marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Grevă de avertisment în peste 800 de primării din țară, inclusiv din județul Arad

  de Special Arad | 31 ianuarie 2024, 7:17 PM | Administraţie

  1

  Sindicaliștii din administrația publică locală au intrat miercuri dimineață, pentru două ore, în grevă de avertisment, în peste 800 de primării de comune și orașe din țară, inclusiv din județul Arad. Printre altele, sindicaliștii cer actualizarea salariilor, întrucât de 5 ani le-au fost blocate.

  În județul Arad, un total de 36 primării, care fac parte din Sindicatul Columna – SCOR, s-au alăturat grevei.

  Este vorba de Primăria Archiș, Primăria Bârsa, Primăria Cărand, Primăria Chisindia, Primăria Conop, Primăria Covăsânț, Primăria Dezna, Primăria Dieci, Primăria Dorobanți, Primăria Fântânele, Primăria Grăniceri, Primăria Gurahonț, Primăria Hălmăgel, Primăria Iratoșu, Primăria Macea, Primăria Mișca, Primăria Olari, Primăria Păuliș, Primăria Petriș, Primăria Plescuța, Primăria Săvârșin, Primăria Socodor, Primăria Semlac, Primăria Șepreuș, Primăria Șicula, Primăria Șilindia, Primăria Șimand, Primăria Sintea Mare, Primăria Șofronea, Primăria Târnova, Primăria Vărădia de Mureș, Primăria Vârfurile, Primăria Vinga, Primăria Zăbrani, Primăria Zărand și Primăria Zimandu Nou.

  Primăria municipiului Arad nu a luat parte la această grevă.

  După greva de avertisment de miercuri, conform calendarului aprobat de către Consiliul Național, începând de luni 5 februarie 2024, se va declanșa GREVĂ GENERALĂ pe termen nelimitat, potrivit Hotnews.ro.

  Sindicaliștii urmăresc rezolvarea următoarelor:

  1. Aplicarea integrală a prevederilor Legii – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru personalul din Administrația Publică Locală, prin raportarea la salariul minim pe economie de 3.300 de lei.

  „La acest moment, salariații din Administrația Publică Locală nu au garantate, prin Lege, majorări salariale, cum se întâmplă la demnitari sau alte categorii de personal din domeniul bugetar, fiind blocați 5 ani la rând de ordonanțele trenuleț”, conform sursei citate.

  2. Reformarea sistemului de finanțare a bugetelor locale.

  „Administrația Publică Locală este poziționată într-o subfinanțare cronică și sistematică, sistemul de finanțare fiind anacronic și lipsit de coerență, autoritățile publice locale fiind în imposibilitatea de a-și îndeplini atribuțiile și competențele prevăzute de Constituție și de Lege, situație care are impact negativ și în privința salarizării”, arată sindicaliștii.

  3. Deblocarea negocierilor colective pentru funcționarii publici la nivel de grup de unități/sector de activitate și stoparea ingerinței politicului în exercitarea funcției publice.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.