marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    „Trio de șpriț”, desființat de un consilier local în Sala Ferdinand! Un director plătit de Primăria Arad s-a făcut „frate” cu plagiatul și azi i s-a dat cu propriul furt peste față

    de Tomck@t | 11 martie 2021, 8:34 PM | Administraţie | Topic special

    9

    Numele lui Doru Orban devine – de fapt, a devenit deja – sinonim cu exact ceea ce n-ar trebui să intre în asociere cu o instituție de cultură de prestigiu: SCANDAL. Evaluarea finală a proiectului său de management pe următorii trei ani, care s-a consumat astăzi între ușile închise ale Sălii Ferdinand a Primăriei, a ajuns – inevitabil, am zice – tot un scandal. Un scandal ce a durat 4 ore… și, probabil, va mai continua.

    O isterie istorică a fost ședința-maraton de azi, la care cărțile păreau să fie aranjate dinainte dintr-o parte a baricadei… apoi toată procedura s-a dărâmat întocmai ca un castel din cărți de joc. Comisia de evaluare alcătuită din directorii Filarmonicilor din Timișoara și Râmnicu Vâlcea nu era preocupată cu scandalul, ci cu evaluarea proiectului… și bravo lor! Problema e că cei doi au fost mai mult decât îngăduitori cu Doru Orban, ca să ne exprimăm elegant. Cuvântul potrivit e: părtinitori. Pe de altă parte, al treilea membru al comisiei, consilierul local Cristian Galea a încercat să evidențieze minusurile mari din mandatele precedente ale lui Doru Orban, respectiv din mandatul propus pentru viitor, mandat care rămâne, în continuare, sub semnul întrebării.

    Cu alte cuvinte, consilierul Galea a fost singurul care s-a înhămat într-o luptă cu morile de vânt… și bravo și lui! Este, la urma urmei, membru al Comisiei de „Educație, cultură și culte” din cadrul Consiliului Local Municipal și dacă nu era el, evaluarea de astăzi ar fi mers „ca pe roate”, ca-n întrunirile comuniste despre sporirea normei de producție culturală și aplaudarea succeselor multilateral dezvoltate atinse în numele partidului. Toate astea în timp ce Daniela Andreica, această „matroană” a culturii arădene, agitată nevoie mare, făcea pe paznica de serviciu ca nu cumva să intre cineva nedorit (au putut intra doar cei înscriși pe liste), ba chiar a dat buzna la un moment dat să urle pe cei din sală – în mare parte, pe angajații Filarmonicii –  că nu au voie să facă așa ceva. Ce făceau? Îl aplaudau pe Galea. Era deja o pauză… după două ore de ședință ce nu părea să ducă niciunde.

    Și totuși… Rezultatul evaluării?

    Nu se știe. Deocamdată, tot nu, pentru că nu s-a ajuns la un numitor comun.

    Acuzațiile la adresa lui Doru Orban sunt suficient de grave și despre toate astea am mai tot scris. Un director respectabil și civilizat, cu coloană vertebrală, al unei instituții de cultură de prestigiu, în mod normal, și-ar fi dat deja, fără comentarii, demisia de onoare (indiferent că are dreptate sau nu). Evident, asta poate într-o altă parte a lumii, unde există onoare, unde cultura e înțeleasă cum trebuie, unde se caută soluții și se evită (Atenție! NU SE IGNORĂ! E o diferență aici!) scandalul, unde managementul oricât de defectuos este penalizat simplu, elegant și eficient… și unde (f)actorii culturali pun mână de la mână – vorba aia – ca să fie bine și să nu fie rău.

    În schimb, pe la noi:

    Doru Orban, managerul Filarmonicii este acuzat de ani de zile de incompetență, abuz de putere, hărțuire și chiar cheltuire flagrant de iresponsabilă a banilor publici. Pentru cazul de hărțuire, instanța a dat câștig de cauză reclamantei… dar ce contează o asemenea „chichiță” pentru prestigiul instituției arădene, nu-i așa? Iar legat de mai recenta cheltuire iresponsabilă a banilor publici, Primăria a convocat o comisie de anchetă internă. Am solicitat într-o adresă oficială Primăriei numele membrilor acelei comisii, dar deocamdată nu am primit niciun răspuns. Despre rezultatul acelui raport al anchetei interne se tace mâlc, de altfel. Din câte știm, a fost chiar… secretizat.

    După luni întregi de amânări, analize și discuții, astăzi, Doru Orban vorbea despre cât de frumos și cât de bine a fost totul sub conducerea sa, până în 2020… că acolo n-avem prea multe de analizat și comentat, firește. Apostrofat de un membru al comisiei de evaluare că ar trebui să vorbească mai degrabă despre proiectele de viitor, Orban spunea că va fi și de acum înainte totul frumos și bine, mai puțin anul acesta, că pandemia… încă și din nou, firește.

    Puncte pozitive la grămadă, să fie!

    Membrii Comisiei, directorul Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, Ioan Coriolan Gârboni și directorul Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, Petruț Constantinescu, dădeau impresia că sunt încântați de realizările și proiectele lui Doru Orban. Apreciau la maxim inclusiv lucrurile care nu țin neapărat de managerul Doru Orban. De exemplu, sala impozantă de concerte din Palatul Cultural și acustica acesteia, orga scumpă recent achiziționată (renovarea, cât și achiziția orgii au fost plătite de Primărie). Directorul Filarmonicii din Timișoara a mai apreciat ca un punct pozitiv și prețul biletelor (22 lei, cu 50% reducere pentru pensionari și studenți) și evenimentele gratuite în aer liber, cum ar fi Gala de Operă, Rock Simfonic în Cetate sau la ștrand, ori Festivalul „Iubiți Muzica Românească”. Niciunul dintre acestea nu sunt, de fapt, proiecte inițiate de Doru Orban, doar bifate, ca să fie în agendă. Calitatea evenimentului Rock Simfonic s-a diminuat an de an, acuză mulți melomani, iar Festivalul „Iubiți Muzica Românească” este de fapt rezultatul străduinței dirijorului Dorin Frandeș, sponsorizat de AFCN, bani obținuți tot de Frandeș.

    Cu alte cuvinte, membrii din Timișoara și Râmnicu Vâlcea ai comisiei voiau să fie atât de „obiectivi și imparțiali”, încât căutau să se agațe numai de părțile pozitive din proiectele lui Orban. Am avut impresia că ori au stat la un șpriț înainte de această evaluare, ori au programat-o pentru „după” succes.

    S-a punctat pozitiv Secția de Muzică din cadrul Facultății de Științe Umaniste și Sociale la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, facultate realizată în colaborare cu Filarmonica Arad, dar un proiect al UAV, nicidecum al Filarmonicii. A fost lăudat și planul lui Orban de a atrage un public tânăr, amintind aici tradiționalul eveniment anual „Tribuna Tinerelor Talente”. Comisia a mai fost „amețită” și de intenția de a implementa, anul viitor, Festivalul „Fanfarelor și Coralelor” și un proiect numit „Orgile Aradului”, la care Orban vrea să colaboreze cu Consiliul Județean. Totodată, și-a propus ca Filarmonica să tindă spre o creștere a încasărilor de minim 10% față de 2019 (care, din punct de vedere financiar, se pare că a fost un an bun – 15.000 plătitori de bilete, conform raportului lui Orban). „Numărul de spectatori la concerte sperăm să fie 500% față de 2020. Vom continua politica de implementare a tuturor genurilor de muzică, pentru public tânăr, senior, avizat, nepretențios și ocazional”, a mai spus Orban.

    „Continui să îmi respect colegii”

    Cea mai interesantă apreciere a comisiei de evaluare abia aici a urmat. Directorul Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, la adresa lui Orban: „Sunteți foarte curajos. În proiectul de management ați făcut referire și la momentele delicate ale instituției (…). Întrebare: care credeți că este rețeta succesului, pe care sper să o dețineți, în rezolvarea acestor asperități care în realitate fac mult rău?”. Răspunsul lui Doru Orban: „Punctarea unor momente mai sensibile în activitatea Filarmonicii nu poate fi taxată decât cu toleranță și înțelegere. Mă bazez pe înțelegerea colegilor și vom depăși împreună toate aceste momente, chiar dacă acest scandal a luat amploare, eu știu că are o încărcătură politică. Din acest motiv am refuzat orice replică și ieșire mediatică, în afara faptului de a lăuda instituția și a promova activitatea Filarmonicii. Continui să îmi respect colegii și administrația locală”

    Încărcătura politică la care face referire Doru Orban este faptul că liderul de Sindicat Mihai Dogaru este membru PSD. Dar acuză întreaga Orchestră și întregul Cor, oare, de încărcătură politică, vorbind între timp despre toleranță, înțelegere și răbdarecând este evident că relația managerului cu o mare parte dintre angajați ai Filarmonicii este defectuoasă de ani de zile? Nu putem să nu aducem în vorbă din nou și acea hărțuire a unei angajate, în urma căruia Doru Orban a fost nevoit să plătească daune morale în valoare de 10.000 lei, dar pe care – potrivit surselor noastre – instituția o va plăti, din banii publici. Asta în timp ce Doru Orban vorbește despre „respectul față de colegi”. Amănunte pe care o parte a comisiei de evaluare (cei doi directori de Filarmonică) le-a cam ignorat.

    Proiect copy-paste în proporție de 80%

    Consilierul local Cristian Galea a atras atenția comisiei de evaluare și asupra faptului că Doru Orban și-a falsificat propriul proiect de management: „Acest proiect este copy-paste după proiectul de acum 3 ani, 80% cuvânt cu cuvânt!”Galea a fost însă întrerupt de directorul Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea, motivând că… nu are timp de așa ceva.

    Consilierul Galea a mai evidențiat și multiplele greșeli gramaticale din proiectul de management al lui Orban, dar nu numai: „Am stat 25-30 ore să analizez proiectul și l-am analizat foarte amănunțit. Am aproximativ 200 de lucruri pe care aș vrea să le discutăm despre acest proiect. (…) Probleme grave de administrare a finanțelor, grave relații interne (luptă cu Sindicatul și cu unii dintre colegi), probabil grave acte interne. Avem probleme grave cu imaginea Filarmonicii. Alt aspect major: pentru mine este hotărâtor. Dvs. se presupune că sunteți un model al orașului și în ceea ce înseamnă cultura. Sunt foarte multe greșeli ortografice în proiect, cel puțin 10 pe fiecare pagină!”.

    Galea a fost din nou întrerupt de directorul Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea: „Nu se depunctează niciun fel de greșeală. Haideți să evaluăm un manager în cultură! Mi-am permis să vă întrerup pentru că nici timpul meu nu e normal să se ducă pe ceea ce nu are legătură cu proiectul”. 

    Pe cale să-și piardă răbdarea, directorul Filarmonicii de la Timișoara a spus că nu a mai trecut prin așa ceva niciodată de când face parte din comisii și că dacă știa ce-l așteaptă, nu venea.

    Galea, însă, a plusat: „Vreau dovezi, reprezint Consiliul Local și sunt finanțator. Sunt direct interesat să văd dacă banii au fost plătiți corect”.

    Din nou, a fost întrerupt de directorul Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea: „Depășiți limita! Nu este posibil să ne țineți aici ore întregi până vă lămuriți. Domnule director, vă rog să nu răspundeți! Abuzați și de timpul meu. Este exact ca și cum m-aș duce la școală și un elev mi-ar da două palme!”.

    Toate astea s-au întâmplat doar în primele două ore.

    Nervii au fost întinși la maximum și scandalul, circul, „epopeea lui Doru Orban” – spuneți-i cum vreți – mai mult ca sigur, nu se va opri aici. Deși, într-un fel sau altul, ar fi deja cazul!

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Nu poti sa afli adevarul cand ascunzi minciuna. Domnii consilieri stiu foarte bine ca auditul efectuat la filarmonica arata multe nereguli grave. Cu toate ecestea singura masura pe care primaria a considerat-o necesara a fost secretizarea documentului. Acest lucru s-a intamplat tocmai cand trebuia analizat noul proiect de management. Cand primaria nu doreste sa afle cat s-a furat devine foarte clar de ce trebuie mentinut acest manager.

      +21 voturi
      +1
      -1
    2. Cum adică „Dle director, vă rog să nu răspundeți!”?Sunteți avocat sau evaluator? Evaluatorii ar trebui să fie imparțiali și calmi. V-ați dat arama pe față, domnilor „evaluatori” cu atitudinea asta teatralo-isterică superioară. Se vede de la o poștă care vă sunt intențiile. Să nu vă imaginați că păcăliți pe cineva, dvs. și cei care v-au numit în această comisie de fațadă.

      +20 voturi
      +1
      -1
    3. Comisia de evaluare a d-lui director Orban e o gluma proastă. Se bazeaza pe reciprocitate si prietenie veche. Eu te evaluez pe tine, tu mă evaluezi pe mine și-amândoi om duce-o bine!. La concertul Sur Austru de pe ștrand în deschidere au fost 2 valori de la ….. ghici de unde ? Filarmonica Vâlcea. Probabil valorile
      directorului să mănâncă și gura lor o prăjitură de la Arad. Iar despre „faraoana” culturii arădene , stăpâna Festivalurilor de flori și cătlane stropite cu mici și bere și aruncătoarea de bugete la evenimente inexistente , ce să-i mai reproșezi? Eu aș întreba-o care a fost ultimul concert de la Filarmonică la care a fost ca spectator și care a fost ultima carte pe care a citit-o și mai ales când!

      +16 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.