sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day – Mizeria învățământului românesc sau cum ne fură „aleșii” viitorul pe față

    de Lajos Notaros | 25 mai 2023, 7:20 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    17

    (foto: jurnalul.ro)

    Nu e nicio exagerare în titlu. În România există o lege în vigoare de peste 12 ani – Legea educației nr 1/2011 – care în articolul 8 prevede că începând din 2012 învățământului românesc va fi finanțat cu minimum 6% din bugetul anual. Și tot de atunci, acest articol 8 este suspendat periodic prin ordonanțe de urgență ale guvernului, începând cu cel din 2012 al guvernului Ponta, dacă mai țineți minte. De Ponta zic, nu de ordonanță.

    Nu știu dacă v-ați prins: de 12 ani, guvernele, indiferent de orientare, fură punctul 8 din legea cu pricina, furând astfel și banii care s-ar cuveni învățământului prin aplicarea fără rest a legii.

    România nu a alocat până acum niciodată mai mult de 4% și un pic din PIB (produs intern brut) învățământului. În anii din urmă, situația a devenit chiar dezastruoasă, cifra coborând de regulă sub 3%, ajungând la 2,5% în 2021, așa cum puteți constata din tabelul care urmează.

    275314541 772867053690108 495665596770132940 n

    Dacă ne comparăm cu alte țări din UE, treaba devine clară de tot: ne situăm, așa cum ne-am și așteptat de altfel, la coadă, alături de Bulgaria și, oarecum surprinzător, Italia. În timp ce noi alocăm undeva spre 3%, fruntașele Europei din acest punct de vedere sunt peste 6%, Islanda, cea care deschide topul, având chiar peste 7% alocat învățământului. Dar sunt bine peste noi și foste țări socialiste precum Slovacia, Estonia sau Letonia, asta doar ca să ne comparăm cu cele cu care ne putem compara pe bune.

    LHGwVx3n Procent din PIB acordat Educatiei in UE

    Tradus așa pentru cei care stau mai prost cu interpretarea, toate astea înseamnă că ai noștri din frunte știu bine că pentru viitorul țării educația, învățământul sunt decisive. Faptul că au elaborat o lege care prevede un minim de 6% pentru susținerea și dezvoltarea învățământului dovedește cât se poate de clar asta. Numai că, asta este, 6% este mult – e vorba aici de miliarde frumoase în euro –, dar baiul cel mare e că din banii alocați învățământului nu prea poți face afaceri pe cont propriu.

    Mă rog, mai ciupești din renovări și construcții, prelungești la infinit renovarea unei școli – vezi Ghiba Birta – dar banii cei mulți nu vin din învățământ. Învățământul înghite banii fără rezultat palpabil, așa e în acest domeniu, rezultatele se văd doar peste ani, decenii chiar.

    Deci, ca să fie clar, nu e vorba de neștiință, ci de corupție.

    Într-analiză de specialitate privind eficiența guvernării din țările Uniunii Europene suntem  pe ultimul loc, fiind depășiți și de Bulgaria. Asta în situația în care aproape 18% din buget este înghițit de această guvernare. Rețineți, deci: învățământul primește în jur de 3%, iar guvernarea – aici intră inclusiv salariile demnitarilor –, de șase ori atâta. Iar ca rezultat, suntem singura țară cu –0,22 la eficiența guvernării, Bulgaria având –0,01. Toate celelalte țări au coeficienți pozitivi la eficiența guvernării.

    Din nou, pentru cei care nu sunt obișnuiți cu interpretarea cifrelor statistice: asta înseamnă că cea mai ineficientă – coruptă, mai pe înțeles – guvernare din UE susține de peste 12 ani că nu are bani să dea învățământului procentul pe care ei l-au votat atunci.

    Costs of Government effectiveness

    Are în schimb vorbe, chiar dacă acum Ciolacu condiționează rotativa guvernamentală de rezolvarea grevei din învățământ. Normal, nu are nici un interes să ducă mai departe pocinogul izbucnit sub Ciucă.

    Așa că au început manipulările, în fond ce poate face o guvernare ineficientă și coruptă?!

    Nu, nu sunt ei de vină, dimpotrivă, ei au toată bunăvoința și dorința să rezolve problema, dar, vedeți, nu e atât de simplu. Vor umbla la salariile din învățământ, dar așa, mai cu grijă, niște sporuri acolo, cât de cât ceva până vor veni timpurile să dea mai mulți. Iar profesorii ar face bine să înțeleagă că așa ceva nu se face, elevii și părinții lor nu au nicio vină, nu e frumos să vii tu acum, profesor plătit cu 2500 de lei pe lună să blochezi examene, festivități și banchete de sfârșit de an școlar.

    Și spun toate astea în situația în care profesorii ies la grevă după 18 ani. Păi da, din moment ce atunci li s-a spus că treburile se vor rezolva, a apărut și legea care prevedea o sumă dublă pentru învățământ, normal, o vreme au așteptat să vadă îmbunătățirea. Așa este cu profesorii, sunt mai răbdători decât alte categorii, ce să faci, deformație profesională.

    Și a și fost o mică îmbunătățire, datorată mai mult evoluției generale a economiei și a societății după intrarea în UE – rețineți, este prima grevă din învățământ de când am intrat în UE – după care a început un declin evident și reținut de opinia publică doar prin scăderea continuă a nivelului de pregătire din școli. Ceva firesc din moment ce sistemul de educație a ajuns așa un cal breaz de care toată lumea vorbește, dar nimeni nu dorește să vadă mai de aproape ce e cu patrupedul acela amețit.

    Bogătanii și beneficiarii corupției guvernamentale își trimit copiii la școli bune din occident, până si românii plecați de nevoie găsesc o școală acolo pentru odrasle, ceilalți să se mulțumească cu ce primesc. Să fie bucuroși că primesc și atâta, iar profesorașii să nu se plângă, în fond dacă erau buni de ceva ajungeau în administrație sau la întreprinderi ca lumea, unde puteau câștiga de trei ori mai mult ca în învățământ.

    Și ca să vedeți că toate cele spuse mai sus nu sunt vorbe și nu se datorează faptului că autorul lor a lucrat trei decenii în învățământ, rețineți cele declarate ieri de încă ministrul Economiei, Florin Spătaru: soția mea nu face grevă pentru salariu, ci pentru că în educație avem nevoie de o transformare…

    Eu, doar așa, de poantă, aș completa: dar ca să avem schimbare în educație e nevoie de o schimbare fundamentală a mentalității celor care se fac că ne guvernează…

     

    PS: Și pentru că pe joi, adică azi, profesorii au anunțat un miting în Capitală, să vă liniștim, spre deosebire de soția ministrului Spătaru, Prima Doamnă a României, profesoară la Sibiu, nu va fi acolo, ea neparticipând la grevă. Mă rog, având în vedere cele spuse, o putem înțelege și pe ea…

     

    •  Citește și: Spre nemulțumirea elevilor, greva profesorilor afectează festivitatea de absolvire de la Colegiul Național Moise Nicoară • Special Arad · ultimele știri din Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Ca de obicei un articol bine documentat; cateva chestiuni care ma nelinistesc : cum vom putea repara sistemul de invatamant care contine o sumedenie de cadre necalificate ? am vazut la TV Arad pe Ghilea cu inspectorul general (M.G.) si sindicalistul sef (D.I.) – DEZASTRU. Impartialul Ghilea s-a unit cu inspectorul general si l-au desfiintat pe sindicalist ! Doamne, suntem pierduti, te apuca voma viscerala! Prin extrapolare asa cred ca este si la nivel de RO. Speranta mea a fost presedintele profesor (l-am votat de doua ori) ca va crea un sistem functional. Nici vorba… KI este roman sadea , a distrus si mitul neamtului disciplinat, punctual, muncitor , etc… parerea mea

      +9 voturi
      +1
      -1
    2. @inginerul
      Ghilea e un ignorant PNL-ist pupat-or de părți dorsale Falciene probabil spera sa urmeze parcursul lui Faur.
      La emisiunea trecută certa un usr-ist ca nu există cum sa facă primăria turism, în primul rand sa țină obiectivele deschise publicului nu sub cheie, sa nu mai pice cărămizile de pe clădirile istorice ale primăriei și sa deschidă cetatea publicului asa poate sa facă primăria turism. La Oradea și Alba Iulia cine a creat condițiile pt turism nu primăria. Alta enormitate zisă de Ghilea ca Timișoara e praf și pulbere când investițiile private zbârnâie pe fiecare metru pătrat din oraș se construiesc fabrici, birouri, retail comerț și apartamente iar în Arad se fac 5 blocuri pe an într-un an bun.

      +9 voturi
      +1
      -1
    3. Dacă revendicările principale erau desființarea sindicatelor și depolitizarea învățământului eram de partea lor. Vroiau schimbare. Dar așa…mai ales când am văzut cum directorii au fost la ziua lui Ghiță și știind nivelul lingăilor din orice școală când vine vb de conducere…să fim serioși.

      ‘nfine, că e vina politicului vă dau dreptate. Nu total însă. Nivelul analfabetismului funcțional nu e vina doar a politicului. Promovabilitatea la bac iar. Faptul că se intră la oră la și jumate sau chiar după nu e vina nimănui decât a dascălului. Faptul că explică în doru’ peștelui nu e vina politicului. Faptul că în pandemie copilul nostru stătea 5-6 ore așteptând un nesimțit de dascăl să apară online nu are de a face cu Bucureștiul. Ține de caracter și de respectul pentru munca pt care ești plătit.

      Chestiile astea nu sunt de la școala generală Poplaca, ele se întâmplă acum. ÎN MAJORITATEA ȘCOLILOR!
      Nu există zi lăsată de la Dumnezeu să nu plece copiii mai repede acasă pentru că, motive.
      Zice cineva că nu există pădure fără uscături…probabil…dar e cam uscată pădurea voastră stimați dascăli. Când zilnic din 6-8 ore elevii nu fac două că, na…când nu intrați la clase știind că este deja și jumătate pentru că, chestii, e de porc. Că țineți elevii din pauzele lor pentru a recupera timpul pe care l-ați pierdut din cauza DVS nu e vina niciunui politician. Pentru bullingu’ la care supuneți elevii după 34 de ani de libertate și chiar dacă nu-l practicați toți le țineți spatele celor care îl practică.

      Mie unul mi-ar fi jenă să cer mărire, știind cele de mai sus.

      +15 voturi
      +1
      -1
      • https://cutt.ly/5wqRokzz. Citiți ultimele două aliniate, după care vă puteți gândi la următoarea întrebare: Selecția inversă, prin care cei buni fug de învățământ cărui fapt se datorează? Nu cumva politicului, acelui politic care de 12 ani, așa cum ați putut afla din articolu de mai sus, fură fondurile învățământului. Conform legii, pe bune, nu doar așa la figurat.

        --4 voturi
        +1
        -1
    4. @grubi:
      Din păcate, o bună parte din mass-media și, în special televiziunile, SUNT PLINE „Ghiluți” aserviți politic, care, la o comandă „de sus” DESFIINȚEAZĂ PUBLIC pe oricine îndrăznește să se opună Guvernului și conducerii politice !!!😡
      .
      Deși de mult evit să mai urmăresc Știrile TV (pt că majoritatea sunt manipulatoar, scopul lor fiind acela – NU DE A-ȚI TRANSMITE INFORMAȚIA „NUDĂ”, lăsându-ți ție libertatea de a o analiza singur – , ci „de a-ți băga pe gât” informația GATA „DIGERATĂ” , adica ADAPTATĂ la direcția de gândire pe care EI VOR SÂ ȚI-O IMPRIME 😎), totusi, întămplător am văzut secvente de Stiri de la câteva dintre televiziuni.
      .
      Spre greața mea, Prima TV și ProTV, legat de Greva din Educație, se ocupau CU OBSTINAȚIE, de veniturile Liderilor Sindicali din educație, venituri care, pt cine cunoaste REALITATEA ȘI LEGISLAȚIA , NU AU NIMIC SPECTACULOS SAU DEZONORANT !!! (și, la statutul lor, erau chiar modeste pe lângă cele ale PROFESORULUI DE FIZICĂ KLAUS JOHANNIS!).
      .
      Ei punctau doar cât sunt veniturile liderilor sindicali (absolut legale și pertnente), raportst la SALARIUL PREȘEDINTELUI, fără a puncta cât, oare, va fi oare „recunoștința” prietenului din Sibiu a luj Klaus, care a câștigat licitația (cu dedicație) pt BMW-urile Poliției, sau a multinaționalelor care, CU SPRIJINUL Președenției, SUNT „IERTATE” de multe dintre OBLIGAȚIILE față de statul și poporul român.
      Cel mai recent exemplu e „indulcirea” Taxei de Solidaritate pe care OMV o DATORA (și scriptic și moral!!!) poporului român…
      Oare toate aceste gesturi „de bunăvoință”, – contrare intereselor naționale – nu vor genera niște venituri ulterioare, ascunse de ochii „prostimii” ?🤔
      .
      Despre toate aceste aspecte mizerabile ale conducerii politice a țării, majoritatea televiziunilor „tac ca porcu-n cucuruz”, dar ÎI EXECUTĂ PUBLIC PE LIDERII SINDICALI, care au avut „tupeul” să ceară niște DREPTURI LEGITIME pt. membrii lor . 😠
      .
      … Ășa că, de asta o ducem cum o ducem, pt că suntem o țară a „cozilor de topor” și ne e mai dragă trădarea decât onestitatea.
      .
      „Curat murdat, Coane Fănică, curat murdar…!”

      +2 voturi
      +1
      -1
    5. 1. Marius Gondor este un lup cu părul schimbat (a fost lider sindical și-apoi a pupat mâna politicului, trădându-și colegii).
      2. TV Arad este o oficină fălkistă care mai vegetează doar pentru că aduce osanale administrației locale și UVVG, e zero ca vector media. (Basil Mureșan și Sami Caba habar n-au că 99% din prezența lor acolo folosește tot acelora pe care au impresia că-i critică).
      3. Declinul profesional și moral al dascălilor este cauzat exclusiv de politic (prin numeroasele „drepturi” acordate elevilor și părinților – care duc la lezarea gravă a demnității și autorității profesorilor – și prin subfinanțare).
      4. Doar așa, de poantă, sunt curios dacă nevasta ministrului Economiei consideră că e nevoie de o schimbare în domeniul soțului ei
      P.S. N-are rost să-l mai laud pe L.N. pentru articol, omu’ vede corect lucrurile și știe să le expună pe înțelesul nostru.

      +8 voturi
      +1
      -1
    6. Da-i in sange(exact asta a fost expresia)spunea un cunoscut interlop.De altfel un baiat cu educatie,dintr-o familie cu fond sanatos.S-a .topit’in zona subterana dupa mai multe incercari de a munci cinstit.A spus ca nu va fi sluga pt.ce a castigat corect.

      +1 voturi
      +1
      -1
    7. Stau și mă uit cum s-au activat „trolii” politicienilor ca să susțină ÎN MOD ARTIFICIAL Campaniile de Denigrare împotriva a TOT CE NU CONVINE POLITICULUI, și mi-e tot mai greu să-mi rețin greața imensă față de aceste subspecii umane. 😦
      .
      Când văd câți bani sunt „pompați” de politicienii în acești „lipitori de afișe virtuali”, în acești lingăi, pupincuriști sau „prostituate politice”, atât din mediul on-line cât și din mass-media (mai ales cea vizuală) – doar PT. A COSMETIZA și A ASCUNDE „SUB PREȘ” TOATE MIZERIILE POLITICULUI – , stau și mă gândesc cu cât s-ar ridica Sistemul de Învățământ, Sistemul Sanitar și, în general, ÎNTREG NIVELUL DE TRAI al românilor, dacă toți acești bani ar fi direcționați CĂTRE DOMENIILE CĂRORA LE ERAU DESTNAȚI… ???!!! 🤔
      .
      Pt. că, toți acești bani, PLĂTIȚI DE NOI și DETURNAȚI DE POLITICIENI, nu erau destinați plății „lătrăilor de partid”, răsfățării „firmelor de casă”, îmbuibarea politicienilor și întregului lor clan, FAVORIZĂRII DEFERITELOR CORPORAȚII (în limbaj penal, asta s-ar numi „TRAFIC DE INFLUENȚĂ” / „TRĂDARE NAȚIONALĂ” , dar mai nou i se spune… „lobby” și e considerat… legal – sic! 😲), ci erau destinati ÎMBUNĂTĂȚIRII VIETII ROMÂNILOR, și NU A CELOR care „căpușează” acest popor. 😡
      .
      Probabil că vor apărea „troli” care mă vor face „comunist”, „putinist”, „rusofon” sau alte ȘABLOANE ASEMĂNĂTOARE, pe care le folosesc aceștia ori-de-câte-ori cineva îndrăznește să le critice stăpânii.
      Pt. ei, a critica orice mizerii ne servește Occidentul, faptul că aceștia „ne dau cu o mână și ne iau cu două” (cu complicitatea directă a politicienilor și „uneltelor” lor umanoide), faptul că occidentalilor LE ESTE PRIORITAR Interesul Lor Național, dar NOUĂ NU, deci, pt toate aceste lucruri, dacă le spui, ești automat etichetat ca si comunist sau putinist.
      .
      Nu, fraților, nu noi suntem „comuniști sau putiniști”, ci, poate, niște mici patrioți, în schimb voi sunteți niște FANARIOȚI vânduți „Înaltei Porți”, care pt. câțiva „arginți” în plus în cont, vă vindeți țara, neamul și, poate chiar, și propria mamă…
      Când vă uitați, zilnic, în oglindă, nu vă e greață de ce vedeți …? …sau evitați să vă uitați ?!🤔

      +6 voturi
      +1
      -1
    8. @E Nola: ca să vă răspund alineatelor din linkul trimis de dvs.

      Am văzut cum majorările salariale au „schimbat în bine” calitatea angajaților din sănătate și justiție.
      Este același sistem bazat pe pupincurism de la vârf până jos. Nu știu când majoritatea românilor vor înțelege că profesorii, medicii, polițiștii, procurorii sau politicienii vin tot din rândul acestui popor iar când meteahna națională este astfel poți să le dai 10.000 pe lună că tot la jumătate vor intra la oră.

      Faptul că avem în școli profesionale dascăli care predau matematică, fizică, biologie,chimie, unor viitori zidari sau instalatori ne arată unde merg enorm de mulți bani. Știm cine îi tine pe acei dascăli pe acele posturi Iar faptul că mulți colegi țin spatele acestor ne arată iar caracterul multora. Că nu e ok sa dai afară un dascăl cu un dulap de diplome chiar daca postul lui e degeaba și chiar dacă câștiga peste 5-6000 pe lună.

      Ps: site-ul vostru este o mizerie. Incredibil cum va poate fraieri cel cel administrează.

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Nu știu ce ați citit și la ce ați replicat.
        La școală ar trebui să învățăm, printre multe altele, și înțelegerea unui text. Din ambele articole pe care le-am scris în această săptămână, legate de greva din învățământ, eu nu vorbesc despre profesori, ci de, vedeți în titlu, ”mizeria” învățământului. Iar această mizerie a început de mult. A compromite ideea reformării sistemului de învățământ prin arătarea cu degetul la cei care acum fac grevă este de fapt solidarizarea cu cei care ar trebui să rezolve această chestiune. În consecință, profesorii, respectiv sistemul de selecție corupt și depășit, reprezintă efectul, nu cauza…

        +2 voturi
        +1
        -1
    9. @Aradean
      Științele exacte dezvoltă gândirea analitică, logică indiferent ca e zidar sau măturător, omul trebuie să poată discerne ce votează.
      Exact ce spui tu ii ajută la îndobitocirea populației, o populație dresată strict pe un segment de gândire votează ce trebuie sau nu votează deloc. De asta scoate Ligia Deca prin noile legi ale educației științele exacte din anumite școli pt docilizarea populației și așa e praf tiktok-cizata, manelizata, pacanelizata șamd.

      +5 voturi
      +1
      -1
    10. @E. Nola: ” La școală ar trebui să învățăm, printre multe altele, și înțelegerea unui text.”

      De ce să nu ne insultăm dacă tot e sa discutăm. De ce să nu o dăm așa cu manta să părem mai așea.
      Mi-ați spus sa citesc ultimele două alineate. Dacă Aveți pierderi de memorie nu e vina mea.
      Eu nu compromit nimic. Eu vb la modul general. Despre dascălii de care ne lovim noi zilnic. Dumneavoastră vorbiți de acea elită din care probabil faceți parte. E un procent destul de mic pentru a face diferența într-o mare de amatori.

      --3 voturi
      +1
      -1
      • Scuze, poate nu am formulat foarte clar, poate am fost nițel surescitat. E vina mea.
        Însă problema școlii românești de azi nu sunt cadrele, ci modul de organizare învechit și lipsa de atractivitate a meseriei datorită salarizării infecte.
        Iar astea nu pot fi schimbate de profesori, oricât de deștepți ar fi ei, ci de sistemul politic-administrativ.
        Cel care, cum vedem și acum, nici nu se gândește la așa ceva, ci transformă greva într-un prilej de a jigni prin ciubucuri o meserie esențială pt viitorul unei societăți.
        Eu pe asta insist, nu pe faptul că la ora actuală – tocmai datorită celor zise mai sus – școala e plină de profesori și dascăli fără har, care își fac munca la marea derută. Dar într-un sistem organizat pe bune, cu tot ce trebuie, inclusiv salarii omenești, cei slabi ar fi eliminați automat.

        +3 voturi
        +1
        -1
    11. @Grubi: un copil care merge la o școală de meserii alege acea școală pentru că are tragere înspre așa ceva.
      Are 3 ani să învețe acea meserie pt ca apoi sa fie introdus în câmpul muncii. Dacă tu ca stat bagi biologie și matematică acel copil iese după 3 ani de profesională și fără meserie și dobitoc. Astea țin de mintea cocoșului. Într-un sistem educațional cum e Finlanda de exemplu ți se spune că, copilul tău este prea slab pt liceu și ești îndrumat către o școală de meserii. La noi se fac acele materii pentru că nu se pare cinic sa dăm afară dascăli. Oameni cu diplome chiar daca acele materii sunt irelevante într-o școală de meserii.

      Ceea ce-mi spuneți DVS este valabil până în clasa a VIII a.

      --4 voturi
      +1
      -1
    12. Greva cadrelor didactice este cauzată, printre altele, de salarizarea făcută cam în bătaie de joc de către statul român. Dar cel puțin tot atât de important ar fi să se discute și despre acele ”printre ALTELE”… De exemplu, să începem cu un examen de conștiință al părintelui: l-am educat cum se cuvine pe copilul meu în perioada preșcolară ?(”cei 7/6/ ani de acasă”) Ce exemplu îi dau eu copilului meu, zi de zi? Îi sunt alături, zi de zi, îl ajut la teme, îi cunosc problemele, sau las telefonul să-l „educe”? L-am învățat pe copilul meu să fie respectuos cu toți, iar dacă totuși a greșit să-și ceară iertare? ……………

      +6 voturi
      +1
      -1
    13. Aceea lege care prevede 6% din pib pt . educație, e praf in ochi exact ca acel paragraf din Coistitutie in care scrie că toți suntem egali in fața legii, dar in schimb, unii se pensionează la 42 de ani și încasează pensii pt. care nu au plătit un ban!
      N-am auzit ca profesorii să protesteze pt. introducerea unui sistem de evaluarea și de performanță in pregatirea lor, așa cum este pe afară.
      N-am auzit să protesteze impotriva furtului intelectual: plagiatul! Culmea, exact in timpul grevei profesorilor, o comisie la albit pe Bode! Iar asta, in contradictie cu decizia UBB.
      N-am auzit să protesteze impotriva evaziunii fiscale pe care o fac prin meditații. De fapt, e tot un furt, încasează bani pt. ,,munca” neprestată la ore.
      Mde, asta-i democrația, si leneșii su drep de protest.

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    9 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.