marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Este strigător la Cer!, spune primarul din Olari despre așa-zisul concurs organizat de secretara sa și câștigat de… soția sa!

    de Alin Olteanu, Mihai Todoca | 20 februarie 2019, 7:34 AM | Dezvăluiri | Olari | Telefonul cititorului | Topic special

    7

    România. Arad. Olari. Concurs pentru ocuparea unui post de asistent medical. Din două candidate, câștigă soția primarului. Cum este normal, într-o țară civilizată, cea care se consideră nedreptățită pentru că a pierdut și, în plus, are mai multe prevederi legale (încălcate, credem noi, în cazul de față) de partea sa, reclamă totul la presă, considerând probabil că procurorii se pot autosesiza ulterior pentru a face lumină. Citiți în continuare amănunte îngrijorătoare despre cum este organizat un concurs pentru un post de asistent medical într-o localitate mică, parcă nebăgată în seamă de mulți. Până azi.

    Primarul localității Olari, Petre Răuț, este acuzat de o tânără din localitate că a scos la concurs un post de asistent la cabinetul medical din cadrul școlii din Olari, iar acest post este cu dedicație pentru nevasta edilului.

    Contactați prin telefonul cititorului (0749.629.228), am aflat de la Petronela Dema că, exact în aceste zile, la Primăria Olari s-a scos la concurs postul despre care vă spuneam anterior. Aceasta spune că s-a înscris și ea la concursul respectiv și că încă dinainte de proba scrisă, probă care s-a desfășurat în cursul zilei de ieri (luni – 18.02.2019), primarul Petre Răuț i-ar fi transmis că ar fi bine să se retragă, deoarece postul ar fi pentru soția sa.

    „S-au făcut presiuni să nu mă înscriu la concurs”

    „Înainte de toate, vreau să vă spun că am aflat întâmplător de acest post scos la concurs. Cred că au făcut tot posibilul să ascundă acest concurs de ochii lumii. O să vedeți inclusiv într-una din fotografiile pe care vi le-am trimis cum anunțul este pus într-un colț de avizier și parțial acoperit cu alte anunțuri. Dar mai mult, domnul primar mi-a transmis, indirect, că ar fi bine să mă retrag din concurs. El a și vorbit cu patronul fratelui meu să-i transmită acestuia, iar apoi el mie, să mă retrag”, spune Petronela Dema. Am stat de vorbă și cu fratele acesteia, Claudiu, care susține excat aceleași declarații.

    Ba mai mult, tânăra spune că i se pare cel puțin dubioasă componența comisiei pentru organizarea concursului de ocupare a unui post de asistent medical. Din documentele fotografiate și transmise pe adresa redacției noastre, reiese că în componența acestei comisii au fost secretarul comunei, un consilier asistent din Compartimentul Urbanism, un consilier asistent din Compartimentul Agricol și un inspector de la Compartimentul Contabilitate Financiar și Resurse Umane. Adică persoane cu profesii care nu au nimic în comun cu domeniul medical.

    Documentându-ne pentru a vedea dacă această componență a comisiei respective este în regulă și am ajuns la H.G. 286/2011, pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice.

    Astfel, la Art. 8 (2) este specificat clar că „Persoanele nominalizate în comisia de concurs şi în comisia de soluţionare a contestaţiilor, cu excepţia secretarului, sunt persoane cu pregătire şi experienţă profesională în domeniul postului pentru care se organizează concursul”. Iar în cazul de față nu pare să fie vorba despre așa ceva.

    Ba mai mult, Art. 8 (7) spune că „Pentru instituţiile publice din sistemul sanitar, din comisia de concurs face parte şi un reprezentant al organizaţiei profesionale, în condiţiile prevăzute de lege”. Ori nici această prevedere a legii nu peste respectat, iar Art. 8 (8) specifică faptul că „În situaţia în care în cadrul instituţiei publice nu există specialişti în profilul postului scos la concurs, în comisia de concurs pot fi cooptaţi specialişti din afara unităţii”.

    DSP-ului nu i-a fost solicitat sprijinul

    În consecință, am luat legătura cu directorul Direcției pentru Sănătate Publică Arad (DSP Arad), Constantin Cătană, pentru a vedea dacă Primăria comunei Olari a cerut cumva sprijinul DSP în organizarea acestui concurs și, eventual, trimiterea unui reprezentant în comisia de concurs. Cum era de așteptat, Constantin Cătană ne-a făcut referire la aceeași H.G. 286/2011, actualizată în 2018. Acesta ne-a adus în vedere exact paragrafele menționate de noi puțin mai sus și, după ce s-a documentat în cadrul instituției pe care o reprezintă, ne-a explicat că Primăria Olari nu le-a cerut sprijinul în această speță. Cu toate acestea, se pare că Primăria Olari nu este tocmai străină de DSP, fiindcă la începutul anului trecut (în ianuarie 2018), primăria a contactat Direcția de Sănătate Publică pentru a se interesa despre cum poate fi înființat un astfel de post de asistent medical în cadrul cabinetului medical de la școala din comună„Răspunsul nostru a fost unul simplu și clar. Anume că acel post poate fi înființat respectând condițiile H.G. 286/2011”, spune directorul DSP Arad.

    Cum spuneam, proba scrisă a concursului a avut loc ieri (luni), iar mâine ar urma să aibă loc proba orală. În urma probei scrise, Petronela Dema a fost respinsă, cu 33,76 puncte, în vreme ce Marișca Răuț (soția primarului Petru Răuț) a fost admisă cu un punctaj de 69,91.

    „Oralul” – „Cu cine să-l discuți?… cu secretara?”

    „Nu a fost cum trebuia să fie, din punctul meu de vedere. Mi s-a părut foarte ciudat ca cineva de la Urbanism să elaboreze subiecte legate de un post de asistent medical. Am candidat pentru un post de asistent medical la cabinetul școlar, nu pentru unul de contabil, nici de secretar sau în agricultură. Cum ați văzut, eu nu am trecut de proba scrisă. Dar și aici este un lucru interesant. La punctul 1, nu am știut absolut nimic, dar în bibliografia dată de această comisie nu am găsit absolut nimic legat de întrebările de la acest punct. Mai mult decât atât, nu pot să îmi imaginez ce am fi putut discuta la proba orală, din moment ce nimeni din comisia respectivă nu are studii sau experiență în acest domeniu. Am întrebat ieri, în cazul în care trec, cine este în comisie? Mă așteptam să fie medicul de familie sau vreun asistent cooptat din afara instituției. Cred că dacă nu au un medic în instituție puteau să-i solicite chiar și medicului din comună să fie în această comisie. Ideea era să fie cineva care să aibă competenție cât de cât în acest domeniu. Să nu mai vorbim despre anunțul concursului, care era ascuns într-un colț al avizierului, parțial mascat de alte anunțuri. Pe anunțul concursului nu se vede data redactării acestuia. Și, cum o să vedeți și în fotografii, probele de concurs sunt anunțate ca fiind în 18.02.2018 – cea scrisă, respectiv în 20.02.208 (chiar așa scrie -n.red)- interviul”, ne-a povestit Petronela Dema.

    Petronela Dema, tânăra care ne-a contactat în legătură cu această speță, este absolventă a Facultății de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară din cadrul UVVG, iar până recent a lucrat într-o clinică privată, la o secție de Chirurgie Generală.

    Ce spune primarul?

    Fiind foarte curioși să aflăm ce poate spune primarul despre, clar!, acest simulacru de concurs, am  luat legătura cu primarul Petru Răuț, l-am contactat telefonic.

    „Nu este adevărat. Nici vorbă de așa ceva. Nici măcar nu am vorbit cu fratele acestei domnișoare. Mă înțeleg foarte bine cu familia lor. Fata a fost colegă de clasă cu fiică-mea, Dumnezeu s-o odihnească. Putea să se înscrie oricine la concurs. Puteți să vedeți că a fost pus la transparență. S-a făcut tot ce a trebuit. Acum, dacă soția mea este asistent medical, nu mai are dreptul să se înscrie la concurs? Acest post este finanțat de DSP. El trebuia să fie înființat de foarte multă vreme la școli. Că l-am înființat eu acum, că vreau să fac și eu lucruri bune pentru comunitate și pentru copiii din Olari, nu cred că trebuie să fiu de vină. Credeți-mă că nu am nici cea mai mică idee de ce sunt acuzat. Vă pun la dispoziție toate concursurile de când am devenit eu primar. La un moment dat chiar pe Petronela am chemat-o să lucreze în cadrul Primăriei. Aveam posturi pentru angajați și nu veneau oameni să se angajeze. Cred că s-a întâmplat prin 2017. Pe fratele ei l-am chemat să lucreze ca șofer la noi la Primărie. Nu văd ce aș avea eu cu ei”, ne-a povestit primarul Petru Răuț.

    Cât despre elaborarea subiectelor pentru concurs și cine a fost persoana care le-a elaborat, primarul spune că nu știe. „Există o comisie care s-a ocupat de concursul ăsta. Eu n-am nici o treabă cu asta”, spune Petru Răuț. În ceea ce privește legalitatea constituirii comisiei și faptul că din această comisie ar trebui să facă parte, conform H.G. 286/2011, persoane cu pregătire şi experienţă profesională în domeniul postului, primarul comunei Olari spune că: „Nu știu. Doamna secretară de la noi a studiat pentru fiecare comisie în parte, a căutat în lege. Știu că a avut o discuție și cu cei de la DSP. A vorbit și cu cei de la Sântana, care au organizat un asemenea concurs, ea lucrând acolo 12 ani. Și a organizat acest concurs”.

    Totodată, Petru Răuț spune că nu înțelege pentru ce se face atât „tam-tam”.

    „În urmă cu câteva luni, chiar înainte de sărbătorile de iarnă, chiar unchiul fetei respective a fost angajat la Agricol la noi. Deci, chiar nu-mi dau seama de ce fac atât tam-tam. Pentru ce anume? Acum cred că e rea voință. Sau, acum, dacă stau să mă gândesc… viitorul soț al Petronelei este președintele tineretului PSD de la Sântana și nu știu dacă nu acuma urmăm calea aia politică. Chiar nu înțeleg, din moment ce eu i-am chemat să lucreze în cadrul Primăriei în urmă cu un an de zile. Eu cred că până acum am fost foarte transparent în orice concurs am organizat la Primărie. Nu am absolut nimic cu nimeni. Iar despre soția mea… dacă e soția mea, nu mai are dreptul să lucreze nicăieri, fiindcă e soția mea? Doamne iartă-mă, că și în alte localități sunt cazuri în care soțiile primarilor lucrează în astfel de instituții. Doamne iartă-mă!… Este deja strigător la Cer”, mai spune Petru Răuț, primarul comunei Olari.

    ***

    Că a „dat-o” primarul pe politică este treaba dânsului. Noi nu o să politizăm nimic. Așteptăm să vedem ce spun organele competente despre aplicarea legii la Primăria Olari, mai ales că unele dintre informațiile de mai sus sunt… „strigătoare la cer”.  Și, încă o dată, pentru că nu e treaba noastră să dăm verdicte, vă spunem că așteptăm să verifice cineva cum a fost organizat concursul. Și dacă sunt vinovați, atunci să plătească. Noi o să vă ținem la curent.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Nu ne mai surprinde nimic în județul ăsta, în țara asta… Toți cei care sunt în funcții fac ce îi taie caputul și nu-i interesează ca încalcă prevederile legii!!! Asa se întâmplă la toate primăriile când se organizează concursuri, toate sunt aranjate, toată lumea știe asta, dar nimeni nu face nimic!

      +16 voturi
      +1
      -1
      • Toti,dar absolut toti,Psd-isti,Pcr-isti,Pnp-isti isi pun protejatii pe functii,ii angajaza la STAT unde-i cald si leafa vine,de unde e greu sa-i dai afara pentru ca 90%din proaspetii angajati sunt incompetenti,taie frunze la caini,fara insa sa-si piarda lefurile consistente!Chiar daca nu a facut nimic concret,si fosta vicepresedinta a CJ Arad-Ana Pauker de Arad a facut”familii fericite”angajand in istitutii de stat la greu,ca doar nu le dadea banii din visteria personala!

        +7 voturi
        +1
        -1
    2. Un primar cam neștiutor de ce se întâmplă în jurul lui, când de fapt ar trebui să știe. Ce bine le vine acestor abuzatori de funcție că există o biserică ce le iartă păcatele și-i spală de toate măgăriile ce le fac zi de zi. Petru Răuț este întruchiparea unui sfânt pe pământ. Îl ia pe „Nu știu” în brațe și cu neștiința asumată, crede că o să scape de o „afacere jegosă” și urât mirositoare. „Lucrurile bune pentru comunitate” pot fi făcute doar de el și neamul lui, neprihăniții comunității.
      .
      „Deci, chiar nu-mi dau seama de ce fac atât tam-tam. Pentru ce anume? Acum cred că e rea voință.” …. drăgălașul de tine. „Mâncalar mamă-sa” de nevinovat și neștiutor. Că a fost un simulacru de concurs o văd și coppiii de școală generală. Cât de arogant trebuie să fi să crezi că tu ești „cel mai șmecher dintre șmecheri”… și mai ales că făcătura nu se vede. Ești un impertinent și-un nesimțit. De „rușine”, nu-ți spun că nu știi ce-i aia. Să-ți dea autoritățile ce meriți! Amen!

      +18 voturi
      +1
      -1
    3. Normal că apar suspiciuni în astfel de cazuri ! Dar ce ne facem în cazul în care cel care câștigă concursul chiar merită ?! Cum se simte omul respectiv când indiferent cât ar fi de bun tot se va găsi cineva care să spună că de ce și cum… știm noi de ce ! Deci la fel putem greși și atunci care ar fi secretul corectitudinii, altul decât interzicerea participării la concurs al unor persoane până la un anumit grad de rudenie și atunci iar se pune problema ..cât de echitabil este o astfel de găselniță?!

      --7 voturi
      +1
      -1
      • Tocmai din aceasta cauza sunt stabilite niște reguli formale care, daca sunt respectate, se elimina suspiciunea, indiferent de cine ar fi vorba.
        În acest caz tocmai asta este problema, nu ca a fost soția primarului este esențiale aici, ci ca nu au fost respectate condițiile formale ale concursului, cel mai important fiind avizul DSP-ului, respectiv prezenta in comisie a unor specialiști nelocali in domeniu.
        Mai sunt și alte reguli nerespectate, dar astea două compromit total concursul, indiferent ca e vorba despre soția primarului ori altcineva.

        +9 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    0 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.