, folosesc numele și faima (pierdută între timp) instituției în scop personal. Astfel că, la înțelegere cu unii conducători de UAT-uri, negociez participarea Filarmonicii la spectacole, îmi dau acordul să fie pusă pe afiș, după care, la primari, la înțelegere cu aceștia, trimit o „persoană fizică autorizată”, pe Adi Drăgoi, să negocieze sumele și să le încaseze. Ulterior, acest Adi Drăgoi urmând să-mi dea parandărătul, mie și celor câțiva aleși de mine să participe la concertul purtând numele Filarmonicii Arad, cu artiști plătiți oricum de Filarmonica Arad (adică de Primărie) și cu instrumente împrumutate fără bani (majoritatea) de la Filarmonica Arad.

    Așa-i că e ușor să faci afaceri fiind angajat al statului? Așa-i!

    Suntem curioși să aflăm – și asta chiar de la Primăria Arad – care sunt veniturile pe care s-a angajat să le aducă managerul Orban în momentul în care a fost „numit” încă o dată la conducerea instituției. Dar suntem curioși, iar asta ar putea să ne-o spună procurorii, și care sunt veniturile pe care Doru Orban le-ar fi putut aduce instituției, căreia i-a folosit numele, dacă banii i-ar fi încasat chiar instituția și nu cele câteva persoane pe care managerul le consideră „de-ale sale” și în consecință chemate la ciubuc pe banii primăriilor, adică tot ai statului pe care el îl reprezintă.

    Așa-i că e ușor să fii manager când nimeni nu te întreabă cum îți faci treaba? Așa-i!

    Primăriile din județ, în cazul nostru Ghioroc și Sebiș, chiar nu sunt interesate să știe cui dau banii publici când știu că pun numele unei instituții subordonate Primăriei Arad pe afișele lor? Chiar nu le pasă când directorul le spune că le trimite un apropiat, în cazul nostru Adi Drăgoi, și că acesta este „alesul” pentru drumul banilor publici?

    Așa-i că totul pare o sifonare de bani? Așa-i!

    În condițiile în care managerul preferă (și credem și noi că este extrem de convenabil și de „bănos”!) să devieze banii – pe care Filarmonica Arad i-ar putea primi direct, legal și chiar benefic – către o firmă (am putea să-i spunem căpușă?) prietenă, fără să se sinchisească că este subordonat unei alte entități, implicit primarului Bibarț, ce să mai credem noi? Că Orban este încurajat să o facă pentru ca nu cumva să comenteze, așa cum de altfel a procedat, când este anunțată disponibilizarea unor angajați? Sau sunt alte motive, mult mai ascunse?

    Și nu în ultimul rând… așa-i că primarul doar a glumit când a spus că va face ordine mai ales în privința instituțiilor subordonate Primăriei Arad? Așa-i… ne-am obișnuit, el doar glumește și noi, arădenii, cu atâta rămânem.

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

      • nu serios?pt Compania transport si salariile soferilor si vatmanilor-cele MAI MICI din tara?????sau voi habar nu aveti?ministerul transporturilor stie??iohanis-ala stie?premierul,stie?sau i informam noi cu o greva intr-o dimineata de varf??raspunsul vostru k SUNT bani la primarie,dar NU cere NIMENI!!adica sindikatele!asa ies din sindicakatul tram-ar sau al oradea-ei de nu va vedeti…si fac public pe TOATE site-urile-NATIONALE,salariul de mizerie,de 6 ori m.mic k si in U.E.-sau aia au 2 perechi de volane-pedale-manse-controliere,butoane??RUSINEE..

        0 voturi
        +1
        -1
    1. Cine este acest individ, (cenzurat de redactie) Adrian Drăgoi? De ce nu este cercetat de DNA?Sunt sigur că acest interpus politic (probabil PNL) a făcut „afaceri” și cu Centrul Cultural Județean și Centrul Cultural Municipal, deoarece aceștia sunt specialiști în tot felul de festivaluri. Să se facă o anchetă și la aceste instituții. Propun celor de la Special Arad să înceapă ei „demersurile”.Pe final propun celor 2 instituții, CCJ și CCM, niște festivaluri, care, deocamdată, nu sunt organizate în județul Arad,să mai facă și ei un ban neimpozabil.
      1.Sarmaliada veselă de la Socodor.
      2.Festivalul ardeiul de boia nărăvaș de la Apateu.
      3.Festivalul cărnaților și a virșlilor buclucași de la Hălmagiu.
      4.Festivalul plăcintei întinse bibarțiene de la Tîrnova, co-finanțat de Cristina Bibarț.
      Vă pupă cu drag, Mărioara de la Cimișoara……
      Mă scuzați, nu am găsit altă rimă !

      +11 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.