joi, 30 mai, 2024

Special Arad Logo

  Au șters pe jos cu managerul Filarmonicii, Doru Orban

  de Tomck@t | 21 martie 2022, 6:29 PM | Administraţie | Topic special

  6

  (foto: Filarmonica Arad / Facebook)

  Nu cunoaștem, deocamdată, nota finală obținută de Doru Orban, managerul Filarmonicii Arad, pentru activitatea managerială de anul trecut, dar judecând după modul în care a decurs astăzi cea de-a doua parte a evaluării (singura, din cele două etape, care a fost publică), putem concluziona deja că Doru Orban poate să-și ia rămas bun de la scaunul de director pe care-l ocupă de patru ani. Cinci, dacă calculăm și interimatul din 2016.

  Dacă în locul unui depășit de vreme, slugarnic și habarnist pensionar cum e Doru Orban, Aradul ar fi avut norocul să aibă în fruntea Filarmonicii un manager precum cei doi din Comisia de evaluare – și anume Florin Estefan (managerul Operei Cluj-Napoca) și Carmen Rus (managerul interimar al Filarmonicii de Stat Oradea), tineri profesioniști, curajoși și cu viziune, ancorați în realitățile socio-culturale și posibilitățile administrative – poate că Filarmonica Arad nu ar fi fost astăzi o instituție literalmente falimentară, consumatoare nehalită de bani publici și cheltuitoare expertă de fonduri pe „bunuri și servicii” atât de scumpe și inutile, încât nici măcar Doru Orban nu le-a putut justifica în fața comisiei de azi.

  Tema cea mai aprins discutată în cadrul evaluării a fost problema semnalată de Special Arad în repetate rânduri, încă de anul trecut: problema angajărilor… care lipsesc de ani de zile cu desăvârșire. Așa cum am menționat și în investigația Special Arad în urmă cu două săptămâni, în momentul de față, Orchestra Simfonică are deja în componență atât de puțini artiști, încât efectiv nicio partitură nu mai poate fi redată ca la carte, iar de curând s-au mai pierdut încă cinci posturi.

  În încercarea de a răspunde întrebării „de ce, în tot acești ani, nu a scos la concurs posturile vacante?”, în afară de bolboroseli despre „nu s-a putut, că nu sunt fonduri”, Doru Orban jongla printre grămezile sale de dosare ca să dovedească comisiei de evaluare că Primăria i-a tot refuzat cererile. Din nefericire pentru actualul (deocamdată) manager al Filarmonicii Arad, din comisia de evaluare a făcut parte și consilierul local municipal Codrin Dacian Vlad, care a „faultat” orice minciună disperată a lui Doru Orban legată de angajări. Reamintim, Codrin Dacian Vlad a fost și în Consiliul de Administrație al Filarmonicii, însă doar două luni, fiind eliminat din post din considerațiuni politice și cu un mesaj administrativ subtil de „nu-ți mai băga nasul”. Atât consilierul local arădean, cât și directorul Operei din Cluj-Napoca, Florin Estefan, i-au explicat în schimb lui Doru Orban că managerul instituției este cel care trebuie să decidă cum și cu ce număr de personal poate să funcționeze cel mai bine instituția pe care o conduce… și nu primarul, căruia Doru Orban s-a adresat în privat, de fiecare dată. Mai mult, a subliniat Codrin Dacian Vlad, ordonatorul de credite al Filarmonicii Arad este Consiliul Local Municipal, la ale cărui ședințe ordinare Doru Orban nu s-a dus nici măcar o singură dată ca să ia cuvântul și să etaleze problemele (financiare sau de altă natură) cu care se confruntă Filarmonica. De fapt, cei care s-au dus în fața consilierilor să semnaleze situația dezastruoasă în care se află instituția au fost angajații, atâți câți au mai rămas, care s-au consumat psihic în ultimul timp, din proprie inițiativă pentru binele instituției, cu acest management defectuos al lui Doru Orban.

  În sfârșit, s-au spus lucrurilor pe nume franc în fața lui Doru Orban, „desființând”, punct cu punct, toate balivernele pe care Doru Orban le-a așternut pe hârtie în raportul său, pe care l-a și prezentat astăzi verbal, timp de o oră, în fața comisiei. Practic, nu exagerăm cu nimic dacă spunem că s-a șters pe jos cu Doru Orban. Special Arad a fost prezent la acest interviu, dar nu am avut voie, conform procedurii, să intervenim (nici nu a fost nevoie!) sau să înregistrăm în vreun fel această sesiune de evaluare. Nimeni nu ne oprește, în schimb, să reproducem din memorie cele întâmplate și intens discutate. Merită notate, astfel, câteva detalii prezentate de către Orban în discursul său de o oră.

  A vorbit cca. zece minute despre poziționarea geografică bună a Aradului, despre acustica superbă a sălii Palatului Cultural, despre Conservatorul arădean din 1833 (care nu mai există) – toate acestea fiind prezentate ca și cum ar fi „realizările” lui Orban –, despre turneele naționale și internaționale (de mai demult, cu mult înaintea mandatelor sale), despre colaborarea „fructuoasă” cu cele două universități arădene, a menționat de vreo trei ori Gala Elitelor Arădene (eveniment petrecut acum două zile… la care deși a fost invitată Orchestra Simfonică a Filarmonicii Arad, nu a fost organizat în niciun caz de către Filarmonică, iar pe de altă parte, subiectul evaluării lui Orban ar fi trebuit să se rezume la activitățile din 2021), a menționat la un moment dat și Zona Industrială de Vest (în încercarea de a vinde gogoașa cu sponsorizările dinspre sfera economică privată pe care, după cum a fost nevoit să recunoască în cele din urmă, le-a ratat cu succes), a menționat la un moment dat și colaborarea „excelentă” cu mass-media, numind printre altele inclusiv Special Arad… ceea ce este (sau mai degrabă: ar fi fost) foarte frumos, chiar am fi vrut și noi să avem o colaborare pozitivă (cum, de altfel, am mai lăudat anumite evenimente ale Filarmonicii, ocazional), dar adevărul este că Doru Orban, în special în anul 2021, a reușit contraperformanța de a mânji prestigiul aproape pierdut al Filarmonicii Arad cu scandalurile provocate de el și cu neputința sa de a păstra o relație normală și civilizată atât cu angajații săi, cât și cu presa locală. În anul 2021 a avut, în mare parte, doar apariții negative în presă… și nu numai în Special Arad. Vrem doar să subliniem că de la interviul Special Arad de anul trecut (pe care mai întâi l-a acceptat, ca apoi, în ziua interviului, să ne pașaporteze mai bine la Biroul de presă al Primăriei), Doru Orban nu ne-a mai răspuns deloc la telefon. Ultima oară, la investigația Special Arad din septembrie 2021, am fost nevoiți să-l apelăm de pe un număr cu care n-a avut contact până în acel moment, dar – evident – ne-a închis telefonul în nas când a auzit că este deranjat, din nou, de ziariști. A mai spus astăzi comisiei și că a trimis comunicate de presă despre evenimentele Filarmonicii. De cel puțin 3 ani de zile (cel puțin noi, Special Arad) n-am mai primit absolut niciun comunicat din partea Filarmonicii. Dar asta nici măcar nu contează atât de mult, cel puțin nu în comparație cu zecile de probleme semnalate astăzi, la evaluarea managementului său.

  Doru Orban a câștigat cel de-al doilea mandat de director anul trecut. Nu a avut, nici atunci, o treabă ușoară, pentru că s-au spus și atunci franc în fața lui Orban adevăruri grele și incomode, însă doar de către consilierul local Cristian Galea, ceilalți doi membri ai comisiei fiind suspicios de permisivi cu proiectul de management prezentat de Orban. Drept pentru care, a obținut atunci un calificativ rușinos, nota 7,61 (notă de trecere la limită, cea minimă fiind 7).

  Potrivit informațiilor Special Arad din culise, acum, Doru Orban a primit atât la prima etapă (de săptămâna trecută), cât și în etapa de interviu de astăzi, o notă… la nivelul real al calităților sale de manager, o notă infimă. Asta ar însemna că, în cazul unei note nesatisfăcătoare, se va înceta pe loc contractul actual de management și se va numi un director interimar.

  Citește și:

  „Dacă voi nu mă vreți”… CMCA mă vrea! Doru Orban nu pleacă așa ușor din fruntea Filarmonicii, dar se agită degeaba

  Ni s-a solicitat acordarea unui drept la replică de către directorul Centrului Municipal de Cultură Arad, Daniela-Pădurean Andreica. Îl acordăm

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. La vremuri grele este nevoie de oameni puternici. Orban a fost mai mult o unealta a celor care au risipit banii .In acest fel aradenii au ramas si fara bani si fara cultura. Felicitari membrilor comisiei pentru curajul de a pune lucrurile pe fagasul normal.

   +8 voturi
   +1
   -1
  2. Influența malefică a politicului putred din Arad își va arăta duhoarea la contestație, iar Doru Orban va rămâne în funcție. Ca și celelalte slugi fălkiste care huzuresc în funcții publice, distrugând ce a mai rămas bun în acest oraș și în acest județ de la care Dumnezeu și-a întors fața.

   0 voturi
   +1
   -1
  3. Ma indoiesc ca Falca mai are cu adevarat vreo influenta asupra deciziilor de mentinere a unui manager la carma unei instituii din subordinea CLM. Oare de ce l-ar interesa cine mai conduce Filarmonica? La fel de interesant ar fi cand se organizeaza concurs la Centrul Cultural Municipal unde de la infiintare, adica de acum 7 ani, nu s-a organizat concurs pentru functia de director..institutia fiind condusa de directorul adjunct. Primaria a uitat sa organizeze concurs vreme de atatia ani. Oare de ce se prefera aceasta situatie?

   0 voturi
   +1
   -1
  4. De Glad Varga nu pomeniti nimic_- Acest individ dubios care invarte miliarde cu culturii aradene si au tot feluri de invarteli,gen Zilele Aradului,Zilele Iepurasului, Targul de Craciun?!!!! Pe deasupra,nesimtitul de Glad Varga *broscoiul* care o da pe diferite site-uri cu protejarea mediului,vinde la stadionul UTA, cu ajutorul primarului Bibart bauturi racoritoare la preturi cu adaos comercial de 300%,fara a da bon fiscal.Mi-e rusine ca sunt roman,de aceea m-am si stabilit in Anglia.God save the QUINN………

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.