vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Directorul Filarmonicii Arad, Doru Orban, este acuzat de Sindicat că are interese ascunse și pune piedici contractului colectiv de muncă

    de Raluca Medeleanu | 12 aprilie 2019, 3:47 PM | Administraţie | Topic special

    0

    Sindicatul Filarmonicii de Stat Arad este de părere că există interese ascunse legate de întârzierea semnării contractului colectiv de muncă. În acest sens, Mihai Dogariu, Tiberiu Varyas, Claudius Nichitean și Cristian Neagu, reprezentanții sindicatului, au organizat astăzi o conferință de presă prin care au dorit să aducă în atenția publică faptul că au făcut mai multe sesizări organelor abilitate, dintre care și Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad. De asemenea, atenționează că „adună tot mai multe probe” pentru a pune lumină pe anumite nereguli legate de partea organizatorică a instituției.

    Deși conducerea Filarmonicii susține că amânările negocierilor contractului colectiv de muncă au de-a face cu faptul că se așteaptă ca bugetul Aradului să treacă de vot în Consiliul Local, sindicaliștii (mai exact 80% din angajații Filarmonicii) sunt de altă părere -invocând o prevedere legală care spune că în situațiile în care nu există contract de muncă semnat- negocierile pot începe oricând.

    „Într-adevăr există un astfel de articol care spune că negocierile nu pot începe înainte de aprobarea bugetului, dar asta doar în cazul în care există deja un contract. La noi nu mai există un contract încă din 2014, sau din 2011, încă de pe vremea managerului Văcean”, spun aceștia, subliniind că deși unii îi acuză că parcă n-ar fi mulțumiți de niciun manager al Filarmonicii, ei doar arată cu degetul neconcordanțele legale.

    „Nici în mandatul lui Văcean, nici acum, nimeni nu a făcut acest contract de muncă. Mai trist este că în timpul mandatului lui Văcean au început convorbirile și negocierile inclusiv cu reprezentanții autorităților locale care, după ce au văzut modul de abordare al domnului Văcean, au părăsit și consiliul de administrație și discuțiile și tot. La fel ca și acum, noi am sesizat și atunci autoritățile locale, fără niciun rezultat, după care, încercând să avem o atitudine preventivă, o dată cu noua conducere, în vara anului 2017, am început niște negocieri informale. Pur și simplu ne-am consultat cu privire la anumite probleme, cum să facem cât mai bine pentru fiecare parte, să existe un compromis. Când am ajuns formal la un consens, am făcut toate hârtiile care sunt obligatorii și am început negocierile, care după lege trebuie să se termine în maxim 60 de zile. În luna februarie, am căzut de acord la un compromis, am semnat atunci procesul verbal de cădere de acord, după care a venit domnul manager Orban și a înaintat spre semnare un contract în care erau foarte multe modificări”, ne-a spus Mihai Dogariu.

    Doru Orban – acuzat că taie și adaugă cu pixul, după bunul lui plac

    Sindicaliștii afirmă că modificările au fost făcute după ce aceștia au semnat că sunt de acord cu forma finală , că acest lucru nu era în atribuția sa și modificările nu au fost observate de ei, ci de Federația Cultură și Mass Media „FAIR – MediaSind” de la București, care a trimis ulterior o adresă, în mai 2018, directorului Orban, prin care stipulau că există neconcordanțe între cele două variante: „Având în vedere conținutul Contractului Colectiv de muncă din Filarmonica de Stat Arad, negociat și adoptat de părți, vă sesizăm o serie de neconcordanțe între textul adoptat de comisia de negociere și textul transmis prin poștă către FAIR-MediaSind. Vă transmitem alăturat, marcate cu culoare roșie, diferențele constatate (…) cu rugămintea de a dispune corectarea acestora, în vederea semnării Contractului colectiv și înregistrarea acestuia la ITM Arad” – se arată în adresa cu numărul de înregistrare 1036/16.05.2018.

    Potrivit sindicaliștilor arădeni, rugămintea nu a mai fost dusă la bun sfârșit pentru că managerul Filarmonicii ar fi răspuns că, din punctul lui de vedere, nu a făcut nimic incorect.

    De ce se tot tergiversează semnarea contractului colectiv de muncă?

    De ce sindicaliștii se lovesc de uși închise și cui folosesc modificările aduse de Orban pe care le-ar fi supus formei din 2018 a contractului? Acestea sunt întrebările pe care le-am adresat reprezentanților sindicatului Filarmonicii de Stat Arad  și am fi dorit să i le adresăm și managerului Doru Orban, însă nu am reușit să îl abordăm telefonic deși l-am apelat de mai multe ori. Potrivit lui Mihai Dogariu, lipsa documentului scade puterea de decizie a angajaților din cor/orchestră și dă posibilitatea să se externalizeze anumite atribuții (în sensul că angajaților Filarmonicii li se „închide gura” când vine vorba de deciziile din comisia artistică sau cea de disciplină), lucruri care ar fi fost altfel reglementate prin contractul colectiv.

    Sindicaliștii spun că au adus în atenția autorităților locale mai multe nereguli pe care le-au constatat, însă după o întâlnire de la începutul anului 2019, în care reprezentanții Primăriei Arad le-au promis că „se vor ocupa de probleme”,  ulterior nimeni nu ar mai fi fost disponibil să se mai întâlnească cu ei dintre cei aflați „la putere”. Mai mult, când au reușit să aibă o întâlnire cu anumiți consilieri locali municipali aflați în opoziție, întâlnire avută în incinta Palatului Cultural, s-ar fi trezit cu un agent de Poliția Locală chemat de manager pentru a opri întâlnirea.

    Există o reală îngrijorare în rândul multor angajați de la Filarmonica de Stat legată de transparență, aceștia simțind că Filarmonica nu mai funcționează instituțional, ci mai debrabă ca un soi de entitate privată, cu activități tot mai multe pe bază de proiecte întocmite cu dirijori, soliști, organizații din afară. În baza unui contract colectiv de muncă bine întocmit, organizarea Filarmonicii ar putea fi făcută mult mai „ca la carte”, iar asta  „deranjează anumite interese obscure”, cred aceștia.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.