duminicã, 25 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule – Ku Kultura pe leșuri călcând

  de E. Nola | 23 mai 2022, 9:10 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  4

  Chiar dacă știu că un articol despre cultura arădeană nu va face audiență și nici ecou, abordez subiectul, având în vedere faptul că săptămâna trecută la Arad a fost ca la sfârșitul perioadei de veghe a santinelei din povești: raportez, în timpul serviciului meu nu s-a întâmplat nimic deosebit!

  Adică de ce să mai luăm la rând ieșirile în decor ale lui Bibi sau Cionca? Sau ce rost are să mai repetăm intervențiile agramate despre rolul său plenipotențiar ale lui Gheorghe Falcă?

  Previzibile, nu schimbă nimic, nu aduc nici în plus din moment ce s-au cantonat de mult în minus infinit.

  Tocmai de aceea comentăm două așa zise fenomene culturale din Arad. Așa zise fiindcă sunt culturale doar cu numele, în spatele lor tronând acel minus infinit politic despre care am pomenit mai sus și în care orașul s-a scufundat din îndepărtate timpuri.

  Începem cu proiectul legat de clădirea fostei fabrici de automobile MARTA.

  marta2

  Aflăm din comunicatele primăriei că Domnul Ilie Cheșa, viceprimarul PSD acceptat de Falcă, se ia în serios, așa că în scurt timp CLM-ul va putea vota despre înființarea așa-numitei sau numitului HUB mARTA, un fel de centru cultural care va funcționa în acea clădire deocamdată aflată în paragină și acoperită de privirile scrutătoare cu niște plase (link). Ideea, la prima impresie, nu este rea, numele nefiind în mod sigur invenția Domnului Cheșa, dar ca în orice legat de politicul din Arad, dracul, ca să nu spunem Satana, se ascunde în amănunte.

  Plasele încă sunt pe clădire, bani deocamdată există doar pentru executarea documentației, însă noua „instituție” subordonată primăriei are deja și organigramă. Din care reiese că vor fi 15 angajați în frunte cu directorul, contabilul șef și șefi ai unor departamente pe care le visăm în coșmarurile noastre despre administrația arădeană: juridic, resurse umane, proiecte, administrativ și achiziții publice. Deci din 15 angajați șapte sunt șefi care nu au treabă cu activitatea concretă a „HUB”-ului, nimic despre conservare, organizare de evenimente, nimic concret despre ce va face, cu ce se va ocupa noua instituție, probabil oarecum subordonată de fapt Centrului Cultural Municipal, o altă instituție care vorbește despre cultură în timp ce îngurgitează politică.

  marta3

  De altfel, această grabă în a mai crea o instituție așa zisă culturală de inspirație politică, această înverșunare de a subordona culturalul politicului, caracteristică regimurilor absolutiste, ne duce direct la pierderea motivului de la care pornim: în loc să se creeze o instituție de cultură autonomă, eventual legată de celelalte instituții – în cazul acesta de muzeu, de exemplu – se insistă pe o structură politică subordonată liderului politic din totdeauna.

  MARTA a fost prima fabrică de automobile – turisme, autobuze, camioane – și de motoare de avion din această parte a Europei. În loc să se folosească de acest dar, să pornească de aici, s-a ajuns la deturnarea temei spre ceva politic-administrativ. În loc ca istoricii, oamenii de artă, eventual chiar reprezentanții domeniului tehnologiei să ne spună cum ar fi bine, vine domnul Cheșa și ne spune cine vor fi angajații instituției existente deocamdată pe hârtie.

  În loc, de exemplu, să se intereseze la Mercedes-Benz (firma care din 1914 a preluat Marta) – au un muzeu de nouă etaje – ce documente sau piese din trecut au, ce s-ar putea folosi, eventual dacă ar fi interesați de o colaborare, politicul arădean neinstruit, neorientat și habarnist, creează o nouă instituție culturală care să raporteze anual ce și cum șefului politic.

  marta4

  Politicul din Arad, de când e dominat de pseudoliberalii conduși de Gheorghe Falcă, calcă pe leșul tradiției arădene. Prin preluarea de politic a tuturor instituțiilor culturale, oamenii de cultură din Arad devin sau slugi ai politicienilor sau se dau la o parte și pleacă spre alte zări.

  Nu are rost să le luăm la rând, toate instituțiile de cultură, începând cu teatrul și terminând cu revista Arca, sunt supuse efectiv deciziilor politicului caracterizat printr-un analfabetism cultural avansat și permanentizat. Ajunge doar să dăm exemplul Filarmonicii – ajungând astfel la cel de al doilea exemplu –, o poveste tipică care tocmai a ajuns la un punct de cotitură. Directorul Orban, așa cum se poate vedea din nenumăratele articole publicate în Special (link), este exemplarul tipic al impostorului pus șef peste un domeniu cultural de către politicul arădean. Având încă sprijinul omului „tare”, efectiv nu poate fi dat la o parte, chiar dacă este evident și pentru cei care nu umblă la concerte simfonice că habar nu are cum se conduce o astfel de instituție.

  marta5

  Cu alte cuvinte, politizată mai ca pe vremea lui Ceașcă, ca să ajungi într-un post de conducere în cultura arădeană nu de competență și talent ai nevoie, ci de obediență și servicii pentru cei care te numesc în funcții. Este exclus să ajungi director la filarmonică, teatru, muzeu – de casele de cultură ale orașului și municipiului nu are rost să mai pomenim aici – dacă ai idei proprii, concepții care vin din pregătirea și chemarea ta. Nu, calitatea ta principală pentru aceste posturi trebuie să fie obediența și slugărnicia. Nu contează că ești habarnist, ceea ce contează este să asculți ce ți se transmite de sus.

  Problema e că în cultură, acolo unde creativitatea, personalitatea și talentul sunt vitale și decisive, habarnismul în tandem cu slugărnicia duc la moarte sigură.

  Moartea culturii, desigur…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Primăria nu e în stare să își administrezele spațiile culturale pe care le are de ani de zile în administrare , vorbim de cele 3 cinematografe – Arta, Gai și Solidaritatea, două dintre ele neavând activitate nici după ce nu mai sunt centre de vaccinare, iar Arta cu doar un film pe săptămână. Nu mai vorbim despre cinema Dacia, care a fost dat in administrarea Centrului Municipal de Cultura de acum un an de zile, dar in continuare acolo functioneaza o biserica. La care se mai adauga cladirea Preparandiei, un spatiu cu mult potential, dar folosit mult prea putin. La toate astea mai infiintam o institutie de cultura, Atentie, noul centru va fi superior Centrului Cultural care e doar un serviciu public de interes local. Deci facem o institutie nou-nouță cu atribuții care se suprapun peste cele ale Centrului Municipal de Cultura.

   +6 voturi
   +1
   -1
  2. La MARTA s-ar potrivi un muzeu al automobilului. De ce nu mutăm un muzeu al tehnicii la filarmonică, iar la cinematograf un atelier de sudură? Sau o cârciumă. Dacă tot ați dat Teatrul Vechi, ce rost mai are cultura? Teatrul Vechi ar putea fi recuperat dacă ați ceda în schimb cinematograful de pe Eminescu. Dar acela este mult mai măreț dacă va mai rămâne închis două sute de ani.

   +6 voturi
   +1
   -1
  3. Primăria nu poate să cedeze cinematograful de pe strada Eminescu, acesta este în proprietatea publică a Municipiului Arad! Este ilegal, și probabil că nimeni ar comite o astfel de ilegalitate, să cedezi un bun care este proprietate publică. Primăria este obligată să refuncționalizeze spațiul și să îl deschidă ca cinematograf. Dar aceeasi lege trebuie aplicată și pentru cinema Dacia care nu se știe conform cărui document este de mai bine de 10 ani de zile o biserică când el este de fapt în proprietatea Municipiului Arad.

   +8 voturi
   +1
   -1
  4. Dar se vede de multă vreme că totul e un furt pe față din bani publici, ”cultura” e bună pentru asta și pentru imaginea celor care apar mereu în prim-plan la tot felul de prostii regizate, cu titluri de presă pompoase! Al treilea ”centru cultural”, lăsați-o încolo de treabă! Și într-adevăr, ce caută biserica la ”Dacia”, unde se duc banii pentru renovări și re-renovări, dacă omul nu are niciun avantaj din toate astea? Pe vremuri, mai mergeam la filarmonică, la teatru și la bibliotecă, acum nu mai e nimic la fel. La un spectacol gratuit de anul trecut, nu am avut loc să inrăm, locurile fiind ocupate de ”protipendadă”, adică de cei care, teoretic, organizau asta pentru comunitate. Iar la celelalte instituții, nu mai are rost să mergi, nimeni nu are timp de tine, au alte preocupări. Ne prefacem că nu știm că banii ajung tot la politicieni? Și încă nu e în mod oficial campanie electorală, o să ne iasă pe nas ”evenimentele”, inculților cu funcții și diplome, pe care le plătim, atenție, în continuare, tot noi. Exact cum spuneți, suntem sub cizma ”politicului caracterizat printr-un analfabetism cultural avansat și permanentizat”.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.