duminicã, 14 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Artiștii Filarmonicii Arad, solidari cu colegii de la Filarmonica de Stat din Sibiu. Tensiunile sunt similare cu cele din „perioada Orban”

  de Tomck@t | 27 februarie 2024, 12:02 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Artiștii Filarmonicii Arad știu foarte bine cum e să ai un loc de muncă toxic și o profesie faultată zilnic de un manager abuziv. Problemele Filarmonicii Arad s-au rezolvat de mai bine de un an, de când fostul director, Doru Orban, a fost eliminat din funcție. Situația tensionată este acum similară la Filarmonica de Stat din Sibiu. Artiștii din Orchestra Simfonică arădeană au transmis un mesaj de solidaritate pentru colegii lor.

  În urmă cu trei săptămâni, Sindicaliștii instrumentiști din cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu au declanșat o grevă de avertisment, afirmând că „sunt exploataţi cu bună ştiinţă de către conducerea instituţiei”. Neînțelegerile apărute în relația cu conducerea instituției sunt similare cu cele din perioada lui Doru Orban în fruntea instituției arădene, cel puțin unul dintre motivele de scandal fiind același: cei din Sibiu sunt și ei acum nemulțumiți de neîncheierea contractului colectiv de muncă, potrivit Digi24, care citează News.ro.

  Aceștia spun că în timpul negocierilor colective, angajatorul ar fi ignorat categoric propunerile sindicatului, respingând chiar prevederi copiate din actele normative, cum ar fi reglementările referitoare la munca suplimentară şi zilele de sărbătoare legală.

  Potrivit comunicatului transmis presei, „lucrătorii Filarmonicii de Stat Sibiu sunt exploataţi cu bună ştiinţă de către conducerea instituţiei, nu se respectă prevederile legale cu privire la timpul de muncă, timpul de odihnă, evidenţa orelor de muncă şi suplimentar lucrate, ori toate acestea din urmă sindicatul a dorit să le reglementeze prin contractul colectiv de muncă, dar conducerea instituţiei nu are niciun respect faţă de lege, iar prevederile legale mai mult îi încurcă. În acest context managerul instituţiei a ales nerespectarea legii şi săvârşirea de abuzuri asupra propriilor salariaţi, abuzuri prin nerespectarea timpului de muncă şi a prevederilor Codului muncii referitoare la cercetarea disciplinară, aplicând sancţiuni cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă cu încălcarea intenţionată a dispoziţiilor legale”.

  Artiștii Filarmonicii Arad au transmis un mesaj de solidaritate colegilor din Sibiu:

  „Dragi colegi de la Filarmonica Sibiu,

  Aveți întreg sprijinul nostru în aceste momente dificile pe care le traversați. Suntem alături de voi în lupta pentru respectarea drepturilor și condițiilor de muncă demne pentru artiștii filarmonicilor din întreaga țară. Suntem solidari cu voi și vă susținem în demersurile pe care le întreprindeți pentru a obține dreptate și echitate în relația cu conducerea instituției.

  Vă încurajăm să rămâneți uniți și hotărâți în lupta pentru drepturile voastre și să nu renunțați la valorile și principiile care definesc arta și creativitatea noastră. Sperăm că veți reuși să depășiți aceste momente dificile și că veți găsi soluții echitabile pentru problemele cu care vă confruntați”, anunță pe Facebook Artiștii Filarmonicii Arad.

  După mai multe amânări și evaluări reluate cu scandal, Doru Orban a fost eliminat din funcția de manager al Filarmonicii Arad cu o notă insuficientă (6,68) la ultima evaluare a activității.

  Filarmonica Arad se bucură de o atmosferă destinsă în culise și chiar de concerte cu săli pline de când director interimar, timp de jumătate de an, în 2022, a fost Sergiu Bacoș, membru al Orchestrei și fost președinte al Sindicatului Filarmonicii, precum și de când, de la începutul anului 2023, în urma unui concurs de ocupare a funcției, noul manager a devenit Laurențiu Muntean. Noul manager al instituției arădene de cultură va avea, luna viitoare, prima evaluare a activității, din primul său an de mandat.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.