joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Și cu întârzieri, și mai scumpă! Reabilitarea de la Colegiul Național Elena Ghiba Birta „stoarce” încă 6 milioane de lei

  de Raluca Medeleanu | 27 martie 2023, 4:08 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  1

  Deși lucrările de reabilitare de la Colegiul Național Elena Ghiba Birta trebuiau duse la final în septembrie 2021, încă nu există o dată exactă pentru finalizarea lor și acum s-a ajuns la faza în care proiectul costă chiar mai mult, pentru că au apărut lucrări neprevăzute inițial. Astfel, consilierii locali vor fi nevoiți să aprobe în următoarea ședință alocarea a încă 6 milioane lei față de suma stabilită pentru această investiție.

  Amintim că firma Vesa Costruzioni a câștigat licitația pentru aceste lucrări în 2019, investiția fiind calculată atunci la circa 15 milioane de lei. Mare parte din bani urmau să fie asigurați prin PNDL, iar diferența de circa 600.000 lei – din bugetul local.

  După nenumărate certuri dintre Primăria Arad și constructor, dar și după întârzieri în primirea banilor de la Guvern, în cele din urmă părea că anul 2022 ar fi fost cu noroc, atunci când firma Meșterii Pricepuți SRL – subcontractată de Vesa Costruzioni – se angajase să finalizeze lucrările în acea toamnă, odată cu începerea școlii.

  reabilitarea e mai scumpa la colegiul national elena ghiba birta 1

  Acest lucru nu s-a întâmplat însă, iar Primăria a trebuit să continue să achite și chiria lunară pe care o dădea Universității Vasile Goldiș (4000 euro pe lună) pentru spațiile în care își desfășoară provizoriu orele elevii înscriși la Colegiul Național Elena Ghiba Birta.

  Acum, pe lângă aceste cheltuieli suplimentare, s-a ajuns la concluzia că și lucrarea de reabilitare în sine costă mai mult, întrucât mai trebuie efectuate anumite intervenții care nu erau incluse în proiectul inițial. Astfel, deocamdată cei 6 milioane de lei trebuie asigurați din bugetul local, însă existând posibilitatea ca ulterior să fie primiți înapoi din bugetul UE.

  „Pe parcursul execuției s-a constatat necesitatea unor suplimentări ale cantităților de lucrări aferente instalației de securitate la incendiu și rețelele de curenți slabi, care conduc la modificarea indicatorilor tehnico-economici”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre, semnat de primarul Călin Bibarț.

  reabilitarea e mai scumpa la colegiul national elena ghiba birta 3

  Mai multe detalii aflăm și din raportul de specialitate, care specifică următoarele:

  „În general, suplimentările de cantități au intervenit în timpul execuției, deoarece:
  – Unitatea de de învățământ a cerut suplimentarea numărului de săli clasă prin recompartimentare, datorită relocării a încă patru clase primare din sediul Seminarului Teologic începând cu anul școlar viitor. Rezultă astfel un necesar de 39 de săli de clase raportat la un
  număr existent inițial de 35 de săli de clase.

  – modificarea legislației privind securitatea la incendiu a construcțiilor (Normativ P118/2018), care a avut loc după întocmirea Proiectului Tehnic, ceea ce a condus la suplimentări pentru instalații de stingere incendiu (stație de pompare hidranți, hidranți interiori, detecție și semnalizare incendiu);

  – repoziționarea și upgradarea instalației interioare de curenți slabi în unitatea de învățământ;

  – tâmplăria exterioară existentă, care are înălțimi mari, necesită montarea de trape pentru evacuarea fumului în caz de incendiu; De asemenea s-a solicitat montarea de căptușeli din tâmplărie decorativă pentru tocurile ușilor ce au lățimi între 60 – 90 cm.

  Necesitatea suplimentării cantităților pe obiectele Arhitectură și Rezistență s-a datorat suplimentarea cantității confecției metalice și pereți cortină aferente liftului exterior”.

  Reabilitarea finalizată în 2024?

  Ultimele promisiuni indică anul școlar 2023-2024 ca fiind cel în care se va inaugura școala reabilitată complet.

  Menționăm că, înainte de aceste lucrări de reabilitare, ultima intervenţie asupra clădirii monument istoric a Colegiului Național Elena Ghiba Birta a avut loc în 2004.

   

  Citește și:

  • „Meșterii pricepuți” se angajează să finalizeze interiorul Colegiului „Elena Ghiba Birta” în acest an. „E complicat! Nu e o lucrare clasică” • Special Arad · ultimele știri din Arad

  • Din cauza întârzierilor, elevii nu vor reveni în clasele lor din „Ghiba” odată cu noul an școlar • Special Arad · ultimele știri din Arad

  • Orele de la Ghiba, încă un an în chirie. Sediul e „uitat” în șantier • Special Arad · ultimele știri din Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.