miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    „Telenovela Doru Orban” continuă: în această săptămână se reia evaluarea managementului

    de Tomck@t | 9 mai 2022, 12:19 PM | Culise | Topic special

    2

    (foto: Maria Nicoleta Brola / Facebook)

    Nota 5,78 nu i-a convenit managerului Filarmonicii Arad, Doru Orban. Evident că nu, aceasta fiind o notă insuficientă pentru trecerea „examenului”, în mod normal însemnând eliminarea sa imediată din funcție. Nu și dacă contestația depusă se admite, ceea ce chiar s-a întâmplat. Am aflat pe ce s-a bazat contestația lui Doru Orban. De asemenea, se știe ce va urma.

    CE S-A ÎNTÂMPLAT:

    „Membrii comisiei de evaluare nu au respectat calendarul”, se arată în contestație, având în vedere că analiza raportului de activitate și referatelor-analiză trebuia făcută la data de 17.03.2022 și s-a făcut la 18.03.2022, conform procesului verbal întocmit și înregistrat. O fișă de notare pentru Etapa I s-a depus abia pe 21.03.2022 și s-a contestat faptul că un membru al comisiei (supleant) a participat la evaluare abia la Etapa a II-a (etapa publică, de interviu), „astfel că notarea ei pentru prima etapă, la o dată ulterioară desfășurării ei (21.03.2022) apare ca fiind participație străină față de comisia investită pentru data de 17.03.2022 și o încălcare flagrantă a Regulamentului de organizare și desfășurare a evaluării”, conform contestației depuse.

    De asemenea, în contestație se mai arată că „Raportul asupra rezultatului nu este motivat (…) membrii comisiei trebuie să elaboreze un raport motivat asupra rezultatului obținut de manager”.

    S-a contestat inclusiv faptul că presa a relatat despre ultima parte a evaluării, „la data de 21.03.2022 (când nu e finalizată procedura de evaluare)”. Este menționat în primul rând Special Arad, mai exact articolul „Au șters pe jos cu managerul Filarmonicii, Doru Orban”. În mod eronat, se insinuează că în articolul menționat a fost citat unul dintre membrii comisiei, consilierul local Codrin-Dacian Vlad, cu toate că nu există nicio declarație sau citare propriu-zisă în articol, decât relatarea evenimentelor din memoria subsemnatului, prezent la Etapa a II-a a evaluării. În acel articol Special Arad nici nu s-a menționat nota finală, de altfel, decât un zvon vag, că ar fi „o notă… la nivelul real al calităților sale (n. red. – ale lui Doru Orban) de manager, o notă infimă”. Trebuie precizat că niciunde în regulamentul evaluării nu se stipulează că presa n-are voie să relateze cele petrecute în timpul evaluării, apare doar mențiunea că nu se permite înregistrarea etapei de interviu, ceea ce nu a fost cazul. „Special Arad a fost prezent la acest interviu, dar nu am avut voie, conform procedurii, să intervenim (nici nu a fost nevoie!) sau să înregistrăm în vreun fel această sesiune de evaluare. Nimeni nu ne oprește, în schimb, să reproducem din memorie cele întâmplate și intens discutate” – am scris atunci. Cu alte cuvinte, una e înregistrarea / transmisia / transcrierea și complet altceva relatarea. Regulamentul este foarte vag  în acest sens. Ne întrebăm, firește, de ce?

    În contestație se menționează, totodată, apariția știrilor în aceeași zi și pe același subiect pe aradon.ro și glsa.ro (Glasul Aradului), care au făcut publică, pe surse, nota finală încă neînregistrată și a apărut și o declarație de presă a unui membru al comisiei, Codrin-Dacian Vlad, privind evaluarea și nota finală.

    CE VA URMA:

    Consilierii locali au hotărât pe data de 12 aprilie următoarele: se admite contestația lui Orban, se anulează evaluarea inițială și se va relua întreaga procedură, întreaga evaluare, dar cu membrii noi în comisie și anume: Cosmin Buruc – consilier local, reprezentantul autorității locale, Ioan-Dragoș Dimitriu – managerul Filarmonicii Brașov și Vlad Mateescu – managerul Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești.

    Reluarea evaluării va fi între 12 și 16 mai 2022, iar după cca. o săptămână (8 zile), în mod normal, ar trebui să se anunțe nota finală cu tot cu soluționarea eventualelor contestații.

    Comisa de soluționare a contestațiilor va fi alcătuită din Florin-Sebastian Stana – consilier local, reprezentantul autorității locale, Silvia Sbârciu – managerul Filarmonicii de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca și Andrei Fermeșanu, managerul Operei Naționale Române din Iași.

    Schimbarea față de evaluarea anulată este că de data aceasta secretariatul comisiei de evaluare va fi alcătuit din funcționari din cadrul Primăriei – de la Serviciul Resurse Umane, Serviciul Juridic, Direcția Economică și Serviciul Buget – și nu din cadrul Centrului Municipal de Cultură, cu excepția unui membru (Daniela Han) și a unui membru supleant (Alexandra-Maria Rus). Aceștia vor fi următorii, cu tot cu membrii supleanți: Monica-Elena Stoian, Adriana-Patricia Gavruța, Cristian-Sorin Contraș, Cosmin-Valer Dragu, Andrei Cișlariu și Alina-Simina Suingiu.

    În caz de absență, suspendare sau încetare a calității de membru al comisiei înainte de termen a unui membru titular din comisia de evaluare, respectiv din comisia de soluționare a contestațiilor, vor fi următorii supleanți: Csilla Aur și Cristian-Aurel Galea – consilieri locali, reprezentanți ai autorității locale, Teodor Niţă – managerul Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați, Kovács Emőke – managerul Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare, Ioan Matei – director în cadrul Ministerului Culturii și Kerekes Erzsébet Hajnalka – consilier la Ministerul Culturii.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. F bine ca a preluat Primaria partea de evaluare, de altfel CMC Arad, fără nicio bază legală, s-a ocupat timp de 7 ani de evaluarea managerilor de la Teatru și Filarmonica. Cum se poate ca o decizie a autorității locale să fie peste prevederile legii care spune foarte clar că evaluarea se face de către reprezentanți din cadrul aparatului de lucru al autotiății, atât la concurs, cât și la evaluare? Or, CMC Arad nu este aparastul de lucru al autoritatii, prin urmare toate evaluările făcute de CMC nu au respectat legea. Dar domnul Orban contestă doar când nu îi convine rezultatul și evident că a fost ajutat din interiorul CMC Arad unde intrenționat s-au lăsat suficiente motive pentru a depune contestație.

      (2) Comisia de evaluare este alcătuită potrivit prevederilor art. 16, care se aplică în mod corespunzător.

      1) Secretariatul comisiei de concurs este format din câte un reprezentant de la compartimentul de specialitate, dacă acesta există, de la compartimentul juridic, compartimentul economic şi de la compartimentul resurse umane, din cadrul aparatului de lucru al autorităţii.

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.